Negramotnost v ČR a tvrdý rasismus

26. 5. 2009 / Michael Volný

Možná nejsou jen hodní a zlí, ale bohužel je hodně nechápavých Paní Lea Bradáčová příkladně (a zcela jistě nechtěně) odhalila neduhy našeho vzdělávacího systému: neschopnost absolventů škol pochopit psaný text a negramotnost při práci s moderními informačními službami.

To, že po zadání hesla "konečné řešení" najdete odkaz na nějaké protispamové opatření, netvrdí Přemysl Janýr ale Martin Komárek z MFD. Stačí porozumět skladbě Janýrova textu. Janýr nic netvrdí a nic od Komárka neopisuje . Pouze ho cituje a následně jeho postoj kritizuje. Není proto vůbec zodpovědný za Komárkova fakta a nemůže se proto --v tomto bodě- mýlit.

U maturity z češtiny je jistě nejdůležitější vyjmenovat alespoň padesát Vrchlického sbírek a ovládat pravopisné poučky. Že někdo není schopen používat rodný jazyk jako nástroj komunikace, že někdo nechápe rozdíl mezi citováním a opisováním, je jedno...

Dále si prosím povšimněte, že Komárek mluví ve svém článku o "vyhledávači". Neříká specificky o kterém. Ono totiž vyhledávání na internetu závisí na způsobu a tedy i na volbě konkrétního vyhledávače. Rozdíly jsou v tomto ohledu značné. Dokonce i při výhradním používání Google dostanete různé výsledky například podle toho jaké máte pro vyhledávání povoleny jazyky (i když je samotná fráze zadána vždy v jednom stejném jazyce, například česky, dostanete různé výsledky podle toho jaké všechny jazyky vyhledávač do prohledávání zařadí. Toto hodně ovlivní výběr pořadí. Zkuste si to.) Mimochodem, pořadí také závisí i na dni vyhledávání. Nelze proto vyloučit, že Martin Komárek (v tomto konkrétním případě) napsal pravdu.

Omlouvám se všem čtenářům za výše uvedené banality, ale opravdu už začínám mít plné zuby zakrývání základní skutečnosti, že vztah nás Čechů k Romům je elementárně rasistický. Tím neříkám, že se domnívám, že znám nějaké spolehlivé východisko. Ani neříkám, že přístup samotných Romů k vlastní budoucnosti není problematický. To je ale zcela jiná debata, která ovšem není možná dokud budeme pro rasismus hledat omluvy a zdůvodnění.

Mimochodem, proč nikdo neprotestuje proti sociálním dávkám, které dostáváme my, "bledé tváře"? Všichni považují za normální, že existuje například porodné a všichni si ho rádi vezmou i když ne všichni platí stejné daně. Proč Dělnická strana neprotestuje třeba proti regulaci nájemného a proti obecnímu bydlení, jehož cena je pod "poctivou tržní cenou"?

Jsem proto opravdu zvědav, jak bude probíhat splácení dluhů, které nadělala česká "nižší střední třída", neboli "skoro chudí" abych použil reaganovského výrazu, během posledních několika let na různých nesmyslných spotřebitelských úvěrech a jiných půjčkách. Bude proti bílým nakonec ve velkém zasahováno úplně stejně jako proti Romům?

V USA je určitě více bílých rasistů, než má Česko obyvatel a americký rasismus má děsuplnou historii, ke které se snad nedostaneme. V tomto ohledu není malý český rasismus nijak nebezpečný (alespoň vnějšímu světu)... Co mě ale zaráží, jsou jeho projevy v Britských listech. BL sehrávají úlohu intelektuálního deníku pro formálně i neformálně vzdělanější čtenáře střední až levicové orientace (a pár pravičáků, kteří nemají nervy na česká pravicová periodika hlavního proudu). Neumím si představit anglicky psané médium stejné orientace, pro stejnou skupinu čtenářů, se stejnými primitivními projevy například v otázce rasové segregace. To je to, co mě udivuje. Rasismus našich intelektuálních elit. Ne rasismus členů DS, ten je v nějaké formě v každé zemi na světě.

Je to stejné s kreacionismem. Navštívil jsem kdysi kreacionistické pseudomuzeum v Kentucky. Koncentrované ignoranství amerického středozápadu v praxi za dvacet dolarů vstupného. Neumím si ale představit, že by řádný profesor ekonomie na MIT v Bostonu zaštiťoval propagaci kreacionismu v intelektuálním prostředí. Řádný profesor VŠE v Praze to nedávno udělal.

Kdo je tedy národem nevzdělanců?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.5. 2009