pondělí 9. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentáře a poznámky na titulní straně Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Impuls 99, občanská společnost a senátní volby:
  • Kdo nám pomůže? (Milan Schulz) Jak se česká společnost mstí lidem, kteří jí věnovali život:
  • Jiří Pelikán a vrabčák (Sylvie Richterová) Česká společnost:
  • Jsme rasisti? (Ladislav Doležal, Radiožurnál) Pražská energetika:
  • Reakce na kritiku Jana Čulíka (Petr Holubec, tiskový mluví PRE)
  • Byrokratické překážky v České republice (Odpověď Jana Čulíka)
  • Popisem problému s Pražskou energetikou jste ťal do živého (Lukáš Marek) Impuls 99 - Reakce:
  • Impuls 99: Je nutné, aby lidi začali něco dělat proti opoziční smlouvě (Evžen Haičman)
  • Přímá a nepřímá demokracie (Petr Jánský)
  • ČRo: Otázka týdne: Ovlivní zatmění slunce politickou situaci v ČR? (Odpovídá JČ) Děti Země:
  • Odpor proti domažlickým velkodrůbežárnám roste

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Inzerujte v Britských listech! Britské listy letos na jaře četla čtenářská obec přibližně 15 000 samostatných počítačů měsíčně. Sledují je nejvlivnější kruhy v ČR. Mimo jiné poskytují BL jedinečnou možnost zahraničním firmám představovat se české vládě prostřednictvím reklamy na BL svými projekty. (Výtěžkem z reklamy v BL bude financována investigativní novinářská práce v České republice.) Zájemci pište sem.

  • Nové: Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Adresa Britských listů je zde.

    Co je nového v České republice

    Tento týden budou Britské listy bez aktuálního zpravodajství, neboť Jan Čulík je na dovolené. BL budou ale pravidelně vycházet celý týden.

    Co lidi trápí

    Minulý týden jsem vylíčil v Britských listech svou anabázi v Pražské energetice, kdy jsem se neúspěšně pokusil přehlásit platbu elektřiny ve svém pražském bytě ze zemřelé babičky na sebe. Soudě podle reakcí čtenářů (viz páteční BL) ťaly v této věci Britské listy do živého. V dnešním čísle BL přinášíme k záležitosti vyjádření tiskového mluvčího Pražské energetiky a další poznámky.

    Ale jde mi o něco jiného, důležitějšího. Z bouřlivé reakce čtenářů, kteří se musejí zjevně s nesmyslnou byrokracií potýkat dnes a denně, je zjevné, že zde je voličsky neobyčejně vděčný námět k práci.

    Nynější sociálně demokratická vláda je velmi nepopulární. Dokáže si uvědomit, že by se její popularita zřejmě podstatně zvýšila, kdyby zahájila upřímné, jasné a efektivní úsilí zaměřené na odbourání obrovských byrokratických překážek svazujících český život. Měla by začít tím, že by se poučila, jak se praktikuje styk s veřejností v byrokratických institucích v nejúspěšnějších ekonomikách světa, a pak by to měla v  ČR velmi rychle začít zavádět. Rakousko-komunistického úředního šimla, který ochromuje českou společnost zároveň s postkomunistickým chaosem, je nutno zlikvidovat.

    Jsem přesvědčen, že by volební preference vlády začaly velmi výrazně stoupat, kdyby bylo okamžitě vidět, že vláda v této věci podniká výrazné a účinné kroky.

    Je ovšem tato vláda takové akce schopna?

    Zatím se zdá, že ministři dokážou promarnit i sebevýhodnější příležitost ke zlepšení své pověsti.

    Podívejme se na ministra zdravotnictví Davida. V české vládě snad není méně populární a více kontroverzní ministr. Blíží se zatmění slunce. Západní vlády zorganizovaly k této věci rozsáhlou informační zdravotní kampaň v jejímž rámci varují své obyvatelstvo, aby do slunce nepohlíželo, protože si může vážně a trvale poškodit zrak. Západní vlády si uvědomují, že je povinností státní správy vykonávat informační a osvětovou činnost.

    Pro českého nepopulárního ministra zdravotnictví Davida to byla vynikající, lehká a relativně levná příležitost, jak napravit ve veřejném mínění svou reputaci. Snad by i bývalo stačilo, kdyby dvakrát třikrát vystoupil v televizi a celý problém varovně před kamerou vysvětlil. Nebo kdyby v té věci ministerstvo zdravotnicví financovalo jedinou informační televizní reklamu.

    Namísto toho pověří ministr zdravotnictví svého mluvčího, aby se arogantně vyjádřil na kameru televize Nova, že české ministerstvo zdravotnictví "v žádném případě žádnou takovou osvětovou kampaň organizovat nebude."

    Není ten ministr zdravotnictví s prominutím poněkud pošetilý?

    Jan Čulík

  • Pozoruhodný rozhovor s Jaromírem Jágrem. Barevná příloha Lidových novin otiskla v pátek dlouhý tradičně koncipovaný rozhovor s hokejistou Jágrem (pasívně z magnetofonového pásku opisované otázky a odpovědi), v němž tento sportovec projevuje některé dosti charakteristické vlastnosti mnohých příslušníků mladé české postkomunistické generace, totiž vysoké sebevědomí a - jak bychom to řekli diplomaticky - nepříliš intenzívní rozmyslnost. (Jágrovi je 27 let, při pádu komunismu mu tedy bylo sedmnáct). Od vrcholových sportovců se většinou neočekávají zrovna výjimečné intelektuální výkony, protože musejí pořád sportovat a na rozvoj myšlení nemají moc čas, když tak silně pěstují tělo. A Jaromír Jágr svými výroky okouzluje: "V současnosti jsem uvnitř hrozně sebevědomej, vole. Věřím sám sobě. Já si myslím, že jsem chytrej. Nechci, aby to znělo sebevědomě, ale můj jediný problém spočívá v tom, že nemám informace, nemám vzdělání. To je tím, že jsem nebyl v Čechách" (??) "Čím víc člověk ví, tím víc se může cítit sebevědomě. Nikdo vás nemůže chytit. Mít informace, to je obrana vůči lidem, kteří se vás snaží nějak napadnout nebo zničit." - To je zajímavé, Jágr "nebyl v Čechách", a přesto vyjadřuje přesně postkomunistický etos: život je boj hrdlořezů, prosazujících své individuální ambice na úkor všeho ostatního. Vzdělání a vědomosti jsou k tomu, aby člověk překonal potenciálně nepřátelské vlastní prostředí. Zajímavý filozofický koncept. Lidové noviny postavily Jágrův intelekt do ostrého světla. Jenže se obávám, že pozoruhodná kvalita rozhovoru je neúmyslná: Soudě podle jejích předchozích novinářských úspěchů (jiné rozhovory podobné úrovně, otištěné v LN), Renata Kalenská asi neví, jak komicky ten článek působí. Mnoho lidí jistě bude brát "světovou hvězdu" hokeje vážně.

    LN, píše Kalenská, si domluvily s Jágrem rozhovor na určitou dobu, on se nedostavil. O dvě hodiny později vyslechly v telefonu "velmi udiveného Jágrova manažera: 'A proč jste nečekali déle? Na Jaromíra tady novináři čekají tři čtyři hodiny. Když se rozhodne, že si jde zacvičit, tak prostě čekají...' Zřejmě jsme něco udělali špatně, dovozuje Kalenská. Dívko, kde máš hrdost?

    Nevím, ale trochu si myslím, že by západní novináři dali tak nezměrnou aroganci Jágrova manažera Jagrovi v  článku, který by o něm publikovali, velmi sežrat. (Myslím, že asi reportéra deníku Financial Times nebo Wall Street Journal by Jágr čtyři hodiny čekat nenechal, to by bylo příliš velké riziko. Jemu však může být jedno, co se o něm píše v provinčních Čechách mezinárodně nesrozumitelným jazykem.)

    Divím se, že se Lidové noviny po dvouhodinovém čekání obtěžovaly rozhovor s Jágrem tisknout. Učinily mu tím ovšem medvědí službu. Pro nás může být povzbuzující známá věc, že peníze nejsou všechno, můžete vlastnit třeba i  relativně drahá americká auta (jak ukazují Lidové noviny) a přesto si musíte dávat velký pozor, když otevřete pusu.

  • Lhaní Britských listů a televize Nova. Jeden pražský odborník nás upozornil na chybnou informaci v pátečních BL, když jsme původně napsali, že Železný nevlastní obchodní značku TV Nova (informaci jsme převzali z nepřímé formulace v nedávném rozhovoru s Železným v Prague Business Journal, jak známo, Železný argumentuje tak, že všechny jeho výroky mohou být nakonec interpretovány jakkoliv). - Přesně je to prý nyní takto: CET 21 smí užívat obchodní značku TV Nova na televizní obrazovce, ale ne mimo ni, a ČNTS smí užívat obchodní značku TV Nova mimo obrazovku. Znamená to prý tedy, že objeví-li se reportér Železného televize na obrazovce v ruce s mikrofonem se znakem TV Nova, je to v pořádku, vezme-li však reportér CET 21 do ruky v reálu na ulici či jinde před kamerou takový mikrofon se znakem TV Nova, porušuje zákon. - Za nepřesnost se čtenářům omlouváme.

  • Impuls 99 kritizuje v angličtině v aktuálním čísle časopisu Central Europe Review v článku nazvaném No Pulse 99 Jan Čulík.

  • Přehled stránek s vědeckou tematikou na českém webu shrnul Pavel Vachtlčlánku, který vyšel v PC Worldu 7/99.

  • Kritika novinářské práce o válce o Kosovo. Napsal Dave Pisálek:

    S Vasim zajmem o uroven medii doporucuji vasi pozornosti (a snad prekladu) http://www.fair.org/extra/9907/kosovo-crimes.html ze zdroje Fair

    ("FAIR is the national media watch group that offers well-documented criticism of media bias and censorship. We seek to invigorate the First Amendment by advocating for greater diversity in the press. We scrutinize media practices that marginalize public interest, minority and dissenting viewpoints.")

  • Zájem veřejnosti i sdělovacích prostředků o podvody s přijímacími zkouškami na právnické fakultě UK jaksi pohasl. Podle našich informací ani policie nevyšetřuje případ příliš efektivně. Vlasta Leporská však upozorňuje na internetové stránky, zabývající se korupcí na právnické fakultě. Jsou na adrese korupce.misto.cz/posli_dal.html.

  • Za názor vyhozena z německého výzkumného ústavu známá česká historička a politoložka Eva Hahnová. Podrobnosti najdete v tomto článku od Matthiase Roesera.

  • Český superšpión a smrt princezny Diany. Případ podvodných dokumentů týkajících se údajné vraždy princezny Diany a svědectví českého zpravodajce za komunismu, Karla Koechera, že neměl s  případem nic společného, je k dispozici také v angličtině v časopise Central Europe Review. - Na jiném místě je v aktuálním vydání CER anglické shrnutí dosavadní historie televize Nova od Jana Čulíka.

  • Zmatečné myšlení v Mladé frontě Dnes. Srovnání, jak tutéž informaci o výroční zprávě OSN o lidském rozvoji zpracovala Mladá fronta Dnes a deník Guardian, si nyní můžete přečíst i anglicky v tomto čísle týdeníku Central Europe Review.

  • Česká média, Zemanovy nadávky a tiskový zákon. Jan Čulík shrnuje nejnovější kontroverzi týkající se českých sdělovacích prostředků v angličtině v tomto článku v týdeníku Central Europe Review.

  • Poznámky a komentáře Jiřího Loewyho. Někdejší vydavatel (před pádem komunismu) exilového sociálně demokratického čtvrtletního Právo lidu a nynější novinář, píšící do celé řady českých periodik, má své články na internetu na této adrese.

  • Dokonalé internetové zdroje o Češích, české kultuře a České republice v Japonsku. Velmi dobré internetové zdroje o všem, co je české, v češtině i angličtině, zpracované s  japonskou důkladností, najdete na internetových stránkách katedry slavistiky Hokkaido University na této adrese.

  • Skrytá reklama v českém vysílání BBC. Přišel tento dopis:

    Vazeny pane Culiku,

    kdysi jste psal o nepripustné reklame. Ceske vysilani BBC nyni jiz nekolikrat uvedlo neco ve stylu: Ivan Kytka bude o teto problematice mluvit za dva tydny. Ale jiz tento tyden si muzete o problemu precist v jeho clanku, ktery vyjde v tydeniku Respekt. Je to skryta reklama nebo ne? Treba jim Respekt neco plati za to, ze ho inzeruji, anebo publikuje jejich vysilaci cas, nevim. Bylo by dobre, kdyby se alespon BBC drzela pravidel.

    V Producers' Guidelines BBC se mj praví:

    Výrobek nebo služba se nikdy nesmí vyskytovat v obraze ani ve zvuku oplátkou za peníze, služby či cokoliv jiného.

    Třeba české vysílání BBC vysvětlí, jaký postoj zaujímá vůči těmto předpisům.


  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

    Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Všechny články o válce o Kosovo, zveřejněné v BL, naleznete na tomto místě.

    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL. Tematický archív BL od 1. září 1997, kdy se BL osamostatnily, je na adrese http://blisty.internet.cz/xz.

    Kdo nám pomůže?

    Milan Schulz

    Vážení čeští voliči,

    to jsme to při minulých volbách pěkně vyvedli. V představě, že nás osm let znovunabyté demokracie už dovedlo k spořádanějším poměrům, rozložili jsme hlasy rovnoměrněji, než bývalo zvykem. Takzvaná pravice se měla zbavit nadvlády zpyšnělého hegemona a nabýt na podstatě vnitřními tlaky názorových skupin. Takzvaná levice k tomu měla napomoci zvyšující se voličskou podporou a tedy znamením pro pravici: myslete na věci sociální, aby vás netrumfli socialisti. Republikáni vypadli ze hry. Komunisté zůstali na svém. Vypadalo to na další stupeň oživlého politického života. Leč - chyba pošetilé lávky! Naletěli jsme. Hegemon se - jako už kolikrát - nedržel předpokládaných zvyklostí. Místo složitého bridge zahrál jednoduchého kaufcvika. A než jsme se nadáli, měli jsme a stále máme neotřesitelnou vládu dvou volebně nejsilnějších stran, pravice nepravice, levice nelevice, hlavně že Václav Zeman a Miloš Klaus drží v rukou veškeré mocenské opratě.

    Zatím se jim to nenarušeně vyplácí, obsazují vlivná a výnosná místa, jako tomu bylo na Slovensku za Mečiara, oživují miliardovými injekcemi průmyslové mrtvoly, ofrňují se nad jednotící se Evropou, aby jim do toho snad někdo odněkud nekecal, do ošemetností - penze, činže, daně - se pro jistotu moc nepouštějí. Aby tento stav zajistili i pro budoucnost, chystají se upravit ke svému obrazu ústavu, a to tak, že se současná smluvní demokracie stane nezměnitelnou a navíc ještě trochu znehybní a oněmí třetí sloup - byť už dávno omezené - moci, prezidenta republiky. Aby se ochránili před veřejnou kritikou, připravují tiskový zákon, který má prakticky znemožnit dohlédací činnost sdělovacích prostředků, a zamýšlejí změnu statutů veřejnoprávního rozhlasu a televize, které se tak mají stát účinnějšími propagátory úředních stanovisek. Až se to všechno podaří, má zavládnout klid, podobný tomu, co skončil před deseti lety. Pámbu s námi!

    Ale znovu: současnou situaci jsme způsobili my, voliči, před více než rokem. Od té doby se vyhlídky na nadějnější vývoj silně ztenčily. My voliči jsme to ve značném rozsahu už pochopili. Dennodenní politikářská břečka rozladila už i duše jinak lhostejné a odevzdané. Není také divu. To, co na běžícím pásu předvádí současná politická garnitura, je nechutná směs hloupé arogance a namyšlené ješitnosti. Všechna tato označení se dají volně kombinovat a budou platit na nejrůznější současné veřejné jevy. Snadno si dosadíte konkrétní jména do spojení "arogantní namyšlenost" nebo "ješitná hloupost". Dokonce je to tak jednoduché, že především hlavní představitelé vládně-opoziční koalice dávají průběžně desítky nových a novych dokladů tohoto tristního stavu. Je lhostejné, že jeden tak činí s vulgárností posledního pohůnka a druhý se syčivou zlobou, zneužívající proslulé české zdrobněliny. Podstatné je, že jim to beze slova veřejného, hlasitého protestu trpí nejen všichni, kteří s nimi v tom kšeftu jedou, ale i jejich běžní - převážně vnitřně zhrzení - stoupenci. Té zhrzenosti přibývá. Měla by se rychle proměnit do citelného nátlaku na změnu poměrů. Ale jak?

    Na místě by tu nepochybně byla myšlenka občanské společnosti, postavená na součinnosti demokratických sil v zájmu dobré věci: spravedlivého řádu a obecného prospěchu. Ačkoli tento způsob společenské praxe vyvolává na tváři dnešních politikářů "lehounké pousmání", jsou pro něj i v dnešní podobě státu pozitivní důkazy. Najdeme je leckde v zemi, na - takříkajíc - nižší úrovni. V obcích, někde v okresech, jinde v regionech, tolik zesměšňovaných právě smluvními vládci, funguje docela slušně to, co na celostátní úrovni platí za nemožné: dohoda v zájmu občanů. Je k vzteku, když se dnes právě při srovnání stavu v centru a na periférii objevují průkazné shody mezi prvorepublikovými partajnickymi nešvary a dnešním politickým hokynařením. Je to o to víc k vzteku, když víme, že se v poučeném světě dá vládnout jinak, osvíceně, poctivě a slušně. Ne že by všude panovala idyla. Ale v poměrech, které by nám slušely, nemá ve veřejném životě co dělat sprostá bezostyšnost a bezbřehá domýšlivost.

    Česky nešťastlivec, který tohle všechno nejspíš nechtěl, se občas zoufale ptá: "Kdo nám pomůže?" Odpověď je jasná: jenom my sami si můžeme pomoct. Každý civilizovanější národ, kterému jsou umožněny demokratické volby, má takovou vládu, jakou si zaslouží. Jestliže jsme došli k náhledu, že jsme to v posledních volbách pěkně vyvedli, nezbývá, než si při všech dalších volbách dát velmi dobrý pozor, komu dáváme svůj hlas. Týká se to všech druhů voleb. Třeba i - v Praze aktuálních - doplňovacích voleb do senátu. Můžeme v nich například - s pohledem na rozdělení hlasů v této parlamentní komoře - rozhodnout, jestli se ústava bude jen tak měnit nebo ne. A můžeme tak dát i najevo, co si o dnešním stavu státu skutečně myslíme. Nedáme-li, nemůžeme si pak už ani stěžovat.

    Zcela zákonitě se matadoři trhoveckého prakticismu okamžitě vyřítili na nový pokus oživit společenskou aktivitu stále unavenějších občanů. Impuls 99 není samozřejmě samospasitelný návod na uzdravení poměrů. Je to výzva k pozdvihnutí svěšených hlav, k nadechnutí na další cestu neveselými postkomunistickými stezkami, k činnosti místo laxního přihlížení. Miroslav Macek radí s vychytralostí sobě vlastní raději zakládat nové politické strany než burcovat lidi k občanské poctivosti a aktivitě. Politických stran máme až dost. Pro českou společnost je životně důležité donutit tyto strany k poctivé a otevřené hře s voliči, s vyloženými a neciknutými kartami, na základě světově vyzkoušených pravidel slušného chování politiků k občanům.

    Vážení čeští voliči, pojďme do toho - od staroměstských voleb přes podporu všech dobře promyšlených iniciativ až po občanský vzdor vůči pyšné nadutosti státních hodnostářů. Pomoci si musíme jedině sami.

    Milan Schulz

    Milan Schulz byl dlouholetým komentátorem rozhlasové stanice Svobodná Evropa. V České televizi uvádí diskusní pořad Sněží.


    Jiří Pelikán a vrabčák

    Sylvie Richterová

    Sylvie Richterová je jedním z nejzajímavějších českých spisovatelů a literárních teoretiků. Vyučuje bohemistiku na univerzitě v Římě. Tento článek vyšel v dvouměsíčníku Listy, který je možno objednat na této adrese.

    Noviny přinášejí zprávu o smrti "muže Pražského jara" a já před sebou dnes vidím Jiřího Pelikána z jednoho letního dne asi před dvaceti lety v ulici přímořského městečka Sperlongy. Je to vzpomínka milá a symbolická: Jiří mě tenkrát na pár dní pozval do letního bytu, který si ve Sperlonze tradičně pronajímal a kde stejně tradičně pořád někoho hostil.

    Toho léta jsem ale nebyla sama, připadl mi na starost odrostlý vrabčák, vypadlý z hnízda a vypiplaný v městském bytě. Představovala jsem si, že ho ve Sperlonze vypustím a tím ukončím své povinnosti ptačí pěstounky; ptáče vylétlo ze zahalené klece do místnosti a odtud do zahrady na strom, ale pak se překvapivě vrátilo zpátky na lidské rameno v bytě.

    Jiří znepokojeně sledoval nečistotu, kterou to stvoření trousilo v krátkých pravidelných intervalech. Neřekl, abych se pakovala i s vrabcem, bylo však jasné, že si to myslet musí a já doufal jsem, že se vrabec bude pakovat sám, okno zůstalo otevřené po celý den.

    Jenže vrabčákovi se obzvláště zalíbilo na Jiřího bleděmodré nažehlené košili, lehce kloval do mateřského znaménka a Jiří následkem toho prošel před mýma očima podivuhodnou proměnou: výraz člověka, kterému za jeho dobrotu někdo neslýchaně kazí zaslouženou dovolenou, se obrátil v cosi udiveného, něžného, zaujatého, starostlivého a velkorysého. S vrabcem na rameni jsme brzy začali chodit na procházky v naději, že se mu zalíbí na nějaké zahrádce, jenže on poletoval a zase se vracel, místo do korun stromů sedal na ramena kolemjdoucích nebo do vlasů obyvatel vyložených z oken. Působil tím pozdvižení, která Jiří urovnával, dokud si na košatý strom na náměstí, pod kterým Jiří ráno čítal noviny a popíjel kávu a který už taky nestojí, nedoletěla pro vrabčáka statná vrabčice. Tehdy jsme slyšeli, jak mu rozhořčeně vysvětluje, že se odcizil svému plemeni, načichl cizími zvyky, hybaj mezi rodné bratry.

    Jiřímu Pelikánovi osud nadělil život příkladně naplněný historií. Žádná velká zkouška přitom nechyběla a on před žádnou neuhnul. V hodinách, kdy jeho duše kráčí z říše smrtelných do říše světla, nemusí se bát položit své srdce na váhy, které střeží svatý Michal nebo egyptský bůh Ptah, určitě víc dal než vzal. Hodnota života není dána stupněm neomylnosti, nýbrž schopností rozpoznávat své omyly, odpovědností, a velikostí poznání.

    Jemu bylo uloženo velmi mnoho: od ještě chlapecké účasti na protinacistickém odboji a ilegálního života v zapadlé vesnici na Drahanské vrchovině, kterou si zamiloval, přes smrt matky v koncentračním táboře, kterou si stále nějak kladl za vinu, po poválečné komunistické opojení, které splácel a nikdy splácet nepřestal, ačkoliv mohl už dávno pokládat svůj dluh za vyřízený. Měla jsem vždycky pocit, že jde o člověka s životem jakoby předurčeným, jinak jsem si nedovedla vysvětlit například to, že poznal prakticky všechny významné osobnosti světové politiky šedesátých a sedmdesátých let dlouho předtím, nežli se vlády nad světem zmocnily.

    Několikrát také zázrakem unikl o vlásek smrti, což je též znamení zvláštního úradku. V jeho vyprávění se všechna ta mládežnická komunistická setkání prolínala se vzpomínkami na flámy, výtržnosti a "besídky", jak říkal. Byl z generace, která vlítla z odporu proti nacismu rovnýma nohama do budování komunismu a když se poprvé rozhlédla, měla pádný důvod k zděšení.

    Cením si toho zděšení mnohem víc, než desítiletí trvající oportunistické pasivity těch, kdo třeba věděli víc, ale šli s sebou, aniž si kdy už jakou odpovědnost vůbec připustili. Kdo třeba míň osobně pokazili, ale svou mravní lhostejností, vydávanou za historickou nezbytnost, duši společnosti otrávili na dlouhá desítiletí.

    Potkala jsem Jiřího v Římě počátkem sedmdesátých let a neztratila ho z očí do poslední chvíle. Dosvědčuji, že pomohl spoustě lidí, že jeho pomoc nikdy nebyla ponižující, že byl štědrý a velkorysý i k osobám, které se k němu nezachovaly dvakrát pěkně.

    Patřil mezi typ nejpracovitějších lidí, kteří téměř nerozlišují mezi zaměstnáním a soukromým životem; jeho byt býval pokrytý stránkami Listů, běhal do tiskárny, dělal korektury, telefonoval a přijímal nepřetržité telefonáty ve všech evropských jazycích. Nevyhýbal se zásadním debatám o politických omylech s představiteli českého poúnorového exilu, otevřel jako jeden z prvních politiků své dveře francouzským "novým filozofům". A psal a psal.

    Z pomluv, které o něm šířil komunistický tisk, si navenek nic nedělal, ale neváhal vydat se do jakéhosi afrického pekla, ze kterého nemuselo být návratu, aby dokázal pravdu ohledně jakéhosi obzvláště hnusného nařčení. Jít s ním do některé z hospůdek kolem římského Pantheonu znamenalo narazit na každém kroku na nějakou známou osobnost italské politiky, novinařiny a kultury. Lidé ho měli rádi a měli proč.

    Byl přátelský, byla s ním legrace, nikdy se nevynášel, uměl se zajímat, nebyl snob, uměl poslouchat, ctil přátelství a nabízel je nezištně, dokázal říct do očí pravdu. Dokud mohl, přijímal pozvání na každou besedu, na každé shromáždění, kde byl zájem o Československo a o východní země.

    Informoval a diskutoval do úpadku na téma Pražské jaro, demokracie, totalitarismus atp., neodbýval novináře, kteří nevěděli, proč se mluví o Pražském jaru, když ta okupace byla v srpnu. Neulejval se při žádném politickém průšvihu a nenechal se zastrašit atentátem.

    Nastupoval na letadlo několikrát do měsíce, dostavoval se ukázněně na televizní besedy v řadě zemí a uměl to. Posteskl si nejvýš, že kolikrát už ani neví, kde se ráno probouzí.

    Když bylo zapotřebí, otevíral také peněženku a dovedl být nápomocný zejména vynalézáním forem spolupráce pro exulanty bez prostředků. Nerozlišoval ostatně ani mezi soukromými financemi a těmi určenými "roli národa dědičné": dával ze svého. Jako jediná politická osobnost z "Východu" byl poslancem v evropském parlamentu a málokdo asi ví, že se díky preferenčním hlasům umístil mezi kandidáty italské socialistické strany hned na druhém místě.

    Několikrát jsem od něho vyřizovala jakési veledůležité vzkazy. Pamatuji si už jen, jaké obezřetnosti bylo při tom zapotřebí, význam těch akcí dnes zapadl. Nejdůležitější na nich ale byli právě lidé, kteří proti smrtonosné setrvačnosti tehdejšího režimu něco dělali. Zvážit zásluhy Jiřího Pelikána na informování "Západu" o situaci východního bloku, o získávání jednotlivých osobností i politických stran, a tedy nakonec i o pád totalitních režimů bude mnohem složitější, než zvážit jeho srdce.

    Když si myslel, že je vyhráno, dostal největší životní ránu. Nemám ponětí, jak si představoval návrat do konečně svobodné země, ale určitě ne jako nekonečnou řadu pod pás mířených údarů.

    Psáno: Stalo se úděsným pravidlem házet kamenem a dodávat si tím vzezření nevinných. Je nemocná společnost, která nedovede otevřít náruč lidem, kteří pro ni něco dobrého udělají. Která odměňuje teprve smrtelně nemocné, aby síla odvážných neohrozila moc bledých stínů. Která zavrhuje silné osobnosti a vytrhuje stránky svých vlastních dějin. Která se nepodívá do zrcadla na vlastní kiksy a soudí za ně ty, kdo jich nejvíc napravili.

    Ostatně k nevalné mezinárodní pověsti současného "Česka" mezi evropskými politiky a novináři přispělo i to, jak podivným způsobem byl právě on po roce osmdesát devět přijat. V nekrologu, který dnes přináší "La Repubblica", o tom píše Gianni Corbi, který také zdůrazňuje, jak byl Jiří Pelikán rezervovaný a nikdy si nestěžoval. Nestěžoval, ale strávit to nedovedl, napovídá symbolicky nemoc, která způsobila jeho smrt.

    Jedním z témat disentu bylo "právo na dějiny", "právo na kolektivní paměť": je opravdu zvláštní, že právě tohoto práva se postkomunistická společnost jala vzdávat svobodně a jakoby zaprvé.

    Mám za to, že Jiří Pelikán došel naopak opravdového poznání a že se mu podařilo naplnit osud nadmíru náročný, ve kterém nechyběl čas ani na věci malé, něžné a dokonale mimohistorické jako vrabec vypadlý z hnízda. Co se historie týká, jistě se jednou ukáže, že právě bez jeho životopisu bychom našemu dvacátému století rozuměli méně.


    Jsme rasisty ?

    Ladislav Doležal, Český rozhlas 1, Radiožurnál

    O víkendu, typickém okurkovém parnu přinesla média několik informací s romskou tématikou. Kromě toho, že se stále spekuluje o zavedení vízové povinnosti pro cesty do Británie, obdržela ČTK dopis neštěmického starosty Pavla Tošenovského, kterým reagoval na list vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla. Téma - jak jinak, plot v Matiční ulici. Stručně shrnuto starosta požádala Petr Uhla, aby se Matiční ulicí přestal mediálně zabývat.

    Pokusme se ale na tento problém podívat očima člověka, kterému takový plot brání v pohledu do zrcadla. Ten obraz totiž není vůbec radostný. A je úplně jedno, zda keramická zeď v  Matiční ulici už stojí, či nikoliv. Prostě proto, že ten plot nás dávno dělí. Není o Neštěmicích, ale o nás. O naší toleranci, našich limitech, o rasismu a řekněme upřímně, také hodně o neschopnosti. V tomto kontextu nejsou neštěmičtí o nic větší rasisté než kdokoli z nás.

    Ale tak už si konečně přiznejme, že tahle země má pro "mírnou" rasovou segregaci slabost. Ústí není jediný případ, vzpomeňme na Mariánské Hory v Ostravě, kde chtěli Romům vybírat na letenky, nebo pražský čtvrtý obvod, kde starosta navrhoval "vysídlení" nepřizpůsobivých. A dodejme, že žádný z českých politiků, ať na komunální nebo parlamentní úrovni, na svůj otevřený nebo skrytý rasismus, nikdy politicky nedoplatil. A ještě něco - slyšeli jste někoho z nich na téma romské otázky přiznat - nevíme si rady.

    I když nerad chodím k mocným strýčkům pro rozumy, něco bychom se od Američanů mohli naučit. Totiž jak dovedou kampaň. Můžeme si o řadě jejich hnutí myslet cokoli, o  efektivitě takové kampaně ale pochybovat nelze. Oni tuhle technologii propagandy dovedli tak daleko, že bych asi ve Spojených státech žít nemohl, ale bydlet se tam jistě dá. U nás naopak žiji rád, ale bydlí se tu mizerně.

    Vysílá se v pondělí 9. srpna 1999 ráno.


    Poznámka JČ: Vlastně je to poznámka mé třináctileté dcery, právě se navrátivší z českého letního tábora: "Hele, táto, tahle země je asi daleko míň osvícená. Byli jsme se koupat na krásném koupališti v Plzni. Přišli tam nějací Indové, a když skočili do vody, jeden kluk z našeho oddílu se ošklíbal: 'Fuj. Já už se tady nechci koupat.' Ono je tady ale daleko míň Indů a lidi z jiných zemí než v Británii."


    Pražská energetika: Chceme zákazníkům poskytovat dobré služby

    Petr Holubec, tiskový mluvčí PRE

    (Reakci Jana Čulíka k tomuto dopisu, označenou čísly v textu, si můžete přečíst níže.)

    Vážený pane,

    celá situace Vámi tak barvitě popsaná ve vydání Britských listů je dokladem současné právní situace v České republice, stavu právního vědomí a konec konců i do jisté míry ochoty najít společné řešení obou zúčastněných stran.

    Zřejmě jste informován o tom, že největší kus práce při vstupu do EU čeká ČR právě v právní oblasti a, bohužel, právě sladění právních norem má velký skluz. Dosud však v České republice platné zákony ovlivňují i chování podnikatelských subjektů.

    Z nich tedy například vyplývá, že Pražská energetika, a.s. může s cizími státními příslušníky uzavřít smlouvu na odběr elektrické energie pouze v tom případě, že jsou v ČR trvale hlášeni, nebo zde mají dlouhodobý či krátkodobý pobyt. (1) Ve Vašm případě se tedy jednalo spíš o cestu k vyřízení osobních záležitostí, turistiku, nebo služební cestu.

    Mylně se domníváte, že se práce cizinců v ČR nebo jejich placení prosazuje velmi těžce. (2) Tito lidé totiž, pokud opravdu chtějí pracovat v ČR vědí, že mají mít pracovní povolení (ostatně to je přeci běžné všude ve světě(3)), nebo dlouhodobý či alespoň krátkodobý pobyt. S turisty se opravdu smlouvy uzavírají velmi těžce všude na světě. (4)

    Nebudu s Vámi polemizovat, jste-li skutečným majitelem bytu tedy vlastníkem, nebo jste-li členem družstva, což vyplývá z Vašich řádků, a tudíž vlastníte členský podíl na družstevním majetku. Ale to opravdu není podstatné.

    S čím však nemohu souhlasit, to je uvedení příkladu o snadnosti přehlášení elektřiny v Británii při stěhování. Nezapomeňte, že jste se stěhoval uvnitř jednoho státu, a předpokládám, že jako občan Británie jste to měl skutečně velmi jednoduché. (5)

    Podobně jednoduché to má i občan ČR.(6) Telefonická služba energetických distribučních společností pro vyřízení všech zákaznických požadavko už v ČR existuje, ve velmi krátké době bude zavedena i v Praze, leč dovedu si představit, že cizí státní příslušníci budou muset přeci jen uvádět více údajů, než občan ČR.

    A když už píšte o razítkách a zhroucené ekonomice, dovolte krátké odbočení. Před 4 lety jsem byl v Británii na služební cestě s reportážním televizním štábem. Při příjezdu jsem musel v Doveru předložit celníkům Atta canrett, (? JČ), kde byly vyplněny všchny údaje o natáčecí technice a tuto techniku jsem musel také předvést. Za to jsem dostal razítko. Při odjezdu jsem potřeboval pro změnu razítko, že techniku zase v pořádku vyvážím. Jenže britský celník mně ve 3 hodiny ráno nevrle odbyl a odmítl se se mnou bavit, natož vtisknout razítko. Za tři měsíce po návratu do Prahy jsem dostal dopis od britské celní správy, že jsem Její veličenstvo ošidil na dani, protože jsem do Británie přivezl profesionální videozařízení, ale nevyvezl a tudíž ho zřejmě prodal a nezaplatil z toho daň.

    Nevím, jak bych svému zaměstnavateli vysvětlil, že jsem se vrátil bez kamery, nejsem ani zloděj ani překupník, kamera byla pochopitelně v pořádku v Praze. Inu úřední šiml řehtá hlasitě i za Kanálem.

    Ale zpět k vašemu případu. Věřte, že je i v našm zájmu, aby Váš pražský byt mohl mít elektřinu a její dodávky byly plynulé a bezpečné. Proto chceme znát alespoň přibližnou spotřebu vaší domácnosti. Poruchy, požáry a žel i úrazy elektrickým proudem nás přesvědčují o tom, že je tato znalost spotřeby nutná. Věřte, že v bytě, kde se počítá jen se svícením žárovkami, může například zapojení elektrického vytápění přinést komplikace Vám, ostatním uživatelom i naší společnosti. (8)

    V popisu celé záležitosti několikrát zdůrazňujete, že jste český občan, nicméně občanský prokaz nevlastníte, a protože nemáte ani dlouhodobý ani krátkodobý pobyt v ČR, není podle českých zákonů s Vámi opravdu možné uzavřít smlouvu o dodávkách elektřiny.

    Existuje jediné řešení, které jste asi částečně projednávali při Vaší návštěvě, ale vlivem určité míry neochoty jste se k němu nedopracovali.

    Tak tedy Váš družstevní byt buď pronajmete a Pražská energetika uzavře s nájemcem za předpokladu, že to bude občan ČR, nebo cizinec s dlouhodobým či krátkodobým pobytem v ČR, řádnou smlouvu a dohodne s ním platební podmínky. (9) Nebo Váš byt bude spravovat pověřená osoba, myslím, že jste navrhoval svoji matku. My s touto osobou uzavřeme smlouvu, ve které může být uvedeno Vaše sporožirové konto, že kterého budete buď platebním příkazem nebo přímým inkasem (podrobnosti se dozvíte při ústním jednání na příslušné pobočce) hradit odebranou elektřinu. Podotýkám, že na konto musíte pravidelně poukazovat finanční prostředky a sám vystavit trvalý příkaz, takové jsou podmínky Spořitelny k vedení účtu. V případě jakýchkoli pohledávek však pro Pražskou energetiku je odpovědnou osobou ten, s kým jsme uzavřeli smlouvu, ve Vašem případě tedy zřejmě matka. (10)

    Musím přiznat, že takových žádostí o připojení elektřiny cizinců, kteří nemají v ČR žádný pobyt, je velmi málo, ale začínají se objevovat častěji. (11)

    Váš případ je první, kdy takový cizinec má i sporožirový účet u českého finančního ústavu, jinak většina bank cizím státním příslušníkům bez pobytu v ČR účty nevystavuje, jiné jen s určitými omezeními.

    Navíc věřte, že Pražská energetika má i mezi cizími státními příslušníky, kteří odebírají elektřinu, nemálo dlužníků a získat peníze za odebranou elektřinu není právě jednoduché. Konec konců platební morálka i mezi českými občany není také vzorová a hrozivě rostoucí čísla finančních ztrát nás nutí k obezřetným postupům. (12)

    Vzhledem i k platnosti současného právního systému v ČR, který je rozdílný od anglosaského, nemožeme prostě postupovat jinak.

    Věřím, že navržené vysvětlení i řešení přijmete, že překonáte určitou nechuť jeatě jednou přijdete na městskou obchodní služebnu do pražské Koněvovy ulice k vyřízení Vaší záležitosti, že ve Vás získá Pražská energetika nakonec spokojeného zákazníka a že z uvedených údajů napíšte pro Váš list materiál, který přinese pohled i druhé strany.

    Petr Holubec

    tiskový mluvčí Pražská energetika, a.s.


    Byrokratické překážky v České republice

    K dopisu Petra Holubce, tiskového mluvčího Pražské energetiky

    Jan Čulík

    Oceňuji výše zveřejněnou odpověď tiskového mluvčího Pražské energetiky. Zde mám k tomu několik dodatečných poznámek.

    1. K argumentu, že Pražská energetika svými byrokratickými opatřeními jen důsledně dodržuje nedokonalé české zákony a že to jinak nejde. Ze zkušenosti s jinými podniky (Česká spořitelna, SPT Telecom) jsem nabyl dojmu, že ač tyto jiné podniky jistě nejednají v českém prostředí nezákonně, na žádné problémy jsem při jednání s nimi (a dalšími podniky veřejných služeb v ČR) nenarazil. Zdá se mi tedy, že Pražská energetika dodržuje byrokratické předpisy, vyplývající z dosud nedokonalých, jak uvádí Petr Holubec, českých zákonů, z vlastních interních důvodů o dost úzkostlivěji než jiné podniky veřejných služeb. Není tedy asi na místě vymlouvat se na nedokonalý zákon.

    2. Jde o nedorozumění. Nepsal jsem ve svém původním příspěvku o práci cizinců, žijících v České republice, jejichž finanční transakce by snad narážely na překážky. To je sice také možné (mám celou sbírku svědectví cizinců, žijících v ČR, na téma "bez rodného čísla ani ránu"), ale šlo mi o něco jiného.

    V dnešním světě je stále častější a běžnější, že lidi pracují jaksi "mimo státní hranice", jaksi v mezinárodním kybernetickém prostoru. Internet a moderní komunikace ruší vzdálenosti a začíná být bezpředmětné, z kterého místa na této planetě člověk svou prací přispívá kterému podniku. Na tuto situaci nejsou české podniky často vůbec připraveny. Od začátku devadesátých let vznikaly problémy s tím, že jsem psal pro celou řadu sdělovacích prostředků v ČR ze zahraničí a chtěl jsem přirozeně, aby mi honoráře byly poukazovány na mé konto v Británii. To nešlo.

    Pro mnohé české redakce je dosud nepřekonatelnou překážkou, poskytnu-li jim číslo svého britského konta a požádám-li je, aby mi honorář za mou práci vykonanou pro ně v zahraničí převedli tam. Právě proto vlastním v České republice sporožirové konto. Mé tvrzení v tomto smyslu je založeno na mnohaletých zkušenostech s tímto problémem.

    (Je zajímavé, že když jsem nedávno napsal článek pro polský deník Gazeta wyborcza, honorář přišel z Polska na mé britské konto zcela hladce, bez problémů, a to dokonce měsíc před tím, než článek v listě vyšel. V  ČR, jak známo, dochází všeobecně při splácení faktur spíše k mnohoměsíčnímu zpožďování.)

    3. Pracovní povolení sice, jak píše pan Holubec, se od cizinců vyžaduje všude na světě, nikoliv však v zemích Evropské unie od občanů jiných zemí Evropské unie. Jako občan členské země Evropské unie můžete pracovat i studovat kdekoliv, od Portugalska po Rakousko bez pracovního povolení, v schengenských zemích se dokonce neprokazujete dnes už ani při přechodu přes hranice pasem.

    4. Argument, že Pražská energetika přece nemůže uzavírat smlouvy o dodávce elektřiny s turisty, je poněkud nepřesvědčivě vyhýbavý. Těžko lze charakterizovat jako turistu někoho, kdo, opakuji, vlastní v dané zemi nemovitost. Opakuji také, že tato nemovitost by za normálních okolností měla být pro Pražskou energetiku dostatečným kapitálovým ručením za případné neplatičství. - A co s oněmi "turisty" (?) kteří žijí v mezinárodním "kybernetickém prostoru" a mají byty v Londýně, v Los Angeles či ve Vídni. Co se stane, když si v Praze koupí byt třeba takový Miloš Forman, který jinak jistě po většinu roku žije na jiných místech světa. Bude mít také problémy z registrací elektřiny? Pochybuji, že má problémy s registrací elektřiny, rozhodne-li se koupit si penthouse v Londýně, i když je v Británii "cizincem".

    5. Petr Holubec argumentuje, že když jsem přehlašoval elektřinu při stěhování do nového bytu v Británii, bylo to pro mě lehké, protože jsem se stěhoval z jednoho bytu uvnitř země do druhého. Jak ale poznali v energetickém podniku Scottish Power, když jsem tam kvůli přeregistraci elektřiny volal, z telefonního rozhovoru, že jsem skutečně britský občan (nemám skotský ani čistě anglický přízvuk)? Jak to, že okamžitě nezačali kontrolovat, jestli náhodou nejsem cizinec a nevyžadovali horu dokladů? A co je důležitější: když jsem se před dvaceti lety přistěhoval do Británie z Československa, asi po roce bydlení u rodičů své manželky jsme si koupili vlastní byt. Tehdy jsem vůbec britské občanství neměl. Stal jsem se v Británii vlastníkem bytu bez jakékoliv předchozí vlastnické či identifikační historie. Přesto britský energetický podnik vůbec můj původ ani mé občanství nezkoumal a přehlášení našeho prvního britského bytu od předchozího majitele na mne proběhlo také hladce prostřednictvím půlminutového telefonního rozhovoru.

    6. Pan Holubec argumentuje, že to možná mají lidi v mém postavení v ČR s jeho podnikem trochu složitější, ale zato pro české občany je jakékoliv jednání s podnikem Pražská energetika jednoduchost sama. Obávám se, že bouřlivá reakce čtenářů Britských listů na můj původní příspěvek s touto problematikou (viz páteční Britské listy) to dost popírá. Zdá se, že podnik Pražská energetika má dost značný problém se vztahy s veřejností. Aby nebylo mýlky: je docela dobře možné, že se PRE z největších sil snaží být svým českým zákazníkům co nejvstřícnější. Z reakcí čtenářů však vyplývá, že lidé jsou stále přesvědčeni (zda je to pouze problém percepce, anebo zda to skutečně odpovídá realitě, je jiná věc) že je podnik PRE firma vůči zákazníkům nepřátelská a zbytečně byrokratická. PRE bude muset asi dosti usilovně pracovat na tom, aby toto záporné povědomí v mysli svých českých zákazníků změnila.

    7. Jsem rád, když poukážu na zbytečně složité byrokratické procedury v České republice, že mi kritizovaný namísto nápravy odpoví, že jinde je to také špatné. Problém pana Holubce s britskými celníky je politováníhodný. Pravidelní čtenáři Britských listů vědí, že BL opakovaně kritizují kontroverzní britskou celní a imigrační praxi. Nejsou v tom ohledu ostatně osamocené: kontroverzní britská imigrační praxe se stává terčem ostré kritiky i mnohých britských sdělovacích prostředků. (V minulých týdnech vznikl například velký skandál z toho, že se zcela rozložil počítačový systém britského ministerstva vnitra pro vydávání nových pasů a toto ministerstvo je neschopné vydávat nové pasy. Britská vláda přislíbila, že lidem, kteří přijdou proto o už zakoupenou dovolenou, zaplatí plné odškodné ve výši ceny té dovolené, a velmi trapným způsobem je nucena orodovat u zahraničních diplomatických služeb, aby jejich imigrační správa uznávala v současné době i prošlé britské pasy.)

    9. Ke konkrétnímu návrhu PRE, jak můj přehlašovací problém vyřešit. Pan tiskový mluvčí Holubec navrhuje, abych buď svůj pražský byt pronajal nějakému českému občanu, a ten může elektřinu pak platit za mne, anebo aby platby spravovala pověřená osoba. Potíž je, že mé jednání v PRE se zastavilo na dvou překážkách:

    (a) Pokud by platby za elektřinu v mém pražském bytě za mě platila pověřená osoba na základě notářsky ověřené smlouvy (zbytečně složitá operace) bylo mi řečeno, že platby budou muset být podle vyššího, nebytového tarifu. To je diskriminace a obávám se, že je to nepřijatelné.

    (b) Pronajmu-li svůj žižkovský byt své matce, která podepíše smlouvu o platbě elektřiny v mém bytě, chci, abych měl možnost, aby platby za elektřinu podle standardního bytového tarifu chodily automaticky z mého sporožira a aby moje matka za situaci ručila pouze v případě, že dojde k nějakým problémům. Toto vedoucí služebny v Koněvově ulici odmítl.

    Je-li Pražská energetika ochotna přistoupit na to, aby smlouvu o platbě elektřiny jako nájemník v mém bytě na Žižkově platila moje matka podle bytového tarifu z mého sporožirového konta, k němuž má i ona dispoziční právo, velmi rád zahájím s Pražskou energetikou další jednání.

    Píšu o tom tak dlouze nikoliv z osobních důvodů, ale protože je zjevné, že jde o důležitý, typický problém - jak nakonec svědčí i bouřlivá reakce mnohých čtenářů Britských listů.

    Bohužel, dokud problém nebude vyřešen, bude velmi těžko poskytovat Pražské energetice, pozitivní publicitu. Doufejme však, že dojde brzo k změnám.

    11. Připomínám, že nejsem cizinec ale občan České republiky, přestože nemám rodné číslo. Vlastním pouze tzv. rodný list "pro cizinu", a na něm se rodné číslo neuvádí. Rodné číslo nepotřebuji a  vzhledem k tomu, že v ČR nepracuji ani neplatím daně, nevidím důvodu, proč bych měl žádat o jeho vydání. Pochopil jsem však, že pro Pražskou energetiku nebyl problém, že nemám rodné číslo, ale problémem byla má právní nepostižitelnost. Myslím, že by mi v tomto případě nepomohlo ani rodné číslo.

    12. Pražská energetika si stěžuje, že má mezi cizinci i mezi českými občany mnoho dlužníků. Jenže moderní podnik pracuje s principem tzv. "crediworthiness", v dnešní počítačové době je relativně lehké zjistit, jaký má každý individuální zákazník platební profil. Jestliže Pražská energetika zjistí, že např. moje matka nikdy za celý svůj život žádnému energetickému podniku nedlužila nic za elektřinu, mělo by to být pro ni důvodem k velmi slušnému jednání s takovým zákazníkem - PRE by s ní měla jednat s velkou mírou důvěry. Moderní podniky právě přesně takovýmto způsobem dokáží mezi svými zákazníky vyčlenit neplatiče a oddělit je od lidí s dobrým credit rating. Pověst Pražské energetiky by se velmi zlepšila, kdyby dokázala individuálně vycházet vstříc lidem, kteří se vůči ní jako zákazníci chovají slušně.


    Popisem problému s Pražskou energetikou jste ťal do živého

    Lukáš Marek

    Vazeny pane redaktore,

    zda se, ze jste popisem Vasi zkusenosti s Prazskou energetikou tal do ziveho.

    Pocet ohlasu na vas clanek presahl bezne cislo. Nemohu nez se pridat a souhlasit s Vami, ze v Ceske republice existuje mnoho nesmyslnych predpisu, narizeni a vyhlasek, jejichz plneni, ci neplneni zavisi jen a jen na danem urednikovi s kterym prave jednate.

    Zavisi to tom, jakou ma tento urednik (ci urednice) prave naladu, jestli se dobre vyspal(a), jestli se mu(ji) libi vas oblicej, atd. Ono totiz vsechno vzdy nejak vyresit jde, jen se musi improvizovat a hlavne chtit.

    Rad bych se nyni s Vami podelil o nekolik dalsich ukazek male ceske urednicke nesmyslnosti, tak jak jsem je zaznamenaval v uplynulych letech.

    1) Po umrti dedecka chtela moje babicka zmenit jmeno vlastnika telefonni linky na telefonnim uctu a potazmo i v telefonnim seznamu. Teprve po dlouhem jednani s monopolem Telecom ji byl telefon na nekolik dni odpojen (zrejme odplatou za tu drzost, ze jmeno na ucte chtela zmenit) a bylo ji prideleno zbrusu nove cisla (vsichni dobre vime, co tato skutecnost pro duchodce znamena).

    2) Kdyz jsem se pokusil zrusit ucet u Komercni banky (bohuzel z velke casti stale banky statni), bylo mi receno, ze nejdriv musim vratit platebni kartu a pote cekat 90 dni, nez muzu ucet zrusit. Po tuto dobu jsem byl nucen ponechat na ucte 1000 korun a platit mesicni poplatek 10 korun za vedeni uctu, i kdyz jsem vlastne tento ucet jiz nechtel. Pani v bance mne take nezapomnela zduraznit, ze se vlastne mam, jelikoz mi ze sve dobroty sama vyplnila vsechny prislusne formulare potrebne k zruseni uctu (asi 4). Jakozto pouhy zakaznik bych mel vsechno vyplnovat sam.

    3) Take jsem chtel na poste vyzvednout balik zbozi za babicku, ktera je dlouhodobe nemocna a nemuze chodit. Balik mi byl vydan, az po velke hadce s vedenim posty a s poukazem ze nikdo normalni neprijde na postu pro cizi balik za ktery musi jeste zaplatit 3,500 korun.

    Nastesti jsem mel v obcance stejnou adresu jako babicka, i kdyz uplne jine jmeno. Celou dobu jsem mel spatny pocit, ze balik mi byl vydan pouze z milosti a ze Ceska posta je tu pro uplne jiny ucel. Jaky, to se mi zatim nepodarilo zjistit..

    Podobnych prikladu je mnoho. Po svych toulkach svetem je vsude vypravim.

    Slavim velke uspechy jako bavič na parties a vsemoznych slezinach.

    Po navratu do Prahy se bohuzel navratim do krute reality a usmev se velmi rychle vytrati.

    Vitezstvi vsemocnych ceskych uredniku nad malym ceskym clovekem je porazka cele nasi zeme.

    Lukáš Martin


    Impuls 99: Je nutné, aby lidi začali něco dělat proti opoziční smlouvě

    Evžen Haičman

    Vážený pane,

    sledoval jsem diskusi a polemiku o iniciativě Impuls 99 a i když s výhradami autoru víceméně souhlasím, chci říci, že se nacházíme v situaci, kdy je třeba něco dělat, což aktéři iniciativy po svém pochopili.

    S trochou nostalgie jsem sáhl po starém vydání spisů Václava Havla a přečetl si znovu Moc bezmocných. Právě ona načtrtnutá závěrečná myšlenka solidarizujících iniciativ vznikajících pouze za jistým konkrétním účelem se mi dnes zdá aktuální.

    V politické situaci umtrvené opoziční smlouvou je prostě třeba vyvíjet tlak a v tomto smyslu se k iniciativě plně hlásím.

    Na druhé straně nežijeme v době příliš vhodné pro velké morální apely. Lidé mají své běžné problémy.

    Mám pocit, že největším z nich je dezorientace jak v politickém, tak i normálním životě.

    Ztráta víry v politické schopnosti V. Klause a morální selhání V. Havla je podle mne větší průšvih než špatná ekonomická situace.

    V Britských listech se dá psát na tvrdo, takže jestliže mluvím o Havlově morálním selhání, mám tím na mysli to, že nemůže být morální autoritou někdo jehož ústy promlouvá jeho žena. O chování dalších činitelů není třeba psát.

    Jak ale z toho? Já nejsem velký optimista ce se týče našeho národa, zatím jsme téměř vždy selhali. A podle mne na rozdíl od Británie, náš národ potřebuje vůdcovské autority. Nebudu historizovat, ale to jde snad až Bílé hoře a ke ztrátě šlechty.

    Iniciativu Impuls 99, třeba samozřejmě kritizovat, ale taky zároveň rozšiřovat a doplňovat a vytvářet podmínky pro vznik podobných třeba v lokálních podmínkách.

    Ono se to vlastně děje třeba v regionálních ekologických problémech. Tady je možná šance ozdravení klimatu.

    Iniciovat aby i další iniciovali ne ale velkými slovy, ale mířit na konkrétní problémy.

    Jde o to, že v lidech je pořád strach a já jsem již několikrát byl v situaci, kdy jsem dokazoval a přesvědčoval, jakou moc má soustředěný tlak.

    Ostatně internet který dovede v sekundách mobilizovat stovky lidí, je toho nádhernou ukázkou. Zde vidím cestu.

    S pozdravem

    Evžen Haičman

    Pod hradem 4

    377 01 Jindřichův Hradec


    Přímá a nepřímá demokracie

    Petr Jánský

    Demokratické modely jsou v zásadě dva. V přímé demokracii lid uplatňuje svůj vliv bezprostředně - přímou volbou, referendem. V nepřímé demokracii jsme zastupováni poslanci, senátory. Po Listopadu jsme údajně z tradice obnovili demokracii nepřímou. Ta vychází z ústavně zaručené svobodné soutěže politických stran (to, že je Ústava v tomto bodě neustále porušována, může doložit každá menší strana). Vývoj směřuje k omezení soutěže, k vyloučení menších stran, k preferenci velkých stran.

    Svou konstrukcí nepřímá demokracie dává rozhodující postavení politickým stranám a naopak občana staví na vedlejší kolej. Pouze jednou za čtyři roky se z občana stává volič, který dostane šanci podlehnout slibům politických stran a zvolit ty, kteří lžou nejlépe. První den po volbách se z voliče stane špalek, na kterém mohou vyvolení dříví štípat. President má ještě právo navrhnout premiéra a pak - děj se vůle boží. Zvolení poslanci nehlasují podle svého svědomí, ale podle toho, jak zvedne ruku předseda parlamentního klubu. A ten ji zvedne tak, jak přikáže předseda strany. Celá demokracie se scvrkne na to, jak se vyspí předsedové dvou největších stran. Pakliže se tito předsedové domluví a uzavřou smlouvu, demokracie se mění v totalitu. Není to ta hrubá komunistická normalizace, je to normalizace nenápadná, tichá, plíživá.

    Občanům za takové situace doporučuje pan president občanskou společnost. Nevím přesně, zda má na mysli spolek zahrádkářů nebo Impuls 99. Jisto je, že proti občanským iniciativám bez politických zájmů nikdo nic nemá (ani komunisti neměli). Naopak proti Impulsu 99 má, protože chce o politice mluvit a co víc - nepřímo ji ovlivňovat. V tom je právě kámen úrazu. V Ústavě není mechanismus, který by takové iniciativy připouštěl ke slovu.

    Impuls 99 je totiž pokusem o demokracii přímou. Nemůže být většího konfliktu, nemůže být větší srážky, nežli mezi přímou a nepřímou demokracií. Celá léta ODS bránila přijetí zákona o referendu. Proto nepřekvapilo, že ČSSD prohlásila, že všechny body Impulsu 99 má ve svém programu. Občanům tím řekla jediné: Chcete Impuls naplnit - dejte se k nám!

    Je zbytečně matoucí mluvit o občanské společnosti. V systému nepřímé demokracie (bez zákopna o referendu) může občan rozhodovat pouze ve volbách. V mezivolebním období a za existence smlouvy o stabilitě nevidím jinou možnost, než předčasné volby. K těm by mělo dojít pokud možno dříve, než se podaří státostranám změnit volební systém.

    Petr Jánský


    Otázka týdne

    Radiožurnál, neděle 7. srpna v 9.10 hodin

    Ovlivní zatmění slunce českou politickou scénu?

    Jan Čulík: Zatmění slunce je možná pro někoho symbolem tak radikálního otřesu v  poměrech, na jaký aspirovala výzva Impuls 99 - jen kdyby nebyla tak mlhavě a neobratně formulovaná a tak špatně teoreticky promyšlená.

    Koncept nepolitické politiky je sporný - politika je přece vždycky bojem o moc, má-li se něčeho dosáhnout. Jak mají občané zároveň být i nebýt politicky aktivní?

    Hlavním problémem společnosti není nedostatek občanské aktivity, ale neschopnost sdělovacích prostředků systematicky provádět nezávislou kontrolu výkonu politické moci.

    Pokud se vlivné hlasy v české veřejnosti nezaměří na zefektivnění sdělovacích prostředků, hlavně televizí, vliv Impulsu 99 bude stejně jako u zatmění asi jen dvouminutový a na českém politickém nebi budou i nadále zářit jako dvě vyhořelé hvězdy, k  frustraci českého voličstva, Zeman s Klausem svázáni i se svými unavenými stranami opoziční smlouvou. Nic je nevyšine z jejich bohorovné oběžné dráhy.


    Odpor proti domažlickým velkodrůbežárnám roste

    Děti Země

    Vznikem právě založené Mezioborové pracovní skupiny pro drůbeží velkochovy na Domažlicku získal odpor proti plánovaným velkokapacitním drůbežárnám v tomto regionu nový rozměr.

    Členství ve skupině je otevřeno zejména pro zástupce dotčených obcí a místních občanských sdružení, republikových nevládních organizací zabývajících se ochranou zvířat a ochranou přírody a nezávislé experty.

    Její zakladatelé tak doufají v pozvednutí svého problému na národní úroveň a vytvoření rozsáhlejšího odborného a mediálního potenciálu, než jakým dosud disponují. Chtějí čerpat ze zkušeností již dříve založené Asociace Rajchéřov, jejíž činnost významně přispěla k odmítnutí projektu holandského zábavního parku v České Kanadě.

    Kam s tím trusem, pane Červený ?

    Asi největším problémem, se kterým je projekt velkochovů spojen, jsou tisíce tun vznikajícího kuřecího trusu, který při své vysoké koncentraci představuje problematický biologický odpad. Jeho využití je přitom obtížné: např. v Německu musí kuřecí farmy často hledat jeho odbyt desítky kilometrů daleko, protože místní zemědělci o něj nestojí.

    Jednatel firmy Česká drůbež ing. Červený sice tvrdí, že má odbyt na Domažlicku zajištěn, ale zapomíná už uvést, že smlouvy uzavřené s místními zemědělci jsou formulovány takovým způsobem, že k jejich vypovězení stačí např. pouhá změna výměry půdy, na které budoucí odběratel trusu podniká.

    Nejde jen o nás !

    Na půdě skupiny se budou setkávat i lidé s dosud obvykle protichůdnými zájmy, např. venkovští zemědělci a organizace Svoboda Zvířat. “Nejde jen o zhoršení našeho životního prostředí, ačkoliv nás samozřejmě tento problém zajímá nejvíc.

    Bateriové velkochovy jsou barbarským příkladem neúcty ke zvířatům.

    To, co jsem viděl na exkursi do německého drůbežího velkochovu v německé Vechtě mnou otřáslo. Slepice namačkané v malých klecích v několika patrech nad sebou, průmyslové tovární prostředí...

    V této otázce nám ostatně dal minulý měsíc za pravdu i pan senátor Smutný" říká Martin Synek, všerubský radní a mluvčí Občanského sdružení proti výstavbě velkokapacitních drůbežáren na Domažlicku.

    Tomáš Popp z plzeňské Svobody Zvířat mu dává za pravdu: “V Západní Evropě jsou bateriové velkochovy na ústupu. Ve Švýcarsku, Švédsku a některých spolkových zemích v Rakousku jsou zakázány, v Německu minulý měsíc Ústavní soud zakázal s okamžitou platností výstavbu nových farem.

    V Evropské unii je používání malých klecí od roku 2003 omezeno a od roku 2012 zakázáno. Nechápu, proč bychom se kvůli ekonomickým zájmům německých drůbežářů z “České" drůbeže měli vzdalovat od Unie" .

    Falešné sliby

    Investor plánovaných drůbežáren tvrdí, že jeho projekty budou pro dotčený region přínosem. Argumentuje zejména novými pracovními místy.

    Ze lži však toto tvrzení usvědčují jeho vlastní propagační materiály: “Velkou předností této technologie je, že přináší obrovskou úsporu pracovních sil, takže je bezobslužná", uvádí se v materiálu dodavatele klecí, firmy Big Dutchman.

    “Místo stovek lidí, kteří by se v našem regionu mohli život ekologickým zemědělstvím, agroturistikou včetně domácího, k přírodě šetrného chovu slepic, nabízí jedna velkofarma 17 pracovních míst. Myslím, že je jasné, co je pro region prospěšnější", říká Martin Synek.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|