úterý 6. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv z ČR Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Rasismus v ČR:
  • Macek a Hruška: Hlasujte pro nejbigotnější osobu měsíce! (Andrew Stroehlein)
  • Blíž k jádru: Znovu diskuse o rasismu (Michal Giboda)
  • Claude Cahn loni popisoval incident s Romy v Lounech zaujatě (David Hertl)
  • Imunologická analogie je nesprávná (Marie Lipoldová) Reakce:
  • Poznámky k rozhovoru s Ivo Mathém a k nedochvilnosti ekologů (Tomáš Pecina) Tiskové prohlášení velvyslanectví ČR v Londýně:
  • Prezident Václav Havel navštíví Velkou Británii Czech Embassy Press Release:
  • President Václav Havel to visit UK Reakce:
  • Pragoprojekt: "Názor Dětí Země na dálniční obchvat kolem Plzně je zaujatý" Světová ekonomika:
  • Vlády nejprůmyslovějších zemí světa skupiny G7 se snaží zabránit globální hospodářské krizi Zdraví a bible:
  • Soulož hned po porodu: Bible měla v některých věcech pravdu (Marie Lipoldová) Oznámení:
  • Nový AmberZine

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • The weekly English-language electronic NEW PRESENCE, edited by Andrew Stroehlein, is here.
  • A selection of articles in English, dealing with the Czech politics and the Czech media, mostly published in the Czech internet-daily Britske listy over the past year or so, is at this address.
  • Zde je minulé vydání Britských listů.
  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.
  • Adresa Britských listů je zde. Pouze když nefunguje, pište na tuto alternativní adresu.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku jsou zde.
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.
  • archívu Britských listů jsou nyní k dispozici tematicky uspořádané články, zveřejněné v BL v letech 1996 - 1997.
  • Měsíčník Nová přítomnost je nyní k dispozici na síti.
  • Stránky české skupiny Amnesty International najdete na adrese http://www.amnesty.cz.
  • Stránku diskusního pořadu České televize Na hraně, věnovaného problémům a názorům mladé generace, najdete na této adrese.

    Co je nového v České republice

  • Čeští zemědělci na protest proti dovozu zahraničních zemědělských produktů zatarasí v polovině října všechny hraniční dálniční přechody.Václav Hlaváček, prezident Agrární komory ČR, se pozastavuje nad tím, že by se do ČR v době domácích přebytků pšenice mělo do konce roku dovézt z Maďarska přes 500 tisíc tun proto, že Maďarsko mělo nadúrodu a potřebuje se zbavit dvou milionů tun pšenice a víe než milionu tun kukuřice. Slovensko podobné dovozy odmítlo. Stejně bez omezení se do ČR prý vozí i cukr za dumpingovou cenu 9 korun za kilogram a dotované vepřové maso za 32-34 Kč za kilogram. Bohatnou prý jedině obchodníci: zákazník nepozná, že byly do ČR například v létě dovezeny tuny rajčat za 2,50 Kč za kilogram, protože v obchodech cena neklesla pod 25-30 Kč za kilo. Totéž platí o masu a cukru, v poslední době i o mléce.Zatímco ČR uvaluje vůči EU clo na pšenici ve výši 25 %, státy společenství uvalují clo 69 %. Zhruba dvojnásobně vyšší cla jsou i u cukru a dalších potravin. Ve svém důsledku to vedlo k tomu, že od roku 1993 se od nás vyvezlo potravin za 11 miliard korun a k nám se dovezlo za 30 miliard korun. Zemědělci chtějí odstranění nerovnoměrného postavení, které vede k jejich likvidaci a snižování zemědělské produkce až o 40 % ve srovnání s rokem 1989. Chtějí, aby se vláda zabývala špatně uzavřenými dohodami jak v rámci EU, tak Světové obchodní organizace WTO.

  • Sedmdesát procent počítačových programů v ČR je ukradených. Používají je nelegálně nejen občané, ale často i velké a známé podniky. Ministr vnitra Václav Grulich řekl, že je třeba s tím skoncovat. V západní Evropě je kradeno 30 procent softwaru. Policejní prezident Jiří Kolář připustil, že čeští ochránci zákona nemají kapacitu na to, aby tento druh kriminality postihovali.- Lidi si pořád neuvědomují, že třeba okopírovat pro kamaráda cedéčko nebo kazetu s nahrávkou co já vím Jaromíra Nohavici je taky krádež.

  • Ministr zahraničí Jan Kavan bude v úterý jednat v  Lucemburku společně se svými evropskými protějšky o možnostech spolupráce v oblastech ochrany životního prostředí a boje proti organizovanému zločinu. Setkání se účastní ministři zahraničí více než dvaceti evropských zemí. Bude se jednat o potírání dětské pornografie a nelegálního přistěhovalectví (že by obojí byly srovnatelné "trestné" činy, to nevím. Myslím mimochodem, že Všeobecná deklarace lidských práv uvádí, že má mít člověk právo usadit se a žít kdekoliv na světě. Kam se v dnešním světě ztratila tato zásada?) Na zasedání se bude jednat také o Kosovu - některé země Evropské unie se nyní vzpěčují proti myšlence, že by mělo NATO v bývalé Jugoslávii zasáhnout leteckými útoky. Konference bude také navazovat na pondělní jednání ministrů zahraničí EU o jejím rozšíření. - Poněkud cynické, ale dobře informované kruhy poukazují na to, že od svého jmenování do funkce ministra zahraničních věcí Jan Kavan pořád cestuje do zahraničí. Ono je to potřebné, málokdo z jiných českých politiků umí vůbec vystupovat inteligentně na mezinárodním fóru (vzpomeňte na školácky tvrdý český přízvuk v angličtině Václava Klause, o Jiřím Dienstbierovi či Josefu Zielencovi už ani nemluvě - mnozí nynější čeští ministři anglicky nedají dohromady ani jednu větu). Jenže Kavan z ministerstva zahraničních věcí nikoho nevyhodil a garnitura, existující tam za předchozí vlády, přežívá poklidně dál. Ministr většinu doby není v úřadě, je pryč, a tak si podřízení úředníci zdá se dělají nadále, co chtějí. Nemůže taky být úplně vyloučeno, že mají tendenci trochu jeho práci bojkotovat. Jak jinak si lze vysvětlit pozoruhodnou a mj. velmi nezdvořilou skutečnost, že na opakovanou žádost Tomáše Peciny o rozhovor s Janem Kavanem se nikdo z MZV neobtěžoval odpovědět. - Máme možnost navázat kontakt s Janem Kavanem přímo, ale chceme využívat jen oficiální kanály. Zdá se tedy, že nefungují. Nebo ano?

  • Premiér Miloš Zeman řekl, že se nechystá odvolat některé ministry, totiž ministra financí Ivo Svobodu, ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra a ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře. "Konstatuji, že informace Lidových novin o plánovaných výměnách jakýchkoli ministrů jsou naprostou lží," oznámil Zeman. - Jenže informace o neefektivnosti těchto ministrů se šíří. Konec konců, kdo je viděl vystupovat či debatovat v televizi, ví, že nedělají příliš velký dojem.

  • Jan Šula v pondělí rezignoval na funkci předsedy koordinační skupiny, která pracuje pod vládním Výborem na ochranu ekonomických zájmů. Tento výbor má řídit protikorupční akci "čisté ruce". Šula a jeho rodina se stali terčem vyhrožování, jak jsme už v BL informovali.

  • Češi žijí zjevně stále v jakémsi starodávném světě, který se dělí na "pravici" a na "levici". Ale možná, že je to taky důsledkem hloupých otázek agentur pro průzkum veřejného mínění. V ČR podle IVVM mírně převládá pravicová a silně středová orientace. Narůstá ale počet lidí, kteří se hlásí k levici. (Co to slovo znamená??) Podle zářijového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění se 34 procent lidí přihlásilo ke středu, 19 procent k pravému středu a 13 k pravici. K levému středu se hlásí 16 procent a k levici sedm procent lidí. (IVVM by se měla českých občanů také dotazovat, co si představují pod pojmy "pravice" a "levice". Možná, že bychom se dost zasmáli - nebo zaplakali?) Levicověji jsou podle IVVM tradičně orientováni lidé v důchodovém věku, a to 45 procent, a dotázaní se špatnou životní úrovní - 32 procent. Pravicově orientováno je 42 procent lidí ve věku 30 až 44 let, 59 procent podnikatelů a 42 procent respondentů s dobrou životní úrovní.

  • Profesionalita zpravodajství ČT. Martin Dorazín, zpravodaj ČT v Rusku, získal další cenu Zlatého osla, kterou BL oceňují mimořádné analytické postřehy v televizním zpravodajství. Pan D. vysvětlil, že lotyšští Rusové nejsou v podstatě diskriminováni, pouze nemají aktivní a pasívní volební právo a nesmějí pracovat ve státní službě. Blahopřejeme! T.P.

  • Mlčením zpochybňuje Česká televize svou věrohodnost. Že by bylo vedení ČT ochotno mluvit jen s těmi, kdo je chválí? Přestože ministr kultury Pavel Dostál tento postoj kritizuje, generální ředitel Jakub Puchalský utajuje svůj projekt, na jehož základě zvítězil letos na jaře v konkursu na svou nynější funkci. Tento jeho postoj schvaluje i Rada České televize, viz tento rozhovor Tomáše Peciny s místopředsedou Rady Vladislavem Kučíkem. (Viz též zde). Šéf zpravodajství ČT Zdeněk Šámal odmítl odpovědět na třináct závažných otázek, týkajících se zhoršování úrovně zpravodajství ČT a označil Britské listy za "nenávistný, téměř goebbelsovský list". - Česká televize dosud neobjasnila ani vztahy společnosti Hroch k ČT.

    Výběr textů z posledních dní:


    Jeden čtenář si stěžoval na příliš dlouhý seznam starších článků z BL na tomto místě. Proto jeho pokračování umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Prosím, napište mi, co si o tom myslíte. Mnoho čtenářů se totiž často vrací ke starším textům z BL právě na základě tohoto seznamu.


    Hlasujte pro nejbigotnější osobu měsíce!

    Andrew Stroehlein

    Tento článek byl anglicky zveřejněn v časopise Electronic New Presence. Česky byl zaslán také do listu Slovo.

    Soutěž o nejbigotnějšího rasistu v České republice pro tento měsíc se velmi zintenzívňuje, a to je teprve první říjnový týden. Shodou okolností, dva nejvýznamnější soutěžící jsou v současnosti oba z Občanské demokratické strany: je to starosta Ústí nad Labem Ladislav Hruška a náměstek předsedy ODS Miroslav Macek.

    Kandidát číslo jedna

    Hruška se dostal znovu do hlavních titulků minulý týden svým rasistickým přístupem k nechvalně známé "zdi v Ústí", která právem už předtím vyvolala mezinárodní rozhořčení. Tentokrát se Hruška přímo setkal s některými mezinárodními kritiky, když se do Ústí přijela podívat skupina odborníků z Rady Evropy. Evropští experti odmítli stavbu ústecké zdi a vyjádřili s taktikou Ladislava Hrušky nespokojenost.

    Samozřejmě, některé výroky Rady Evropy se týkaly širší společnosti v České republice. Vedoucí skupiny Josephine Verspagetová, konstatovala, že se Romové necítí v ČR bezpeční, že Romové nejsou obecně považováni za členy společnosti a že se Romové nemohou spolehnout na vlastní vládu, že je ochrání. Také uvedla, že chápe, proč chtějí Romové emigrovat.

    Avšak skupina si vyhradila nejostřejší kritiku pro Hrušku samotného. Jiný člen skupiny, Andrzej Mirga, kritizoval Hrušku za to, že vytvářel překážky pro vyšetřování Rady Evropy a odmítl zveřejnit podrobnosti o zdi. Hruška "nám dokonce ani nedovolil hovořit o zdi", řekl Mirga. Podle Verspagetové je zeď v Ústí prostě "segregace, rasistické řešení".

    Možná, že skupina měla vědět předem, co od Hrušky očekávat, protože ještě než přijela do Ústí, Hruška odmítl návštěvu Rady Evropy jako zbytečné zasahování do místního problému, který už byl vyřešen. Plány postavit zeď totiž byly změněny v plán postavit dva metry vysoký plot, konstatoval Hruška.

    Svým nevstřícným postojem vůči představitelům respektované evropské instituce, zabývající se lidskými právy, vytvořil starosta Hruška ještě více nedůstojnou atmosféru v už tak trapné situaci. Tím, že tvrdošíjně hájí to, co označila Rada Evropy za "rasistické řešení", získal Hruška nominaci na rasistu měsíce v ČR za letošní říjen.

    Kandidát číslo dvě

    Jiný velký skok směrem zpět v otázce rasových vztahů v České republice udělal Miroslav Macek. Sdělil reportérům, že by nechtěl bydlet ve stejném domě jako členové romské komunity. Pokusil se obhájit tento rasistický názor tím, že hovořil o svých "osobních zkušenostech" se psy: "Když vás párkrát za život pokouše doga, tak když pošesté uvidíte dogu, asi si před ní dáte pozor."

    Představte si, kdybych já, jako Američan, řekl něco takového o Češích: "Zažil jsem pět špatných zkušeností s Čechy, proto jsou zřejmě všichni Češi zkažení a zlí." Věřte mi - po mnoha letech života v České republice bych klidně dal dohromady pět špatných zkušeností s Čechy (včetně korupce, krádeže a fyzického útoku), ale neodsuzuju deset miliónů lidí za činy několika idiotů.

    Macek dodal, že by lidé, kteří hájí práva menšin, shledali obtížnějším udržovat své ideály, kdyby s nimi museli žít pod stejnou střechou. Opisují snad čeští politikové své výroky od politiků na americkém jihu ze šedesátých let, anebo se Macek snažít získat pro ODS nerozhodné potenciální voliče Sládkových Republikánů?

    Bohužel, Petr Uhl, předseda mezirezortní komise pro záležitosti romské komunity a zmocněnec vlády ČR pro lidská práva) jen krátce poznamenal, že ne všichni Romové mají být posuzováni na základě několika záporných zážitků, a dodal, že si nemyslí, že je nutné zahajovat s Mackem polemiku. Tím promarnil významnou příležitost.

    Uhl měl s Mackovými rasistickými výroky zahájit otevřenou polemiku. Měl zdůraznit, že lidi nejsou psi a neměli by být posuzováni jako psi. Měl říci Mackovi otevřeně, že v civilizované společnosti není rasismus přijatelný. Jako představitel vlády, který má dohlížet na lidská práva, měl Uhl Macka jasně a otevřeně zkritizovat, aby si příště, než otevře pusu, dával větší pozor.

    Macek si plně zaslouží zasednout vedle Hrušky jako jeden z říjnových kandidátů na titul bigotního rasisty měsíce.

    Andrew Stroehlein


    Blíž k jádru: Znovu diskuse o rasismu

    Michal Giboda, Portoriko

    Uz pokolikate se royproudila diskuse na stare tema - rasismus. Mnozi pisatele spravne postrehli, ze co kolem sebe vidime, neni rasismus v te ciste vyextrahovane podobe. Je to ale neco,, co lidi determinuje a cim se od sebe lisi. Nevim, nakolik vsichni, co prispivaji maji osobni zkusenosti, kdy se stali tercem treba "anti-bileho" rasismu. Ja jsem se v teto situaci mnohokrat ocitl a proto jsem vzdy s porozumenim zval k nam domu v Cechach lidi, co pobyvali i na jinych ustavech, znal jsem jak je tezko byt na okraji zajmu.

    Uvodem bych chtel zduraznit, ze nejsme stejni. Jestli je to genotyp, fenotyp, vychova, hodnotova orientace, z praktickeho hlediska je to jedno.

    Uvedu priklad. Kdyz se na Puerto Rico hnal hurikan Georges a ja byl zavreny doma, sledoval jsem v TV kongresove slyseni trech hlavnich financniku USA, ministra financi Rubina, jeho namestka Summerse a osobu velice respektovanou v celem financnim svete, jenz dokaze zamavat burzou vic nez Soros, sefa americke rezervni banky Alana Greenspana. Patrali s kongresmani po pricinach celosvetove financni krize. Vsichni se shodli na tom, ze aplikovat financni system fungujici ve vyspelych zapadnich zemich v celosvetovem meritku nelze, protoze spolecenske systemy v mnoha zemich nejsou k tomu pripravene.

    Jinak receno, pujcte nam penize a my uz vime co nimi. Nikdy nedorazi k cili.

    Predstavitel za Kalifornii se zeptal primo: "Jak zduvodnit dalsi pujcky Americanum, ze jejich penize nepujdou na financovani kriminality"? Ja vim, to neni o rasismu, to je jenom o rozdilech mezi nami.

    Pet let uz ziji v karibskem svete a casto pobyvam i v jinych latinsko-americkych zemich. Kdyz jsem pred nedavnem patral po liste, ktery jsem pred dvema mesici zaslal na jiste ministerstvo, urednice se mne ptala (v zari), "to jste poslal v cervnu letos nebo loni". Rikal jsem si, ze asi zertuje a ona zcela vazne opacila: "to byste se divil".

    A temto lidem se sveri napr. 10 miliard dolaru. Synovi na vizum do Mexika napsali jmeno Montreal (tam jsem dostal pracovni vizum). To bylo prosim na konzulate.

    Ja vim, gen pro to tezko najdete, ale nerespektovat to pri jednani je posetilost. Mnozi obcane z Latinske Ameriky dosahly vybornych vysledku ve svych profesich ale - - ne doma.

    Nejcasteji to bylo v USA, kde prisli do uz existujiciho, fungujiciho systemu kde plati rad, objektivita a kvalita ma jenom jednu podobu. Takze ctenarka ma pravdu, ze i ona pochazi z prostredi, jemuz se rikalo zaostale, jenomze, doba se zmenila kolem ni a tedy i v jeji rodine.

    Proto nemluvme o nadanych Africanech na americkych univerzitach, mluvme o schopnosti africkych (dosadme i jine zeme, abychom nepopudili) zemi jednat cestne doma (viz Kabila).

    To neni samo sebou, ze se bohaty svet znovu zacina balit do sve ulity jak psaly BL.

    Bohaty svet dospel k urcitemu poznani, ale kvuli politicke korektnosti nemuze to vyrknout nahlas. Nerika, ale jedna!

    Ceska politika si udelala problem, protoze kvalifikovala, a nechala si vnutit, vztah vetsiny k Romum jako rasismus. Ted je z toho tezko ven.

    Ale je to rasismus? Dokaze nekdo dokumentovat, ze talentovany Rom se nedostal nekam jenom proto, ze je Rom?

    Hledal jsem asistenta na vyzkum z rad studentu, ale ne z nasi skoly protoze studenti lekarskych skol jsou vytizeni od rana do vecera.

    Prihlasily se i cerne divky, ja jednu vzal a druhou bilou s francouzskym rodokmenem. Pro tu cernou bylo cilu dosazeno, pracovala na vyzkumu, dostane doporucujici list, aby se mohla prihlasit na medicinu, a to je pro ni dulezite. Zdrzovala, nedelala, vedla dlouhe diskuse, propustil jsem ji. Bila drela, byla vzdy k dispozici a byla snaziva.

    Mam cekat, az se nektera generace cerne divky vzpamatuje, ze takto jim psenka nepokvete?

    To same Romove v Cechach. Doporucuji jeden vyraz ktery jsem odkoukal od sportovniho komentare: "don't tell me, show me". Nepovidej, ukaz!

    Adresoval bych ho do rad Romu, at si nestezuji, ale pracuji na sobe. Proc si na rasismus nestezuji v USA Asijci? Berou sanci vsema deseti a mlcky se derou nahoru.

    Africane a Latinoamericane porad na neco narikaji. Uz to deleni na takove a onake Americany je/byl velikansky omyl. Vneslo to spontanni segregaci do spolecnosti.

    Domnivam se ze cilem diskuse na BL o "rasismu" neni dopatrat se korenu tohoto spolecenskeho fenomenu. Jde o  jeho prakticke fungovani v dennim zivote. Rasismus byl, je a bude. A co ma zkusenost rika, z chuti ho realizuji ti, co za rohem rvou jak jsou rasismem paralyzovani.

    Nevidet rozdily mezi rasy/etniky/narody/geografickymi uskupenimi/atd/atd, by byl veliky omyl protoze pri realizaci prakticke politiky s temito lidmi bychom se mohli dopustit fatalnich omylu, viz zkusenosti s Nigerijci.

    Nekdy davno jsem pro jeden TV scenar napsal: "Vsichni jsme si napohled podobni, mi prislusnici llidskeho rodu, jen svym nitrem se lisime".

    Michal Giboda, Portoriko


    Poznámka Jana Čulíka:

    Rozdíl mezi ekonomickou úspěšností Asijců ve Spojených státech a ekonomickou neúspěšností černochů v USA se obyčejně vysvětluje tím, že Asijci se spoléhají na velmi pevné rodinné a přátelské struktury, které však prý dovezení černochů jako otroků do Ameriky z Afriky za brutálních podmínek u Afričanů zcela rozmetalo. (Viz Francis Fukuyama a jeho kniha Trust.) - Co se týče nebělošských, být panem Gibodou, nevím, jestli bych se odvažoval posuzovat všechny nebělochy na základě jednoho nebo několika příkladů. To je totiž jádro věci, myslím. Je to neférové.


    Claude Cahn loni popisoval incident s Romy v Lounech zaujatě

    David Hertl

    Vážený pane,

    dovolte, abych zareagoval na BL, ve kterých jsem si právě přečetl dopis pana Claude Cahna. Zmiňuje se o události z Loun z loňského roku, kterou noviny v ČR několikrát popisovaly - mimo jiné i proto, že se nám podařilo zajistit dostatečné svědectví. Strážníci Městské policie Louny tehdy přijeli na telefonickou žádost několika občanů do sídliště Louny - Západ, kde na ulici docházelo ke rvačce Romů. Ještě než stačili vystoupit z aut a vyzvat je k uklidnění, tak se Romové sjednotili a strážníky napadli - a to tak, že těm nezbylo, než ustoupit. Na místo byla přivolána také Policie ČR a v noci přijela dokonce i další zásahová jednotka. Romové tehdy na zasahující strážníky i policisty křičeli "Vy svině bílý" a další urážky. Došlo k několika zraněním (mimo jiné byla zraněna i policistka Policie ČR) a k velkým škodám na uniformách. Romové se zalekli až služebního psa strážníků Městské policie Louny, i když nejprve strážníkům vyhrožovali, že jim ho snědí. Nemyslím si proto, že by v tomto případě nešlo o rasový útok ze strany Romů. Jakkoliv se domnívám, že se mělo zasáhnout s menší razancí (ale proti čemu: Romové použili tyče, láhve a řetězy), myslím si, že pokřik "Vy svině bílý" je rasismus. Dodávám tuto poznámku k dobrému informování a k utvoření dalšího pohledu na celou věc, kterou jsme sledoval.

    David Hertl
    šéfredaktor
    Svobodného hlasu
    hlas@arsys.cz
    http:www.arsys.cz/hlas


    Imunologická analogie je nesprávná

    Marie Lipoldová

    Vazeny pane Culiku,

    pan Pinkava pise o "krecovite obrane" pana Stroehleina, ale sam svymi imunologickymi srovnanimi nabizi prihravku na smec.

    Reakce proti cizimu organismu a  obrana vlastni identity jsou zakladni vlastnosti zive hmoty. Organismy jsou ale natolik slozite, ze pri trose namahy je mozne najit analogie s cimkoliv a obhajovat jimi protichudne jevy.

    Pan Pinkava pise o kladnych aspektech transplantaci a uziva to jako analogie souziti s cizim etnikem. Zbyva jeste popsat odvracenou stranu.

    Jestlize pri transplantacich pouzivame latky, ktere tlumi imunitu, existuje nezanedbatelne nebezpeci, ze se oslabeny organismus v pripade infekce nebude schopen branit a nakaze podlehne.

    "Pro neduverive zbyva otazka, zda je odlisna tkan v tele prinosem, pokud se neasimiluje a zustava zaryte svebytna."

    Skeptik si muze vzpomenout na reakci štěpu proti hostiteli (graft versus host reaction), kdy transplantovana tkan hostitelsky organismus znici.

    Analogie Romu coby ciziho etnika a transplantovaneho organu ale neni vhodne vybrana. Romove tady ziji uz dlouho a je to i jejich zeme. Lepsi by byla analogie koexistence dvou svebytnych organismu v jednom prostoru.


    Poznámky k rozhovoru s Ivo Mathém a k nedochvilnosti ekologů

    Tomáš Pecina

    Protože jsem dostal řadu e-mailů na víceméně shodné téma (vlastně dvě témata), dovolím se vyjádřit se k nim hromadně:

  • Ivo Mathé není ředitelem České televize a nemůže její chod výrazněji ovlivňovat. To je důvodem, proč jsem rozhovor s ním nevedl "konfrontačně", jako kritiku bývalých poměrů v ČT, ale omezil jsem se na hodnocení současného stavu. K panu Mathé jsem přistupoval jako k odborníkovi v televizní problematice a jestliže jeho odpovědi někdy sklouzly do osobní roviny a místo vyváženého pohledu prezentoval partikulární zájmy určité mocenské skupiny uvnitř ČT, je to selhání jeho v roli odborníka, nikoliv mé v roli tazatele. Čtenáři Britských listů jsou natolik inteligentní a v tematice orientovaní, aby sklouznutí postřehli sami a vyvodili z něj vlastní závěr. Zdůrazňuji, že chci a musím být nestranný, a tak se ode mne stěží dočkátet obdivných článků typu "Jeden den s..." (a la Rudé právo) nebo jednostranně kritických textů, jaké čas od času publikuje např. Respekt. Mimochodem, zmíněný rozhovor považuji za informačně velmi cenný, zvláště proto, že mi rozhovor přislíbil předseda Rady ČT Jan Jirák a bude zajímavé sledovat, jak bude pan Jirák reagovat, až ho budu s těmito obviněními konfrontovat.

    Chápu, že by čtenáři chtěli vědět, kdo je padouch a kdo hrdina, jenže já odpověď neznám a hru na padouchy a hrdiny nehraju, protože v univerzální padoušství a hrdinství prostě nevěřím.

    Dám vám ale radu: přestaňte číst Britské listy a zkuste třeba Neviditelného psa - tam znají odpověď přesně, jen se musíte smířit s tím, že na samotném vrcholu hrdinské pyramidy stojí sám vydavatel a k tomu, abyste se stali doživotním padouchem, stačí málo, jen si osvěžit paměť a patentnímu hrdinovi připomenout, jak to bylo s jeho hrdinskými kousky doopravdy.

  • Chodit na schůzky včas je samozřejmost. Předmětem mé kritiky byl značně nedospělý způsob, jak se v dané situaci politici zachovali. Myslím si, že to hodně vypovídá nejen o nedostatku profesionality, ale i o pochybném hodnotovém světě (oněch "věžích ze slonoviny") v němž naši volení zástupci žijí.

    T.P.


    Prezident Václav Havel navštíví Velkou Británii

    Tiskové prohlášení velvyslanectví České republiky ve Velké Británii

    Václav Havel, prezident České republiky, a paní Dagmar Havlová navštíví ve dnech 19. - 22. října 1998 oficiálně Velkou Británii. Bude to druhá návštěva Václava Havla ve Velké Británii od pádu komunismu v Praze, ale první ve funkci prezidenta České republiky.

    Pro Českou republiku je Velké Británie neobyčejně důležitým spojencem a partnerem. Češi zejména oceňují britskou podporu svých snah vstoupit do NATO a do Evropské unie. Tradice česko-britského partnerství byla posílena za druhé světové války. V té době sídlila československá vláda v exilu prezidenta Beneše ve Wingrave, v hrabství Buckinghamshire. Česká armáda a letectvo v exilu bojovaly pod britským velením a účastnily se Bitvy o Británii. Češi nezapomínají úsilí Nicolase Wintona, britského "Oskara Schindlera", který po Mnichovu a po nacistické okupaci Československa zachránil před holocaustem několik stovek českých židovských dětí.

    Po komunistickém puči z roku 1948 a během studené války a znovu po rozdrcení Pražského jara invazí, vedenou Sovětským svazem v roce 1968 nalezlo mnoho Čechů a Slováků ve Velké Británii útočiště a nový domov. Pražští disidentí a členové hnutí Charter 77 také dostávali morální i materiální podporu od celé řady britských jednotlivců i institucí, včetně univerzit v Oxfordu a v Glasgow.

    Po sametové revoluci roku 1989 přivítali Češi rádi v Praze v roce 1991 prince Charlese a princeznu Dianu a v roce 1996 královnu. Britská královská rodina bylo pro mnoho lidí v Praze symbolem nové éry vznikající pro národy, vystupující zpoza železné opony.

    Od roku 1989 spolupracují všechny demokratické české vlády těsně na všech úrovních s britskými protějšky. Nová sociálně demokratická vláda v Praze , která byla utvořena po volnách v červnu 1998 pod vedením premiéra Miloše Zemana, má také těsné styky a četné výměny s britskou Labouristickou stranou. Zemanova vláda studuje se zájmem koncept "Třetí cesty" Tonyho Blaira.

    Václav Havel se uzdravil z nemoci a je nyní rozhodnut účastnit se během své návštěvy plného programu. V Londýně se setká s Tony Blairem a s britskou královnou. Navštíví Wingrave, sídlo československé vlády v exilu, udělí vyznamenání Nicolasi Wintonovi za jeho válečné činy a v Oxfordu přijme čestný doktorát. Součástí programu je návštěva Skotska, kde přijme čestný doktorát od Univerzity v Glasgow a setká se s princem Charlesem. Václav Havel také pocestuje do Severního Irska, kde se setká s tamějšími představiteli.

    Václava Havla budou doprovázet ministr zahraničních věcí Jan Kavan, guvernér České národní banky (a bývalý premiér) Josef Tošovský, a vládní pověřenec pro lidská práva Petr Uhl. Jan Kavan se setká s ministrem zahraničních věcí Robinem Cookem v pondělí, 19. října. Téhož dne, 19. října v 17.30, bude mít Jan Kavan přednášku v Chatham House.


    Czech Embassy Press Release

    President Václav Havel to visit UK

    Václav Havel, President of the Czech Republic, and Mrs Dagmar Havlová will pay an official visit to the United Kingdom from 19 to 22 October 1998. This is Mr Havel's second official visit to the UK since the fall of communism in Prague, yet his first in his capacity of the Czech President.

    For the Czech Republic, the UK is a most important ally and partner. Above all, the Czechs appreciate British support in their effort to join NATO and the EU. The tradition of Czech-British partnership was reinforced during World War II. At that time, President Beneš's Czechoslovak Government in Exile had its seat in Wingrave, Buckinghamshire. The Czech Army and Air Force in Exile served under the British command and took part in the Battle of Britain. The Czechs do not forget the effort of Mr Nicolas Winton, a British "Oskar Schindler", who saved several hunderd Czech Jewish children from the Holocaust after Munich and the Nazi occupation of Czechoslovakia.

    After the communist coup of 1948 and during the Cold War, and again after the crushing of the Prague Spring by the Soviet-led invasion in 1968, many Czechs and Slovaks found refuge and a new home in the UK. Prague-based dissidents and Charter 77 memebrs also received both moral and material support from a number of British individuals and institutions, including the Universities of Oxford and Glasgow.

    After the Velvet Revolution of 1989, the Czechs were pleased to receive Prince Charles and Princess Diana in Prague in 1991 and later, in 1996, the Queen. The British royal family in Prague were a symbol for many of a new era dawning for the nations emerging from behind the Iron Curtain.

    Since 1989, all democratic Czech governments have enjoyed close cooperation at all levels with their British counterparts. The new Social Democratic Government in Prague, which was formed after the June 1998 election under the leadership of Prime Minister Miloš Zeman, has also had close contacts and exchanges with the British Labour Party. The Zeman Government has been studying Mr Blair's concept of the Third Way with interest.

    Having recovered from his illness, Mr. Havel is now determined to carry out a full programme during his visit. He will meet Mr. Blair and the Queen in London. He will visit Wingrave, the seat of the Czechoslovak Government in Exile, decorate Mr. Winton for his wartime deeds and go on to Oxford to receive an honorary doctorate. His programme includes a visit to Scotland to receive an honorary degree from the University of Glasgow and to meet Prince Charles, as well as a trip to Belfast for meetings with Northern Ireland's representatives.

    Accompanying Mr Havel will be the Foreign Minister Jan Kavan, the Governor of the Czech National Bank (and an ex-PM) Mr Josef Tošovský, and the Government Commissioner for Human Rights Mr. Petr Uhl. Mr Kavan will meet the Foreign Secretary Mr Robin Cook on Monday, October 19th. On the same day, 19th October at 5.30 pm., he will also deliver a lecture at Chatham House.

    For further information, please do not hesitate to contact the Czech Embassy, tel: 0171 243 7917, 243 1115.


    Pragoprojekt: "Názor Dětí Země na dálniční obchvat kolem Plzně je zaujatý"

    Dne 30. září uveřejnil pan Rovenský v tomto listu své hodnocení dokumentace vlivu dálničního obchvatu města Plzně na životní prostředí. Hodnocení, jak už jsme zvyklí, opět jednostranné a tendenční, neboť z celkem 34 stanovisek k dokumentaci citoval neobjektivně pouze z některých z devíti vyjádření negativních. Přitom se zřejmě zcela záměrně neobtěžoval vyčkat konečného posudku dr. Martiše, který právě ten samý den měl být předán investorovi obchvatu dálnice kolem Plzně.

    Pozitivní je snad jen jím uvedený citát Sdružení pro ochranu vrchu Val - ukazuje totiž maximální snahu Pragoprojektu najít v průběhu uplynulých let nikoli optimální, ale konečně průchozí variantu trasy obchvatu a pomoci tak obyvatelům západočeské metropole urychleně vyřešit kritickou dopravní situaci v jejich městě. A tak si nelze než přát, abychom se vedle t.zv.  nezávislých odborníků jednou dočkali i nezávislých ekologů.

    ing.Vladimír Veselý

    generální ředitel


    Vlády nejprůmyslovějších zemí světa skupiny G7 se snaží zabránit globální hospodářské krizi

    Obavy z možného rozkladu světových finančních trhů a úpadek světové ekonomiky do hospodářské krize, jakou svět zažil v tomto století ve třicátých letech, přiměly ministry financí čelných zemí světa vydat bezprecedentně silný apel požadující naléhavou a koordinovanou akci proti nynějšímu chaosu na světových burzách.

    Ministři chtějí po týdnu klesajících cen akcií poskytnout finančním trhům pozitivní signály. Skupina sedmi průmyslových zemí světa, která se o víkendu sešla ve Washingtonu, požadovala, aby všechny kontinenty podporovaly průmyslový rozvoj. Britští činitelé uvedli, že jednání i výsledné komuniké bylo neobvykle vážné.

    Schůzka ve Washingtonu se dohodla na určitých konkrétních krocích, i když jsou méně razantní, než by mnozí pozorovatelé požadovali:

  • Britská ústřední banka Bank of England zřejmě tento týden sníží v Británii úrokové míry, aby stimulovala hospodářský rozvoj. V britském rozhlase se vyskytla kritika, že když loni těsně po volebním vítězství labouristů dal nový labouristický ministr financí Gordon Brown plnou pravomoc britské ústřední bance určovat úrokové míry, bylo to prý nevyvážené rozhodnutí. Banka totiž určováním úrokových měr sice brání inflaci, ale naprosto ignoruje, jak obtížnou situaci vytvářejí v nynější složité mezinárodní ekonomické atmosféře vysoké úrokové míry (které znamenají, že podniky musejí ze svých půjčkem splácet vysoké úroky a nemají na platy, působí to nezaměstnanost). Kdyby o výši úrokových měr rozhodovala vláda, jak tomu bývalo za konzervativců, politikové by si nedovolili činit voličsky nepopulární rozhodnutí. Takto sklízí Gordon Brown, britský ministr financí, od voličů hněv, přestože sám nemá na úrokovou politiku britské ústřední banky nyní naprosto žádný vliv. Ale úroková politika by měla být součástí komplexního a vyváženého programu hospodářských opatření, a tím, že byla vytržena z pravomocí vlády, to tak není, argumentují kritikové. Velmi významné a technologicky hypermoderní firmy v těchto dnech, zejména v severovýchodní Anglii, uzavírají své továrny a propouštějí zaměstnance po tisících (Siemens, Fujitsu, Digital Equipment). - Avšak Německo a Francie asi úrokové míry nesníží, neboť jsou posedlé dodržováním finančních restrikcí před zavedením společné evropské měny euro. Šéf německé ústřední banky Tietmeyer konstatoval, že se prý "německá ekonomika rozvíjí zdárně" a že Bundesbanka nechce snížit úrokové míry. (Němci se z historických důvodů - viz dvacátá léta tohoto století - stále velmi silně obávají hyperinflace, a tak spíše vždy prosazují deflační politiku, která však v nynější situaci může škodit.

  • Japonsko poskytne 30 miliard dolarů na pomoc asijským ekonomikám, postiženým krachem jejich měn, aby se znovu začaly rozvíjet.

  • Dominique Strauss-Kahn, francouzská ministryně financí nabídla MMF nouzové překlenující finanční prostředky do doby, než se prezidentu Clintonovi konečně podaří přesvědčit americkou Sněmovnu reprezentantů, aby uvolnila americký podíl pomoci.

  • Robert Rubin, americký ministr financí, podpořil britskou myšlenku reformovat mezinárodní regulaci trhů, aby se asijský měnový krach už nemohl opakovat.

    Ministři skupiny G7 požádali prezidenta německé Spolkové banky Hanse Tietmeyera, aby prozkoumal návrhy vytvořit globální radu finanční regulace.

    Obecně se nyní usuzuje, že ke krizi světové ekonomiky a na mezinárodních finančních trzích došlo proto, že západní bankéři a finančníci se neobtěžovali zjistit si podrobné informace o nedokonalé regulaci finančních trhů v tzv. vznikajících ekonomikách (v Rusku a na Dálném východě) a poskytli těmto zemím obrovské množství půjček a investic bez řádné kontroly. Nyní se ukázalo, že tyto peníze do značné míry zmizely nebo jsou nedobytné.

    PS. (Na zasedání MMF v USA byl také český ministr financí Ivo Svoboda, ale v dnešním deníku Slovo nehovoří o světové hospodářské krizi, jako by se ČR netýkalo, ale jen o pražském Kongresovém centru a případném příštím zasedání MMF v něm, z něhož sice prý Svoboda "není nadšen", ale schválil ho. Proč proboha neposlal Svoboda MMF s tímto šíleným projektem kamsi? Jak je možné, že Svoboda není jak se zdá schopen do ČR řádně komunikovat vážnou mezinárodní ekonomickou situaci, která zcela zjevně postihne i životní úroveň lidí v Čechách? JČ)


    Soulož hned po porodu: Bible měla v některých věcech pravdu

    Marie Lipoldová

    Vazeny pane Culiku,

    BL uvadeji v patek 2. 10., ze "Souloz v prvnich tydnech po porodu muze zenu okamzite zabit". Zda se tedy, ze NEKTERE starozakonni zakazy mely sve opodstatneni v tom, ze chranily zeny pred ruznymi zdravotnimi riziky:

    I mluvil Hospodin k Mojzisovi, rka:

    2. Mluv synum Izraelskym a rci:
    Zena pocnuc, porodi-li pacholika, necista bude za sedm dni;...
    4. Ona pak bude jeste za tridceti a tri dni zustavati v ocistovani se od krve.
    (Po porodu dcery se musela ocistovat jeste dele, ale to uz je sexismus.)

    Kniha Mojzisova treti - Leviticus, Kapitola 12: O necistote sestinedelek a ocistovani jich.

    Podobne zakazuje Bible sex behem menses:

    19. Zena pak, kdyz by trpela nemoci svou a tok krve byl by z tela jejiho, za sedm dni oddelena bude; kazdy, kdoz by se ji dotekl, necisty bude az do vecera.
    24. Jestlize by kdo spal s ni a byla by necistota jeji na nem, necisty bude za sedm dni; i kazde luze, na nemz by spal, neciste bude.
    tamtez, Kapitola 15

    Patrne vypozorovali nebezpeci ruznych infekci, ktere neni zcela zanedbatelne ani dnes. Prokazalo se take, ze narusenou sliznici snadneji napadaji papillomaviry, ktere mohou vyvolat vznik rakoviny delozniho cipku.

    M.L.


    AmberZine = http://amber.zine.cz

    Na uvod jedno oznameni --

    AmberZine ziskava novou, lepe zapamatovatelnou WWW adresu = http://amber.zine.cz

    Povidky:

    Jake pocity obcas miva talentovany autor SF, se dozvite po precteni povidky JATKA. Pokud vydrzite az do konce, pochopite nejen to, proc si autor nepreje byt jmenovan, ale i to, proc jsme jeho povidku neodmitli.

    Tri basne - Pondering A Distant, Ancient Light; Redshift; In Midnight's Vale - tak se jmenuji tri basne, ktere nam zaslali autori Lloyd Michael Lohr & M.S. Raper. Basne uvadime v puvodnim zneni, bez titulku.

    The Dead Bardic Kings - kraticka povidka taktez od L.M.L. & M.S.R. Troufne si nekdo z ctenaru na preklad?

    Roman na pokracovani Vaclav Semerad: Ctvrta rise

    Zbrane Avalonu: Znovu tu mame pokracovani "Treti cesty" - serie clanku Ladi Patka ze SFK Zbrane Avalonu, tentokrat s podtitulem Charta prav lidstva. Linkujeme: na www.kolin.cz je takova mala SF soutez.

    Dimenze: Jan Hurych: Identita ci izolace - aneb jak nas, ceske Cechy vidi kanadsky Cech - jansanuv celkovy pohled na obrazek, ktery o sobe CR vytvari v zahranici. Doporucujeme.

    Vaclav Semerad: Pouzivejte aspon obcas trojclenku, ekologove! - pokracovani diskuse o globalnim oteplovani - autor odpovida na kriticka slova Jana Vanka j.r.

    Proc: Jiri X. Brossmann byl po navratu z prazdnin nakupovat v supermarketu a to ho hned znechutilo - Karta - tak se jmenuje Jirkova uvaha na tema svoboda jedince v informacnim veku.

    Astro: Pavel Koten: Novinky z astronomie

    Britva:

    Peter Sebo, Pavel Vachtl : Vice nez 60 linku na clanky o ceske vede

    Vojtech Mornstein : Je nebo neni metoda EAV biofyzikalne podlozena?

    Programy Sdruzeni Sisyfos a Evropskeho kulturniho klubu na zbytek roku 1998

    Nostalgie: linkujeme: zajimavy archiv Sveta Namodro

    cau, berCREW ----------


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|