Firma počítá s oteplením o 4˚ C, které predikuje nezávislá Mezinárodní agentura pro energii

Shell vědomě riskuje katastrofické důsledky globálních změn klimatu

18. 5. 2015

Podle interního dokumentu nadnárodního ropného gigantu Shell, který má predikovat budoucí rozvoj jejího businessu, selže strategie snižování produkce skleníkových plynů, která by v krátkodobém horizontu zajistila zvýšení teploty o 2˚ C. Podle současných poznatků jde o práh zvýšení zabraňující masivním záplavám, suchu a hladomoru v nejpostiženějších částech světa. Dokument počítá s navýšením o 4˚ C v krátkodobém a o 6˚ C v dlouhodobém horizontu. Na nejhůře postižených místech však může teplota vzrůst až o 10˚ C. Informaci přinesl deník Guardian.

Dokument s názvem New Lens Scenarios odkazuje k předpovědi nezávislé Mezinárodní agentury pro energii (International Energy Agency, IEA), podle které vzroste teplota na Zemi v krátkodobém horizontu v průměru o 4˚ C, v delším horizontu o 6˚ C. S nárůstem o 4˚ C se podle předpovědi počítá v horizontu do roku 2100. Takové zvýšení teploty by podle odhadů zvedlo hladinu oceánů o 52 až 98 cm způsobilo by katastrofické záplavení pobřežních oblastí. Takový scénář také předpokládá rozsáhlé vymírání rostlinných a živočišných druhů a kritický dopad na zemědělství.

Pokud se predikce naplní, nejhůře postižené oblasti, jako je Arktida či jižní a západní Afrika, v takovém případě pravděpodobně postihne oteplení o 10˚ C.

Ke zveřejnění došlo na valné hromadě akcionářů firmy Shell minulý týden, kde firma přijala požadavek akcionářů na to, aby jednala více transparetně v souvislosti s dopadem jejího podnikání na globální změny klimatu. Mezi tím v Seattlu protestovaly stovky ekologických aktivistů proti záměruu společnosti začít těžbu v arktických oblastech. V Seattlu je v současnosti uskladněna ropná věž Polar Pioneer.

Greenpeace vytýká společnosti Shell doublespeak. Podle specialistky na investiční vztahy Louise Rouse dokument podkopává tvrzení firmy, že její těžba ropy a plynu pomáhá zvyšovat životní úroveň v rozvojových zemích tím, že dodává energii rostoucím ekonomikám. Zároveň však plánuje další rozvoj svých aktivit, které podporují riziko katastrofických následků globálních podnebných změn.

Kompletní text v angličtině ZDE

Vytisknout

Související články

Když ekologie, tak s pokrytectvím

4.2. 2016 / Ivo Barteček

Začínáte podléhat svodům ekologické propagace a uvažujete nad solárními panely? Slyšíte i na to, že díky nim ušetříte? Zapomeňte na to! V budoucnosti se vám taková investice může šeredně vymstít. Proč? Protože stát je chobotnice, která bere i tam, kd...

Daň z domácí elektřiny

15.10. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

Postavme se před zcela absurdní situaci. Máme zahrádku. Zasadili jsme si do ní na přelomu dubna a května mrkev. V září se koná slavnostní sklizeň. Mrkve jako stehna vyškubneme ze země, naskládáme je do přepravky a s hrdostí hledíme na svůj zahrádkářs...

Bohatí Američané zabijí v Africe stovky lvů ročně

30.7. 2015

Zubař z Minnesoty Walter James Palmer se stal terčem kritiky globální internetové populace poté, kdy vyšlo najevo, že v Zimbabwe zastřelil populárního lva žijícího v národním parku. Na legálně povoleném lovu použila servisní služba, která lov pro Pal...

Obsah vydání | Pondělí 18.5. 2015