pondělí 17. listopadu

O B S A H

Romové a rasismus v Británii:

  • V Doveru se v sobotu střetli kvůli českým Romům demonstranti
  • Romové prchají před násilím (Independent on Sunday)
  • Rozhlas BBC o romském problému a ČR
  • Britský rasismus (Andrew Stroehlein) Systém Tamara:
  • Věstník Chemapolu přiznává, že se Tamara měla prodávat na Blízký Východ (Tomáš Pecina, z Fóra NP)
  • Všichni chtějí Tamaru (Sueddeutsche Zeitung, překlad T.P.) Výročí:
  • Mezinárodní den studentstva (Jan Renner) Velká Británie:
  • Blairovy líbánky dramaticky skončily (JČ) Čtenářské reakce:
  • Je občanská kampaň Jiřiny Fuchsové oprávněná? A není už únavná? (JČ, Milan Pavlík, Matthias Roeser, Petr Bísek, J. Fuchsová) Diskuse:
  • Chvála a hana Neviditelného psa (Jeremy Druker, Transitions, Tomáš Pecina)

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Upozornění: k předchozím číslům BL se dostanete, když kliknete v záhlaví na ikonu Archív. Celé dnešní vydání BL se vám natáhne, když kliknete na poslední řádce Obsahu (zde napravo) na Kompletní Britské listy

    Adresa Britských listů je zde.

    (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University)


    V sobotu se v Doveru střetli ohledně Romů demonstranti z ultrapravicové organizace National Front s protirasistickými aktivisty

    V Doveru došlo v sobotu k potyčkám mezi demonstranty z ultrapravicové organizace National Front a protestujícími z protinacistických organizací. Rozsáhlá policejní operace zabránila vážným nepokojům. Pravicová organizace demonstrovala proti Romům, kteří žádají v Británii o asyl.

    Během několika minut od začátku demonstrace stoupenců a členů organizace National Front, která se vydala po doverské přímořské esplanádě, se pokusily desítky protestujících osob s  protinacistickými transparenty násilím proniknout rozsáhlým policejním kordonem. To, co začalo jako hlučná demonstrace, hrozilo, že se promění ve scény násilí. Demonstranté po sobě házeli lahvemi a odpalovali dělbuchy. Zpravodaji ČTK Jiřímu Chrástovi ukradli demonstranti reportážní blok, vyrvali mu ho z ruky.

    Situace byla značně nebezpečná, ale policie byla dobře připravena. Policisté doprovázeli členy organizace National Front doslova na každém kroku. Na určitou dobu se v Doveru zastavil veškerý dopravní provoz. Policejní vrtulník sledoval potyčky ze vzduchu a pozemní videokameramani filmovali potenciální násilníky.

    Podle předsedy organizace National Front Johna McCauleyho šlo o legální protest proti přibližně jednomu tisíci žadatelů o asyl, kteří uprchli z České republiky a ze Slovenska, aby zneužili v Británii systém sociálního zabezpečení. McCauley popřel, že by demonstrace byla rasistická.

    Avšak jeho argumenty nepřesvědčily organizaci Anti-Nazi League, Hannah Stephensová z organizace Solidarity Federation of Southampton byla mezi osobami, které se pokoušely zamezit demonstraci National Front:

    "Jsou odporní v tom, co říkají. Jsou odporní v tom, jak líčí lidi, kteří přijíždějí do Británie. Osoby z organizace Anti-Nazi League a z dalších organizací jsou tady proto, aby této demonstraci zamezili. Protože tyhle záležitosti není možno tolerovat."

    Kentská policie nyní sčítá náklady dnešní obrovské operace a šéf kentského komunálního úřadu si stěžuje, že místní komunální poplatníci musejí platit obrovské částky za ubytování a za vzdělání Romů. Sandy Bruce-Lockhart uvedl, že už výdaje dosáhly 1 miliónu liber (55 miliónů Kč) a vyhlídky na to, že budou žadatelé o asyl čekat na vyřízení svých žádostí dlouho, těžce zatíží rozpočet jeho komunálního úřadu.

    "Není spravedlivé, aby obyvatelé okresu Kent museli hradit náklady toho, co je zcela zjevně celostátní problém," uvedl Bruce-Lockhart. "Tyto náklady jsou pro Kent obrovským břemenem. V Doveru nyní máme téměř jeden tisíc žadatelů o asyl a to velmi těžce zatěžuje náš rozpočet a naše služby a naše zaměstnance, kteří se s touto situací pracovně vyrovnali vynikajícím způsobem."

    Na britskou vládu je naléháno, aby zrychlila vyřizování žádostí o asyl. Stoupenci českých a slovenských Romů zdůrazňují, že je to ostudná ironie, že uprchli před útlakem ve své zemi a teď musejí čelit rasismu v Británii.


    Romové prchají před násilím

    Jsou to podvodní a manipulativní parazité. Přijeli do Británie, předstírají, že jsou to političtí uprchlíci, ale jejich cílem je dojit britský systém sociálního zabezpečení. To je v podstatně dojem, který vytvářejí britská média o Romech, kteří přicestovali ze Slovenska a z České republiky, napsal v neděli 16. listopadu deník Independent on Sunday.

    Avšak dokumentární film britské komerční televize ITV, v pořadu World in Action, který se bude vysílat v pondělí večer, podrobně zaznamenává "divošské násilí", jemuž je vystavena komunita, mnozí jejíž členové nyní žádají v Británii o politický asyl, konstatuje Independent on Sunday.

    V sobotu se pokusila extrémní pravicová organizace National Front, která se v Británii rozkládala celá léta, obnovit svou popularitu tím, že zorganizovala protestní pochod Doverem, , kde skončilo mnoho českých a slovenských Romů. Stoupenci organizace National Front chtěli uspořádat pochod po přímořské esplanádě, ale proti nim se postavili protirasističtí aktivisté, a tak se rozhodli demonstraci zrušit a z města odjet. Dva lidé byli během nepokojů zraněni.

    Obava z plánovaného pochodu National Front přiměla skupinu asi 60 žadatelů o asyl, aby se vydala do Londýna, "kde požadovala potraviny, ubytování a lékařskou péči zdarma - byl to předvoj invaze možná až stovek lidí" - napsal o tom londýnský večerník. Argument byl jasný: fašistický pochod pro Dover byl jen výmluvou pro romské příchozí zneužít bohaté londýnské zdroje.

    Ze zkušenosti Romů ve východní Evropě však vyplývá, že strach z neonacistických bot není vymyšlený. Desetitisíce Romů zahynulo v Hitlerově Třetí říši v plynových komorách. Od pádu komunismu v tomto regionu je tato největší evropská menšina bez státu v mnoha bývalých zemích sovětského bloku systematicky pronásledována.

    V České republice bylo za posledních pět let zavražděno 29 Romů. Pro Slovensko jsou počty obdobné. Denně dochází k pobodání, bití, pálení příbytků. Mnohá města praktikují segregaci. Romové si stěžují, že úřady situaci ignorují, pokud mohou.

    Autoři dokumentárního filmu World in Action, který se bude promítat v britské komerční televizi v pondělí večer, opakovaně zaznamenali důkazy brutality, jejímž důsledkem byly vraždy a těžká zranění. V Písku v České republice byli čtyři mladí Romové zahnání do jezera. Jeden z nich, který se pokusil vylézt, Tibor Danihel, byl zmlácen baseballovými pálkami a vhozen zpět do jezera, kde se utopil. Zemřel v den svých osmnáctých narozenin.

    Ti členové gangu, kteří byli chyceni, byli buď propuštění anebo byli potrestáni jen podmíněnými tresty. Tři byli uvězněni, ale na relativně krátké období a za relativně nevýznamné trestné činy. Jeden skinhead, který dostal podmíněný trestm konstatoval, že nepociťuje za to, co se stalo, žádné výčitky.

    Kromě násilí konstatují Romové, že čelí dennímu ponižování, kdy se s nimi zachází jako s druhořadými občany. Mnoho restaurací v ČR a na Slovensku odmítá Romy obsluhovat.

    Příchod Romů do Doveru údajně začal poté, co odvysílala jedna česká televizní stanice pořad o českých Romech, jak se v Británii usazují. Pořad zdůraznil, že má asyl v Británii finanční výhody.

    Ladislav Ščuka, Rom, který vystoupil v pořadu české televize a hovořil v něm o britském systému sociálního zabezpečení, popřel, že šlo o pobídku jiných, aby přišli do Británie za ním. Uprchl do Británie, řekl Ščuka, protože mu v ČR podpálili dům. Při požáru byla popálena jeho dcera.

    Po podání žádosti o asyl nesmějí žadatelé pracovat, a tak závisejí na sociální podpoře. Bývalá konzervativní vláda také pozměnila asylový zákon, takže nyní musejí žadatelé o asyl zůstat v prvním městě, do něhož dorazili po příchodu do Británie. V Doveru vznikl resentiment ohledně finančního břemena, které místním úřadům Romové působí, a šíří se petice, které se ptají, proč mají za Romy platit jen místní daňoví poplatníci.

    Podle ženevské konvence má britské ministerstvo vnitra povinnost vpustit do Británie jen ty uprchlíky, kteří se obávají, že by je pronásledoval stát. Terorizování od neonacistických gangů se nepočítá. Dosud nedostal politický asyl jediný Rom.


    Britský rozhlas o romském problému

    Čeští a slovenští Romové stále vyvolávají v Británii palcové titulky. Pořad britského rozhlasu Eurofile, který se vysílal na stanici BBC Radio Four v sobotu 15. listopadu, se vydal do Prahy ve snaze situaci zmapovat. Setkal se tam i s vedoucím představitelem romské komunity, dr. Emilem Ščukou. Ten přicestoval v sobotu 15. listopadu do Doveru, ve snaze situaci vysvětlit.

    V pořadu britského Radio 4 Eurofile řekl dr. Emil Ščuka mimo jiné tato slova, která britský pořad použil jako upoutávky na svůj program:

    "Británie se chová jako vězeňský dozorce. Co si to dovolujete? Co je to s vámi za problém, že vaši činitelé a vaši policisté dělí rodiny a některé členy rodin zavírají do vězení, drží je ve vazbě, aniž by pro to byly uvedeny jakékoliv důvody?


    Zde je český překlad sobotního pořadu BBC Radio 4:

    "Giro-Czechs hit London" - "Sporožiroví Češi napadli Londýn" (podpora v nezaměstnanosti se v Británii vyplácí sporožirovými šeky) - to byl jen jeden z titulků tento týden, který varoval, že přijíždějí stovky dalších českých cikánů, ve snaze získat asyl v Británii. Možná si vzpomínáte, že přibližně před měsícem vznikla v Británii téměř hysterie, když do Doveru dorazilo 150 cikánů. Někteří z z nich mezitím Británii už opustili.

    Cikáni, neboli "Romové" - což je název, kterému dávají přednost - tvrdí, že jsou natolik pronásledováni, že se bojí ve své vlasti o život. Jsou to tvrzení, která svět překvapila. Česká republika sametové revoluce, Václava Havla, prezidenta, který byl dříve disidentem, měla přece být nejliberálnější a nejtolerantnější z nových východoevropských demokracií. Není tomu tak, podle organizací, zaznamenávající porušování lidských práv. Ty potvrzují to, co říkají Romové.

    Všechno to vyvolalo poněkud rozpačité zpytování svědomí mezi Čechy v Praze.

    (dokumentární záběr hlasu v češtině:)

    "...postavení hnutí skinheads mimo zákon...!" (zuřivý potlesk)

    To byl potlesk protirasistické demonstrace, která se konala minulé pondělí v Praze, po vraždě mladého Súdánce, studenta ekonomie, kterého usmrtil pražský skinhead.

    Bezprecedentně se této demonstrace účastnila vláda ve velkém počtu a přednesla tam projevy, v nichž slibovala za rasistické zločiny přísné tresty. Taková citlivost vládních představitelů je důsledkem publicity, kterou vyvolala mezinárodní romská krize. Avšak když jsem tentotýden navštívila Prahu, zjistila jsem že na tohoto mladého Angličana, Davida Kiriko, který působí pro Romy jako poradce, neudělalo vystoupení českých politiků na protirasistické demonstraci velký dojem:

    David Kiriko: Většina z nás dospěla k názoru, že nešlo o moc víc než o politické divadlo. Byl to skutečný politický exhibicionismus. Na demonstraci byl velký romský kontingent. Byla předložena žádost, aby jeden z vedoucích představitelů Romů směl na protirasistické demonstraci promluvit. Tato žádost byla odmítnuta.

    Je sice tady politicky přijatelné, aby se na demonstraci dostavila skoro celá vláda a odsoudila vraždu afrického studenta, který byl v této zemi hostem, pro tyto politiky ale nebylo přijatelné, aby byli viděni na témže pódiu s představitelem romské komunity.

    Čeští politikové chtějí ukázat světu, že jsou proti rasismu, zároveň ale chtějí ukázat zdejším voličům, že nejsou příliš pro Romy.

    Reportérka BBC: Říkáte, že to je to stoprocentně cynické? Nemají vůbec žádný pocit viny? Vůbec nezpytují svědomí?

    David Kiriko: Jsem velmi rád, že mohu říci, že mnoho lidí v české vládě pociťuje vůči rasismu odpor. Avšak vědí, tak jako to ví v ČR každý, že každá politická strana, která by řekla, pro Romy toho uděláme víc, přijde o polovinu svých voličských preferencí. Když například letos v létě, před několika týdny, konstatoval jeden člen Senátu a šéf komunálního úřadu jedné pražské čtvrti, že by se vyřešil problém kriminality v jeho čtvrti, kdyby se Romové vyvezli ven z Prahy, zvýšila se jeho popularita o deset procent! A je to člen vládnoucí koalice.

    Reportérka BBC: Tak to byl David Kiriko. Hovořila jsem dále s dr. Emilem Ščukou, vedoucím představitelem českých Romů, právníkem, údajně jediným romským právníkem v ČR.

    Vysvětlete Britům, proč by měli Romové mít právo získat v Británii asyl.

    Emil Ščuka: Zcela určitě by to právo měli mít, protože Romové ztratili naději věřit této vládě a v tuto zemi. Víme, že v budoucnosti určitě nedojde k žádným změnám k lepšímu.

    Reportérka BBC: Mluvíte o rasismu v ČR. Mluvíte o skinheadech, o institucionalizovaném rasismu. Ale Británie vynalezla skinheady. Rasismus existuje po celé Británii. Existuje po celé Evropě. Proč jste si tak jist, že Romové nebudou trpět úplně stejnou diskriminací v Británii, jakou trpí v ČR?

    Emil Ščuka: Na otázku, proč zrovna Británie. No, v naší zemi byla Británie vždycky považována za kolébku demokracie, kde si podávají ruce nejrůznější národnosti. Domníváme se, že je Británie jednou z oněch zemí, která skutečně vyřešila tyto rasové problémy. Ale Británie se nyní chová jako nějaký vězeňský dozorce. Ze záhadných důvodů se bojí 200 Romů, jako kdyby to byli tisíce příslušníků nějakých kmenů z Afriky. Co si to dovolujete? Co je to s vámi za problém, že vaši činitelé a vaši policisté dělí rodiny a některé členy rodin zavírají do vězení, drží je ve vazbě, aniž by pro to byly uvedeny jakékoliv důvody?

    Reportérka BBC: Cestujete do Doveru. Co doufáte, že bude výsledkem vaší cesty?

    Emil Ščuka: Nejsem optimista, abych si myslel, že dokážu přesvědčit byrokraty v Británii. Ale jsem si jist, že vám alespoň budu schopen říci, co si o vás myslíme.

    Reportérka BBC: Mám nyní u mikrofonu senátora Michaela Žantovského, šéfa Občanské demokratické aliance, to je partnerská strana v české vládní koalici. Vy sám jste bývalý disident, byl jste členem společnosti přátel kolem Václava Havla, totiž lidí, kteří byli proti porušování lidských práv za komunismu. Stydí se v současnosti čeští lidé, že se pozornost světa zaměřila v této věci na ně a na Českou republiku, v otázce rasismu obecně a rasismu proti Romům?

    Žantovský: Myslím, že je to daleko více spíš pocit překvapení. Myslím, že se dá říct, že většina lidí si neuvědomovala, že máte tento problém. Najednou si začínají být vědomi, že se nás týká problém rasismu stejně, jako se týká mnoha jiných evropských národů.

    Reportérka BBC: Máte tady pořád ještě situaci, kde je úplně normální, že je na restauraci nápis "Romy neobsluhujeme", že jsou Romové vylučováni z určitých částí společenství, a nikdo to právním způsobem nijak netrestá.

    Žantovský: Není to pravidlem, není to standardní. Ale dochází k tomu, a když se to děje, je to někdy ignorováno. Nikdo nebyl - nejen že nikdo za to nebyl stíhán, ale nevím o případu, kde by byla majiteli hostince za to odejmuta licence k jeho provozování.

    Reportérka BBC: Takže když se proti tomu nedělá nic, znamená to, že to stát schvaluje, podporuje to.

    Žantovský: No, stát a komunální úřady to většinou ignorují. To myslím, je velkou součástí celého problému.

    Reportérka BBC: Například v současnosti nyní v ČR probíhá reklamní kampaň. Je to reklamní kampaň, kterou sponsoruje zdejší helsinská skupina za lidská práva a jedna reklamní agentura, která to všechno hradí. Platí tu celou kampaň soukromý sektor. Proč nepřevzala v této věci vláda vůbec žádnou iniciativu? Proč to musejí dělat jiní lidé a ne vláda? Proč vláda nepřesvědčuje občany, aby se vzdali rasistických postojů?

    Žantovský: Není tomu tak, že by se vláda tímto problémem nezabývala. Potíž je, že vládě to trochu dlouho trvá. Nějaké kroky budou přijaty k řešení bytové otázky. Ten problém je zvlášť obtížný. Bude se naslouchat Romům na ministerstvu, které bylo pověřeno tímto úkolem.

    Reportérka BBC: Když se dovídáte, že Kanaďané přijali některé žádosti o asyl českých Romů, kteří přicestovali tam, než Kanada zavedla pro ČR vízovou povinnost, a Kanada přijala argument, že v mnoha případech se Romové v ČR oprávněně obávají o život, přiznáváte, že se Romové v ČR skutečně bojí o život?

    Žantovský: Přiznávám, že Romové mají důvody - důvody ke strachu, a to není správné.

    Reportérka BBC: Stydíte se za to, že jste byli takto odhaleni?

    Žantovský: Stydím se, že jsme to nechali dojít až tak daleko. To je myslím důvod, aby se stydělo mnoho lidí.

    Reportérka BBC: Tak to bylo určité zpytování svědomí od Michaela Žantovského.

    (reportáž BBC Radio Four končila zvukovým záběrem písně "Modlitba pro Martu" Marty Kubišové, jejíž text reportérka vysvětlila, a kterou charakterizovala jako "hymnu z roku 1968, z doby, kdy Československo okupovaly sovětské tanky". V další části pořadu Eurofile se zabývala znovuotevřením pražské kavárny Slavie v Praze, důležitého místa pro české intelektuály a disidenty):

    "Ať mír dál zůstává s touto krajinou.

    Zloba, závist, zášť,

    strach a svár,

    ty ať pominou,

    ať už pominou...

    Teď když tvá ztracená vláda věcí tvých

    zpět se k tobě navrátí,

    lide, navrátí...."

    Britský rasismus

    Andrew Stroehlein

    Na těchto stránkách se v poslední době vyskytla vlna komentářů o rasismu v České republice. Mnoho českých čtenářů poznamenalo, že rasismus existuje i ve Velké Británii i ve Spojených státech. To je samozřejmě pravda, to však neznamená, že je rasismus v ČR menší problém.

    Není pochyb o tom, že britský tisk využívá rasistického strachu britského obyvatelstva stejně jako český tisk. Samozřejmě, bulvární britský tisk je od začátku romské přistěhovalecké krize plný rasistických článků, ale výrazy jako "horda" a "invaze" českých a slovenských Romů se vyskytly i v seriózních denících jako je Independent.

    Nejnovější příklad pochází z londýnského deníku Evening Standard, který je možno nejlépe charakterizovat jako něco mezi bulvárním listem a seriózními novinami. Stranu tři nemá deník Evening Standard pravidelně věnovánu velké fotografii nahé či polonahé dívky, jako bulvární deníky, používá víceslabičná slova a tiskne podrobnější články, takže je nutno ho brát o něco vážněji než řekněme britský nejpopulárnější deník The Sun, který bych nepoužil ani k tomu, abych si do něho nechal zabalit ryby.

    Skupina asi šedesáti českých a slovenských Romů opustila autobusem Dover a navštívila v Londýně poradenské středisko westminsterského komunálního úřadu. Tam požádali tito Romové o politický asyl a o státní podporu.

    V článku s titulkem "Giro Czechs Hit London" ("Sporožiroví Češi zaútočili na Londýn") charakterizoval Evening Standard těchto šedesát lidí jako "předvoj invaze, která by se mohla skládat ze stovek lidí". Je to bezpochyby pokus rozdmychat rasistické obavy. Přicházejí "vlny těchto Čechů, a chtějí vám odebrat vaše vlastní peníze" (sporožirem se vyplácí podpora v nezaměstnanosti). Jsem si jist, že mnohým čtenářům bude vadit, že britský deník označuje Romy za Čechy, ale nechme to zatím stranou.

    Evening Standard se vysmívá představě, že by mohli být Romové skuteční uprchlíci. Slovo "uprchlík" dává do uvozovek a píše, že prý "Romové tvrdí", že v České republice skinheadi zavraždili romské oběti. Obávám se, že si tímto článek britský tisk nevydobyl ostruhy za pravdu a za toleranci.

    Evening Standard také zaznamenává důvody, proč tito lidé opustili Dover, a znovu jsme konfrontováni s rasismem v britské společnosti. Romové si stěžovali, že na ně dobří doverští občané na ulici plivou. Prodavači v některých obchodech je odmítli obsluhovat. A nejdůležitější je, že v sobotu se bude konat rasistický pochod Britské nacionální strany do Doveru, a proto mnoho Romů prostě Dover opustilo ve strachu.

    Předseda oddělení sociálních služeb westminsterského komunálního úřadu hrozí, že uzavře veškerá poradenská střediska, než aby musel přijmout náklady dalších uprchlíků. Pro Romy, kteří si mysleli, že jsou Britové snášenlivější než Češi, to musí být pěkný šok.

    Takže názor všech těch, kdo zdůrazňovali, že není rasismus v České republice o nic horší než v Británii, byl skutečně posledními událostmi do jisté míry potvrzen. Máme však právo si v ČR nad problémem umýt ruce? To, že rasismus existuje i jinde, přece nijak neřeší problém v České republice.

    Argumentovat "Ano, v ČR je to problém, ale na Západě přece taky," znamená jen být obětí oné zjednodušené fascinace "Západem". Argumenty jako že "tak se to dělá v Německu, a tak to musí být dobré i pro nás" jsou dosti běžné. Mně to zní jako "Německo, náš vzor!"

    Nepoužívám lidových moudrostí jako vzor příliš často, ale tentokrát učiním výjimku. Když jsem byl malý, občas jsem udělal něco špatného podle příkladu svých kamarádů. Maminka mi na to vždycky říkala: "A kdyby David strčil ruku do ohně, ty to uděláš taky?" To, že se jiní chovají pošetile či nemorálně, nám nedává právo chovat se taky pošetile či nemorálně. Ať k němu dochází v ČR nebo v Británii, rasismus je špatný.

    Andrew Stroehlein

    Andrew Stroehlein je americký postgraduální student na Londýnské univerzitě


    Tamara: Tomáš Pecina objevil ve věstníku Chemapolu, že se Tamara měla prodávat do "řady zemí na Blízkém Východě"

    (Převzato z Fóra Neviditelného psa)

    V souvislosti s přiznáním BIS, že o připravovaném obchodu neměla tušení (viz Süddeutsche Zeitung), je pozoruhodné letošní šesté číslo chemapolského firemního zpravodaje Spektrum (na Webu od začátku července t.r.). V článku nazvaném Omnipol rozšiřuje svá zahraniční zastoupení se dozvíme mimo jiné:


      Napovídají tomu rozjednané obchodní případy, související především s prodejem věhlasného pasivního radiolokátoru TAMARA z produkce Tesly Pardubice, který je schopen bezproblémově zaměřit všechny standardní letouny. Cena jedné TAMARY se v současné době pohybuje okolo 600 milionů korun a Omnipolu se naskytla možnost dodat do zemí v oblasti Perského zálivu od dvou do deseti kusů tohoto unikátního zařízení.

    BIS je zřejmě tak zaneprázdněna získáváním tajných materiálů, že jí na analýzu veřejně dostupných zdrojů nezbývá čas. Tak mě napadá: z čeho vlastně pochází to Bé v její zkratce?

    Tomáš Pecina

    (Poznámka: Z tohoto ovšem nevyplývá, zda měla být Tamara skutečně prodána do Iráku. Pokud však BIS neměla ani tyto informace, už zveřejněné ve věstníku Chemapolu, je to asi trochu na pováženou. JČ.)


    Všichni chtějí "Tamaru"
    Michael Frank, Süddeutsche Zeitung, 15.11.1997

    (Převzato z Fóra Neviditelného psa)



    Kvůli supermodernímu radaru se Česko ocitá mezi mlýnskými kameny

    Americký viceprezident Al Gore vyzval ve Washingtonu českého ministerského předsedu k nejvyšší ostražitosti: moderní vojenské technologie nelze v žádném případě dodávat státům podezřelým z terorismu nebo útočných záměrů. V pozadí je vážnější podezření, které Praha zprvu odmítla jako naprostý výmysl, totiž že Irák, který se právě ocitá v nebezpečném střetu se Spojenými státy a Organizací spojených národů kvůli inspekcím vojenského arzenálu, má zájem o čtyři až pět kusů zařízení Tamara, nejcitlivějšího protileteckého radiolokátoru, jaký je v současné době na světě k dostání. Tamara vidí vše a může identifikovat dokonce i americký "neviditelný" bombardér, jenž je díky své konstrukci a použitým materiálům pro dosavadní radary prakticky nezjistitelný.

    Výrobce radarového systému, HTT Tesla z východočeských Pardubic, označila možnost kontaktů s Irákem za absurdní. Ministerský předseda Klaus, jenž je právě na návštěvě v USA, hovořil o "provokaci." Když se však čeští novináři zeptali, o co jde, dozvěděli se překvapivou věc: místo, aby celou věc označil za nesmysl, mluvčí Bílého domu odkázal všechny, kdo chtějí vědět víc, na Radu národní bezpečnosti.

    Podle zpráv pražského tisku se objevily náznaky, že skutečně došlo k tajným jednáním o prodeji, i když ne přímo mezi Prahou a Bagdádem nebo mezi iráckou armádou a výrobcem v Pardubicích. V pozadí komplotu měla stát jistá bulharská firma obchodující se zbraněmi, jež se ve východní Evropě těší velmi pochybné pověsti. Jak se ukázalo, česká tajná služba BIS neměla o věci ani ponětí a oznámila, že zahajuje vlastní šetření.

    Zájem projevil i Írán

    Tamara je velice žádaným zbožím již delší dobu. Už v roce 1993 se Írán v Praze o radarový systém poměrně otevřeně ucházel; obchod se měl uskutečnit prostřednictvím strojírenského koncernu Škoda Plzeň. Praze tehdy v exportu nebezpečného zařízení na blízký Východ zabránilo až ostré napomenutí z Washingtonu. Od roku 1991 jeden takový ostrozraký radar už na blízkém Východě je: vlastní ho Ománský emirát. Prodej do Kirgyzstánu překazil v roce 1995 protest Moskvy.

    Tak se stalo, že Česká republika nemůže ze svého nejlepšího elektronického vynálezu poslední doby vytěžit maximální zisk, ačkoli je zřejmé, že zájemci stojí frontu: od Číny přes Taiwan, Thajsko, Indii a Jižní Koreu až po Litvu. Zjevně nervózní premiér Klaus popsal jen nepřímo, co vlastně v Bílém době řekl: "Bylo nutné znovu ujistit, že prodej jakéhokoli elektronického zařízení do Iráku je z naší strany vyloučen."

    (Z německého
    originálu přeložil Tomáš Pecina)

    Mezinarodni den studentstva - 17. listopad

    Jan Renner

    Po temer sedesati letech zustava 17. listopad, 1939, v zive vzpomince nejen na ceskych vysokych skolach, ale i na akademicke pude skoro celeho sveta a byl vyhlasen prezidentem Rooseveltem a Winstonem Churchillem Mezinarodnim dnem studentstva. Znovu a znovu je nutne se zamyslet nad jeho vyznamem, jeho tragikou, jeho ponaucenim.

    Nejlepe to vyjadril pri jedne z minulych vzpominek predseda francouzskych studentu Jean Sarvonat, kdyz rekl, ze pro Francouze zustane statecny postoj ceskych studentu symbolem ducha svobody a lidskych hodnot, ktere jakakoliv forma totality nepotlaci, protoze si zachovali ve svem srdci a ve sve mysli narodni cest a touhu po svobode neporuseny. 11. listopadu 1940 se stali francouzsti studenti, kteri manifestovali v Parizi u Vitezneho Oblouku, take obeti nasili.

    Cesti studenti mohli po prve svobodne vzpomenout tohoto dne a predchozi tragicke smrti Jana Opletala teprve 17. listopadu 1945. Tehdy se sjeli do Prahy studenti celeho sveta, aby vzpomneli obeti svych ceskych kolegu a zalozili Mezinarodni svaz studentstva. Tehdejsi ministr informaci Vaclav Kopecky vsak dal prikaz, aby se tisk o deviti popravenych studentskych predacich nezminoval a vyskoleni tlumocnici o nich pomlceli.

    V te chvili jiz ale zacinal na vysokych skolach boj o demokracii, ktery vyvrcholil tezkymi porazkami komunistu ve fakultnich volbach na podzim 1946 a 1947. Boj o pamatku 17. listopadu a popravenych dr., Josefa Matouska, dr. Jaroslava Klimy, Josefa Adamce, Jana Cerneho, Marka Frauwirtha, Bedricha Kouly, Vladimira Skorkovskeho, Vaclava Safranka a Jana Weinera, zatcenych na udani komunistickeho studenta v predvecer 17. listopadu, komuniste take prohrali. Predseda studentu Emil Ransdorf se zucastnil 16. listopadu odhaleni pametni desky popravenych studentu v Modranech a prohlasil se k tradici a pamatce padlych hrdinu na miste kde v roce 1939 modransti obcane tajne zasadili devet lipek a slibili, ze studenti nikdy nezradi odkaz 17. listopadu.

    Ten odkaz cesti studenti ve vlasti ani v exilu nezradili s vyjimkou tech pro ktere komunismus byl blizsi nez vlast a 25. unora 1948 pouzili t. zv. akcnich vyboru, vedenych Jirim Pelikanem, k vylouceni svych odpurcu a tisicu dalksich studentu ze studia. Mezi nimi byl i mistopredseda Ustredniho Svazu cs. studentu a predseda Spolku ceskych mediku Felix Uhl, ktery byl za cinnost v odboji proti nacistum vyznamenan prezidentem Benesem a stalinisty po unorovem puci veznen v uranovych dolech, predseda studentu ve vlasti i v exilu Emil Ransdorf a predseda Spoku chemiku Vaclav Opradko.


    Británie: Líbánky nové labouristické vlády dramaticky skončily

    Labouristická vláda Tonyho Blaira zažila nejhorší týden za celou dobu od svého zvolení. Její důvěryhodnost byla vážně otřesena, když vyšlo najevo, že při nedávném omezení reklamy na cigarety a tabákové výrobky z veřejných sportovních akcí učinila výjimku pro automobilové závody firmy Formula One. Posléze se ukázalo, že začátkem roku 1997 věnoval Labouristické straně ředitel firmy Formula One Bernie Eccleston celý jeden milión liber, a dále, že v době, kdy nová britská vláda jednala o zákazu reklamy na tabákové výrobky, se obrátila Labouristická strana na Ecclestona se žádostí o další finanční dar.

    Tak týdeník Independent on Sunday, který Blairovu vládu od květnových voleb dosti silně podporoval, přinesl v neděli obrovský titulek: "Lhal jsi nám, Tony? Věřili jsme ti, když jsi nám sliboval politiku bez finančního podvádění. Sdíleli jsme tvůj volební triumf. Domnívali jsme se, že jsi jiný. Teď si tím už nejsme tak jisti."

    Předák jednoho britského odborového svazu požaduje, aby Labouristická strana okamžitě zveřejnila seznam všech svých dárců. Blair uvedl, že to učiní, pokud to učiní i ostatní britské politické strany. Někteří levicoví poslanci Labouristické strany požadují o řádné vyšetření celé záležitosti, stejně jako opoziční Konzervativní strana.

    V neděli v poledne vystoupil britský premiér Tony Blair v BBC v mimořádném televizním rozhovoru. Uvedl v něm, že přiznává, že jeho vláda jednala v kontroverzi ohledně finančního daru od šéfa firmy Formula One nekompetentně. Blair přijal za to, co se stalo, osobně plnou odpovědnost a omluvil se voličům, že se osobně této otázce dostatečně intenzívně nevěnoval. Trval však na tom, že neučinil nic špatného. Zdůraznil, že on sám ani jeho vláda nikdy nebude obchodovat tak, že by oplátkou za finanční dary podnikatelů činila taková rozhodnutí, jaká by byla v jejich prospěch.

    Blair konstatoval, že přesné záznamy rozhovorů , které vedl s Bernie Ecclestonem, šéfem firmy Formula One v Downing Street, budou zveřejněny ještě v neděli 16. listopadu. Britský premiér však zdůraznil, že nebylo nic špatného na tom, že Labouristická strana přijala peníze od šéfa firmy Formula One, ani že se s Ecclestonem Blair setkal v Downing Street. Bylo by bizarní, uvedl Blair, kdyby sponsoři Labouristické strany byli při jednání s vládou v horší situace než ostatní občané.

    V televizním rozhovoru bylo zjevné, že Blaira velmi rozhněvala představa, že i mnozí ostatní významní podnikatelští sponsoři Labouristické strany získali od jeho vlády protekci. Britské nedělníky přinesly na titulních stranách seznamy některých dalších významných dárců a spekulovaly o tom, co všechno mohli tito sponsoři od labouristů za finanční dary očekávat.


    Reakce čtenářů na články Jiřiny Fuchsové, dožadující se pro Čechoameričany dvojího občanství

    Upozorňuju na  reportáž Jiřiny Fuchsové o jejím střetu s Václavem Klausem během jeho páteční přednášky na University of California at Los Angeles.

    Ať máme na obsah její kampaně názor jakýkoliv, nemohu než smeknout klobouk před někým, kdo prosazuje svá demokratická práva. Kéž by takovou občanskou aktivitu prosazovalo v ČR v nejrůznějších veřejných kauzách lidí víc.

    Požadavky jsou buď oprávněné nebo neoprávněné. To je nutno rozhodnout. Způsob jejich prezentace by ale asi neměl ovlivňovat, jak se k těm požadavkům stavějí státní úřady. Anebo získáváme nárok na projednání svých občanských požadavků jen tehdy, budeme-li se úřadů o svá případná práva dožadovat prosebně či někde diplomaticky v koutku?

    Vyzval jsem několikrát v Britských listech, že bych rád "zveřejnil přesvědčivou a podloženou argumentaci, proč je usilování Jiřiny Fuchsové o dvojí občanství pro Čechoameričany nesprávné." Napsal jsem, že vyzývám v zájmu diskuse odpůrce její kampaně, aby předložili své protiargumenty. " Jde totiž myslím o zásadní věc, která se přímo dotýká totožnosti českého národa, krize "neexistence společných pozitivních hodnot, víry v ně a krize neexistující společné vize": (To cituju Ivana Kytku z příspěvku, předneseného na shromáždění intelektuálů v německém Scheinfeldu, viz tyto Britské listy.) Těžko lze celou věc bagatelizovat jen dosti častou námitkou od některých čtenářů z Čech, že "těm emigrantům jde jen o majetky" a že stejně, "mnozí emigranti, kteří opustili Československo po roce 1968, byli lidé nepříliš valné pověsti".

    Pan Milan Pavlík v reakci na mou výše uvedenou výzvu reagoval v neděli na zdejším Fóru. Mimo jiné napsal:

    Což takhle, občane Čulíku, si přestat hrát na pštrosa chladícího svou miniaturní mozkovnu v písku (a představujícího si, že to co on nevidí, neexistuje) a (...) zkusit zveřejnit, co si MY tady o tom problému myslíme? Nepokládáte naše názory za dostatečně representativní? Jaká škoda!! Jistě Vás tisíce děkovných majlů denně ujišťují, že tady v Česku roníme řeky slzí nad krušným osudem těch pár nenažraných soukmenovců paní Fuchsové, jimž stát v režii legálně zvolené legislativy z nedostatku jiné zábavy upírá to nejzákladnější a v jejich životě to absolutně nejdůležitější: právo na restituce, právo na majetkové náhrady od dob křižáckých válek, neb peníze jsou to, co hýbe myšlením těch lidí, nikoli láska k vlasti.

    Bohužel, pan Milan Pavlík neposlal Britským listům žádný příspěvek na toto téma.

    Pan Milan Pavlík napsal na Fóru Britských listů také toto:

    "Těšme se tedy na BL roku 2000 - budou stejně pitomoučce kritické k  čemukoli, co nám budoucnost přinese, ať už to bude cokoli od krajní pravice po krajní levici."

    Ano, Britské listy se budou i nadále snažit zaujímat kriticky nezávislý postoj k "čemukoliv, co nám budoucnost přinese". Budou se snažit, seč jejich autorovi budou k dispozici síly, o nezávislou a pokud možno vyváženou kritickou analýzu.

    Zůstávají-li mnohdy nezodpovězené otázky, je to hlavně proto, že tento list nemá dostatečně široké zázemí profesionálních spolupracovníků. Děláme tedy jen, co můžeme. Mnohdy můžeme jen otázky nastolovat. Redaktor přitom velmi vítá od čtenářů veškeré kritické připomínky.

    Problém dvojího občanství pro Čechoameričany vyvolává mj. tyto otázky:

  • Proč se česká vláda léta vyhýbá otevřené a věcné diskusi o tomto problému? Co je důvodem toho, že Čechům, žijícím v Americe není možno poskytnout dvojí občanství?

  • Mají-li skutečně Češi žijící v Americe pocit křivdy, že jim byl v ČR "odcizen a nenavrácen" jejich majetek, nemělo by se s nimi o tom otevřeně jednat? Byly restituce v ČR skutečně rozumné a spravedlivé? Někteřé právní odborníci argumentují, že ČR šla v otázce restitucí zbytečně daleko dál, než byl historický precedens v jakékoliv jiné zemi.

  • Proč usilují o dvojí občanství pro své českoamerické spoluobčany i lidé, kteří už dvojí občanství mají?

  • Proč se nyní rozhodla Luxova strana prosazovat dvojí občanství pro Čechoameričany?

  • Jak to bude KDU ČSL prosazovat, když neexistuje v ČR žádná skutečně nezávislá legislativní rada?

  • Co všechno bude dvojí občanství pro Čechy žijící ve Spojených státech, zahrnovat, jaká práva a povinnosti?

    Pokusíme se v budoucnosti tyto otázky nějak systematičtěji objasnit.

    Proc povazuji tazeni Jiriny Fuchsove za dvoji obcanstvi za nespravne?

    Matthias Roeser

    1. Spis citovy duvod: clovek muze byt dusledne loajalny jenom k jednomu statu.

    2. Prakticke duvody: Bude ona chtit volit v obou statech? Tak prolomi vlastne demokratickou zasadu "one man, one vote".

    3. Kam se maji dostavit k odvodu mladi muzi? V soucasne dobe v USA nikdo nemusi na vojnu, ale to se muze zmenit: Maji slouzit dvakrat?

    4. Vlastne neprijatelny, ale stejne asi nejdulezitejsi duvod: Vlada by musela s ohledem na ceskou verejnost vymyslet nejaky figl, aby sudetsti Nemci nemohli zazadat o dvoji obcanstvi.

    Podle vzoru Benesovych dekretu to dnes uz nejde (rekneme, "O dvoji obcanstvi mohou zazadat vsichni byvali obcane krome dnesnich obcanu SRN"), to by jim u Evropskeho soudu v Haagu roztrhli ve vzduchu.

    Tedy: NE dvojimu obcanstvi.

    Stejne ale nepovazuji soucasnou upravu obcanstvi a restituce za idealni. Podle meho by skutecne pravni stat mel pripustit kohokoliv k restituci, tedy i cizince, vyvlastnene po roce 1948. Ale to jsme zase u sudetonemeckeho problemu: Mohli by se totiz hlasit i nemecti antifasiste a odbornici, odsunuti az po Unoru, a to si asi nemuze zadna ceska vlada dovolit.

    Dale: Smysl restituce v C(SF)R byl predevsim rychly prevod "narodniho" majetku konkretnim osobam, ktere by se pak mohli lepe o to starat nez stat. Naprava krivd stala az ve druhe rade. Z toho pohledu je logicke, ze vlada a parlament chteli vyloucit z restituce lide, ktere zili treba v zamori a uz nemeli ten uzky vztah k domovu.

    Matthias


    K tomu mě napadají jen dvě poznámky: Až bude ČR přijata do Evropské unie, stejně se budou na jejím území moci usazovat němečtí občané. Pokud nechce česká vláda vracet majetek sudetským Němcům, může dále trvat na restituční hranici 25. února 1948.

    Zadruhé: Argument o rychlém, ekonomicky co nejefektivnějším převedení majetku na soukromé vlastníky je skutečně pokud vím hlavním oficiálním argumentem české vlády. Potíž je, že česká vláda asi trochu zanedbala, že aspekt spravedlnosti má také značný vliv na případnou ekonomickou efektivitu nějakého rozhodnutí. Budou-li totiž mnozí nespokojenci šířit názor, že je ČR "zemí zlodějů", její mezinárodní podnikatelské prestiži to příliš neprospěje.

    Petr Bísek z Amerických listů napsal:

    Vazeny pane Culiku!

    Problem s Jirinkou Fuchsovou je predevsim ten, ze ona se poklada za mesiase. My vsichni ostatni jsme neschopni a k nicemu, jen ona muze svet (Cechoamericany) "zachranit". Ona sama je presvedcena, ze jeji metoda, jak ziskat od Ceske republiky uctu k exilu, je ta jedina spravna. Proto je ve svem boji za "prava" Cechoamericanu osamocena. Skoda, ze si Jirina Fuchsova nevybrala z ceske historie take ty osobnosti, ktere zduraznovaly spolupraci.

    Spoluprace s Jirinkou je totiz nemozna. Kratce pote, co jsme zacali vydavat Ceskoslovensky tydenik (od ledna t.r. prejmenovany na Americke Listy), jsem navazal s Jirinkou Fuchsovou kontakt s virou a nadeji, ze je nas, oddanych patriotu, vic, ze si nasi praci rozdelime a spolecne lecceho dosahneme. Mylil jsem. Dnes si uz ani nepamatuji, kdy nam Jirinka naposledy poslala neco otisknutelneho. Pritom se chlubi, ze v zajmu americkeho exilu poslala do sveta uz temer pet tisic kusu korespondence. My chceme prostrednictvim Americkych Listu nase ctenare predevsim informovat o zivote ve "stare" vlasti, vzdelat je a i pobavit tak, jak to delali mnozi pred nami a budou delat dalsi po nas. Nechceme se stat hlasnou troubou jedince nebo skupiny ci spolku omezenych zajmu.

    Je to pro mne velke zklamani. Poctivych, obetavych a nezistnych ceskych exulantu-emigrantu mnoho neni. A tech par, kterym jde o opravu toho tradicne vratkeho, bolsevickym cervotocem nahlodaneho mostu mezi domovem a exilem, se ve vetsine pripadu spolupraci vyhyba. Erazim Kohak by asi umel vysvetlit, proc tomu tak je.

    A ted k tomu dvojimu obcanstvi:

    Usilovani ziskat pro Cechoamericany moznost dvojiho obcanstvi je naprosto spravne a zadouci. My, v Americkych Listech, se o to snazime od prvniho dne nasi existence, od dubna 1990. Jsme presvedceni, ze kdyby v Cechach vladli humaniste a demokrate, jiz davno bychom tuto moznost meli. Verime, ze by to bylo spravne a obema stranam prospesne, kdyby cesti zakonodarci udelali vuci americkemu exilu vstricne gesto a moznost dvojiho obcanstvi uzakonili.

    Zrovna tak ale uznavame pravo nove Ceske republiky vytvorit si novy zakon, ktery jim republiku proti "vetrelcum" zvenku zavira na co nejbytelnejsi zamek. Ze je toto jejich rozhodnuti o vylucnosti ceskeho obcanstvi uzkoprse, sobecke, provincni a v dnesni Evrope zpatecnicke, vime my, ale ne oni. Ale, pravo na to maji. My je nemuzeme prinutit, aby nam moznost dvojiho obcanstvi dali. Vyhrozovat jim, nadavat jim, stezovat si na ne u mezinarodnich organizaci -- to vse jen zhorsuje nas vzajemny vztah. K nejake vstricnosti je to neprinuti.

    Jirina Fuchsova, kdyz rika, ze zastupuje radu americkych exilovych organizaci a ze bojuje za prava 30,000 Cechoamericanu, nam spis ublizuje, nez pomaha. Svym nekompromisnim, konfrontacnim jednanim dela exilu spatnou reklamu. Jeji vystoupeni minuly tyden pri navsteve predsedy vlady Vaclava Klause se, jak ona sama hrde priznava, obratilo ve skandal. Ziskala tim na svoji stranu pritomne Americany? Jiste, ze ne. Ani v Praze neni vitana, cesti urednici ji ignoruji, zastupci Ceske republiky se ji vyhybaji a na jimi v Americe poradane schuzky ji uz ani nezvou.

    Neco jineho jsou dalsi nase (a Jiriny Fuchsove) pozadavky. Napr. vraceni zabaveneho soukromeho majetku. Nejaka casova tecka za vracenim ukradeneho se ve svete, jakym je dnesni Evropa, proste udelat neda. Nevyresene a nedokoncene restituce budou Ceskou republiku pronasledovat jeste mnoho let. Je nepochopitelne, ze to Klaus a jini nechapou. Nebo jim je to jedno!?!

    Soucasnou kletbou ceskeho naroda je ceske "pohodarstvi", jak o tom skvele pise Benjamin Kuras ve sve knizce "Cesi na vlasku". (Budu citovat v jednom z příštích vydání BL, JČ.) Oni si tam zvykli na pohodlny, i kdyz omezeny zivot a nechce se jim do zadneho usili, ze ktereho nemaji zaruceny jasny a konkretni, osobni zisk. A splnit nase poctive pozadavky by pro ne znamenalo extra praci a usili.

    Ja jen doufam, ze soucasne otepleni vztahu zastupcu Ceske republiky k exilu neni jen prechodne, podminene jejich snahou dostat se do NATO. Jestli bude toto letos zacate zlepsovani vztahu CR-exil pokracovat i po prijeti CR do NATO, budeme moct rict, ze se rodi nova, lidska Ceska republika a vic se nas vrati domu. Jestli se vsak oni vrati na stare koleje neduvery a zavisti, bude nam obcas i do place. Jen nam to usnadni rozhodnuti se do Cech a na Moravu natrvalo nevratit.

    S pozdravem,

    Petr Bísek

    vydavatel Americkych Listu

    New York


    Jiřina Fuchsová poznamenala (zkracuji):

    Neni nasi vinou, ze mile sdelovaci prostredky v CR osm let -az do predminuleho tydne! - zamlcovali ceske verejnosti, ze DVOJI OBCANSTVI v soucasne dobe maji

  • CESI V USA, naturalizovani pred 7. kvetnem 1957!
  • CESI V KANADE
  • CESI V AUSTRALII
  • CESI V JIZNI AFRICE
  • CESI VE SVEDSKU
  • CESI ZIJICI V PRAZE, BRNE, PLZNI,
  • sestra Michaela Zantovskeho,
  • Martin Stransky, atd atd atd

    K otazce voleb: protoze dnes travi hodne zahranicnich Cechu cas v CR, maji tam rodice, deti, sourozence, pratele, na druhe strane mnoho domacich Cechu travi hodne casu v zahranici a take se nevzdavaji prava voli, nevime, proc by NESMELI VOLIT i ti, co ziji nekdy tady, nekdy tam??

    Voli i obcane jinych statu zijici v USA, Rusove, Jihoafricane, atd atd..

    Doporucuji pretisknout v BL V PLNEM ZNENI clanek pani Guluskinove z Lidovych novin (listopad 1995) o tom, kdo vsechno ma dnes dvoji obcanstvi. Taky je maji, po celych dvacet let, americti Polaci a Madari. Proto maji Polaci a Madari v USA lobby pro NATO, zatimco Cesi ne.

    Ceske republice dnes zbyvaji DVE MOZNOSTI:

    1/ Budto ZRUSI zakon o tom, ze co Cech, to jedine obcanstvi, aa zrusi tak diskriminaci jedine ceske mensiny na svete, Cechu v USA. Potom si, teprve, po osmi letech, zacneme konecne byt vsichni rovni.

    2/ Nebo, take okamzite, odejme vsem tem tisicum a tisicum Cechu doma i v zahranici jedno z jejich dvojiho obcanstvi.

    Uz slysim ten rev od polu k polu, ktery nastane, az vselijake prazske veliciny, Cesi v Kanade, Australii, Jizni Africe, nekteri ve Svedsku atd atd atd se dozvedi, ze jim pan Vodicka jejich druhe obcanstvi svobodne a demokraticky znarodnil....

    K Petru Bískovi (zkráceno):

    Vyznavam dusledne svobodu a demokracii. Kdo se k mym snaham pripoji, je vitan! Kdo se drzi stranou, je to JEHO! vec, a ja to respektuji... Na rozdil od lidi, kteri vzdy, vsude a za kazdych okolnosti chteji vladnout a mavat budto DRUHYMI, po pripade i majetkem a dalsimi zakladnimi lidskymi PRAVY! tech DRUHYCH!, dovoluji si zde poznamenat, ze vek, v nemz, diky Bohu zijeme, se nejevi - pro jakekoli UTLACOVATELE TECH DRUHYCH! -- priznivym... Ti moudri se zarizuji podle toho, ti nemoudri....

    VEDENI DNESNIHO CESKEHO STATU!

    Na otazku, proc teprve NYNI! se zacina mluvit v CR o dvojim obcanstvi, ktereho tisice Cechu denne uzivaji?

    Protoze CR chce vstoupit do NATO.A protoze Cesi v Americe sek tomu, jako AMERICANE!, MAJI PLNE PRAVO VYSLOVIT! Lide v CR krici, ze Americti Cesi chteji JEN MAJETEK!!!!!!!!!!! Nechame-li stranou otazku: A PROC BY JEJ NECHTELI MIT!, KDYZ JIM PATRI?

    Zde odpoved, kterou mi zaslal jeden E-Mail dopisovatel anglicky, ohledne toho, proc Cesi v Americe trvaji na vyreseni sve situace PREDTIM, NEZ CR VSTOUPI DO NATO:

    "Obviously American Czechs do not want their sons and daughters to shed blood DEFENDING!, if need be, the properties! of COMRADES COMMUNISTS IN CR, which these comrades stole ONCE! from the refugee parents, and NOW, day-by-day, are STEALING EVEN FROM THEIR CHILDREN, with the blessing of Vaclav Klaus' government... Many of these comrades are today freely travelling all over the world, buying properties in different countries of the world, AND NOBODY IS DEPRIVING THEM OF THEIR CITIZENSHIP.."

    (Zjevně američtí Češi nechtějí, aby jejich synové a dcery prolévali krev při obraně majetku soudruhů komunistů v ČR, kteří tento majetek ukradli jednou, od rodičů-uprchlíků, a nyní, den po dni, kradou dokonce od vlastních dětí, s požehnáním vlády Václava Klause. Mnoho těchto soudruhů dnes volně cestuje po světě, kupuje majetek v mnoha zemích světa, a občanství jim nikdo neupírá.)

    Lide v CR, kteri nikomu nic neukradli, se nemaji ceho bat... Proto od nich dostavame E-Mail, proto nabizeji pomoc v CR, proto nam, jak temer vsichni ve svych zpravach dodavaji, D R Z I P A L C E!!!

    Jiřina Fuchsová


    Měsíčník Transitions o Neviditelném psu, reakce Tomáše Peciny

    Na internetové skupině EEMedia, zabývající se v angličtině středo a východoevropskými sdělovacími prostředky, se objevil pochvalný článek o Neviditelném psu od Jeremy Drukera z časopisu Transitions, a zároveň kritická reakce od Tomáše Peciny. Obojí přináším v překladu do češtiny, kritickou reakci přeložil sám její autor.

    Sdělovací prostředky: Česká republika: "Psovská sledovanost na síti"

    Jeremy Druker

    Navzdory svému jménu se stal Neviditelný pes jedním z nejčtenějších elektronických deníků ve střední Evropě. Letos v létě si půldruhého roku starý internetový časopis otevřel milióntý čtenář. K internetu má přístup jen asi šest procent Čechů, ale Pes má 15 000 pravidelných čtenářů denně. Někteří členové české vlády zahrnují Neviditelného psa mezi pravidelně monitorované sdělovací prostředky a podle slov zakladatele a editora časopisu Ondřeje Neffa četl svého času Neviditelného psa i ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec.

    Přitažlivostí Neviditelného psa je částečně jeho pověst objektivnosti a zábavné Neffovy komentáře. Ondřej Neff je známý autor science fiction a bývalý grafik a redaktor čelného českého deníku Mladá fronta dnes. Pes zveřejňuje zpravodajská shrnutí, sloupky od přispěvatelů, speciální stránky od amerických, kanadských a britských dopisovatelů a kreslené vtipy. Jeho interaktivní forma vyvolává desítky živých komentářů na aktuální témata.

    Neff najal kritika, který píše sloupky o literatuře, a konstatuje: "Jak Pes postupně vydělává více peněz, budeme přidávat stále více placených profesionálů". Ta doba možná není daleko: i když se ceny reklamy na internetu v ČR za poslední rok zčtyřnásobily, tři firmy, včetně významné cestovní kanceláře si už koupily reklamu až do prosince.

    Není příliš překvapující, že si Pes našel prostor v relativně bohaté střední Evropě: desítky internetových časopisů také vznikly v Polsku, v Maďarsku a na Slovensku. Typicky jsou to tradiční noviny, které jsou k dispozici na internetové síti, i když nemají čtenářská fóra. Populární tištěné deníky, zaměřující se na mladou generaci, jako Mladá fronta Dnes v ČR a Sme na Slovensku, jsou podle očekávání na síti nejčtenějšími listy.

    Přístupnost k Internetu a k elektronické poště víceméně doprovází hospodářskou reformu. Západní vlády a nadace přispěly velkou měrou k úsilí napojit střední a východní Evropu na internetu, avšak západní konektivita - zejména mimo velká města a univerzitní střediska - bude realizována až tehdy, kdy budou mít místní vlády peníze na modernizaci archaických telekomunikačních systémů anebo na koupi dražšího satelitního spojení. Estonsku například bylo výrazně pomoženo, když realizovaly skandinávské země projekt Baltnet, jehož cílem bylo zlepšit přístup na internet v baltské oblasti. Vlastním financováním doufá Baltnet, že napojí do konce desetiletí na internet všechny školy druhého stupně.

    Mnoho nevýdělečných organizací už má přístup k elektronické poště a zahájilo pomalý proces překonávání sovětského stigmatu proti mezinárodní spolupráci. Tím, že Ondřej Neff vytvořil Neviditelného psa jako prostředek, jímž dal možnost českým emigrantům, aby si vyměňovali myšlenky s čtenáři v České republice, zcela jasně dal svému časopisu obdobnou roli. "Byli jsme po roce 1938 velmi izolováni a je velmi důležité, aby si lidé byli vědomi, že existují i jiné názory," konstatuje Neff. "To je podstatou mé práce. Nedělám to jen proto, abych lidi bavil."

    Jeremy Druker, Transitions

    Reakce Tomáše Peciny

    Naprosto nesouhlasím s Jeremyho chválou elektronického deníku Neviditelný pes. Jakkoli oblíben je u české on-line veřejnosti, Neviditelný pes Ondřeje Neffa trpí všemi nedostatky obvyklými v postkomunistických masmediích, a blíží se spíš bulvárnímu standardu než seriózním deníkům, jimž se pokouší být soupeřem.

    Především je zde přísná názorová linie, zachovávaná nejen v Neffových vlastních politických komentářích, ale procházející celým deníkem. Příležitostně se objeví rubrika nazvaná Polemika, avšak protože se nesmějí zveřejňovat příspěvky reprezentující názory odlišné od Neffových, rubrika je nudnou a jednotvárnou četbou. Co hůř, v Neffových článcích se projevuje tzv. kyvadlový efekt: jako prorežimní novinář z 80. let se Neff až příliš horlivě snaží projevit neochvějnou podporu kapitalistickým idejím a tržnímu hospodářství, takže bývá často nucen hájit absurdně primitivní postoje. Je aktivním zastáncem vstupu České republiky do NATO, ale protože nepřipouští názory, které se odvažují poukazovat na některé kontroverznější stránky rozšíření NATO, v konečném důsledku prokazuje této kauze medvědí službu.

    Nejednou jsem Neffa kritizoval za latentní rasismus v jeho článcích: Neff tvrdí, že existují dobří Romové, ale ti bohužel mívají tendenci podlehnout starým špatným zvykům, pro které Neff používá termín "cikánství." Převedeno do amerických reálií: Na tom, že jsi černoch, není nic špatného, ale vadí mi tvoje negrovství.

    Musím souhlasit, že Neviditelný pes rozhodně stojí za studium každému, kdo má zájem o východo- a středoevropský žurnalismus, ani ne tak pro své novinářské kvality, jako spíš coby modelový příklad nekvalitního postkomunistického masmédia.

    Tomáš Pecina

    Praha, Česká republika


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|