úterý 10. srpna

O B S A H

Britské listy:

  • Titulní stránka Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Česká moderní historie:
  • Ludvík Vaculík: Já vůbec neřeším ten Západ. Mně je to úplně jedno, jak je to tam (rozhovor s Janem Čulíkem) Jaderná energetika:
  • Temelín:Kámen na krku, nebo zdroj zisku? (Miloš Tichý) Nacionalismus a střední Evropa:
  • Obrana "etnických Maďarů" (Cas Mudde) Příčiny podnikatelského úspěchu 1:
  • Jak získat dobré zaměstnání

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Inzerujte v Britských listech! Britské listy letos na jaře četla čtenářská obec přibližně 15 000 samostatných počítačů měsíčně. Sledují je nejvlivnější kruhy v ČR. Mimo jiné poskytují BL jedinečnou možnost zahraničním firmám představovat se české vládě prostřednictvím reklamy na BL svými projekty. (Výtěžkem z reklamy v BL bude financována investigativní novinářská práce v České republice.) Zájemci pište sem.

  • Nové: Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Adresa Britských listů je zde.

    Tento týden budou Britské listy bez aktuálního zpravodajství, neboť Jan Čulík je na dovolené. BL budou ale pravidelně vycházet celý týden.

    Co lidi trápí

    Minulý týden jsem vylíčil v Britských listech svou anabázi v Pražské energetice, kdy jsem se neúspěšně pokusil přehlásit platbu elektřiny ve svém pražském bytě ze zemřelé babičky na sebe. Soudě podle reakcí čtenářů (viz páteční BL) ťaly v této věci Britské listy do živého.

    Ale jde mi o něco jiného, důležitějšího. Z bouřlivé reakce čtenářů, kteří se musejí zjevně s nesmyslnou byrokracií potýkat dnes a denně, je zjevné, že zde je voličsky neobyčejně vděčný námět k práci.

    Nynější sociálně demokratická vláda je velmi nepopulární. Dokáže si uvědomit, že by se její popularita zřejmě podstatně zvýšila, kdyby zahájila upřímné, jasné a efektivní úsilí zaměřené na odbourání obrovských byrokratických překážek svazujících český život. Měla by začít tím, že by se poučila, jak se praktikuje styk s veřejností v byrokratických institucích v nejúspěšnějších ekonomikách světa, a pak by to měla v  ČR velmi rychle začít zavádět. Rakousko-komunistického úředního šimla, který ochromuje českou společnost zároveň s postkomunistickým chaosem, je nutno zlikvidovat.

    Jsem přesvědčen, že by volební preference vlády začaly velmi výrazně stoupat, kdyby bylo okamžitě vidět, že vláda v této věci podniká výrazné a účinné kroky.

    Je ovšem tato vláda takové akce schopna?

  • Impuls 99 kritizuje v angličtině v aktuálním čísle časopisu Central Europe Review v článku nazvaném No Pulse 99 Jan Čulík.

  • Přehled stránek s vědeckou tematikou na českém webu shrnul Pavel Vachtlčlánku, který vyšel v PC Worldu 7/99.

  • Kritika novinářské práce o válce o Kosovo. Napsal Dave Pisálek:

    S Vasim zajmem o uroven medii doporucuji vasi pozornosti (a snad prekladu) http://www.fair.org/extra/9907/kosovo-crimes.html ze zdroje Fair

    ("FAIR is the national media watch group that offers well-documented criticism of media bias and censorship. We seek to invigorate the First Amendment by advocating for greater diversity in the press. We scrutinize media practices that marginalize public interest, minority and dissenting viewpoints.")

  • Zájem veřejnosti i sdělovacích prostředků o podvody s přijímacími zkouškami na právnické fakultě UK jaksi pohasl. Podle našich informací ani policie nevyšetřuje případ příliš efektivně. Vlasta Leporská však upozorňuje na internetové stránky, zabývající se korupcí na právnické fakultě. Jsou na adrese korupce.misto.cz/posli_dal.html.

  • Za názor vyhozena z německého výzkumného ústavu známá česká historička a politoložka Eva Hahnová. Podrobnosti najdete v tomto článku od Matthiase Roesera.

  • Český superšpión a smrt princezny Diany. Případ podvodných dokumentů týkajících se údajné vraždy princezny Diany a svědectví českého zpravodajce za komunismu, Karla Koechera, že neměl s  případem nic společného, je k dispozici také v angličtině v časopise Central Europe Review. - Na jiném místě je v aktuálním vydání CER anglické shrnutí dosavadní historie televize Nova od Jana Čulíka.

  • Zmatečné myšlení v Mladé frontě Dnes. Srovnání, jak tutéž informaci o výroční zprávě OSN o lidském rozvoji zpracovala Mladá fronta Dnes a deník Guardian, si nyní můžete přečíst i anglicky v tomto čísle týdeníku Central Europe Review.

  • Česká média, Zemanovy nadávky a tiskový zákon. Jan Čulík shrnuje nejnovější kontroverzi týkající se českých sdělovacích prostředků v angličtině v tomto článku v týdeníku Central Europe Review.

  • Poznámky a komentáře Jiřího Loewyho. Někdejší vydavatel (před pádem komunismu) exilového sociálně demokratického čtvrtletního Právo lidu a nynější novinář, píšící do celé řady českých periodik, má své články na internetu na této adrese.

  • Dokonalé internetové zdroje o Češích, české kultuře a České republice v Japonsku. Velmi dobré internetové zdroje o všem, co je české, v češtině i angličtině, zpracované s  japonskou důkladností, najdete na internetových stránkách katedry slavistiky Hokkaido University na této adrese.

  • Skrytá reklama v českém vysílání BBC. Přišel tento dopis:

    Vazeny pane Culiku,

    kdysi jste psal o nepripustné reklame. Ceske vysilani BBC nyni jiz nekolikrat uvedlo neco ve stylu: Ivan Kytka bude o teto problematice mluvit za dva tydny. Ale jiz tento tyden si muzete o problemu precist v jeho clanku, ktery vyjde v tydeniku Respekt. Je to skryta reklama nebo ne? Treba jim Respekt neco plati za to, ze ho inzeruji, anebo publikuje jejich vysilaci cas, nevim. Bylo by dobre, kdyby se alespon BBC drzela pravidel.

    V Producers' Guidelines BBC se mj praví:

    Výrobek nebo služba se nikdy nesmí vyskytovat v obraze ani ve zvuku oplátkou za peníze, služby či cokoliv jiného.

    Třeba české vysílání BBC vysvětlí, jaký postoj zaujímá vůči těmto předpisům.


  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

    Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Všechny články o válce o Kosovo, zveřejněné v BL, naleznete na tomto místě.

    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL. Tematický archív BL od 1. září 1997, kdy se BL osamostatnily, je na adrese http://blisty.internet.cz/xz.

    Z archívu Jana Čulíka

    Ludvík Vaculík: Já vůbec neřeším ten Západ. Mně je to úplně jedno, jak je to tam

    Vysílalo se ve Svobodné Evropě v roce 1990.

    Janu Čulíkovi v Praze poskytl rozhovor spisovatel Ludvík Vaculík. Diskuse se účastnil i spisovatelův syn Martin Vaculík, který žije v Paříži, a krátce do něho zasáhla i  autorka Lenka Procházková. Vznikla tak konfrontace západního a domácího pohledu na Československo.

    Jan Čulík: Musím se přiznat, že když jsem sem přijel teď po deseti měsících, Praha na mě zapůsobila značně deprimujícím dojmem. Zdá se mi, jako by poté, co komunismus padl, se vyvalilo navenek všechno to negativní, co tu dříve snad existovalo vskrytu. Třeba je to, co řeknu, jen povrchní dojem, ale návštěvník, který sem přijede a podívá se do města, si nemůže nepovšimnout podstatné proletarizace a až pauperizace obyvatel. Kromě toho, všude jsou v Praze ohrady, lešení, dřevěné tunely na chodnících proti padající omítce, špína, hromady harampádí. Když člověk poslouchá v zahraničí v rozhlase všechny nynější československé politické diskuse, třeba ty o česko-slovenských problémech, zdají se legitimní. Když sem ale člověk pak přijede, napadne ho až taková nelaskavá věc: lidi tady diskutují na povznesená politická témata, ale nepřijde jim, že by nejprve mohli uklidit nepořádek, v němž žijí: že by si třeba mohli zamést chodník před domem nebo umýt či natřít domovní vrata.

    Ludvík Vaculík: To je pohled ze špatného úhlu. Podívejte se, za těch samých deset měsíců já jsem měl možnost vidět zase jiná města, a ta města byla absolutně v pořádku, a já jsem věděl, že to, co vidím, je úplně všecko a už nic jiného tam není. Zatímco u nás je ještě něco jiného. Ty dveře nikdo neumyje, protože mu do nich nic není. Až někomu budou patřit, tak budou umyté.

    Jan Čulík: Mně se zdá, že snad možná ještě pod vlivem komunismu lidé jsou hrozně pasívní. Neuvědomují si, že by měli být odpovědni za své prostředí a nenapadne je, že by se za věci měli sami zasazovat. Myslím, že jste o tom hodně psával.

    Ludvík Vaculík: To, co teď žádáte, to apelujete na takzvaného "nového socialistického člověka".

    Jan Čulík: No, já nevím. Je to tak, pane Martine?

    Martin Vaculík: Ne. To není tatáž aktivita.

    Ludvík Vaculík: Proč by to měl ten člověk, když ten dům není jeho, dělat? To po něm chtěl ten starý režim, aby to dělal, protože to není jeho dům.

    Jan Čulík: Já bych ale oponoval v tom smyslu, že protože právě režim dřív po lidech tento druh aktivity chtěl, úplně v nich zabil veškerý smysl pro společenskou spoluzodpovědnost. To, co by lidi za normálních okolností v jiných zemích udělali, tady to neudělají.

    Ludvík Vaculík: Šli by lidé v jiných zemích umývat sousední dům, který není jejich? Tady dům, ve kterém bydlíte, je sousední, si uvědomte. Toto je sousední dům pro nás, přeci.

    Jan Čulík: Jinými slovy dáváte mi tu odpověď, kterou tady dostávám na všechny otázky: teprve tržní ekonomika vyřeší všechny naše problémy.

    Ludvík Vaculík: Tržní ekonomika, ta to všecko vyjeví. To se ukáže, co vyřeší. Co zůstane nevyřešeno, to zase zbude asi komunistům. A bude toho hodně.

    Jan Čulík: Já mám dojem, že lidi tady v Československu pořád zůstávají v takové bublině zájmu jen o sebe, tak jak to bylo dřív. Možná že to bylo taky tím, že teď před vánocemi tu vládl trochu takový strach a mezi lidmi se vyskytly až názory, že to jsou jejich poslední vánoce.

    Ludvík Vaculík: Já nic takového nepozoruju. Nestarám se o to. Nevím, co na to říct. Nevím, z čeho ten dojem máte. Nemohu to ani vyvrátit, ani potvrdit.

    Jan Čulík: Slyšel jsem také názor, od návštěvníka ze Západu, že tady v Praze je opravdu tolik práce, že až bude větší množství nezaměstnaných, měly by se zavést...

    Ludvík Vaculík: Subotniky. Ano, subotniky, jako zavedl Lenin.

    Jan Čulík: Ne subotniky, ale prezident Havel by mohl uvolnit větší množství financí a zaměstnat nezaměstnané veřejnými pracemi, jimiž by se alespoň částečně uvedlo město do pořádku.

    Ludvík Vaculík: V tu dobu, až toto bude na řadě, já doufám, že už Havel nebude prezidentem.

    Jan Čulík: Tak všechno tohle podle vás je vedlejší.

    Ludvík Vaculík: Není to vedlejší, ale mě to nechává v klidu. Není to ten kořen, je to taková jevová věc.

    Jan Čulík: A o co tedy dneska v Československu jde?

    Ludvík Vaculík: To já na požádání, ihned a stručně těžko dovedu říct. Já když k nějakému dílčímu poznání dojdu, tak to napíšu. Teď se zabývám zrovna psaním - narazili jsme na to - příští sloupek, který bych měl odevzdat do Literárek, se jmenuje "Nechte to zas komunistům". A to má být o tom, že přece ten komunismus nevzešel ze zlé vůle, ale byl způsobený čímsi objektivním, věcným. Jakási očekávání se do něho vkládala. Ta očekávání byla zklamána a ta očekávání zůstala. Kdo přišel, aby je vyplnil? Aby nerozhodovaly prachy? Aby se nepreferoval škvár a  nevkus? Všechny tyhle věci týkající se vzdělání, umění, zdravotnictví, veřejné morálky - to byly ty věci, na které se nachytali lidi, protože to byly ty postuláty komunismu a socialismu. Myslím, že to tady zůstalo a že ty nové naše příští podnikatele čeká poznání, že to je na nich. Jestli nechtějí, aby přišli zas komunisti.

    Jan Čulík: Četl jsem nedávno v Lidových novinách fejeton vašeho syna Jana a přišlo mi až únavné, jak se tu pořád donekonečna omílá, že všechno vyřeší tržní liberalismus.

    Ludvík Vaculík: No, to je pouhý metodický postup.

    Jan Čulík: Jenže v zemích, kde ta liberální tržní ekonomika skutečně funguje, a to i v zemích s konzervativními vládami, existuje složitá síť sociálních a kulturních záruk, o nichž vy tady v Československu vůbec nevíte. Zdá se mi, že se to tady s tím pasívním spoléháním na tržní ekonomiku přehání.

    Ludvík Vaculík: Ještě se ani neudělaly tři kroky a už se bojej extrému! Ještě ani nebyly na všecko udělány nové zákony. Ještě nebyla provedena privatizace. Ještě nejsou majitelé různých majetků a objektů a už jsou tito majitelé napadáni! A už jsou ohroženi, víte! Musí to všecko nějak přiměřeně dozrát a nám nezbývá nic jiného než to pořád sledovat a mluvit o tom.

    Jan Čulík: Já jsem doufal, že se po loňské revoluci v Československu jaksi zpoza komunismu vynoří nějaká česká mentalita a povaha, český způsob života. Ale nevynořilo se vůbec nic.

    Ludvík Vaculík: To se snad vytvoří. Nevím, jestli to je. Tušení existují. Existuje to u některých lidí a skupin lidí. Čekal bych to, že je to tam tím směrem, odkud přicházejí ekologové. Jestli to nemá být nové náboženství se vším diktátem a zvrhlostí a demagogií, tak to musí vznikat pozvolna. Ono se to musí v podstatě prosadit hmotně. Nemyslím peněžně. Lidi neuskromníte přikázáním "Buď skromný, Bůh to žádá". To není správné. "Buď skromný. Není toho dost!!"

    Jan Čulík: Jinými slovy, hlad tady lidi naučí.

    Ludvík Vaclík: Ano. Nouze blízká nebo vzdálená.

    V této chvíli do rozhovoru zasáhl spisovatelův syn Martin Vaculík z Paříže:

    Martin Vaculík: Blahobyt lidi naučí, ne hlad! Hlad je už naučil tomuhle tomu!

    Jan Čulík: Když čtu to neustálé vzývání těch až extrémně pravicových principů, mám trochu obavu, že to skutečně nakonec vytvoří živnou půdu pro komunisty.

    Ludvík Vaculík: Ale vždyť to není neustálé vzývání extrémně pravicových principů.

    Martin Vaculík: Je. Když tohleto čtu, tak to na Západě ani ta největší pravice nedokáže takhle otevřeně to říct.

    Ludvík Vaculík: To je to, co se tady a teď musí vybojovat, obhájit a prosadit. To je diktováno potřebou a tím, jak ten autor cítí tu situaci a nemůže k ní mlčet.

    Jan Čulík: Když já myslím, že vy pořád nevíte, jak to v těch demokratických zemích chodí.

    Ludvík Vaculík: Já vůbec neřeším ten Západ. Mně je to úplně jedno, jak je to tam.

    Martin Vaculík: Tam se ty skutečné otázky řeší v kuloárech. To, co se tady člověk dočte v novinách, se nikdo neodváží takhle rovnou vyslovit.

    Ludvík Vaculík: Je to dobře nebo špatně, Martínku?

    Martin Vaculík: Tam i liberální ekonom hájí sociální politiku.

    Ludvík Vaculík: Ano, ano. No vidíš to. Tak kdo je více zblblý, my nebo oni?

    Martin Vaculík: Vy, protože si myslíte, že to je jenom hra, ačkoliv to může vyústit v tragický osud.

    Ludvík Vaculík: My si nemyslíme, že to je jenom hra.

    Martin Vaculík: Vy si na to jenom hrajete. Tak o tom takhle krásně mluvíš.

    Ludvík Vaculík: Však já to nikomu neříkám, jen když se mě na to ptají.

    Jan Čulík: K tomu bych měl jinou otázku. Tady v Čechách historicky hráli velkou úlohu intelektuálové. Intelektuálové jsou v podstatě národem hýčkáni, což tedy - alespoň v anglosaských zemích - neexistuje.

    Ludvík Vaculík: Tady že jsou intelektuálové hýčkáni? Proč si to myslíte? Hýčkáni, ale jenom intelektuály. To je sebehýčkání.

    Zde se do diskuse nesouhlasně vložila Lenka Procházková:

    Lenka Procházková: Ne. Úcta k spisovatelům tu existuje.

    Ludvík Vaculík: Ale neexistuje. Okamžitě vzniká závist, nevůle, nechuť...

    Lenka Procházková: Ne. Prostá pražská žena má ráda spisovatele. Vždyť si vezmi tu paní, která si k nám včera přišla nechat podepsat knihy. To je paní, která nám tady dělala parkety.

    Ludvík Vaculík: Ale no tak to ještě nesvědčí o ničem. Svědčí to o tom, že si váží sebe až tak, že si jde nechat podepsat od uznávaného autora knížku.

    Lenka Procházková: No ale sleduje, kdy to vyjde, má staré vydání Sekyry ze šedesátých let, které si přinesla podepsat...

    Jan Čulík: V Anglii se intelektuál musí neustále hájit, neustále obhajovat svou existenci. Ze způsobu, jak jednají nebo vystupují českoslovenští intelektuálové usuzuji, že mají v této zemi relativně privilegované postavení.

    Ludvík Vaculík: Oni si to myslí a okolní lidi jsou šokovaní.

    Jan Čulík: Nežijí teď po revoluci čeští intelektuálové spokojeně v takovém nějakém pohodlném nebi?

    Ludvík Vaculík: Ne. Každý má nejistotu, každý má nějakou starost. Jak to můžete zvenku říkat? To vůbec není pravda.

    Jan Čulík: Jen se podívejme, jak se dnes píše. V podstatě lidi píší velice spokojeně a zdá se mi, že skutečnost pro ně existuje trochu mimo. Mýlím se?

    Ludvík Vaculík: Já si to nemyslím. Jak kdo a jak u koho. Já nemám dost materiálu, abych to řekl za někoho jiného než za sebe.

    Jan Čulík: Takže můj dojem, že na jedné straně tady teď existuje civilizace intelektuálů a na druhé straně zpauperizovaný a zprimitivizovaný lid a mezi tímto dvojím světem není kontaktu, je chybný?

    Ludvík Vaculík: Jak já to můžu posuzovat, když zřejmě tvořím součástku tohoto vašeho obrazu. Nemám na to co říct, nevím.

    Jan Čulík: Pane Martine, vy byste k tomu něco měl?

    Ludvík Vaculík: On je z Francie, toho se neptejte.

    Martin Vaculík: No právě. A já chápu, proč on klade takovéhle otázky. To nejsou nezajímavé otázky. Mně to taky tak připadá, ale nevím, jak by to tata mohl vysvětlit. To jsou důležité věci.

    Jan Čulík: My, co žijeme na Západě, máme nutně asi trochu jiné vidění - možná je to neautentické vidění, možná nemáme právo tyto otázky klást, i když na druhé straně, člověk by měl mít možnost dávat jakékoliv otázky. Mě trochu znepokojuje, že lidi tady potom nejsou vždycky schopni na tyto otázky reagovat.

    Martin Vaculík: Já chápu tuhle reakci, ale člověk nemůže vidět sám sebe zvenčí. Já nevím, jestli si to může někdo vůbec sám o sobě uvědomit. To jsou ale ty otázky, na které nejsou odpovědi, ale které se jedině asi mají klást. Protože otázka, na kterou už má každý svou vlastní odpověď, je zbytečná. Možná, že by se měl interviewovat interviewer. Proč se takhle ptá. To by vás, tato, mělo zajímat. Místo, abys řekl, "No, tak tohle ne." Bylo by zajímavé, aby se Češi ptali, "Proč vy se takhle ptáte?"

    Jan Čulík: Ale třeba si tady lidi říkají: "To se ptají cizinci, a ti jsou hloupí, a my si tady své české záležitosti uspořádáme tak, jak my to vidíme a chceme.

    Ludvík Vaculík: To se neudělá, jak my chceme. Věci jsou někdy nepřemožitelné. Dopadají jinak, než chceme.

    Jan Čulík: Děkuju Vám za rozhovor.


    Temelín:Kámen na krku, nebo zdroj zisku?

    Miloš Tichý

    Tento článek vyšel v dvouměsíčníku Listy, který je možno objednat na této adrese.

    Diskuse kolem Temelína květnovým vládním rozhodnutím do jisté míry skončila, ale témata v ní obsažená se budou vynořovat stále znovu. Proto se zdá účelné zabývat se aspoň nezpolitizovanou částí problému. Témata diskuse se za poslední dva roky podstatně proměnila. Dříve se diskutovalo hlavně o bezpečnostních rizicích jaderné energetiky a strachu z ní, nyní je to prakticky jen o penězích. Do této diskuse vnesla Temelínská komise dva podstatně nové prvky:

    Za prvé nepokračovala v diskusi o tom, z jakého zdroje je elektřina nejlevnější, což může snad být užitečné v okamžiku, kdy se uvažuje o stavbě, ale nikoli, kdy je téměř hotovo. ČEZ stále operoval jen neprůkaznými čísly. Nikdy neuvedl, odkud je má nebo jak k nim došel. To způsobilo všeobecnou nedůvěru, která kulminovala prohlášením presidenta Havla v den rozhodování vlády.

    Za druhé Temelínská komise správně usoudila, že prostavěné miliardy jsou pryč a nemá se příliš cenu jimi zabývat. Proto se zaměřila na skutečné podnikatelské záměry a rizika s nimi spojená. V souvislosti s tím je nutno ocenit, že při odhadech toku hotovosti přestala manipulovat s odpisy a začala počítat se skutečnými náklady na splácení úvěru. Tím se vyhnula se metodické chybě většiny předchozích odhadů ČEZu.

    Několik možných řešení

    Zpráva komise byla interpretována tolikrát a tak různě, že nezasvěcenci jde hlava kolem. Stručně lze říci, že je to typický výsledek poradenské činnosti: dává několik možných řešení problémů za různých předpokladů. Je na zadavateli, aby si vybral a hlavně za svou volbu nesl odpovědnost. Jednoznačná doporučení by totiž znamenalo i převzetí zodpovědnosti, a k tomu komise mandát neměla.

    Výpověď komise je poměrně jednoduchá: podnikatelský záměr ČEZu dostavět Temelín může být za určitých podmínek ziskový, ale je poměrně reálné, a možná pravděpodobnější, že bude ztrátový. Druhá varianta, nedostavění a likvidace stavby přivede ČEZ na pokraj bankrotu.

    Ekologové prosazují druhou variantu. V jejich uvažování vidím hlubokou logickou chybu: připadá mi, jako by dávali přednost vyhazovu z práce před možným snížením platu. Berou úmyslně tu ekonomicky horší variantu. Zjednodušeně řečeno: jsou-li náklady na dostavbu srovnatelné s náklady na likvidaci a nebudou-li banky chtít předčasně zpátky peníze, zůstane ČEZu v prvním případě stroj na produkci elektřiny. Jeho provozní náklady jsou relativně nízké a finanční bilance se bude pohybovat kolem nuly. V druhém případě zbudou ČEZu oči pro pláč a ztráta srovnatelná s vlastním jměním.

    O budoucím vývoji cen a spotřeby elektřiny neshromáždíme víc argumentů, než kolik jich je ve zprávě. Bude-li u nás pokračovat recese, nezbude, než abychom se snažili vyvážet elektřinu do zahraničí. Ta jí má ovšem nadbytek, takže lze očekávat opačný proces. Provozovateli elektráren v Evropě jsou společnosti podstatně silnější než ČEZ, a tedy schopné po určitou dobu prodávat pod cenou. Evropský trh bude v té době (léta 2003-2010) pravděpodobně velmi liberalizovaný, i když zatím nevíme, jak efektivně bude fungovat jeho regulační rámec (a tudíž např. zákaz dumpingu). A naopak: dočkáme-li se výrobního růstu a určité ochrany před zahraniční konkurencí, můžeme na Temelíně vydělávat.

    V diskusi o finančních tocích je nutno velmi pečlivě kontrolovat, aby se na něco nezapomnělo. A sem se zřejmě vloudila chybička: předpokládalo se, že odsířené uhelné elektrárny jsou už bez probémů: tj. v nebližších deseti letech do nich nebude třeba podstatněji investovat. To je možná omyl - investice, a nikoli zanedbatelné, budou asi nutné.

    Když byl před osmi lety schválen zákon o čistotě ovzduší a ministerstvo vydalo vyhláškou emisní limity, byl to po letech ignorance velký čin. Od té doby mají české emisní limity zcela neoprávněně pověst, že jsou velmi přísné. Před osmi lety to byla možná pravda, dnes to však už neplatí.

    České limity jsou podstatně měkčí (tj. někdy o dvě třetiny vyšší) než v Německu. Evropská unie přijala nebo přijme emisní limity na této (německé) úrovni. Schyluje k přijetí podobných limitů v rámci dalšího protokolu Úmluvy o dálkovém přenosu znečištění. A zde asi vzniknou pro ČR vážnější problémy.

    ČEZ odsířil zdánlivě nad míru, tj. může dnes dosáhnout emisí oxidů síry hluboko pod nynější českou normu a zpřísněné emisní limity by způsobily pouze vyšší provozní náklady (na vápenec). Pokud se týče oxidů dusíku, počítalo se při rekonstrukci kotlů s tím, že současné emisní limity budou platit aspoň patnáct let, než kotle definitivně dožijí.

    Pokud se připojí ČR k novému protokolu o omezování emisí nebo se nepodaří vyjednat výjimku z příslušných direktiv při vstupu do EU, začnou platit někdy mezi roky 2005-10 nové, podstatně přísnější emisní limity oxidů dusíku. ČEZ proto bude muset investovat částky, které jsou řádově srovnatelné s náklady na odsíření. Nebude-li Temelín dostavěn, přidají se tyto náklady k ranám, které vyjmenovala komise. Ani opačné řešení není bezbolestné, snad jen poněkud milosrdnější: část nákladně odsířené kapacity bude zbytečná a ČEZ ji bude muset buď zakonzervovat, nebo zlikvidovat. Přijde to však podstatně levněji, než se zbavit tun betonu nad Vltavou u Týna.

    Dilema ekologů

    Je tu ještě jedna ekologická past: Mezinárodní úmluva o klimatické změně je jedno z největších vítězství ekologů posledního desetiletí. Pokud se dohodneme, že lidstvo potřebuje nějakou elektřinu a teplo, je nutno se rozhodnout, co je menší zlo: zcela spolehlivě emitované miliony tun CO2 do ovzduší nebo málo pravděpodobné selhání reaktoru nebo ještě méně pravděpodobná havárie úložiště jaderných odpadů.

    Ač jsou občas srovnávány, JSOU rozměry obou variant nesouměřitelné: oteplení je skutečně globální a není kam se před ním "schovat". Na druhou stranu i hrozná černobylská havárie postihla jen omezenou část světa a u reaktorů, jaký je v Temelíně, je skutečně málo pravděpodobná. Tektonická havárie jaderného úložiště a následné vyplavování radioaktivního odpadu postihne jen jedno povodí a dá se likvidovat jako jiné kontaminace. Navíc technologie zpracování jaderného odpadu zaznamenala v posledním desetiletí některé významné úspěchy, které problém řádově zjednoduší.

    Nedostavění Temelína znamená hrozbu nesplnění závazku zmíněné mezinárodní konvence, protože produkce emisí prosté elektřiny z Temelína je zhruba srovnatelná se závazkem snížit emise.

    Z těchto kleští ČR mohou zdánlivě snadno dostat úspory energie. Četné studie sice našly řadu ekonomicky návratných úsporných opatření s nezanedbatelným potenciálem, ale zatímní výsledky jsou slabé. Důvodů je řada a jedním je např. nedostatek levných a snadno dostupných investičních prostředků, zejména státních. Stát jako jeden z největších spotřebitelů tepla a elektřiny by měl jít příkladem a investovat do úspor.

    Ekologové tvrdí, že nedostavbou Temelína vznikne situace k prosazení úsporných technologií. O tom lze pochybovat, protože stát jako majoritní vlastník bude sanovat ČEZ, a těžko bude mít dostatek prostředků na investice do úspor.

    Autor je jaderný fyzik. V současné době se zabývá tím, jak spolu souvisejí energetika a životní prostředí


    Obrana "etnických Maďarů"

    Cas Mudde

    Anglická verze tohoto článku vyšla v aktuálním vydání časopisu Central Europe Review.

    Jako politolog, který se zabývá nacionalismem a který pochází ze Západu a žije na Východě, mě vždycky šokovalo, jak odlišná je veřejná debata o menšinách, která probíhá v těchto dvou částech Evropy. Nejméně do roku 1990 byl termín "etnické menšiny" v nejlepším případě sporný a v nejhorším případě byl otevřeně odmítán. Namísto toho se hovořilo, například o "německých mluvčích v Itálii". Maďaři to však nedělali.

    Viděli jste někdy někde termín "maďarský mluvčí"? Já tedy ne. Všude jsou údajně "ruští mluvčí", pak existují také "Maďaři slovenského původu", avšak co se týče Maďarů, ti jsou vždycky jen "etnickými Maďary". Proč?

    Během půldruhého roku, co žiju v Maďarsku, si tuto otázku neustále kladu a dával jsem ji také svým maďarským kolegům. K ničemu to nevedlo. Většinou můj partner v rozhovoru ani nepochopil, o co mi jde, a jen uvedl "Jsou to etničtí Maďaři!"

    A z jejich hlediska to vůbec neznamená, že by se chovali nacionalisticky; většina univerzitních pracovníků, alespoň těch, které znám v Maďarsku já, nikterak nepodporují lidi jako je István Csurka, šéf Maďarské strany za spravedlnost a život, anebo nacionalistické hlasy v nynější maďarské vládě. Avšak zatímco pro mnohé jiné země, například pro Holandsko a pro Německo jsou otázky "ztracených území" a "národních menšin v zahraničí" v současnosti absolutně irelevantní, nevyvolávají žádný zájem, maďarská politika je takovýmito otázkami čas od času doslova posledlá.

    S výjimkou Hornovy vlády daly ostatní maďarské vlády otázku nacionalismu do ohniska své zahraniční politiky. To je pozoruhodné, vzhledem k tomu, že i když tato otázka většinu maďarských voličů asi zajímá, zajímá obyčejní občané jí dávají daleko menší priority než (pravicová) elita.

    Je však nutno uznat, že maďarské vlády v tomto ohledu zaznamenaly podstatné úspěchy. Slovenska i Rumunsko se staly téměř párijskými státy, v důsledku své "brutální" politiky vůči menšinám, o níž neustále hovořily na mezinárodních fórech maďarské vlády. Často jsem musel vysvětlovat svým holandským kolegům, že maďarští mluvčí na Slovensku nejsou etnicky očišťováni a že hlavním jádrem sporu v určité době bylo, že bylo nařízeno, že školní vysvědčení musejí být psána slovensky. Pokuste se tohle vysvětlit například Francouzovi - údajně kontroverzní slovenský jazykový zákon je téměř přesnou kopií francouzského jazykového zákona, který nikdo nikdy nezpochybňuje.

    Dobrým příkladem této maďarské protislovenské rétoriky je nedávný čánek od Gusztava Kosztolanyiho ('International Controversy at the Fidesz Congress', Mezinárodní kontroverze na kongresu Fidesz, The Electronic New Presence, 17. května 1999). Kosztolanyi v něm poukazuje na extrémistická tvrzení Jána Sloty, šéfa nacionalitické Slovenské národní strany, a nepřímo vyvolává dojem, že tyto názory široce podporuje slovenská veřejnost.

    Kosztolanyi se však vůbec nezmiňuje o tom, že tento styl politické kampaně byl jedním z důvodů, proč získal Slota v prezidentských volbách jen dramaticky ubohou podporu ve výši 2,4 procent a že to dokonce vyvolalo i vnitřní opozici v jeho straně. V jeho článku se člověk taky vůbec nedočte, že Slota je dnes ve slovenské politice okrajovějším jevem než jeho protějšek Csurka v Maďarsku.

    Ale zde spočívá jedno z vysvětlení, proč je Maďarsko tak úspěšné při prosazování práv svých "bratří". Maďarsko se prezentuje jako (na Západ orientovaný) liberálně-demokratický stát mezi (na Východ orientovanými) autokraticko-nacionalistickými státy. V tom mu pomáhalo téměř autistické chování Iona Iliescu z Rumunska a zejména chování slovenského Vladimíra Mečiara, který se skoro vůbec nesnažil zalíbit se Západu. Kromě toho, zatímco oba tito "populisté" hovořili v první řadě k domácím voličům, maďarský vláda hovořila k (západnímu) světu.

    Maďarská vláda se poučila z rané katastrofy, kdy premiér Josef Antall hovořil v projevu o 15 miliónech Maďarů a  zvládla jazyk západních politiků - totiž, naučila se vyjadřovat své nacionalistické požadavky prostřednictvím terminologie úsilí o lidská práva. Kromě toho, Maďarsko pomaďarštilo veškeré své menšiny přibližně před stole lety, a nyní maďarská vláda ve své zemi zavedla neobyčejně liberální, promenšinovou politiku. Jejím jediným účelem je požadovat podobně liberální politiku pro menšiny i v zemích, kde žijí (neasimilované) maďarské komunity.

    Jsem si jist, že se stále ještě někteří čtenáři ptají, "no a co, v čem spočívá problém?" Problém spočívá v tomto:

    Žádné etnické skupiny neexistují, stejně tak jako neexistují žádné rasové skupiny. Neexistují žádné vědecké důkazy, které by podpořily existenci různých skupin lidí s podstatně odlišnými biologickými či genetickými strukturami.

    Někteří lidé mohou považovat termíny jako "maďarští mluvčí" či "lidé hovořící maďarsky" za poněkud neohrabané, ale říkat lidem "etničtí Maďaři" je prostě nepsrávné, a ať se to interpretuje jakkoliv volně, užívání tohoto termínu legitimizuje nebezpečný etnický diskurs. V rámci takovéto debaty nelze prosazovat politiku asimilace a integrace, protože jsou Maďaři od Slováků "etnicky odlišní" a nemohou se nikdy změnit. To neutralizuje nejsilnější argument, který existuje proti etnickým nacionalistům, totiž že etnicita neexistuje.

    Znamená to tedy, že by se Orbanova vláda neměla starat o maďarsky mluvící menšiny, žijící mimo hranice Maďarska? Měla i neměla.

    Nevidím žádné důvody, proč by se měl nenacionalista tak silně zajímat o lidi, kteří žijí mimo jeho zemi a hovoří jeho jazykem. Například, Holanďani málokdy zasahovali do záležitostí, týkajících se holandsky hovořící Vlámů v Belgii, navzdory dlouhým desetiletím "útlaku". Kromě toho, bylo by to daleko víc přesvědčující (zejména pro ony "paranoidní" SlovákKromě toho, bylo by to daleko víc přesvědčující (zejména pro ony "paranoidní" Slováky), kdyby se nynější maďarská vláda začala seriózně zabývat otázkami menšinových práv, včetně práv Romů, žijících v Maďarsku, a přestala se starat jen o práva Maďarů žijících v zahraničí. Kromě toho, neexistují v Maďarsku skutečně žádné jiné naléhavé problémy, než je budování maďarské (a německé) jazykové univerzity v Rumunsku nebo autonomie maďarských mluvčích ve Vojvodině?

    Autor vyučuje na Středoevropské univerzitě v Budapešti.


    Z archívu Jana Čulíka:

    Seriál "Příčiny úspěchu" 1

    Jak získat dobré zaměstnání

    Tento seriál deseti pořadů, který připravil Jan Čulík, se vysílal ve Svobodné Evropě v polovině devadesátých let.

    V dnešním pořadu Práce a společnost uslyšíte první část seriálu 'Příčiny úspěchu', v němž budeme analyzovat faktory, které vedou k úspěchu v práci a při podnikání. Dnes shrneme názory Yvonne Sarchové, náborové pracovnice britského podniku SSI/Stephenson Cobbold a autorky nedávno vydaných knih 'Jak získávat nadané pracovníky' a 'Jak získávat nadané pracovníky po celé Evropě'.

    Od začátku devadesátých let se dramaticky změnila situace při hledání zaměstnání nejen v bývalých postkomunistických zemích, ale i na Západě. Pracovních příležitostí je podstatně méně než dříve, svět se mění nevídanou rychlostí a má-li člověk být úspěšný, musí být odolný, musí reagovat pružně a mít schopnost rychle měnit své cíle a priority. Žádný podnik ani žádné průmyslové odvětví na Východě ani na Západě nepřežije v nynější situaci déle než několik let, jestliže se nenaučí radikálně a často se přizpůsobovat měnícím se podmínkám. Představa celoživotní kariéry v jediném podniku, kde člověk postupně stoupá po příčkách žebříku interní hierarchie po desetiletí, je už zastaralá. Kariéry jsou na Západě nyní mnohem kratší:často netrvají v jediném podniku déle než tři až pět let.

    V důsledku demografického a technologického vývoje dojde ještě k dalším radikálním změnám: odborníci předpovídají, že se v budoucnosti bude několik lidí dělit o jedinou pracovní příležitost, že se bude daleko více pracovat z domova (pomocí telefaxu, počítačového modemu a telefonu), že vznikne velké množství odborných poradců, pracujících v jednotlivých odvětvích jen na část úvazku, a že se výrazně rozšíří počet lidí působících na volné noze.

    V nynější době je stále zřejmější, že pracovníkovo zaměstnání, jeho kariéra je jen jeho osobní odpovědností - už to není odpovědnost jeho zaměstnavatele. V nové situaci si většinou člověk musí při ztrátě zaměstnání pomoci sám. Chcete-li udělat úspěšnou kariéru, budete si to muset naplánovat. Ať už usilujete o uspokojení z práce nebo jen o existenční jistotu, je třeba si předem řádně ujasnit, o jaký druh zaměstnání vlastně máte zájem.

    Každou práci, kterou zrovna vykonáváte, byste měli dělat dobře. Zároveň byste si ale měli položit otázku, jakým způsobem může vaše nynější zaměstnání ovlivnit vaši budoucnost. Měli byste totiž být na trhu práce neustále atraktivní pro možné nové zaměstnavatele.

    Přirozeně, každé povolání je jiné, avšak ve většině oborů člověk asi nedosáhne skutečně výjimečného úspěchu, pokud se nebude přidržovat těchto deseti bodů:

    Za prvé: Buďte věrni především sami sobě.

    Buďte nezávislí, nebojte se činit sami za sebe zásadní rozhodnutí, neočekávejte, že někdo za váš osud převezme odpovědnost. Všechny city odsuňte stranou, když začne být zřejmé, že budete muset změnit zaměstnání. Loajalita vůči zaměstnavateli se sice stále považuje za pozitivní rys, avšak projevuje se dnes hlavně jako loajalita vůči konkrétním osobním hodnotám a názorům, nikoliv slepou oddaností k neosobní organizaci. Očekávejte odměnu za výkon, nikoliv za loajalitu k zaměstnavateli či za dlouhá služební léta.

    Za druhé: Mějte vždycky připravenou nějakou alternativu.

    Když pohlédli náboroví pracovníci podniků na Západě na uchazečův životopis ještě před třemi lety a uviděli, že často měnil zaměstnání, pravděpodobně ho odmítli jako nespolehlivého 'fluktuanta'. Nyní je situace jiná. Ti uchazeči, kteří často mění zaměstnání, jsou považováni za slibné pracovníky. Všeobecně je dnes pracovní mobilita považována za velmi pozitivní rys. V nejdůležitějším věku pro vybudování kariéry, tedy ve věku od pětadvaceti do pětatřiceti let, se změna zaměstnání každé tři roky dnes považuje za přínosnou a normální.

    Za třetí: Zvyšte si kvalifikaci na maximum.

    Máte-li nějakou kvalifikaci, je pravděpodobné, že existují zaměstnavatelé, kteří budou ochotni za ni dobře zaplatit (pokud ne nutně penězi, tak zlepšením vaší kvality života, nebo poskytnutím možností dalšího osobního rozvoje). Čím máte větší množství odborností, tím jsou vaše šance lepší. Firmy po celé Evropě nyní hledají především pracovníky s odbornou kvalifikací, s manažerskými schopnostmi a se znalostmi cizích jazyků, kteří zároveň vědí, jak ve svém oboru nejefektivněji uplatnit nejmodernější počítačovou technologii. To jsou všechno oblasti, na něž by se měli uchazeči především soustředit.

    Za čtvrté: Nedopusťte, aby vaše znalosti zastaraly.

    Je nutné se učit celý život. Kvalifikace ztrácí použitelnost, a proto by měli zaměstnanci využívat všech podnikových příležitostí, i mimopodnikových kursů, k pravidelnému doškolování. Návštěva takových kursů je užitečná i proto, že se jejich frekventant setká s pracovníky jiných podniků a doví se, co je nového u nich. Věc má však háček: specializovaná kvalifikace sice krátkodobě zvyšuje pracovníkovu atraktivitu na trhu práce, v dlouhodobější perspektivě však může příliš úzká specializace vést do slepé uličky. Proto je dobré mít na paměti, že je třeba stále rozvíjet a doplňovat i obecnější znalosti a schopnosti.

    Za páté: Buďte viditelní.

    Vaše schopnosti a vaše práce musí být obecněji známá. Tím podstatně zvýšíte šance na získání nového zaměstnání uvnitř vaší organizace i mimo ni. Chovejte se tak, aby vedoucí pracovníci ve vašem podniku o vaší práci a o vašich nápadech a návrzích věděli. Někteří lidé tento přístup považují za trochu nevhodný, protože jim připadá trapné sami se prosazovat. Avšak existuje celá řada příležitostí, jak na sebe taktně upozornit - je možno psát články do tisku, účastnit se konferencí a setkání profesních organizací, nebo trávit čas ve společnosti lidí, kteří pracují ve vašem oboru. Tak se zviditelní i ten nejskromnější pracovník.

    Za šesté: Myslete dopředu.

    Je nutno si vypracovat dlouhodobější strategii. Zejména pro mladé lidi platí, že nejdůležitější není jejich nynější zaměstnání, ani to, které teprve získají, ale až zaměstnání třetí. Rozhodnutí v mládí o tom, co člověk chce v životě dělat, většinou hluboce ovlivní pracovníkovu kariéru na celý život.

    Za sedmé: Pravidelně doplňujte svůj životopis.

    Základní verzi životopisu aktualizujte přibližně každé tři měsíce. Je to dobré cvičení, protože se tak přimějete zhodnotit, čeho jste za uplynulé období dosáhli, a v jakých oblastech vám ještě chybějí pracovní zkušenosti. Životopis by měl být napsán heslovitě v krátkých přehledných odstavcích. První odstavec by měl být věnován základním informacím o uchazeči a jeho vzdělání, další odstavce pak jeho zkušenostem v různých zaměstnáních.

    Za osmé: Udržujte rozsáhlou síť přátel.

    Stýkejte se s lidmi z vašeho oboru i z jiných oblastí, které vás zajímají, nikoliv jen s bývalými spolužáky, které znáte ze školy. Dovíte se tak o mnoha zajímavých pracovních příležitostech. Vytváření sítě přátel je mimo to výborným způsobem, jak dodat životu příjemnou a zajímavou dimenzi: je důležité, aby člověk rozšířil svůj horizont za pracovní stůl v zaměstnání a nad každodenní rodinné starosti.

    Za deváté: Zvolte si jen toho pravého zaměstnavatele.

    Je nutno si uvědomit, že různým lidem psychicky vyhovují různé druhy zaměstnavatelů. Někteří lidé pracují nejlépe ve velkých organizacích, jiní v malých. Je rozumnější si vybrat takový typ podniku, který vyhovuje vaší nátuře, než se snažit přizpůsobit prostředí, které vám vadí.

    Za desáté: Zaměstnání se vám musí líbit.

    Tato poslední rada je neobyčejně důležitá. Zjistěte, co děláte rádi, a dělejte to. Nemá cenu, abyste se stali podnikovým ředitelem obřího mezinárodního koncernu, když se vám taková práce nelíbí. Je lepší zastávat relativně bezvýznamné místo, pokud je pro vás výzvou a práce v něm vás uspokojuje a naplňuje. Dokud se ale nerozhodnete, co v životě chcete dělat, těžko budete moci svůj ideál uskutečnit.

    Dnešní pořad Práce a společnost připravil Jan Čulík. V seriálu 'Příčiny úspěchu' budeme pokračovat příští týden v tutéž dobu.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|