Editor televize CNN žaluje americkou vládu za to, že byl zadržen na letišti

2. 2. 2017


Zkušený editor televize CNN podal žalobu proti Trumpovu zákazu vstupu do USA pro občany některých zemí poté, co byl o víkendu zadržen na letiští v Atlantě.

Mohammed Tawfeeq, irácký občan a držitel povolení k trvalému pobytu v USA od roku 2013, se v neděli vracel z Iráku, kde pracoval na projektu televize CNN ve své roli jako manažer pro mezinárodní redakci této televizní stanice.

Činitelé na letišti v Atlantě ho zadrželi, že musejí požádat o email, zda ho smějí vpustit do země.

Tawfeeq přistál v Atlantě v neděli v 19.20 hodin, nejméně hodinmu poté, co John Kelly, tajemník na americkém ministerstvu vnitřní bezpečnosti, vydal prohlášení, že na držitele amerického povolení k trvalému pobytu se zákaz vstupu do USA nevztahuje.

Činitelé "podrobovali do USA navracející se občany s povolením k trvalému pobytu, jako je pan Tawfeeg, nevhodným omezením jejich návratu do USA a dlouhým odkladům a výslechům na letištích", praví se v žalobě podané na ministerstvo vnitřní bezpečnosti, na Kellyho, na americkou imigrační služby a na americké ministerstvo zahraničí. Žaloba argumentuje, že pracovníci těchto institucí jednali způsobem, k němuž nemají oprávnění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 3.2. 2017