Britské listy


středa 4. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Rada ČT:
  • A nemohl by za nás rozhodnout někdo jiný? (Tomáš Pecina) Česká televize:
  • O auditu a o "Balvínově cenzuře" v České televizi (Jan Čulík) K nadcházejícím svátkům:
  • Život Konstantina - Cyrila: "Půjdu tam s radostí, mají-li knihy v svém jazyku." Zdraví:
  • Na infarkt umírají muži, kteří měli jako děti před narozením nedostatečnou výživu Obrana:
  • Jsem s cestovní kanceláří Fischer zcela spokojen(Pavel Kořenský) České školství:
  • Platy českých učitelů teoreticky zvýšeny, ve skutečnosti klesly (Anna Koutňáková) Český Computer World:
  • PR přichází z USA (Jindra Vavruška) Technika:
  • Holografie (Jaroslav Křepelka) Úvahy vzdáleného pozorovatele:
  • Krize České televize (Marek Houša) O Janě Dědečkové:
  • Teta Nováková v Radě ČT (Marek Houša)

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • "Hezké svátky!" - Co vlastně oslavujeme? Dívám se na kalendář ohlašující na zbytek tohoto týdne letos čtyři dny volna, velké letní svátky, které od pádu komunismu lidi v Čechách vděčně přijali jako odsazení, tečku, pauzu, oddech - skutečný začátek letních prázdnin. Ale co vlastně oslavujeme? (Většina svátků během roku má křesťanský původ, nebo alespoň silný křesťanský nátěr, jemu ale už většinou lidi nerozumějí. Kdo dnes například ví, co je významem Velikonoc a proč to bývaly pro křestany nejvýznamnější svátky roku?) - Stolní kalendář o zítřku a pozítřku praví stroze: "Státní svátek - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje" a "Státní svátek - Mistr Jan Hus (1415)". Jsou to ale spíše národní, nikoliv státní svátky. - Dívám se na tato dvě data a nemůžu uvěřit, že by jejich existence vedla lidi k nějakému zamyšlení. Jde o dobře míněnou poctu dvěma zásadním mezníkům české civilizace, jenže tyto historické postavy i to, v co věřily, jsou nám už tak vzdáleny, že téměř vzniká otázka, jestli jsou skutečně ještě, v dnešním slova smyslu "české". Platí to především o Konstantinu-Cyrilovi a Metoději, o " věrozvěstech", kteří k nám mají promlouvat ze vzdálenosti jedenácti set let. Jejich hodnoty jsou nám už dnes bezpochyby většinou cizí a nesrozumitelné, mimo jiné i pro to, že křesťanství je v Evropě, včetně České republiky, valnou většinou na ústupu - svět se víceméně vrací k pohanství - náboženské hodnoty Cyrila a Metoděje ho neoslovují (možná je dobře, že bigotní náboženská víra ztrácí v Evropě většinou sílu) - avšak nehovoří k němu příliš silně už asi ani intenzivní touha po vědění a moudrosti, která je vůdčím motivem Legendy o Konstantinovi z devátého století, ukázky z níž k nadcházejícím svátkům publikujeme v dnešních Britských listech. Přečteme-li si ji pozorně, přece jen uznáme, že k nám Cyril a Metoděj hovoří i z té obrovské dálky: Legenda je oslavou gramotnosti, kterou snad po jedenácti stech letech bereme v Čechách jako samozřejmost. Proto mě dojímá věta mluvící ke mně z dávné minulosti jazykem i demokratičností, jimž přece jen rozumím: "Bůh, který chce, aby každý přišel k poznání pravdy a povznesl se na vyšší stupeň dokonalosti, zjevil knihy pro váš národ a učinil nyní za našich let, čeho dávno nebylo, abyste i vy byli připočteni k velikým národům, které slaví Boha svým jazykem..."

    A Jan Hus? To je jiná, nesmírně dramatická kapitola české zkušenosti, i když dnes už také vzdálené. Ale i zde přes oblouk staletí zůstávají vášně, křivdy a emoce stále tak živé, věnujeme-li jim trochu pozornosti, jako byly v onen den v Kostnici na březích Rýna. Přečtěte si "aktuální rozhlasovou reportáž" podrobně a s neobyčejnou živostí líčící popravu Jana Husa od Petra z Mladoňovic, kterou jsme v Britských listech poprvé zveřejnili v tento den už před dvěma lety. (Zde je stížný list české a moravské šlechty proti upálení Jana Husa z 2. září 1415 - napsali ho, jakmile se o tom dověděli; komunikace byly pomalé...) (JČ)

    PS. Ve středu dopoledne poznamenává Zdena Stávková, že se přece jen lidé v ČR zamýšlejí nad odkazem Cyrila a Metoděje - na Moravě na Velehradě se zítra bude konat národní pouť.

  • Zrodil se český Paxman! Je to žena, pracuje v Týdnu a jmenuje se Renata Kalenská. Svůj brilantní, ostře konfrontační rozhovor s Ivanem Langrem (ODS) nazvala Beaujolais, ročník 1967 (=rok politikova narození) a otázky, které tázanému klade, jdou ke kořenu věci: Záviděl jste Klausovi [velkolepou oslavu jeho šedesátin]? Přál byste si, aby vás za šestadvacet let také tak zbožňovali? - Není to spíš tak, že vám je jasné, že tak jako Klause vás lidé nikdy vnímat nebudou? - Nevadí vám, že Klausova formátu asi nedosáhnete? - Chtěl byste toho dosáhnout? - Je to nepříjemné, být ve straně pořád dvojka? - Co ale udělá taková pozice číslo dvě s mužským egem? - Připadáte si tedy v ODS druhým nejschopnějším a nejzkušenějším mužem? - Věříte, že budete dobrý nástupce Václava Klause? atd. atd. ad nauseam. Odpovědi Ivana Langra na tyto hluboce profesionální dotazy si laskavý čtenář domyslí sám; jednu odpověď však necitovat nelze (řeč je o Miloši Zemanovi). Hovoří Ivan Langer: V žádném případě nemůže dosahovat známosti Václava Klause. Zeman je známý jen v Evropě, kdežto Klaus se proslavil svými přednáškami po celém světě. --- Před časem si tento "politik dozrávající jako víno" (slova R. Kalenské) neudělal čas na rozhovor s Britskými listy. Nyní je jasné, proč: takový tiskový servis bychom mu nemohli při nejlepší snaze poskytnout... (TP)

  • Rasismus Českých drah. Upozornil Pavel Drs:

    V sobotu, doprovázeje potomky odjíždějici na skautsky tábor, jsem byl nekolikráte na pražském Hlavním nádraží svědkem nádražního hlášení přibližně tohoto znění :

    "Hlášení pro občany romské národnosti : Upozorňujeme všechny občany romské národnosti, že není dovoleno se zdržovat v hale nádraží ani v přilehlých prostorách ... blablabla ..."

    Následoval výčet sankcí, které mohou být proti romským občanům uplatněny a na závěr ještě jakýsi dodatek zřejmě v romštině.

    Chápu snahu (nevím zda ČSD, Policie či kdo to hlášení měl na svědomí) o potlačení nádražní kriminality (všichni Romové jsou zločinci?), bohužel naprosto tragickým způsobem.

  • Žádná zadluženost.včerejšímu "spotřebitelskému" příspěvku britského rozhlasu, nad nímž jsme se ptali, zda by i Český rozhlas mohl vysílat takovéto analýzy problémů, týkajících se lidí a pomáhající jim orientovat se v životních potížích, jsme dostali čtenářský dopis, že v ČR zjevně zadluženost není, získat úvěr je obtížné, a proč se starat o pitomce, kteří si neumějí spočítat, že nebudou schopni dluh splácet. To je právě rozdíl mezi grunderskou českou společností a západní společností, která si považuje za povinnost "starat se i o pitomce" - je-li takových případů hodně, asi je necitelné je bagatelizovat tím, že se měli sami postarat o sebe - zoufalství je hluboké i u neznalých a "hloupých" lidí. - Abych to vysvětlil názorně: nešlo mi o to, aby Český rozhlas vysílal pořady o tématech, která nejsou relevantní pro Českou republiku, ale že by měl vysílat takovéto pořady na témata, která pro obyčejné lidi v ČR relevantní jsou. (JČ)

  • Rada ČT zveřejnila na internetu svůj nový jednací řád. (TP)

  • Kreacionismus a subjektivní idealismus jsou iracionální. Poznamenává Juliana:

    Jak jiste tusite, clanek E. Haicmana se mi vubec nelibil. Kreacionismus v kombinaci se subjektivnim idealismem. Zajimave je, ze si tento typ filosofu vytvori nejakou predstavu mechanicke vedy, ktera se skutecnym stavem nema nic spolecneho (ano, neexistuje objektivne, nybrz jen v jejich myslich - v teto otazce realita funguje presne podle jejich teorii), a pak ji zacnou vyvracet. Nechce se mi ukazovat na dalsi logicke protimluvy jeho clanku (napr. rozebere temnou a iracionalni Hitlerovu bytost a pak Osvetim svede na racionalni vedu). Nejen ja, dokonce i muj zly jungovsky Stin se uz nudi, takze misto jizlivych reci pujdu radeji spat. Od duchovne vyprahle pozitivistky ostatne nemuzete nejake pochopeni vyssiho duchovna ani cekat.

  • "Docela se bojím, irácké vyslanectví na nás nasadilo sledování," informuje Majid Majed, jemuž i jehož rodině končí po devíti letech života v ČR koncem srpna povolení k pobytu v České republice budou se zřejmě muset vrátit do Iráku, kde jim hrozí perzekuce. Je to jediným výsledkem medializace jejich kauzy v ČR? České policii zřejmě nevadí, že iráčtí tajní agenti volně sledují v ČR občany své země. Ministr vnitra Stanislav Gross je jako zjevný nadčlověk (voliči, pamatujte! a ČSSD nevolte!) povýšen nad to, aby odpovídal novinářům na dopis týkající se této věci - čekáme na jeho odpověď už od 10. května 2001. (Dovídáme se, že má prý případ Majidovy rodiny na pracovním stole, ale dosud se na něj "neměl čas" podívat.)

    Hlavně nenápadně!

  • Zpřístupnili jsme galerii portrétů 44 tajných policistů, kteří za poslední rok doprovázejí různé pražské demonstrace. Vysvětlení, proč jsme jejich fotografie publikovali, najdete v druhém článku dnešních BL.

  • Uvedli jsme také do zkušebního provozu soubor fotogalerií Britských listů. Jsou zde přístupné téměř tři tisíce snímků, pořízených reportéry Š. Kotrbou, L. Wišniewským a T. Pecinou mj. při zasedání MMF/SB, při vyklizení Ladronky a následných demonstracích, v průběhu televizní krize a při řadě dalších akcí. (TP)

  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Pořádkovou pokutu 10 000 korun uložila policie reportérovi BL Tomáši Pecinovi za to, že neusposlechl výzvy a nedostavil se na policii, aby vysvětlil své kritické články v Britských listech. Publikovali jsme působivý dokument, jímž to policie zdůvodňuje. (TP) - V reakci na tento dokument poslal Tomáš Pecina policii tuto Stížnost, v níž mimo jiné praví: (JČ)

    Je neslučitelné s ústavním pořádkem zaručenou svobodou projevu, aby Policie ČR poža­­dovala od novinářů vysvětlení jejich článků. Ústavní princip svobody projevu je intrin­sicky nadřazen dílčím ustanovením zákona o Policii ČR (č. 283/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů) i trest­ního řádu a policejní orgány si nikdy nesmějí počínat tak, aby tím omezovaly individuální ústavně zaručené svobody občanů. Nejsem ocho­ten poskytnout poli­cii k textu svých článků v případu Ladronka žádné vysvětlení a to, že jsem se nedo­sta­vil na výzvu, je pouze procesním vyjádřením mé vůle využít základních občan­ských práv, nikoli delikt­ním jednáním, jež by opravňovalo policejní orgán k uložení pořád­kové pokuty.

    Shrnutí případu pro časopis Central Europe Review a pro mezinárodní organizace zabývající se obranou lidských práv, je zde, v angličtině zde.

  • Dětem v brněnském dětském domově hrozí nebezpečí od volně působícího pedofila.Ve všech zemích světa je zvykem, že se pedofilové soustřeďují do institucí, jejichž účelem je starat se o týrané či jinak poškozené děti. V civilizovaných evropských zemích se to však sleduje a ostře se proti tomu - v zájmu těch dětí - zasahuje. Podle informací, které zveřejňují Britské listy v tomto čísle, však možná Česká repulika k těmto evropským zemím nepatří. Podle všech indicií je zjevné, že v dětském domově v Brně-Hlinkách operuje podle svědectví Jiřího Szuty pedofil. Ředitel tohoto dětského domova odmítl proti němu podniknout jakékoliv kroky. Jak informuje Fabiano Golgo zde, když ředitele konfrontoval s podrobnostmi pedofilových akcí, ředitel sdělil Fabianu Golgovi, že on "není členem jeho rodiny", takže nemá právo "se ho dotazovat na podrobnosti sexuálních aktů". Pokud je nám známo, pedofilní zaměstnanec působí v dětském domově beztrestně dál. Možná právě nyní, když čtete tyto řádky, sexuálně zneužívá děti v domově.

  • Kultivovanost reportéra Svobodné Evropy Radka Kubička. Zdá se, že arogance a sprostota při jednání veřejných činitelů vůči veřejnosti je u některých lidí docela zakonzervovaná. Snažil jsem se vysvětlit reportéru Radku Kubičkovi, že jako člověk veřejně činný si nemůže dovolit reagovat vulgárními e-maily (jaké posílá např. Martinu Stínovi) na dopisy veřejnosti, i kdyby nakrásně mu členové veřejnosti třeba i nadávali. V normálních západních demokraciích se to běžně neděje. Jako veřejný činitel má reportér veřejnoprávního rozhlasu povinnost vystupovat vůči veřejnosti zdvořile. Bohužel, v České republice tato běžná civilizační zásada zřejmě u některých lidí neplatí. V každém případě to nepochopil Kubičko, který odpověděl mj. takto:

    Myslím, že adekvátní reakcí veřejné osoby na primitivy jako jsi TY a Stin by nejspíš bylo jediné: po vzoru britské politické kultury dát takovým prasatům pěstí. Rk

    Tuto nepřiměřenou reakci na  racionální, uměřený mail, nechápu a mám v této věci dotaz na generálního ředitele Českého rozhlasu a na Radu Českého rozhlasu: domníváte se, že tento způsob jednání vašeho reportéra autoritu Českého rozhlasu posiluje anebo ji naopak oslabuje? - Reakce Radka Kubička je zde. (JČ)

  • Do on-line rozhovoru s ministrem Karlem Březinou na Interview 21 jsme poslali následující dotaz:

    Pane ministře, v souvislosti s kontroverzí kolem sčítání lidu vyšlo najevo, že jedním z poradců, kteří pro Vás pracují, je pan Jindřich Kodl, bývalý vysoký důstojník StB. Kolik dalších osob s pozitivním lustračním osvědčením pracuje ve Vašem týmu? Můžete odhadnout, jakou percentuální část Vašich "odborných poradců" tyto osoby představují?
    Tomáš Pecina, Britské listy

    Redaktor bohužel náš dotaz do pozitivně laděné konverzace s Březinou nezařadil. Nevadí - necháme ho vystaven zde a snad nám pan ministr odpoví přímo. --- Že si K. Březina neumí svou práci bez estebáků představit, berme jako fakt - de gustibus non est disputandum; když už si je ale jednou platíme z daní, máme právo vědět, kolik jich na Úřadu vlády působí. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), Expandia Banka, a. s. (změna jména na eBanka dosud není oficiálně v platnosti)
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Petr Kaláb

    Reportáž ze zasedání Rady České televize

    A nemohl by za nás rozhodnout někdo jiný?

    Tomáš Pecina

    Těžko říct, čím je to způsobeno, snad jakousi zlomyslností vnitřního fungování tohoto světa, ale kdykoli Britské listy zveřejní alternativní prognózu s několika scénáři, události se vždy neomylně přikloní k nejhorší z předpovědí, ba často ji ještě předčí.

    Přestože se Rada ČT tajně sešla několik hodin před plánovanou schůzí a bez přítomnosti novinářů jednala s generálním ředitelem Balvínem, vyplnila se třetí z variant naší prognózy: neobratné Balvínovo rozhodnutí zakázat reportáž o auditu (kterou, jak se ukázalo, ani neviděl) postavilo radní před dilema, jehož důsledky byly pro Radu devastující: její členové nevydrželi tak těžkou zkoušku a rozumný, promyšlený konsensus, který se zdál rodit na předchozích jednáních, se včera zhroutil.

    Rada se polarizovala podle stranického klíče a za celé odpoledne nebyla s to přijmout jediné usnesení, které by problém buď neodkládalo, nebo by nebylo formulováno tak obecně, že se prakticky nedalo aplikovat. Výrok, který jsem si pro titulek své reportáže vypůjčil z úst radního Pavla Žáčka, je pro charakter jednání typický.

    Nejproduktivnější byla úvodní část jednání, kdy Rada schválila harmonogram pro výběrové řízení na generálního ředitele ČT. Pak ale měla nastat dlouho očekávaná konfrontace Drahoš-Balvín-Iniciativa Brno 20/21, a co se před užaslým publikem odehrálo, mělo na radní tak mesmerizující účinek, že je to po zbytek odpoledne zbavilo schopnosti rozvažovat a rozhodovat se.

    Zdeněk Plachý

    Brněnští rebelové si na jednání přivedli miniaturní "betlém" z umělců, jehož korunními klenoty, podobně jako v prosinci 2000, byli Ludvík Vaculík a Zdeněk Svěrák. Kauzu, jejíž podrobnosti a peripetie jsou čtenářům BL známy dlouhou dobu, prezentoval - překvapivě souvisle a logicky - Zdeněk Plachý. Zdeněk Drahoš se na jednání nedostavil a nechal se zastupovat dvěma muži, kteří v přítomných zanechali hluboký dojem: seriózně působící fialové sako si oblékl brněnský šéfproducent Petr Kaláb a Ivo Vaněk, dvojjediný jednatel s. r. o. Kostka a hlavní ekonom studia, přítomé pobavil roztomilou neschopností tento střet zájmů jakkoli hájit.

    Výsledek veřejného slyšení obou stran skončil debaklem Drahošových lidí, avšak Rada neměla odvahu - a politický mandát - takový závěr vyvodit. Proto přijala usnesení, v němž v podstatě jen žádá o předání dalších dokumentů: král byl sice shledán nahým, ale stále příliš mocným, než aby se kdokoli odvážil jeho nové šaty nepochválit.

    V podobném duchu se nesl další projednávaný bod, stížnost nezávislé odborové organizace na Balvínův zásah do připravované reportáže o auditu. Balvín se částečně před Radou skrýval v různých zákoutích televizních salónků, částečně vymlouval ("Reportáž jsem nezakázal, jen jsem ji nedoporučil!") a celkově zanechal dojem malého dítěte, které přistihli při lumpárně.

    Petr Kaláb a Ivo Vaněk

    Zabývat se zněním jednotlivých usnesení, které Rada přijala, nemá smysl: jsou prázdná, bojácná a zoufale bezradná. Rada stanula před úkolem, na jehož zdolání nemá ještě sílu, a místo hledání společných stanovisek se hned na počátku své existence musí zabývat otázkami, které jsou v momentální politické situaci štěpné.

    To je přirozeně neblahé, protože od vnitřní konfrontace je jen krok k politickým handlům a bude to mít negativní dopad zejména na volbu generálního ředitele: bude-li Rada při volbě ve stejném duševním rozpoložení, jako byla na včerejší schůzi, vybere kandidáta, který se bude prezentovat jako nejméně problematický, nekonfliktní, a tudíž nejméně schopný ve své funkci uspět.

    Příliš mnoho špatných zpráv přišlo včera z Kavčích hor - ukončeme tedy reportáž jedinou zprávou dobrou: pracovníci televizní ochranky se usmívali a byli k hostům zdvořilí.

    Poznámka JČ: 1. Korupční průšvihy v brněnském studiu České televize vycházejí najevo proto, že Zdeněk Drahoš udělal fatální chybu: začal propouštět některé zaměstnance svého studia, kteří proto s ním přestali "držet basu" a začali poukazovat na finanční nesrovnalosti. Jenže obdobné strukturní nedostatky jsou ve všech studiích České televize: v Praze a v Ostravě dosud nevyšly najevo, protože ředitelé těch studií zatím žádného čelného představitele existujícího statu quo nevyhodili, a tak tam nedošlo k pomstychtivé protiakci. Bylo by chybou domnívat se, že k obdobným pochybením jako v Brně nedocházelo v Praze a v Ostravě, je to záležitost zažité podnikové kultury v  České televizi, i když je - podle zatím dostupných důkazů - zjevné, že Brně byla korupce nejhorší. Je pokrytecké předstírat, že v ostatních studiích ČT je všechno v pořádku. Kritika Drahoše je zřejmě oprávněná, ale proč se Ludvík Vaculík nezaměří i na poměry v Praze a v Ostravě? Je pokrytecké předstírat, že jde pouze o izolovaný "problém Drahoš".

    2. Je politováníhodné, že nová Rada České televize zjevně nedokáže rozhodovat nepoliticky, padni komu padni podle věcných zjištění. Rada by měla Drahoše vyhodit, pokud skutečně zjistila, že se dopouštěl korupce, atd. Bude-li podřizovat své rozhodování vazbě jednotlivých členů na politické strany (už nyní je zjevné, že například předseda Rady Mrzena zastupuje zájmy ODS), nikdy se její členové neshodnou a činnost Rady bude ochromena, protože byla jmenována právě tak, aby zastupovala navzájem konfliktní politické zájmy. Potíž je, že složení Rady nedává v tomto smyslu příliš velkou naději do budoucna. Asi tři členové Rady mají, bohužel, silně omezenou inteligenci, o nich se dá očekávat jen automatické hlasování podle pokynů stranických sekretariátů. Dalších asi pět členů Rady by nejraději o ničem nerozhodovalo a nehlasovalo a teprve ostatní se rozhodují, zda hlasovat politicky či samostatně. To je však málo. K rozhodování Rady ČT na základě meritorních, věcných kritérií zřejmě nedojde.

    Poznámka TP: Mrzuté je, že předseda Rady Jan Mrzena své stranictví přenáší i do způsobu řízení schůze. Pro radní, kteří nejsou sympatizanty ODS, je tak téměř nemožné prosadit svůj názor do usnesení. Mrzena sám navrhuje složení orgánů Rady k různým problémům a kdykoli dojde k situaci, která je mu nepříjemná nebo nesvědčí zájmům jeho strany, diskusi o své vůli (často velmi necitlivě) ukončuje. Velkým problémem této Rady je rovněž to, že usnesení se formulují průběžně a nezřídka zaujatě: jde-li o technickou otázku, požádá J. Mrzena o jeho sestavení Z. Hůlovou, politická usnesení formuluje (a ve svůj prospěch upravuje) sám Mrzena.


    O auditu a o "Balvínově cenzuře" v České televizi

    Jan Čulík

  • "Do České televize se vrací cenzura"? Po odstranění drobných pravopisných a gramatických chyb jsme publikovali "otevřený dopis redakce publicistiky ČT", v němž si podepsaní Jan Tobiáš a Martin Schmarz stěžují na generálního ředitele Balvína a ředitele zpravodajství Honyse, že "zcenzurovali" pořad Tady a teď, zabývající se auditem České televize. Nehodláme znovu hodnotit, zda bylo Balvínovo rozhodnutí správné (už jsme napsali, že i veřejnoprávní Česká televize má povinnost se zabývat svou vlastní interní situací, ovšem zcela nestranně, jako by šlo o úplně jiný, cizí podnik, a poukázali jsme na to, že členové redakcí zpravodajství a publicistiky dávno ztratili v tomto smyslu důvěryhodnost a nestranný pořad nejsou vyrobit schopni). Je ovšem zjevné (je to legrační, protože se to přesně dalo očekávat), že se Balvínova rozhodnutí zrušit vysílání pořadu Tady a teď pokoušejí "televizní vzbouřenci" manipulativním způsobem využít co nejefektivněji ve své věci: budou zase organizovat demonstrace na Václavském náměstí za "svobodu projevu"? Farizejsky působí jejich tvrzení v dokumentu, když píší "My zaměstnanci České televize včetně generálního ředitele nemůžeme s čistým svědomím pobírat své platy, na které nám přispívají občané, a zároveň mlžit kolem způsobu, jakým ČT vynakládá peníze koncesionářů." - To zní tedy opravdu přesvědčivě od pracovníků instituce, od níž se Britské listy už půl roku bezvýsledně snaží zjistit informace např. o nákladech jednotlivých pořadů, včetně pořadů redakcí publicistiky a zpravodajství. Autoři "otevřeného dopisu" se dále odvolávají "na praxi veřejnoprávních médií v zemích Evropské unie, které se řídí desetiletími odzkoušenými pravidly". - Rádi bychom pánům Tobiášovi a Schmarzovi položili otázku, co by si asi veřejnoprávní média Evropské unie na základě těchto odzkoušených pravidel pomyslela o střetu zájmů, k němuž došlo, když reportáž o auditu ČT, která je - i podle jejich dopisu - hlavně kritická vůči řediteli brněnského studia Drahošovi, pro pořad Tady a Teď natáčela Markéta Dobiášová, kterou ředitel Drahoš z brněnské televize vyhodil - myslí si pánové Tobiáš a Schmarz, že bylo rozumné redakční rozhodnutí pověřit paní Dobiášovou právě touto prací, že nejde o střet zájmů a že reportáž bude vnímána jako nestranná? :)

    Pochybné je i tvrzení v otevřeném dopise, že "zpravodajství a publicistika vyšly z auditu bez závad". To je odvážný výrok, vzhledem k velkému množství výhrad, které k celému auditu o ČT publikovala firma PriceWaterhouseCoopers. Vyplývá z nich, co je o ČT dávno známo - že totiž chybějí základní kontrolní struktury pro finanční toky uvnitř ČT i směrem ven. Citujeme z těchto vážných výhrad, z nichž vyplývá, že audit nemohl být proveden řádně, jen některé:

    [Audit byl proveden pouze] "na základě dostupných informací. Vzhledem k tomu, že v zadání naší práce byla stanovena povinnost přezkoumat rozsáhlé časové období, bylo šetření v určitých oblastech omezeno. Nemohli jsme se setkat se všemi pracovníky, s nimiž jsme chtěli projednat určité okolnosti týkající se našeho šetření. Z tohoto důvodu se nám v některých případech nepodařilo získat dostatečné informace, které by nám umožnily formulovat jednoznačné závěry. Rozsah naší práce byl rovněž omezen nedostupností některých dokumentů, které jsme požadovali. Většina dokumentace z období před roku 1996 byla skartována. Šetření pro období před rokem 1996 byla z tohoto důvodu značně omezená. Některé požadované dokumenty nebyly nalezeny. V případě některých transakcí jsme nebyli schopni potvrdit informace, které nám byly poskytnuty zaměstnanci ČT pouze v ústní podobě. Nemusely být identifikovány všechny případy podvodného jednání či zpronevěr. Naše šetření bylo závislé na dostupnosti informací poskytnutých ČT. Nekontaktovali jsme externí dodavatele či osoby mimo zaměstnance ČT a neprováděli prověrky účetních záznamů společností mimo ČT. Je možné, že uvedené procedury by vyústily v identifikaci problémů či zpronevěry, které jsme (...) nezjistili. - Doporučujeme, aby v případě, kdy je nezbytné využívat spřízněné strany jako dodavatele ČT, byly vytvořeny vnitřní kontrolní mechanismy minimalizující riziko nekalých praktik. Vnitřní směrnice ČT by měly zaručovat, aby v průběhu poptávkového řízení deklarovali zaměstnanci ČT účastnící se poptávkového řízení jakoukoliv vazbu na oslovené dodavatele. Tito zaměstnanci by měli být z poptávkového procesu vyřazeni. (Atd.) - Nepřítomnost formálních pravidel v procesu nákupu (např. postupy pro provádění poptávkových řízení) zvyšuje riziko, že by v ČT mohlo v budoucnosti docházet k zpronevěře nebo jiným nekalým praktikám. (...) U značného počtu transakcí jsme nebyli schopni určit důvod výběru vítězného dodavatele. Nepřítomnost formálních postů znamená, že v ČT existuje prostor pro potenciální zmanipulování výběrových řízení. (...) Výroba pořadů - současný kontrolní systém neumožňuje dostatečnou kontrolu nákladů." (Atd.)

    Úsměvné je také tvrzení, že se "zakázaná" reportáž Tady a Teď "souhrnně věnuje" výsledkům forenzního auditu ve studiích v Praze, v Brně a v Ostravě. Jak známo, pořady Tady a teď nebývají delší než cca 6 minut. Tu "souhrnnou analýzu" tohoto složitého a závažného textu, který by spíše měl být odrazovým můstkem k diskusi, proč nebylo možno provést řádný audit, na tak malém prostoru bych skutečně rád viděl. (Pro informaci: za pět minut lze přečíst nahlas pouhých cca šest set slov textu, tedy přibližně glosu této délky!)


    Konstantin - Cyril: Vzorný student

    Život Konstantina - Cyrila: "Půjdu tam s radostí, mají-li knihy v svém jazyku."

    Výňatky

    Život Konstantinův byl napsán brzo po smrti Konstantina - Cyrila, tedy po roce 869, některým z jeho žáků. Text je původně v staroslověnštině - to je jazyk, jehož používala na Velké Moravě v devátém století křesťanská liturgie. Skladba se zachovala v četných opisech, většinou až z 15. století.

    Ač vnikl do mnohých jeho řečí a velikého vědění, přece nemohl porozuměti hlubším místům a upadl proto do těžkého zármutku. Byl pak tam nějaký cizinec obeznalý v gramatice. K němu tedy zašel, vrhl se mu k nohám a vzdávaje se mu, prosil ho: "Buď tak dobrý a nauč mě umění gramatickému." Ale ten zakopal svou hřivnu a odbyl jej: "Nenamáhej se, chlapče, neb jsem se pevně zařekl, že co živ nikoho tomu učit nebudu." Hoch však se mu opět klaněl, se slzami volaje: "Vezmi všecek můj podíl na domu otce mého, který mi náleží, a nauč mě tomu."

    V městě Soluni byl jeden muž, urozený a bohatý, jménem Lev, zastávající úřad drungaria (vojenského velitele) pod stratégem (vyšší vojenský velitel). Byl zbožný a spravedlivý a zachovával všecka přikázání boží tak, jako kdysi Job. Živ jsa se svou chotí, zplodil sedm dítek, z nichž nejmladší, sedmý, byl Konstantin filozof, náš vychovatel a učitel. Když jej matka porodila, dali ho chůvě, aby ho kojila, ale dítě se nechtělo chopiti cizího prsu, leda matčina, dokud nebylo odkojeno. Stalo se tak božím řízením, aby dobrá ratolest z dobrého kořena byla odkojena mlékem bez poskvrny. Potom dobří ti rodičové shodli se na tom, že zachovají čistotu a nebudou již spolu obcovati, a po čtrnáct let nepřestoupili tohoto předsevzetí, žijíce v Pánu jako bratr a sestra, dokud je smrt nerozloučila. Když měl muž odejíti na soud boží, hořekovala matka tohoto dítěte, pravíc: "O nic mi nejde, jedině o tohoto hocha, kterak bude vychován." A jí řekl: "Věř mi, ženo, naději se v Boha, že mu dá takového otce a správce, který spravuje všechny křesťany." To se i stalo.

    V sedmi letech vidělo dítě sen a vyprávělo jej otci a matce, řkouc: "Stratég shromáždil všechny dívky našeho města a pravil ke mně: Vyvol si z nich, kterou chceš, za ženu a pomocnici věkem ti rovnou. Já jsem se na všechny podíval a prohlédl si je a uviděl jsem jednu krásnější nad všecky se skvoucí tváří a ozdobenou hojně zlatými šperky a perlami a všelikou nádherou. Její jméno bylo Sofia, to jest Moudrost. Tu jsem si vyvolil." Rodiče vyslechnuvše tato jeho slova, pravili mu: "Synu, zachovej zákon otce svého a nezamítej naučení matky své, neboť přikázání jest svítilnou a zákon světlem. Rci Moudrosti: Sestrou mi buď, a Opatrnost učiň si přítelkyní. Vždyť Moudrost září nad slunce, a přivedeš-li si ji, aby byla tvou chotí, zbavíš se skrze ni mnohého zla."

    Když jej dali na učení, prospíval v knihách nad všechny žáky velmi bystrou pamětí, takže budil podiv všech. Bývalo obyčejem, že se synové zámožných rodičů bavívali lovem. Jednoho dne vyšel Konstantin s nimi do polí a vzal s sebou krahujce. Sotva jej vypustil, řízením božím strhle se vítr, uchvátil jej a odnesl. Hoch z toho upadl v tesknost a žal, a dva dni nic nejedl. Neboť pro svou lásku k lidem milosrdný Bůh nechtěje, aby si navykl světským věcem, snadno jej ulovil svou láskou: jako kdysi ulovil Plakida na honě jelenem, tak jeho krahujcem. Rozvažoval u sebe prázdnotu tohoto života, kál se a volal: "Takový jest tedy tento život, že místo radosti se množí žal? Ode dneška se dám jinou cestou, která je lepší než tato, a nepromarním svých dnů ve shonu tohoto života."

    I oddal se studiu a sedával doma, uče se nazpaměť knihám svatého Řehoře Bohoslovce. A na stěně si učinil znamení kříže a napsal svatému Řehoři tento chvalozpěv: "Ó Řehoři, tělem člověče, ale duší anděle! Ač jsi byl tělem člověk, zdál ses andělem. Neboť ústa tvá jako jeden ze Serafů oslavují Boha a celý svět osvěcují učením pravé víry. Proto přijmi i mne, jenž se ti kořím s láskou a věrou a buď mi osvětitelem a učitelem." Tak se mu zasliboval.

    Ač vnikl do mnohých jeho řečí a velikého vědění, přece nemohl porozuměti hlubším místům a upadl proto do těžkého zármutku. Byl pak tam nějaký cizinec obeznalý v gramatice. K němu tedy zašel, vrhl se mu k nohám a vzdávaje se mu, prosil ho: "Buď tak dobrý a nauč mě umění gramatickému." Ale ten zakopal svou hřivnu a odbyl jej: "Nenamáhej se, chlapče, neb jsem se pevně zařekl, že co živ nikoho tomu učit nebudu." Hoch však se mu opět klaněl, se slzami volaje: "Vezmi všecek můj podíl na domu otce mého, který mi náleží, a nauč mě tomu." Když ho však nechtěl vyslyšeti, vrátil se domů a setrvával na modlitbách, aby dosáhl, po čem toužilo jeho srdce. A Bůh učinil vbrzku po vůli těm, kteří se ho bojí. Neboť o jeho kráse a moudrosti a pilném učení, jež bylo hluboce v něm zakořeněno, uslyšel ministr císařův, tak zvaný logothet; ten poslal pro něho, aby se učil s mladičkým císařem. Když to hoch uslyšel, s radostí se vydal na cestu, a na cestě poklekl a modlil se řka: "Bože otců našich a Pane milosrdenství, jenž jsi stvořil vše slovem a moudrostí svou, učiniv člověka, aby vládl tvorstvu tebou stvořenému, dej mi moudrost, přebývající v blízkosti tvých trůnů, bych porozuměl, co se tobě líbí, a byl spasen. Jsem služebník tvůj a syn služebnice tvé." A k tomu odříkal ostatek modlitby Šalamounovy a vstav řekl: Amen.

    Zatímco se filozof veselil v Bohu, naskytla se opět jiná věc a úkol ne menší dřívějších. Neboť Rostislav, kníže moravský, vnuknutím božím, po úradě se svými knížaty a s Moravany, vypravil poselství k císaři Michalovi, řka: "Náš lid se odřekl pohanství a drží se křesťanského zákona. Nemáme však takového učitele, který by nám pravou křesťanskou víru vyložil v našem jazyku, aby též jiné kraje, vidouce to, nás napodobily. Nuže, pošli nám, pane, takového biskupa a učitele. Od vás se zajísté vždy šíří dobrý zákon do všech krajin."

    Císař shromáždiv sněm a povolav Konstantina filozofa, oznámil mu tuto věc a pravil: "Vím, filozofe, že jsi zemdlen, ale jest třeba, abys tam šel, neboť tuto věc nemůže nikdo vykonat tak, jako ty." Filozof odpověděl:" Ač jsem zemdlen a churav na těle, půjdu tam s radostí, mají-li knihy v svém jazyku." Císař mu pravil. "Děd můj i otec můj i mnozí jiní pátrali o tom, ale nenalezli toho. Kterak tedy to mohu já nalézti?" Filozof řekl: "Kdopak může napsati řeč na vodě nebo získati si jméno kacíře?" Odpověděl jemu opět císař se strýcem svým Bardou: "Chceš-li ty, může ti to dáti Bůh, který dává všem prosícím bez pochybování a otvírá tlukoucím."

    Šel tedy filozof a podle dávného svého obyčeje oddal se modlitbě i s jinými pomocníky. Vbrzku mu je zjevil Bůh, který slyší modlitby svých služebníků, a ihned složil písmena a začal psáti slova evangelia: Na počátku bylo slovo, a slovo bylo u Boha a Bůh byl slovo, a tak dále.

    Zaradoval se císař a velebil Boha se svými rádci. I poslal jej s mnohými dary, napsav Rostislavovi takovýto list: "Bůh, který chce, aby každý přišel k poznání pravdy a povznesl se na vyšší stupeň dokonalosti, když viděl tvou víru a snahu, zjevil knihy pro váš národ a učinil nyní za našich let, čeho dávno nebylo, leda jen v prvých dobách, abyste i vy byli připočteni k velikým národům, které slaví Boha svým jazykem. I posíláme ti toho, jemuž Bůh je zjevil, muže ctihodného a zbožného, velmi vzdělaného a filozofa. Nuže, přijmi dar větší a vzácnější nad všechno zlato a stříbro a drahokamy i nad pomíjivé bohatství, a s jeho pomocí hleď rychle upevnit tu věc a celým srdcem hledat Boha. A nezanedbávej společné spásy, ale pobízej všechny, aby nelenili, nýbrž dali se na cestu pravdy, abys i ty, až je přivedeš svým úsilím k poznání Boha, přijal za to svou odměnu, i v tomto věku i v budoucím, za všechny ty duše, jež uvěří v Krista Boha našeho, od nynějška až do skonání, a abys zanechal po sobě paměť příštím pokolením, podobně jako veliký císař Konstantin."


    Na infarkt umírají muži, kteří měli jako děti před narozením nedostatečnou výživu

    Přizpůsobí-li si ještě nenarozený plod podvýživě, v dospělosti zřejmě dostane infarkt

    Srdeční choroby mají u mužů souvislost s výživou plodu v těle matky a s výživou dítěte v prvních letech života, konstatují vědci.

    David Barker, profesor epidemiologie ze Southampton University, konstatoval tento týden na konferenci v Lausanne, že bude nutno věnovat daleko větší pozornost zdraví budoucích matek.

    Boj proti srdečním chorobám u dospělých nemá příliš valné výsledky, protože se nevěnuje dostatečné množství pozornosti faktorům, které ovlivňují život nenarozeného plodu v těle matky a během prvních let života dítěte. Právě tyto faktory však zřejmě přímo ovlivňují výskyt srdečních chorob v pozdějším věku.

    "Až donedávna převládal všeobecný názor, že srdeční choroby, infarkty, mrtvice a další chronické nemoci jsou důsledkem toho, jakým způsobem života žijeme jako dospělí. Tyto představy však jsou falešné," sdělil dr. Barker konferenci Evropské společnosti pro lidské rozmnožování a embryologii.

    Profesor Barker a kolegové zkoumali váhu při narození a váhu a výšku v raném dětství u více než 5500 mužů ve věku padesáti až šedesáti let, kteří buď zemřeli na srdeční choroby anebo skončili s nimi ve Finsku v nemocnici. Zjistili pozoruhodný systém.

    U mužů, kteří se narodili jako malá nemluvňata (měli pod váhu) a až během dětství podstatně přibyli na váze, byla velká pravděpodobnost, že budou trpět srdečními chorobami. Kdyby všichni dosáhli průměrné výšky a váhy do jednoho roku života, výskyt koronárních nemocí by se u nich později snížil na polovinu.

    Nemluvňata se totiž přizpůsobují, konstatoval profesor Barker. "Jestliže trpí nenarozený plod podvýživou, změní se tím natrvalo způsob, jak funguje krevní oběh a jak organismus zpracovává tuk a glukózu. Tyto změny na počátku života jsou pak trvalé."

    Nejvíce se změní funkce jater, takže dojde ke změně způsobu, jak játra regulují cholesterol. Svalovina vzniká v třicátém týdnu vývoje nenarozeného plodu a množství svaloviny, jaké má nemluvně, se pak už nemění. Podvýživa vede k omezenému růstu buněk, takže hubené nemluvně má méně všech buněk, od svalových buněk až po buňky ledvin.

    Co se děje pak, se už moc neví, ale je prý pravděpodobné, že pak vysokoenergetická, západní dieta, založená na vysoké koncentraci tuku, zřejmě zahltí tento snížený počet buněk. Lidé, kteří byli malými nemluvňaty, by si měli dávat pozor, aby neztloustli. Je důležité, uvedl Barker, zaměřit se na zdraví žen předtím, než otěhotní - nejen na potraviny, které ženy konzumují v těhotenství, ale i na to, jak tělo potraviny metabolizuje.


    Jsem s cestovní kanceláří Fischer zcela spokojen

    Pavel Kořenský

    Ja osobne jsem pouzil sluzeb CK Fischer dvakrat. Poprve jsme si leteli (4 lide - muj kolega, jeho zena, moje draha a ja) do Dominikanske republiky. Vsechno probehlo tak jak melo (let, transfer z letiste atd.) az na drobny zadrhel, kdyz jsme v hotelu dostali jine pokoje nez koupene (vyhled na more). Pritomna zastupkyne CK Fischer vse vyresila velice rychle (ukazala odpovednemu pracovniku hotelu neco v nejakych papirech) a prestehovali nas do jineho pokoje. Zbytek pobytu a cesta zpet byla bez jakychkoli problemu, hotel (jidlo, sluzby, pokoj) odpovidal udajum v katalogu. Proste nic se nedalo vytknout.

    Podruhe jsme si kolegou koupili zajezd na Kubu (Varadero). Ani v tomto pripade se nedalo CK Fischer nic vytknout. Dokonce i v prapodivnych kubanskych pomerech dokazali zorganizovat takovy detail, ze na letisti cekala pani s transparentem, na kterem byla napsana nase jmena a dovedla nas k predplacenemu taxi, ktere nas odvezlo z Havany do Varadera. Hotel byl opet bez pripominek (ackoli jsme tam moc casu netravili a radeji jsme jezdili po Kube).

    Celkove musim rict, ze vetsinu namitek vuci CK Fischer nechapu. Proc se lide pohorsuji nad tim, ze kdyz si koupi letenku jako "Last minute", leti za par hodin. Vzdyt ze samotneho nazvu letenky to celkem jasne plyne...

    Jinak obecne par rad pro lidi, kteri jezdi (letaji) na dovolenou.

    1. CK Fischer je pomerne lacina cestovni kancelar a je nutne ji tak brat. Nelze cekat zazraky v podobe sampanskeho na uvitanou...

    2. Pokud chcete mit na ceste letadlem pohodli, nepouzivejte charterove lety nebo economy class. Kupte si letenku bussiness class a budete mit misto na nohy, staly prisun jidla a piti a dalsi souvisejici sluzby (vcetne bezproblemoveho prebookovani letu v pripade zpozdeni nebo prosvihnuti letu). Uvedomte si, ze napriklad pro zakazniky British Airways, kteri si koupi letenky bussiness class jsou na vetsine letist specialni prostory s koupelnou, pitim a jidlem zdarma atd.

    Mimochodem, letadla CK Fischer na tom nejsou v economy class s mistem na nohy zdaleka nejhur. Zkuste Air France a uvidite, co je to malo mista na nohy ( a nejen to, zazil jsem a AF situaci, kdy jsem mel na transatlantickem letu v noci zizen a kdyz na moje zvoneni nikdo nereagoval, zvedl jsem se, zasel do kuchynky, probudil letusku a ta mi sdelila, ze na pulte je plastova lahev s vodou, ze ktere se mohu obslouzit !!!!)

    3. Je nutne si uvedomit, ze mimo Evropu nebo USA je pocet hvezdicek hotelu ponekud zavadejici. 4 hvezdickovy hotel v UK je neco zcela jineho nez 4 hvezdickovy hotel na Kube nebo v Tunisu. Pokud chcete mit jistotu, ze hotel bude splnovat narocne standardy, rezervujte si Four Seasons nebo neco podobneho. Cena je ovsem ponekud jina, nez nabizi Fischer.

    4. Neexistuje nic podobneho jako je obed zdarma. Kazdy dostane to, co si zaplati. Kdysi natocil Benny Hill pomerne peknou scenku na tema cestovani. Je to ta o zakaznikovy, ktery si zakoupi za 99 liber vyhodny zajezd a leti v letadle s lidmi, kteri si koupili zajezd za 100 liber. Doporucuji shlednout a podrobne prostudovat...

    Poznámka JČ: Doporučení, ať si lidi, kteří chtějí kvalitu, raději koupí v letadle business class, se mi zdá poněkud pokrytecké - ceny business class jsou připůzobeny cenové úrovni, jakou si mohou dovolit velké západní podniky, a obávám se, že většina lidí v ČR by si je těžko mohla dovolit (to se týká i mnoha turistů na Západě). Je pravda, že letecké společnosti vydělávají své zisky právě na těchto předražených letenkách. Ale cenová struktura mezinárodních letenek ve vztahu ke konkurenci a nákladům na dopravu je nesmírně složitá - poslední dobou kupodivu silně vydělávají právě aerolinie, které prodávají nejlevnější letenky (viz nedávné podstatné zvýšení zisků "plebejské" britské letecké společnosti Ryanair). Přesto jsou jejich služby zdvořilé a relativně spolehlivé (někdy dochází ke zpoždění).- Přebookování letenky v případě zmeškání letu, protože předchozí přípoj přiletěl pozdě, je zcela automatickou službou i v třídě Economy Class, stejně i umístění zdarma přes noc do hotelu, pokud jste zmeškali už poslední let - pod podmínkou, že jsou oba navazující lety u téže společnosti a v téže jediné letence. Jde o to, jak se cestovní kancelář zachová, dojde-li ke krizi - to je určujícím momentem. - Omezený prostor k pohybu zejména při dálkových letech vyvolává vážné ohrožení zdraví a je možná v důsledku trombózy v končetinách (vytvoří se z nedostatku pohybu krevní chuchvalec, který se dostane do mozku nebo do plic) náhlá smrt, viz tento příspěvek. V těchto dnech zrovna v Británii po příletu přes oceán zemřela zase jedna žena.


    Platy českých učitelů teoreticky zvýšeny, ve skutečnosti klesly

    Anna Koutňáková

    Úkoly tohoto roku splníme

    Po lednové vládní kampani, kterou provázely optimistické naděje českých učitelů spojené se zvýšením tarifních mezd ve školství, dochází v pololetí k mírnému vystřízlivění, kterému se jistě nemůže ubránit ani samotný ministr školství Eduard Zeman. Minulý čtvrtek ministerstvo školství zveřejnilo některé informace o platových poměrech učitelů a nepedagogických pracovníků v regionálním školství. Značnými komplikacemi prochází totiž dobře míněná snaha ministra školství o zvýšení platů českých učitelů, kterých ve srovnání s minulým rokem sice příliš neubylo, ale pro které je stále obtížnější vydržet vzrůstající tempo zvyšujících se reálných nákladů strávených mimo školní budovu.

    Ačkoliv u učitelů došlo od počátku roku ke zvýšení tarifních platů v průměru o 1308 korun (u nepedagogických pracovníků to bylo pak 335 korun), reálný plat českých kantorů v prvém pololetí ve skutečnosti klesl o 421 korun na celostátní průměrný příjem školského pracovníka ve výši 11607 korun. Řada okresů ovšem takové výše ani nedosáhla kvůli přezaměstnanosti či nerovnoměrnému rozdělení zdrojů mezi jednotlivé školy. Novinářům to ve čtvrtek řekl vrchní ředitel ekonomické sekce ministerstva školství Zdeněk Bernard, který slíbil, že bude lépe. Měsíční učitelský plat se má letos v průměru zvýšit o 1600 korun měsíčně, nepedagogičtí pracovníci si mají polepšit dokonce o celých 370 korun českých. "Je víc než jisté, že tento celoroční cíl bude splněn," slíbil učitelům na závěr letošního školního roku Bernard, který sliby je zvyklý plnit do puntíku už od dob, kdy jako předseda Celozávodního výboru KSČ ministerstva školství a kultury ČSR plnil všechny závěry předcházejících sjezdů ÚV KSČ na výbornou. Nenárokové složky platu se u učitelů prozatím ovšem oproti srovnatelnému období v minulém roce nejen snížily v průměru o 100 korun měsíčně, ale tato složka platu u pracovníků ve školství celkově poklesla o 408 až 248 korun měsíčně.

    Mzdová revoluce zase až za rok

    Zvýšení platů tedy teoreticky proběhlo, ale v reálné skutečnosti mzdy učitelů klesly, jako ve Werichově pohádce o princezně Koloběžce, která přijela oblečená, neoblečená, učesaná a neučesaná. Ze zvýšení mezd se vyklubalo snížení reálných platů, z euforie je spíše lehká kocovina, jenom letní školní prázdniny se prozatím ještě nikdo nesnažil vylepšit nějakým optimalizačním opatřením. Jedině snad učitelé středních škol nebyli snížením nenárokové složky platu výrazným způsobem postiženi a jedině díky nim se průměrný příjem alespoň částečně blíží průměrným příjmům v České republice. Učitelé na základních školách však nepochybně zaplakali a mzdová revoluce ve školství se tedy opět odkládá o další rok. A to je školství pro sociálně demokratickou vládu stále tou nejvyšší politickou prioritou.

    S platy učitelů to ovšem prý není zase tak špatné, alespoň podle nedávno zveřejněných údajů mezinárodní organizace OECD, která dospěla k závěru, že průměrná roční mzda českého učitele na 2. stupni základní školy po 15 letech služby činila v roce 2000 celých 9342 dolarů. Kdo ale letos plánoval pobyt na plážích v Tenerife, vezme určitě za vděk i zadumanou letní Šumavou.

    V letošním školním roce zasáhla oblast školství reforma veřejné správy a peněz se nedostává stále víc, jako by mizely v Bermudském trojúhelníku, který tvoří ministerstvo školství, nově zřízené kraje a pomalu odumírající okresy. Ministerstvo již v polovině června zjistilo, že peníze zaslané krajům a okresům na školství nestačí, a tak v polovině června posílilo mzdové prostředky u vybraných okresů o 105 miliónů korun. Do konce června však ministerstvo školství stačilo předat samosprávě jen 66 procent škol dříve zřizovaných státem, a tak nelze ani odhadnout kolik černých děr se ve školském rozpočtu ještě objeví.

    Sci-fi záhada: Mladí kantoři nejsou, ale počet učitelů prý vzrůstá

    Podle informací ministerstva školství v prvém čtvrtletí 2001 došlo v porovnání se srovnatelným obdobím v minulém roce sice ke zvýšení počtu pedagogických pracovníků o 1 886 učitelů, ale toto zvýšení neznamená v žádném případě počátek masivní invaze mladých kantorů do školství. Nárůst učitelů ve školách nebyl ovlivněn nějakou novou personální strategií ministerstva školství, ale byl naprosto prozaickým důsledkem naplňování prázdných ročníků středních škol, které musely být obsazeny i dostatečným počtem kvalifikovaných kantorů. Některé základní školy jsou ale i nadále téměř před kolapsem. Chybí zejména mladí učitelé, kteří se stále méně smiřují s představou nízkých platů zejména v základních školách. Situace však není tíživá jen pro mladé učitele, ale i pro školy samotné. Průměrný měsíční plat ve výši 11203 korun za I.čtvrtletí letošního roku je jen jedním z dalších důkazů, že volební sliby jsou halasněji vykřikovány převážně před volbami, ale realita následujících let na situaci českých učitelů je stále stejná. Učitelské platy jsou totiž i nadále pod pětiprocentní hranicí průměrné mzdy, ať je ve vládě Petr, Ivan nebo Eduard. Jména ministrů se sice s železnou pravidelností mění, zatímco nízké platy českých učitelů jsou dlouholetou skomírající trvalkou. Skomírající vývoj mezd zaznamenalo ministerstvo školství i v prvém čtvrtletí tohoto roku. Přestože limit počtu učitelů nebyl zdaleka naplněn, čerpání prostředků na platy bylo za I.čtvrtletí roku daleko nižší ve srovnání se srovnatelným obdobím minulého roku. Podle předběžných prognóz mělo totiž optimální čerpání prostředků na platy v jednotlivých okresech dosahovat plánovaných 23,5%, ale této výše kupodivu nedosáhl ani jeden z okresů České republiky. Vinu za nízké platy prý tedy nesou okresy, které zase argumentují nedostatkem přidělených ministerských financí. Část finančních prostředků poskytnutých státem totiž obce investovaly do provozu některých dlouhodobě zanedbávaných a zadlužených středních škol, které spravoval stát. Myšlenka výrazně zvýšit platy českých učitelů a přilákat do školství mladou krev to byla ale dobrá. Prostě se jenom nevyvedla. V dalších letech se to určitě povede!

    Začátek školních prázdnin a daňové svobody českých učitelů

    Ministerstvo školství minulý týden zveřejnilo údaje, z nichž vyplývá, že mzdy učitelů i přes tento částečný neúspěch závratně rostou. “Průměrný měsíční plat českých učitelů vzrostl od roku 1995 do loňského roku o 48,3 procenta. Zatímco v roce 1995 brali pedagogové měsíčně 8991 korun, o pět let později to bylo 13336 korun.” Strhující nárůst učitelských platů za posledních šest let o více než 48 procent je však jen tragikomickou hrou čísel, která ani na okamžik nezmiňuje inflační nárůst v uvedených letech spojený s růstem životních nákladů. Obrovský mzdový “run” pak získává značné trhliny, jestliže jsou platy učitelů srovnány s platovým vývojem v některých dalších resortech. Ve srovnání s platovou úrovní v celém národním hospodářství, kde průměrná mzda v roce 2000 činila 13491 korun, byly jen loni platy učitelů o 1,15 procenta nižší. Loni průměrný měsíční plat učitele ve srovnání s rokem 1999 dokonce poklesl o 113 korun.

    Za to letos očekává ministerstvo školství, že průměrný měsíční plat pedagogických pracovníků regionálního školství dosáhne 14531 korun. Každá mince má však nejen svůj líc, ale rub. Od prvního července totiž podražil plyn, stejně jako i nájemné. Tedy alespoň u učitelů, kteří nežijí ve vlastních vilách, ale žijí v bytech s regulovaným nájemným, které se zvýšilo o další čtyři procenta. Většina kantorů, kteří by chtěli odejít do důchodu dříve, než jim to umožňuje současný důchodový systém, bude mít méně peněz. Proto raději zůstanou ve školách, které čeká mohutná reforma zahrnující nejen zavedení moderních informačních technologií, nového školního kurikula, ale i nového stylu vyučování. Starého psa ovšem novým kouskům nenaučí ani ministr školství.

    Teprve počátkem června nás minul Den daňové svobody. Na každého učitele čekal ještě před výplatou jeho poměrně skromné mzdy a odchodem na letní prázdniny bdělý a nikdy neselhávají daňový systém. Peníze, které v potu tváře český učitel vydělá, jsou mu nejen zdaněny ještě dříve, než je dostane do rukou. Na své si přijdou nejen daně z příjmu fyzických osob a povinný odvod na zdravotní a sociální pojištění, ale i řada dalších vymožeností moderní doby. Když si již jednou zdaněné peníze skromný český učitel ušetří, aby si mohl pořídit například nový byt či postavit svépomocí domek, z úroků platí nejen 15% daň, ale zakoupí-li jakékoli spotřební zboží, jeho cena je automaticky vyšší o dalších 22% DPH. Vedle systému základního zdanění na učitele, a nejen pochopitelně jen na ně, čekají pak daně z nemovitosti, daně darovací, valorizované vodné a stočné, koncesionářské poplatky, povinné ručení motorových vozidel, poplatky za školní pomůcky školáka a řada dalších drobných daňových roztomilostí a útoků na už tak vyhublou peněženku českého kantora. Nemalým výdajem jsou i náklady řady učitelů na zvyšování vlastní kvalifikace, která byla v tichosti přesunuta na jejich neumdlévající bedra. Více než dvanáct tisíc korun musí například ze svého zaplatit učitelé, kteří se hlásí do kursu pro výchovné poradce. Ministerstvo školství totiž před nedávnem přiznalo, že ačkoliv podle jeho vyhlášky musí na školách být kvalifikovaní výchovní poradci, nemá dost peněz na jejich vzdělávání. Ve školách v posledních letech výrazně vzrostly projevy šikanování a záškoláctví, před kterými je řada škol téměř bezmocná. Místo aby byly věnovány finanční prostředky na zvyšování kvalifikace v mnoha případech bezradných a nekvalifikovaných kantorů, ministerstvo školství se rozhodlo situaci vyřešit radikálním způsobem. Vydalo sérii metodických pokynů k prevenci zneužívání návykových látek ve školách a k řešení šikanování mezi žáky.

    Loni byl Dnem daňové svobody 6. červen, letos jím byl 7. červen, ale v roce 1912 bychom si ho připomněli již v únoru. To nám tedy několik dalších několik let určitě nehrozí. Naopak systematické posouvání tohoto termínu do období letních prázdnin, je důkazem toho, kolik nás stojí péče bodrého všeobjímajícího sociálního státu, který se o školství a vzdělávání stále nedokáže tak nějak postarat. Staré české přísloví sice říká, že kde nic není, ani smrt nebere, ale v příštím roce se to prý docela určitě změní. Šestiprocentní přesun DPH do umdlévajícího českého školství ho postaví konečně na nohy. Nejsou-li ovšem ty jeho nohy už dávno hliněné.


    Český Computer World:

    PR přichází z USA

    Jindra Vavruška

    Do ceskeho Computerworldu pronikl preklad pozoruhodneho clanku o IT systemech na letadlove lodi:

    http://www.cw.cz/cw.nsf/page/C4CA26DF4C328542C1256A6C0047A8EB

    Pozoruhodne na nem je, ze vice nez polovina clanku lici nepodstatne detaily (trochu to pripomina reportaze CT z Balkanu) a uplne na konci nenapadne podsouva, ze vetsinu prace na lodi zajistuji spolehliva Windows NT, zatimco Unix na lodi zpracovava jakousi nepodstatnou administrativu a i v tom "opakovane selhava". "Nenapadne" se zde bez konkretnich dukazu shazuje konkurence.

    Pritom ale jiz pomerne dlouho se vi, ze situace byva opacna: ze zpravy (http://members.aol.com/rkaphing/ms/nt_crashes.html), kterou napsal vladni zamestnanec, vyplyva, ze selhani Windows NT znehybnilo valecny kriznik tak, ze byl zcela neschopen boje i presunu a musel byt odtazen do doku.

    Prestoze toto tema ma vzdalene vztah k nedavne debate GNU vs. pan byvaly poslanec, chtel jsem ukazat, jak lze manipulovat s lidmi pokud (1) date volny prostor marketingove propagande v jinak serioznim odbornem tisku a (2) pokud zaroven nejsou k dispozici take informace "z druhe strany" (bojim se rici objektivni).

    PS. Oznacil jsem si casti clanku v CW podle toho, zda (1) se vubec netykaji tematu (vzhledem k titulku i samotneho zamereni casopisu kde byl clanek uverejnen), (2) slova maji cosi spolecneho s tematem, ale nic skutecneho se nedovime, a konecne (3) ktere se vytahuji k tematu inzerovanemu titulkem. A nechal jsem program spocitat slova:

  • uplne mimo: 956 slov (76,7%)

  • neinformace: 168 slov (13,5%)

  • k tematu: 122 slov (9,7%) p< pricemz vetsinu obsahu tech "zbylych" 9,7% tvori krivacke naznacovani nedostatku konkurencniho systemu, korunovane nasledujici pasazi o "rodine, kde jsou vsichni na sobe zavisli" a kde spolehlivost je kvalitou c.1.

    Technika:

    Holografie

    Jaromír Křepelka

    Vazeny pane Haicmane,

    dovolte mi, abych upresnil Vase porozumeni principu holografie, o kterem mate dobre znalosti, ale ktere presto vyzaduje dodatecnou informaci.

    Holografie vyuziva koherentniho (vetsinou) laseroveho svetla k vytvoreni, zaznamu a rekonstrukci kvazistacionarniho interferencniho obrazce. Ten se ziska protnutim dvou svazku svetla vzniklych rozdelenim puvodniho jedineho svazku, z nichz jeden nezmenen slouzi jako tzv. referencni svazek a druhy po odrazu od predmetu (tzv. predmetovy svazek) nese informaci o jeho tvaru. Do prostoru, kde se oba svazky setkaji a  vytvori interferencni pole, se vlozi zaznamove prostredi, napriklad fotograficka deska, na kterou se interferencni pole v jistem prurezu zaznamena. Podle orientace desky k interferencnim plocham se deli holograficke zaznamy na ruzne typy. Pro zaznam pohybujicich se predmetu je treba pouzivat velmi kratkych svetelnych pulsu, typicky kratsich nez 1 ns, jinak se neziska kvazistacionarni interferencni pole.

    Rekonstrukce probiha tak, ze se deska osviti stejnym svazkem jako byl referencni svazek. Difrakci svetla na mrizce desky vzniknou v idealnim pripade (je-li mrižka harmonicka) dve difrakcni maxima, z nichz jedno je totozne s puvodnim predmetovym svazkem, druhe je tzv. pseudoskopicke, ma obracenou perspektivu. Dulezite je, ze  rekonstruovany svazek na rozdil od obycejne fotografie nese informaci o fazi svetla, nejen o jeji intenzite. To dovoluje pozorovateli nahlizet na obraz v jeji perspektive.

    Je sice pravda, ze kazda mala ploska hologramu nese informaci o celem predmetu, ale tato informace neni stejna jako informace obsazena v celem hologramu. Nazorne si tento rozdil muzeme objasnit predstavou okna (velikosti zaznamoveho prostredi), pres ktere se na predmet divame. Cim mensi kousek hologramu pouzijeme k rekonstrukci, tim mensi je okno, pres ktere predmet prostorove vidime.


    Krize České televize

    Marek Houša

    Sent: Tuesday, July 03, 2001 10:21 PM Poslech rady rozhovoru z Blazkova souboru Polorizena revoluce umisteneho na Internetu http://www.radiojeleni.cz/polorevoluce, neutuchajici spor o CT, ktery se stale znovu objevuje i na strankach Blistu, a moznost trochu si problem si pri cestach vlakem promyslet stoji za touto uvahou.

    Nejsem insider, ale take ne uplny outsider. Mel jsem pred par lety prilezitost seznamit se zevnitr s atmosferou v Ceske televizi.

    Domnivam se proto, ze prava pricina revoluce v Ceske televizi je v krizi teto organizace. V uplynulych 10 letech opustily CT v nekolika vlnach stovky lidi. Povetsinou tech aktivnich, ambicioznich, kteri jsou pro chod kazde vetsi organizace nezbytni, protoze ji dodavaji dynamiku. Ti odesli do rychle rostoucich soukromych spolecnosti.

    Zustal urcity typ pracovniku - lide, kteri jsou spokojeni ve velike organizaci zvucneho jmena, ve ktere panuji zavedena pravidla a vernostni system odmen. Uvolnena mista ziskali mladi idealiste bez praktickych zkusenosti, kteri se velmi snadno dostavali do konfliktu s rutinery. Organizaci oslabovali jednak tim, ze se museli na jeji naklady ucit, a take svymi chybami.

    Takto oslabena organizace ztracela svou pevnou strukturu, restrukturalizace naordinovane nove jmenovanymi rediteli narusovaly lety overene procesy. Pomalu rostouci bezvladi znervoznovalo milovniky starych poradku i idealisty.

    Krome toho obema skupinam silne vadila rostouci odvaha jejich kolegu s asocialnimi sklony vyuzivat slabiny systemu ve svuj prospech.

    V teto situaci uz byla snaha politickych stran dosadit na misto reditele sveho agenta jen jiskrou v mistnosti plne plynu. Byla to idelani zaminka ke vzpoure.

    Jeste bych se rad dotkl vyse koncesionarskeho poplatku a potazmo dimenze Ceske televize.

    Koncesionarsky poplatek pomaha financovat rozpocet obou medialnich organizaci a dava jim dilci nezavislost na prijmech ziskanych za sluzbu obchodnim firmam formou propagace jejich produktu.

    Diky nemu si mohou dovolit nezavisle zpravodajstvi a mohou podporovat audiovizualni umeleckou tvorbu bez ohledu na nizkou okamzitou efektivnost vynosu z tohoto pocinani. Soukrome televize to prave proto delat nebudou.*)

    Pritom je to pro narodni kulturu nezbytne, protoze jen v takovem prostredi maji umelci moznost experimentovat, vychovavat sve nasledovniky a postupne se dopracovavat k umeleckym dilum, ktera nasi generaci preziji. V minulosti takto financovala rozvoj kultury slechta.

    Koncesionarsky poplatek za televizni a rozhlasove vysilani cini v Cesku 75 CZK. V Nemecku ale vice nez 35 DM mesicne ! A to je absolutne pri prepoctu smennym kurzem skoro 10x tolik. I kdybych prepocitaval tento polatek jen relativne, pri pomeru kupni sily 3CZK ku 1 DM, dosel bych ke koncesionarskemu poplatku 105 CZK, tedy o 50% vysimu nez je dnesni.

    Ale je fakt, ze Nemecko je spolkova zeme, a krome spolkoveho vysilani musi jeste financovat extra vysilani kazde jednoltive zeme na svem uzemi.

    Na druhou stranu tady nema nemecky rozhlas tak silny vliv jako ma Cesky rozhlas v Cesku svou stanici Radiozurnal.

    Pri vsech specifikach CT oproti soukromym televizim, jako je napriklad nezavisla redakce zpravodajstvi nebo system tvurcich skupin, se zda byt jeji organizace prilis velika. Ceske televizi chybi uz radu let v cele skupina manazeru se zkusenosti z obchodni oblasti. Takovych tech extrovertnich typu, kteri otravuji sve kolegy vsetecnymi otazkami, sleduji zpusoby a efektivitu nakladani s prostredky a zajima je porovnani pomeru poctu odvysilanych minut na jednoho pracovnika mezi jejich organizaci a ostatnim podobnymi organizacemi. *)Poznámka JČ: To, zda budou či nebudou soukromé televizní stanice poskytovat kvalitní nezávislé zpravodajství, závisí na pevnosti státní regulace. Ve Velké Británii například je poskytování kvalitního a nákladného zpravodajství u komerčních stanic základní podmínkou udělení televizní licence. - Jsem přesvědčen, že by bývala ODS velmi ráda prosadila do České televize svého ředitele, a bude se o to jistě nyní pokoušet, ale v prosinci 2000 to neudělala - jmenování Jiřího Hodače bylo pro vedení ODS (Klaus) nepříjemným překvapením. - Bohužel, redakce zpravodajství ČT není nezávislá, prosazuje jen své vlastní zájmy. Jakoby měla Česká republika obecně velký problém s nestranností - jako by si lidi nedokázali uvědomit, že důležitější než prosazovat soukromý lobbistický zájem je usilovat o mnohostranný, kriticky nezávislý pohled na věc. (Pohlédněte na vzbouřenecké stránky sdružení Věc veřejná - citují i Britské listy, ale jen tehdy, pokud se jim to hodí do krámu. Je to dětinské. :))


    O Janě Dědečkové:

    Teta Nováková v Radě ČT

    Marek Houša

    Uz pul roku ziju v zahranici a v Cesku jsem stravil z teto doby jen par dnu.

    I kdyz se snazim v Nemecku kompletne aklimatizovat, presto pocituji obcas stesk po cestine. Momentalne ho tisim poslechem aktualnich rozhovoru z Blazkova souboru Polorizena revoluce umisteneho na Internetu http://www.radiojeleni.cz/polorevoluce.

    Beru to poporade. Ty rozhovory jsou dlouhe a dobre. Nikam nepospicham a jen zridka si vyslechnu vice nez jeden denne. Protoze nebyvam doma zase tak casto, jeste nejsem na konci. Z tech rozhovoru, ktere uz jsem zhledl mohu doporucit tyto: Caban, Dedeckova, Gal, Cibulka, Bobosikova, Chalupa.

    Jana Dedeckova pro me byla az do vyslechnuti rozhovoru http://www.radiojeleni.cz/polorevoluce/dil13.html nepochopitelna postava.

    V rozhovoru prozrazuje leccos o sobe, a to mi umoznilo lepe pochopit jeji motivaci.

    Nemohla v minulosti nahlednout pod poklicku boje o moc a o koryta, a tak nerozpozna, kdyz nekde tento boj vzplane.

    Jeste se nanaucila taktizovat, vsechno, co rika, mysli uprimne. To vysvetluje zpusob a intenzitu s jakou se ( tak zbytecne) zastava pana Drahose.

    Vsechno, co vi, se naucila sama. Jeji nazory formuje "zdravy selsky rozum". Nezatizeny klasickym vzdelanim. Nemela moc prilezitosti prebirat zkusenosti od jinych intelektualu. Snad proto nekdy neporozumi pojeti kultury, ktere reprezentuji protivnici pana Drahose.

    Nebyla v zahranici, zna jen ceskou kulturu. Je odkazana jen na ceska media. To vysvetluje jeji nazory na to, co je kvalitni informace nebo zabava...

    Je tu jedna dulezita vlastnost, ktera ji odlisuje od obycejne tety Novakove. Samostatnost zivnostnika. Vule ucit se novym vecem, dohanet prilezitosti, o ktere ji pripravilo totalitni zrizeni.

    Jak se ji ale podarilo dostat se do povedmi vrcholnych politiku, kteri navrhovali nominace do Rady CT?

    Doba nahodne zjevivsich se kandidatu na vysoke funkce uz je davno pryc. A v ODS to navic neplatilo nikdy. Tam si musel vzdy kazdy vsechno zaslouzit.

    Mam sice odlisne nazory nez pani Dedeckova, ale chapu ze skutecnym zastupcem vetsiny je ona, ne ja. A proto mohlo byt jeji pusobeni v minule Rade CT prospesne. Nechapu ale, proc venuji intelektualove tolik energie diskusim s pani Dedeckovou. Hruska s jablkem si nikdy neporozumi.

    Poznámka JČ: Pokud tomu rozumím, Jana Dědečková nehájí Drahoše, jen poukazuje na to, že stejné strukturní nedostatky (nedostatek kontroly, kamarádšofství) a korupce existují ve všech studích České televize. Drahoš udělal fatální chybu, že začal některé pracovníky brněnského studia propouštět, ti s ním ve věci korupce přestali "držet basu" a z pomstychtivosti korupční aféry vybalili proti němu na veřejnost. Přesně totéž by se stalo, kdyby se vedení pražského či ostravského studia pokusilo propustit čelné spolupracovníky. Byl by to zajímavý očistný proces. - Podle mých zkušeností má Jana Dědečková daleko přesnější představu o tom, co je dobré zpravodajství a publicistika, než většina pražských kavárenských tlachalů, tzv. intelektuálů, považujících se za pupek světa. Jana Dědečková totiž přistupovala ke své práci v Radě ČT s pokorou a tvrdě na sobě pracovala - získala informace, o něž jiní nejevili zájem.

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|