čtvrtek 21. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Domácí zpravodajství ČT:
  • Jak se nedělají zprávy (Jaroslav Plesl) Majetkové vztahy v českých televizích:
  • Bílí koně bez otěží aneb Přijde Domeana o televizi Prima? (Milan Šmíd) MMF v Praze:
  • Bublina praskla (Andreas Beckmann) Jak se píše v Británii o střední Evropě:dnes
  • Rakousko: Evropská unie kapitulovala (Oliver Craske) Úroveň debaty na internetu:
  • Syndrom Toma a Jerryho: řítíme se do analfabetické kultury obrázků? (Ivan Sosna) Kniha Jerryho Mandera:
  • Jaké jsou tedy čtyři důvody pro zrušení televize? (Marek Houša) Oznámení:
  • Bobošíková šéfredaktorkou (Donath-Burson-Marsteller) Oznámení:
  • Výzva spalovně: zastavte provoz (Děti Země -. Lidi pro Liberec)

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

  • Poezie pro cestující.

    Žíly v čele. Žíly v rukou.
    V čele dřímou. V dlani tlukou.
    Ryby krve v síti zmatku.

    Žíly tápou. Stonky slepé.
    Kotník bolí. Někdo klepe
    Prstů pět chce na památku.

    Tepny, žíly. Sněti smutné.
    Jednu z nich si někdo utne.
    Možná že ji zahodí.

    Žíly čela. Vrásky tváře.
    Snítky. Smrti do herbáře.
    Rybky zbylé na lodi.

    (Bohuslav Reynek)

  • Aktualizace ve čtvrtek, 16.30: Pohraničníci brání vstupu demonstrantů do ČR. Píše Viktor Piorecký:

    YA BASTA! a karavana Money or Life konečně překročí hranici

    V pozdnich vcerejsich hodinach dorazila karavana Money or Life, na hranicni prechod Cinovec, byl zde pro ne vytvoreny specialni policejni koridor, kterym by meli projit. Predtim se k nim pridalo pet lidi z italske skupiny YA BASTA! a jedna americanka, kterym byl vstup zamitnut.

    Zhruba za hodinu a pul by meli vsichni prekocit ceske hranice, s tim, ze mozna budou zatceni.

    To znamena, ze do pul seste by se melo vsechno odehrat.

    Je dulezite podotknout, ze opatreni pohranicni policie byla naprosti prehnana a je zde zneuzivano pravo proti odpurcum globalizace. Tyto problemy a hranicni opatreni jsou silne podobne tem, ktere vytvarel komunisticky rezim v minulosti.

    Pohyb obcanu je zde ucelove omezovan ze strany statni moci.

    Vice informaci Viktor Piorecky, tiskovy mluvci INPEGu, 0604 913925

  • Omezování svobody projevu v ČR. Sněmovna je pro trestání toho, kdo popírá komunistickou či nacistickou genocidu. Poslanecká sněmovna přijala novelu trestního zákona, podle níž by popírání nacistické nebo komunistické genocidy mělo být trestáno odnětím svobody v délce šesti měsíců až tří roků. Novela dále zpřísňuje postih lidí, kteří podněcují k různým druhům nenávisti včetně nenávisti třídní. Předlohu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident Václav Havel. Ve sněmovně pro její přijetí hlasovalo 97 ze 188 přítomných poslanců, 86 jich bylo proti. - V anglosaských demokraciích se dodržuje právo hlásat i odporné názory. Za názory se netrestá, trestají se činy. Je pošetilé, jestliže si poslanci myslí, že mocí přesvědčí některé lidi, aby nezastávali určité názory. Měli bychom asi demonstrativně zveřejnit nějaký názor, "popírající nacistickou či komunistickou genocidu". (Docházelo opravdu v Československu ke komunistické genocidě? Genocidou jsem dosud rozuměl fyzickou likvidaci národa... Nebo je to snad jinak?) (JČ)

  • Kapacita věznic je v současnosti překročena o 11,2 procenta, což představuje mírné zlepšení proti začátku září, kdy byla nápravná zařízení přeplněna o 14,3 procenta.

  • Zieleniec: Negativní reakce od krajanů byly v menšině. Kandidát čtyřkoalice pro volby do Senátu Josef Zieleniec tvrdí, že negativní reakce na jeho žádosti o příspěvek na volební kampaň od krajanů byly v absolutní menšině. "Jsou to jednotlivci," řekl exministr zahraničí v souvislosti s informacemi o negativní reakci některých krajanů, podle nichž toho pro ně bývalá česká vláda, které byl členem, příliš neudělala. - Takže je zjevné, že Češi v Americe, kteří léta bojovali v české věci proti komunismu, vlastně vůbec nikdy žádné české občanství nechtěli. - Kolikpak už peněz poslali Češi v Americe panu Zielencovi? (Že prý "stovky až tisíce" korun.)

  • Havel: "Úřady dělají rozruch." Prezident Václav Havel si při setkání s někdejším izraelským prezidentem Jicchakem Navonem stěžoval, že se dělá zbytečný rozruch kolem nadcházejícího zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. "Rozruch nedělají demonstranti, ale úřady, které se se svými přípravami nepřetržitě svěřují tisku," řekl podle svého mluvčího prezident Navonovi.

  • Lidi chtějí být informováni. Osud plakátu proti MMF. O scéně ze včerejší noční Prahy napsala Juliana:

    Drobný příběh že života: Zastávka tramvaje. Vedle stojící dívka se zdravila s nějakými kluky: "Ahoj, co tu děláte?" - "Jdeme lepit plakáty." - "Jaký?" - "Tady, podívej se." (Dali ji jeden, byly tam výzvy k akcím proti MMF.) Moc ji to nezaujalo, plakát srolovala, hodila do koše a nastoupila do tramvaje. Starší kultivovaně vyhlížející pár (většina lidí na zastávce se vracela z opery) ji pozoroval: "Neměla ho házet do koše. Tam k ničemu není. Vem ho, ať jsme informováni." Tak ho pan v divadelním obleku vylovil a vzal sebou. Je to hloupost, ale docela mě to pobavilo.

  • Jako zpravodajství TASSu se nyní čtou zprávy z jednání Rady České televize (http://www.czech-tv.cz/ct/radact/jednani2000/20000919.htm). Že ještě před měsícem Rada vytýkala řediteli závažné nedostatky v plnění projektu? Že se usnesla hlasovat na některém z příštích zasedání o jeho odvolání? To snad musí být nějaký omyl - největším problémem je nyní "veřejnoprávnost reklamy na Fidorku" a požadavek, aby ředitel předával Radě materiály včas a písemně. Rada vyslechla Kristinu Taberyovou z organizace Člověk v tísni, ale v čem spočívala její informace, se ze zápisu nedozvíme - skoro bychom čekali, že "jednání proběhlo v přátelské atmosféře"... (TP)

  • Tak trochu jako když pejsek s kočičkou vařili dort vypadá zatím internetová stránka Jany Bobošíkové www.interview21.cz. Zdá se, že autorský tým nemá ujasněnu představu, čím by měl server být, a tak na hlavní stránce najdeme všehochuť od pravidelných on-line konferencí po kurs dolaru a zprávy o počasí, uspořádané v nepříliš přehledné struktuře několika informačních polí. Zpravodajství takového druhu pochopitelně není původní, ale www.interview21.cz je přebírá z několika zdrojů, mj. ze servisu ČTK a z parlamentního serveru. Co zcela chybí, jsou názory a komentáře, diskusní fórum a seznam linků na internetové zdroje. Vzhledem k tomu, že jde o zcela nový server, jsou asi omluvitelné četné technické nedostatky, např. nefungující adresa pro posílání dotazů. --- Domnívám se, že k tomu, aby se www.interview21.cz stalo atraktivním a navštěvovaným místem, by pomohlo výrazné zjednodušení jeho grafiky a struktury menu, opuštění koncepce "trochu o všem" a zaměření na to podstatné, co autoři mohou nabídnout, tedy zejména na živé rozhovory a komentované ekonomické zpravodajství. Je třeba smířit se s tím, že všeobecných informačních serverů bude jen několik (a www.interview21.cz, který nemá téměř žádné vlastní zpravodajské zázemí, mezi nimi nebude), a využít možností Internetu pro poskytování kvalitních specializovaných informací, tak jako se to daří např. Mobil Serveru (www.mobil.cz). (TP)

  • Den bez aut. Koalice 40 občanských sdružení SOS Praha vyzývá všechny Pražany a úředníky a radní všech městských částí a hlavního města Prahy, aby se připojili ke Světovému dni bez aut a nechali tento čtvrtek auto doma. "Vyzkoušejme si alespoň jeden den v roce, jak by se nám žilo bez neustálého hluku, nečistot v ovzduší a autonehod, úrazů a úmrtí způsobených individuální automobilovou dopravou, do práce i za zábavou se dostaneme MHD, na kole i pěšky" vyzývá mluvčí koalice Petr Štěpánek. Den bez aut organizuje http://www.carbusters.ecn.cz. Minulý rok jeli do práce na kole například britský premiér Tony Blair, předseda Evropské komise Romano Prodi nebo německý kancléř Gerhard Schroeder.

  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Domácí zpravodajství ČT: Jak se nedělají zprávy

    Jaroslav Plesl

    Hledal-li někdo důkaz pro tvrzení, že Bohumil Klepetko není schopen vést profesionálně redakci zpravodajství ČT, dočkal se minulou neděli a znovu pak v úterý večer. V nedělní hlavní zpravodajské relaci totiž ČT odvysílala zprávu o článku týdeníku Respekt, který údajně zjistil, že cestu premiéra Zemana do USA připravuje Milan Jedlička - osoba údajně nepřijatelná pro americkou diplomacii pro svou kriminální minulost.

    Je s podivem, že ČT pustila na obrazovku zprávu založenou na tvrzení časopisu, který se pro svá obvinění vůbec nenamáhal odvolat se na nějaký konkrétní, byť třeba nejmenovaný zdroj. Měla-li tedy ČT o něčem informovat, pak o tom, že obvinění vznesená Respektem stojí na vodě. Možná se nakonec ukáže, že měl Respekt pravdu. Je však jednoznačné, že reportéři tohoto magazínu porušili elementární pravidla novinářské práce: neuvedli ANI JEDINÝ ZDROJ. ČT však jejich dílo zcela nekriticky převzala.

    Na celé věci je dále zarážející, že v úterním Tady a teď se reportéři Hana Vítková a Martin Schmarz problémem opět zabývali, nicméně celou zprávu založili zase jen na svědectví reportérů Respektu Jindřicha Šídla a Jaroslava Spurného. To je přístup naprosto nehorázný! Ve zpravodajské relaci Události přitom ten samý večer (tj. 19.září 2000) vystupoval v jednom spotu americký velvyslanec v ČR pan Shattuck. Proč se ho Česká televize nezeptala na to, zda českou diplomacii před panem Milanem Jedličkou varoval (což ve svém článku tvrdí Respekt), toť tajemství, na které nám může odpovědět jen sám velký Bohumil Klepetko. Ať se ho tedy Rada ČT brzy zeptá.

    A dále: proč ČT neustále dělá reklamu jen týdeníku Respekt? Má s ním snad redakce zpravodajství nějakou písemnou dohodu? Jako reportéra konkurenčního týdeníku EURO mě to docela zajímá. Když jsme před časem v Euru otiskli rozhovor s bývalým ředitelem Škody Plzeň Soudkem, který tvrdil, že dával peníze na uplácení poslanců, ČT si toho ani nevšimla. Proč? I to ví jen Bohumil Klepetko. Takhle se televizní zprávy nedělají.

    Poznámka JČ: Ve včerejším Právu odmítl Jedlička veškerá obvinění, konstatoval, že prý má čistý trestní rejstřík a že bude žalovat nejen Respekt, ale i všechny americké a české instituce, které se podílely na diskreditaci jeho osoby. Vyjádřil se, že spiknutí pochází zřejmě z Pražského hradu:že prý je to spiknutí, jak zabránit "nepohodlným lidem ve vládě", aby získali v USA určité styky. Václav Havel toto obvinění odmítl a uvedl prostřednictvím mluvčího, že je zjevné, že Jedlička "má špatné svědomí".


    Bílí koně bez otěží aneb Přijde Domeana o televizi Prima?

    Milan Šmíd

    (Z připravovaného občasníku Louč http://tucnak.fsv.cuni.cz/~smid/louc.html.)

    Nejsem si jist, zda Jana Ciglerová v Lidových novinách 19.září správně citovala ředitele ČSOB Pavla Kavánka, který o firmách z bývalého hájemství IPB údajně řekl, že se chovají jako "divocí koně, kteří v současné době cválají bez otěže vlastní cestou."

    V jiných novinách (Euro č.38, 19.září) jsem se dočetl, že Kavánek prohlásil: "Existující bílí koně se utrhli a cválají teď vlastní cestou", což podle mého názoru mnohem lépe vystihuje skutečnost, že jde o tzv. bílé koně, nikoli o koně divoké.

    Neboť čím jsou vlastně takoví lidé jako Ivan Zach, který dnes údajně vlastní společnost Domeana a činí si nárok na TV Prima? Stačí se podívat do obchodněrejstříkové minulosti Ivana Zacha, aby bylo zcela jasné, že se motal vždycky tam, kde ho "hoši z IPB" potřebovali, včetně kontroverzních privatizací Karlovarského porcelánu nebo novoborského Crystalexu.

    A já jsem - na rozdíl od Jany Ciglerové - porozuměl Kavánkovu poselství takto: pupeční šnůra úvěrových privilegií, která propojovala centrálu IPB s jejich bílými koňmi v jednotlivých společnost holdingu se převzetím IPB do vlastnictví ČSOB přetrhaly. Tito bílí koně jsou teď bez otěží a bez opratí a musejí se dnes postarat sami o sebe tam, kde se v okamžku pádu IPB ocitli a každý z nich se snaží zachránit a urvat pro sebe, co se dá.

    Ivan Zach to zkouší s Domeanou, o které někdejší tisková mluvčí Barbora Tachecí tak přesvědčivě prohlašovala, že je plně pod kontrolou banky IPB, a že IPB v Domeaně TV Primu jenom "dočasně zaparkuje" do doby, než si vytvoří novou strukturu svého investičního holdingu.

    Dnes se Ivan Zach tváří, jakoby Domeana byla zcela samostatným subjektem bez jakýchkoli závazků ve vlastnictví GES Holdingu. Proti tomu se brání ČSOB smlouvou z roku 1995, podle níž Domeana dostala nikoli vlastnická práva, ale pouze právo spravovat přímé i nepřímé majetkové účasti banky - tehdy IPB, dnes ČSOB.

    Vedle TV Prima se tady vede boj hlavně o IPB Pojišťovnu a Českomoravský penzijní fond, ale protože rozřešení všech těchto sporů soudní cestou nějakou dobu potrvá, zdá se mi, jakoby se ČSOB snažila urychlit celou věc a napadnout slabé místo protivníka alespoň ve věci TV Prima .

    Podle toho, co se dozvídám z médií, ČSOB se zřejmě snaží využít zákona č.468/1991 a jeho paragrafů o nepřevoditelnosti licence, přičemž jí do karet hraje současné správní řízení, které Rada ČR pro R a TV vysílání zavedla proti FTV Premiéra právě kvůli nejasným a netransparentním vlastnickým poměrům jejích majitelů..

    Ivan Zach ovšem také nezahálí. Snaží se prosadit do vedení TV Prima své lidi, kteří by nasměrovali toky peněz tak, aby dluhy zůstaly servisním organizacím a bance (zadluženou servisní společnost Premiéra TV a.s. prý už poslal do konkurzu), a zisky zůstávaly u držitele licence FTV Premiéra, kterou Domeana zatím stoprocentně ovládá.

    Je tu ovšem jeden háček. Kdyby se přišlo na to, že provozovatel vysílání FTV Premiéra porušil zákon 468/1991 - například tím, že licence byla neuatorizovaně převedena na jiný subjekt, nebo že zde byly provedeny změny, o kterých nebyla Rada předem informována, mohla by FTV Premiéra o licenci pro vysílání TV Prima přijít, čímž by její hodnota pro Domeanu klesla na nulu.

    Problém je v tom, že Rada se až dosud v podobných situacích stavěla do pozice mrtvého brouka. Zaštítěna obecností zákona a jedním precedenčním judikátem se celou dobu tvářila, jakoby ji zajímaly jen poměry u držitele licence (zde FTV Premiéra) a nikoli u společností, které tohoto držitele licence vlastní či ovládají (zde Domeana). Takže jsem velice zvědav na to, jak to všechno dopadne.

    Ti, kteří mají zájem o informace, jak Rada převedla stoprocentní účast IPB v FTV Premiéra na a.s. Domeana, si mohou nalistovat na http://www.rrtv.cz poslední výroční zprávu Rady za rok 1999, kapitolu II.2.3., str.55.

    V této souvislosti mne napadá, že i Jiří Šmejc z MEF Holding, který půjčil Železnému peníze na novou Novu, může být také takovým bílým koněm, který se teď bez opratí musí snažit sám za sebe. U něho si však nejsem zcela jist, zda není zapřáhnut ještě do nějakého jiného kočáru.

    Situaci, kdy MEF Holding se přihlásil do licenčního řízení Bulharsku o frekvence, na kterých se až dosud retransloval ruský program (cca 65% pokrytí), se dá vysvětlit dvojím způsobem:

  • buď Šmejc a MEF Holding chtějí všem doma ukázat, že své mediální podnikání, ke kterému se dostali jako slepí k houslím díky ješitnosti a schopnostem Vladimíra Železného, mají pevně v ruce a chtějí ho dále rozvíjet, byť šance, že by mohli v konkurenci ostatních žadatelů v Bulharsku uspět, je podle všeho mizivá;

  • nebo ti, kterým Jiří Šmejc slouží jako bílý kůň, mají v Bulharsku tak dobré známosti, že si troufají vstoupit do soutěže i na tomto neprobádaném území.


    Mezinárodní měnový fond v Praze: bublina praskla

    Tento článek Andrease Beckmanna vyšel v angličtině v aktuálním vydání časopisu Central Europe Review.

    Měla to být příležitost k hrdosti.

    Když se začalo v roce 1995 vyjednávat se Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem o tom, že by se mohl jejich společný summit konat v Praze, Česká republika byla ještě mezi postkomunistickými zeměmi hvězdou. Možnost přivítat činitele dvou ctihodných světových institucí byla považována za symbol toho, jak daleko to Česká republika dotáhla na cestě od komunismu k prosperitě.

    To bylo tehdy. Teď je to jiné.

    Od té doby, co byla v roce 1996 uzavřena dohoda, že se v Praze bude konat tento summit, ukázalo se, že je "tygří ekonomika ve střední Evropě" jen z papíru. A i Světová banka a Mezinárodní měnový fond se dostaly do obtížné situace poté, co reagovaly nekompetentně na finanční krizi v  Asii a na rostoucí protesty proti globalizaci.

    A co se týče samotné vrcholné schůzky, Češi přišli o svůj samolibý úsměv. Vyhlídky na to, že vznikne Seatle II, III nebo IV (podle toho, co počítáte), způsobují, že celá záležitost vypadá spíš jako noční můra než jako záminka otevřít šampaňské. Nervozita se šíří nejen mezi činiteli vlády a bank, v policii a mezi šéfy poboček restaurace McDonald, ale také, jak se zdá, i mezi mnohými normálními českými občany.

    Noční můra ostrých pouličních bitek mezi policií a hordami demonstrantů zastínila veškerou vážnější debatu o globalizaci, která naplňovaa český tisk během srpnové okurkové sezóny. Podle zpráv se má v Praze sejít 15 000 - 50 000 demonstrantů a alespoň 10 000 jich má být ze zahraničí.

    Vyhlídky na to, že by se do ulic mohly vydat desetitisíce osob, jsou znepokojující pro obyvatelstvo i tisk, které (deset let po sametové revoluci!) stále považují pouliční demonstrace za něco velmi blízkého terorismu. Portréty těchto očekávaných 50 000 demonstrantů, líčených v českých novinách a televizních stanicích jako osoby nemyté a nečesané, jako násilné vrhače kamení, vyvolaly v celé zemi v této věci intenzivní hysterii.

    Podle pražského primátora Jana Kasla mezi jinými byla techno party, která zahltila začátkem srpna malou vesnici v jižních Čechách a kterou navštívilo několik tisíc právě takovýchto nemytých a nečesaných mladých lidí, jasnou ukázkou toho, co brzo čeká hlavní město Prahu ve velkém měřítku.

    Denní zpravodajství podrobně sledovalo rigorózní přípravy na vlnu demonstrantů: 11 000 policistů bylo zmobilizováno, byly nakoupeny nové zásoby slzného plynu, počet sanitek byl zdvojnásoben, byly připraveny postele v nemocnicích. Městská správa prý také připravila asi 150 lůžek pro ubytování obyvatel, jejichž byty budou možná v pouličních bitkách poškozeny.

    Zdeněk Hrubý, jemuž vláda svěřila dohled nad přípravami vrcholné schůzky, nakonec obvinil ministerstvo vnitra z šíření hysterie, poté co doporučilo, aby se lidi zásobili potravinami a pokud možno po dobu vrcholné schůzky opustili Prahu.

    Vzhledem k tomu, že se vrcholná schůzka zdá proměňovat stále více v noční můru než v sen, jaký se původně čekal, pozornost se soustředila na to, jaké finanční výhody může tato akce přinést.

    Zvýšená policejní přítomnost a další neočekávané přípravy znamenaly, že náklady na organizaci schůzky překročily miliardu českých korun. Kromě toho stála adaptace bývalého komunistického "Paláce kultury" , kde se dříve konaly sjezdy komunistické strany, na vhodnou budovu pro setkání bankéřů, přibližně 2,8 miliardy korun. Celkem bude celá legrace stát přibližně 4 miliardy korun.

    Studie, kterou vypracovala poradenská firma Deloitte and Touche očekává, že z vrcholné schůzku připlyne Praze a České republice asi 1,1 - 3,3 miliardy korn. Očekává se, že během následujících pěti let připlyne dalších cca 7,8 - 17,1 miliard korun formou investic. Ministr financí Pavel Mertlík a předseda České národní banky Josef Tošovský chtějí využít setkání bankéřů jako šanci předvést potenciálním investorům svou zemi.

    Pro město Prahu je vrcholná schůzka dobrou příležitostí, jak zvýšit příjmy z turistiky. Návštěvy Prahy, které České republice vydělávají zdaleka nejvíce turistických dolarů, se za poslední dva roky už výrazněji nezvyšují a zdá se, že jejich počet bude klesat. Vedoucí představitelé města doufali, že při příležitosti vrcholné schůzku navštíví lukrativně Prahu mnoho lidí, kteří by tam jinak necestovali.

    Jestli povede vrcholná schůzka Světové banky a Mezinárodního měnového fondu v Praze skutečně k novým investicím pro Českou republiku a promění Prahy v kongresovou Mekku, to samozřejmě bude záležet na tom, jestli tisíce delegátů v podnikatelských oblecích odjedou z města s pozitivními vzpomínkami. Pokud nikoliv, marketingové cvičení by mohlo být kontraproduktivní. Aby to dopadlo dobře, české ministerstvo financí připravilo zvláštní kursy a poradenství o zdvořilosti a osobní hygieně pro stovky mladých lidí, kteří budou při akcích fungovat jako pořadatelé.

    Bude to stačit? Pokud vím, nikdo se nepokusil přesvědčit pražské taxíkáře, aby se nepokoušel své bohaté zákazníky okrást, ani nikdo nevyučoval podmračené prodavačky v pražských obchodech, aby se chovaly vstřícněji.

    Češi doufají, že to dobře dopadne. V současnosti by to znamenalo aspoň to, že by si mohli po odjezdu posledních bankéřů i dlouhovlasatců zhluboka oddechnout.


    Rakousko: Evropská unie kapitulovala

    Zhodnocení toho, jak v minulých dnech psal britský tisk o střední Evropě, napsal původně v angličtině pro časopis Central Europe Review Oliver Craske.

    Z toho, jak málo o tom psal britský tisk, byste to asi nepoznali, ale je pravděpodobné, že nejvýznamnější evropskou událostí minulých dní bylo rozhodnutí 14 vlád Evropské unie ukončit sankce, které uvalily před několika měsíci na Rakousko poté, co vstoupila extrémně pravicová Strana svobodných do rakouské vládní koalice. Rozhodnutí zrušit sankce následovalo po doporučení tří "moudrých mužů", nezávislé komise, která zjistila, že Rakousko zachází s menšinami "daleko lépe než mnoho jiných členských zemí EU" a že sankce vyvolávají v Rakousku kontraproduktivní nacionalistickou reakci.

    Rozhodnutí zrušit sankce bylo charakterizováno jako "kapitulace" v deníku Independent (13. září), jako "trapný ústup" a "podstatné vítězství pro Vídeň", jak napsal Daily Telegraph (také 13. září). Economist 16. září konstatoval, že by "bylo dobře, kdyby vlády zemí Evropské unie trochu více respektovaly voliče. Voliči by bývali neposkytli moc Straně svobodných, kdyby jim řádně sloužily jejich tradiční strany." Velký význam zrušení sankcí EU proti Rakousku však spočívá v tom, že to trochu víc uvolňuje prostor pro rozšíření Evropské unie směrem na východ.

    Komise tří moudrých mužů, jejíž předsedou je bývalý finský prezident Marti Ahtisaari, založila Evropská unie letos v červenci. Úkolem komise bylo prozkoumat, jak to vypadá v  Rakousku s dodržováním občanských práv a jak je podstata Strany svobodných. Široce to bylo interpretováno jako pokus EU najít řešení bez ztráty tváře - EU se chtěla dostat ze stále nepříjemnější slepé uličky. Hrozilo, že dojde k narušení procesu rozšiřování Evropské unie. EU si taky přála ovlivnit dánské referendum o euru, které se má konat 28. září. Právě proto také vydala své rozhodnutí "rada moudrých" velmi rychle.

    Musíme si ale uvědomit, že další etapy blokující taktiky ze strany Rakouska teprve přijdou. Zaprvé, britský tisk si povšiml, že zpráva vyvážila svůj verdikt ostrou kritikou Strany svobodných za to, že vyvolává "xenofobní emoce" a "trivializuje historii" nacistické éry v Rakousku. Vedoucí představitelé EU, kteří se spálili, se už ale těžko odváží uvalovat na Rakousko další tresty, vzhledem k tomu, že se blíží znepokojující možnost, že letos v zimě se do vlády v Itálii dostane tamější extrémně pravicová Nacionální aliance. Ale je možné, že bude stačit jediný Haiderův provokativní projev, aby se celá otázka znovu vrátila na přetřes.

    Kromě toho existuje ještě možnost, že bezjaderné Rakousko bude blokovat vstup České republiky do Evropské unie kvůli námitkám proti české jaderné elektrárně Temelín, která má být brzo uvedena v provoz jen padesát kilometrů od rakouské hranice. Týdeník Economist nedávno poznamenal (2. září), že "vztahy mezi Rakouskem a jeho českými sousedy na severu .. jsou poslední dobou chladné, protože se Češi rozhodli, podle většiny Rakušanů trochu přeochotně, tancovat podle melodie 14 členských zemí Evropské unie, které více méně ostrakizovaly Vídeň."

    Význam těchto událostí byl poněkud pohřben pod jinými zprávami v britském tisku, jemuž minulý týden dominovala dvě témata: vojenská operace, která se konala 10.září a jejímž účelem bylo zachránit šest britských vojáků, zadržovaných v Sierra Leone; akce se považuje za úspěch, přestože jeden Brit přišel o život; a celý týden trvající benzínové blokády, jejichž cílem bylo vymoci si snížení daní z benzínu, a které celou zemi téměř úplně ochromily.

    Tato témata neměla příliš mnoho společného se střední Evropou, i když pokud se podíváme pod povrch, najdeme i tentokrát, významy, které jsou relevantní pro střední Evropu.

    Chudý příbuzný

    Pro deník Times (13. září) byla operace v Sierra Leone protikladem problémům, které zažívá německá armáda, která se v důsledku nedostatečných zdrojů a demoralizace stává "chudým příbuzným NATO". Dopisovatel deníku Times Roger z Německa Roger Boyes sice uznal, že německá armáda hraje důležitou roli v Kosovu, ale přirovnal ji kriticky k armádě britské (která sama byla kritizována pro nedostatek financí během kosovského konfliktu). "Na samotnou představu, že by byla německá armáda schopna zorganizovat takovouto záchrannou akci v Sierra Leone reagují vojenští odborníci úsměvy a pocitem trapnosti."

    Boyes charakterizoval nedávné reformy armády, které provádí kancléř Schroeder, jako "nedovařené", protože se pokoušejí proměnit německou armádu v profesionální moderní jednotky a chtějí financovat velké armádní projekty, přičemž však jsou zároveň omezovány vojenské výdaje. Boyes poznamenal, že zatím je Schroeder "teflonovým kancléřem" (žádný skandál na něm dosud neulpěl), ale uvažoval, zda jeho politika vůči armádě může vést k problémům.

    Pražské přípravy

    Náhlá krize ohledně pohonných paliv ilustruje, že je aktuálnost hospodářských a finančních otázek nejméně celoevropská, ne-li globální, a že v tomto případě Evropa stále více znamená západ i východ. Globalizace je nyní v České republice velmi citlivým tématem, neboť se Praha připravuje na vrcholnou schůzku Mezinárodního měnového fondu a Světové banky a n očekávané velké demonstrace.

    Zpráva, zveřejněná 24. srpna v deníku Guardian, (zde v BL) informovala, že činitelé britských zvláštních jednotek Special Branch před vrcholnou schůzkou jednali se svými českými protějšky. Českou policii cvičila také FBI a konzultován byl i Interpol. Mezitím najímají nemocnice další zaměstnance a zásobují se léky a "restaurace rychlého občerstvení objednaly už náhradní skla do výkladních skříní, protože vědí, že je asi budou potřebovat."

    Přípravy od demonstrantů byly, jak se zdá, také důkladné. Guardian našel na internetových stránkách některých aktivistů "informace, jak říct česky fráze jako´Ty fašistické prase!´anebo ´Kde je nejbližší McDonald?´"

    Očekává se, že během vrcholné schůzky dojde k násilnostem, protože má přijet 15 000 - 50 000 ortodoxních protiglobalizačních aktivistů a alespoň někteří z nich chtějí porušovat veřejný pořádek. Britský tisk se shodl v názoru, že vládne znepokojení, jestli se české policii podaří situaci zvládnout, "Křivolaké uličky a skryté dvory, které přitahují miliony turistů, jsou pro policejní práci noční můrou," napsal Julius Strauss v deníku Daily Telegraph (12. září). "Daleko menší protesty vyvolaly v Praze chaos, a policie byla obviňována, že buď zůstala v nečinnosti anebo že reagovala příliš tvrdě."

    "Policie bude ozbrojena slzným plynem, vodními děly a ostrou municí," poznamenal Justin Huggler v deníku Independent (13. září). "Ale jejich zbraně nebudou nabité. Pistole CZ-82 české výroby jsou tak nebezpečné, že před dvěma lety, když jednomu policistovi pistole upadla, zastřelilo to kolemjdoucího chodce." Independent také citoval policejní mluvčí, která konstatovala, že bude policie dodržovat politiku "maximální tolerance", aby nedošlo k opakování násilností ze Seattle z listopadu 1999.


    Syndrom Toma a Jerryho: řítíme se do analfabetické kultury obrázků?

    Ivan Sosna

    Kdybychom pojali současná tištěná média jako moderní bajku o soupeření písmenek s obrázky, jako jakési věčné klání Toma a Jerryho nebo vlka a zajíce, museli bychom konstatovat, že v tomto alfabeticko-ikonickém souboji získává stále více navrch soupeř číslo dvě. Jinými slovy, hodně obrázků, méně textu, minimum dlouhých článků a maximum zhutněné informace.

    Koukám a nečtu

    I když výsledek sporu o to, zda moderní člověk přestává číst, není tak úplně jasný (prodej knih na německém trhu prý roste), naprostá většina novin a časopisů už počítá s příjemcem informací, který o dlouhé louskání písmenek zájem nemá. Svou roli samozřejmě hraje i razantní vpád moderních, obrazově založených zdrojů informací (televize, video, počítače). Ironik by asi rovnou začal hovořit o analfabetické kultuře obrázků... Lidí, kteří mají po shlédnutí televizních zpráv pocit, že jsou informovaní a že se už nemusí namáhat novinovou četbou o tomtéž, není určitě málo. Podobně i těch, kdo se spokojí s nejelementárnější verzí informací v lákavém balení bulváru (např. Blesk) nebo četkařských zkratek (v Praze deník Metro).

    Nečtu - nemyslím - věřím

    Každý, kdo někdy něco psal do jakéhokoliv časopisu (vyjímám odborné a vědecké), to zná: ne moc dlouhé, nejraději tak půldruhé strany rukopisu na jednu tiskovou, rozsah nanejvýš dvoustrana, u velkých článků občas sežere celou stranu nebo dokonce dvoustranu dominující otvírací fotka. Jinak to nebude nikdo číst...

    A tak se probojováváme životem s předžvýkanými zestručněnými informacemi, z nichž se sice dozvídáme, co kdo řekl a udělal, ale už mnohem méně o okolnostech, zdrojích problému a možných důsledcích a případně o alternativních názorech.

    Že to šetří cenný čas, který každý normální člověk potřebuje na práci, na zajištění živobytí, na to, aby "žil"? Taky to ale vede ke ztrátě vlastního uvažování, analytické schopnosti, obezřetnosti, určité potřebné skepse. Vede to ke snadnému přijímání servírovaného a tedy i ke snadné manipulovatelnosti. "V televizi říkali", "v novinách včera psali" - vyploďte sebeprůhlednější mystifikaci a uvidíte, kolik lidí na ni skočí (samozřejmě taky proto, že čtou narychlo, "nepořádně", fixují si třeba jen titulek, atd.). O tom, že slabý čtenář je i největším důvěřivcem, existují jistě i odborné studie.

    Parodie na analýzu?

    Podrobné články tedy moc nepěstujeme. Pak ovšem nepřekvapí, že vedle řady dobře napsaných a přehledně souhrnných článků vídám občas třeba v Mladé frontě DNES (a kdybych četl i jiné, našel bych jistě i tam) i textíky označené jako "analýza", které tento vznešený pojem přímo degradují. Snad se jejich autorům zdá, jak hluboko pronikli, ale skutečnost, že kromě holých fakt přinesou i něco navíc, k tak hrdé nálepce ještě přece neopravňuje.

    Neuspěl Prostor ani Hvížďala

    Dokud nebudeme mít noviny rozsahu klasických "lordských" Timesů a podobných (víme, jak dopadl pokus Prostoru), nelze asi od deníku rozsáhlé analytické čtivo očekávat. Schopnost podat problém nezkratkovitě by mohly pěstovat časopisy - ale i ty jdou ve většině případů efektní cestou obrázek + text.

    Bylo velice zajímavé sledovat několik nedávných článků Karla Hvížďaly (většinou tuším v MFD), vycházejících z jemu tak dobře známé německé reality. Úspěch a náklad týdeníku Der Spiegel, vyznačujícího se mj. i kvalitními, pracnými a analytickými články, je v podmínkách našeho malého trhu zjevně nemyslitelný. Naše specifika asi nedocenil či neodhadl ani sám Hvížďala, když před lety zakládal časopis TÝDEN, v původní představě právě takový seriozní zpravodajský týdeník s množstvím kvalitních ponorů pod povrch věcí a událostí. Jistě si představoval, že vše půjde lépe a jinak, než jak se historie časopisu vyvinula. Obávám se ale, že ani dnes ještě doba hladu po analýzách nenastala.

    Proto zaslouží poděkování každý, kdo věcné a přitom delší texty jen neseškrtá či neodmítne, nýbrž alespoň občas uveřejní. Získává tak zásluhy o naše myšlenkové nekrnění.

    Internet jen pro blby?

    Trochu na rozpacích jsem z internetu. Příkaz doby - krátké texty - tam platí skoro za zákon. Mladí flexibilní a dynamicky rozpohybovaní uživatelé webu surfují, klikají a přeskakují, tvrdí se. Další zdroj vycucané zkratkovité informace je tak na světě a pro internetistu se může stávat normou.

    Dost dobře to nechápu. Je snad internet převážně pro povrchní hlupce? Není přece žádný problém zajímavý text si stáhnout a přečíst dodatečně v klidu. Nemusím tak schovávat stoh nedočtených nebo nevystříhaných novin a časopisů, výstřižky nalepovat a třídit, s článkem můžu dál textově pracovat. Počítači délka článku nevadí, a je-li zajímavý, proč by měla mně?

    Problém je snad právě spíš v tom "zajímavý" než "dlouhý". Zřejmě bude chtít internetové psaní trochu pozměněný styl - razantní poutavé titulky, rozdělení do kratších úseků se zvýrazněnou dílčí otázkou na začátku a živým vtipným shrnutím na konci, nepříliš dlouhé a košaté věty, příklady, samozřejmě i schémata, grafy a podobné prvky. A odkazy, samozřejmě! (Uvažuji jen tak zběžně, někdo, kdo se takovou tématikou živí, by jistě přišel na další prvky a dokázal by "strategii internetového psaní" podat pregnantně.)

    Podle právě nadhozených zásad je i tento můj text nepříliš dobrý: hlavní titulek chce být zajímavý, ale je moc dlouhý, pokusil jsem se sice - poněkud násilně - o lákavé mezititulky, ale není to ono, nedal jsem si práci s čísly a více konkrétními příklady (píšu to zadarmo v čase, za nějž mě nikdo neplatí), věty jsou příliš rozvité a dlouhé...

    Jsem moc ukecaný?

    A je taky pravda, že skoro každý článek je v původní verzi moc ukecaný a dá se zkrátit. To, že počítač záplavu písmenek bez problémů unese, je sice ohromná výhoda, ale taky riziko. Tento text jsou asi tři normostrany a k zestručnění mě nenutí nic než vlastní pocit, že je to moc dlouhé. Šel by zkrátit třeba o pětinu? Určitě ano...

    Proč toto všechno píšu? Jednak proto, abych hájil třeba i delší ale kvalitní texty o něčem, jednak jako diskusní příspěvek na téma internetové psaní.


    Jaké jsou tedy čtyři důvody pro zrušení televize?

    Marek Houša

    Pokud tu knihu neznáte, jak to, ze jste se nezeptal, co jsou ty čtyři důvody?

    Zde jsou:

  • Nutné deformace reality, aby vůbec byla zobrazitelná a aby nebyla nudná

  • Zprostředkovaná a značně okleštěná "zkušenost" budí falešný dojem úplné zkušenosti

  • Riziko poškození tělesného zdraví diváka

  • Tendence stát se jediným zprostředkovatelem zkušenosti

    Realita musí být v televizi deformována, aby vůbec byla zobrazitelná a aby nebyla nudná Obsahová omezenost televizního vysílání je určována technickými faktory. Některé situace (především vztahy) nemůže televize zachytit v celé šíři nebo vůbec, jiné dokáže vystihnout výborně (konflikt, rvačka). Nejpůsobivěji totiž přenáší jednoznačné informace, které se odehrávají v krátkém časovém rámci. A diváci sledují především ty pořady, které na ně nejvíce zapůsobí. Proto musí být realita zjednodušována a materiál se před odvysíláním ještě technicky upravuje, aby udržel divákovu pozornost. Televizí zprostředkovaná "zkušenost" je velmi omezená, přesto v divákovi budí falešný dojem úplné zkušenosti

    Industrializace a s ní související rozvoj médií z lidí dělá pouhé pozorovatele světa. Musíme média intenzivně sledovat, protože musíme znát více než je třeba proto, abychom obstáli, ale nemáme čas a finanční možnosti poznávat sami. Jako nejpohodlnější sdělovací prostředek oblíbený u nejširší vrstvy lidí se prosadila televize. Protože je její sledování pohodlné ( a návykové) stává se televize nejoblíbenějším hlavním zprostředkovatelem informací - zkušeností. Ale kvůli omezenému informačnímu poli, které je televize schopna předat ztrácíme schopnost rozpoznat co je skutečné, co je smyšlené. Co nás ohrožuje, co nám prospívá. Riziko poškození tělesného zdraví diváka

    Sledování televizního obrazu vyvolává u diváka nežádoucí neurofyziologické reakce. Mimo jiné tyto reakce vedou k přijímaní obrazů, které nám vnucuje někdo zvenčí. To podporuje růst akceptace autokratického způsobu vlády. Centralizace moci prostřednictvím televize

    Televize se snaží motivovat lidi ke spotřebnímu chování, protože to akceleruje její další rozvoj.

    Není náhoda, že televizi ovládá určitý typ lidí a že jejím prostřednictvím může ovlivňovat chod společnosti jen pár největších společností. Muselo k tomu dojít - působením technických a ekonomických vlivů. Volně podle knihy "Jerry Mander: Čtyři důvody pro zrušení televize, Doplněk, Brno 2000".

    Marek Houša


    Oznámení:

    Bobošíková šéfredaktorkou

    Praha 20. září 2000 - Po dvou dnech testování dnes začal na internetové adrese www.interview21.cz ostrý provoz nového internetového deníku pro ekonomiku a politiku - "Interview 21". Šéfredaktorkou je Jana Bobošíková, bývalá moderátorka ČT. Kromě původních i agenturních informací, deník přináší každodenní přehledy českého i světového tisku, monitoring aktuálních rozhodnutí parlamentu, vlády a ČNB. Z hlediska dopadů do mezinárodního podnikatelského prostředí je důležité, že podstatné informace jsou poskytovány i v angličtině.

    Obsah informačního serveru zpestřuje každodenní on-line moderovaná konference s klíčovými osobnostmi ekonomického a politického života. Deník existuje samostatně, pouze v elektronické podobě. Navíc je prvním elektronickým periodikem s plnohodnotnou akreditací v Parlamentu ČR. Vydavateli a majiteli tohoto nového, čistě českého, internetového deníku jsou Jana a Pavel Bobošíkovi, kteří celý projekt financují z vlastních zdrojů.

    "Naše informace pro strategické rozhodování budou vždy založeny na úctě k faktům," uvedla Jana Bobošíková o svém novém projektu. Pozvání k on-line moderované konferenci "Interview21" již přijali, a s návštěvníky deníku již hovořili, náměstek ministra financí Jan Mládek a předseda ČMKOS Richard Falbr.

    Bobošíková ocenila pozornost, kterou jejímu novému deníku věnovali kolegové z Britských listů, dalšího významného internetového periodika, které v Glasgowě vydává Jan Čulík. Ten o "Interview 21" prohlásil: "Vypadá to dobře. Je vidět, že to není žádná amatérská stránka bez peněz, jako Britské listy, ale že je to zcela seriózní business proposal."

    Kontakt:
    Donath-Burson-Marsteller
    Michal Donath
    Tel.: 02/2421 1220
    Fax: 02/2421 1620
    GSM: 0602 222 128
    michal_donath@cz.bm.com

    Poznámka JČ: Celé znění dopisu Jana Čulíka Janě Bobošíkové, z něhož cituje výše uvedená tisková zpráva, však bylo:

    Paní Bobošíková,

    vypadá to dobře. Jenže ta vaše původní formulace, to byla skutečně chyba. Byla byste ochotna Britským listům sdělit, kdo to financuje a jaké máte s tím plány? Je vidět, že to není žádná amatérská stránka bez peněz, jako Britské listy, ale že je to zcela seriózní business proposal. Pak ale vzniká otázka: je to skutečně finančně realizovatelné? Na základě jakých investic to děláte? A jak dlouho vás bude investor podporovat, než to bude profitabilní?

    Přiznávám, že jsou to otázky dost na tělo, v ČR se málokdy hovoří o tom, kdo jaké médium vlastní. Myslím ale, že by velmi podpořilo autoritativnost vašich stránek, kdybyste tohle vysvětlila.

    Což se výše uvedeným tiskovým prohlášením zjevně stalo - i když zatím nevíme, kdy investoři očekávají, že se nový server stane profitabilním a pokud nikoliv, zda ho hodlají financovat trvale bez ohledu na jeho ziskovost.


    Děti Země - Lidi pro Liberec:

    Výzva spalovně: zastavte provoz!

    Děti Země - Liberec, Bažantí 3/376, 460 01 Liberec,

    tel.: 0602/137820 (Simona Jašová) e-mail: dz.liberec@ecn.cz

    Lidi pro Liberec - Mgr. Zuzana Chalupná, 0602649879, tel.+fax: 048/5109204

    Občanská sdružení Děti Země a Lidi pro Liberec dnes zaslala vedení spalovny v Liberci dopis, kterým vyzývají spalovnu k okamžitému zastavení jejího provozu.

    "Chceme od vedení spalovny, aby co nejrychleji přešlo od slov k činům. Takovýmto činem by podle nás mělo jednoznačně být okamžité odstavení spalovny z provozu do doby, než budou realizována taková opatření, která sníží množství dioxinů vypouštěných spalovnou do ovzduší Liberce "uvedl jeden z mluvčích sdružení Lidi pro Liberec, ing. Oto Pokorný.

    Text dopisu:

    František Nyč - ředitel Termizo a.s.
    tř. Dr. Milady Horákové - areál TVO
    460 07

    V Liberci dne 20.9. 2000

    Věc: Výzva k zastavení provozu spalovny

    Vážený pane řediteli,

    na základě dvou posledních měření dioxinů ve spalovně, provozované Vaší společností, Vás jménem občanů Liberce žádáme o odstavení spalovny z provozu. Dle našeho názoru by spalovna měla být odtavena minimálně do doby, kdy bude vyměněn spalinový ventilátor a bude provedeno nové měření dioxinů. Nesouhlasíme s Vaším přístupem, kdy i poté, co jste byli seznámeni s výsledky měření dioxinů, pokračujete v pálení odpadu, bez ohledu na zdraví obyvatel Liberce.

    Zároveň Vás žádáme o vysvětlení Vašeho postupu ve věci výměny spalinového ventilátoru. S nutností výměny této části technologie spalovny jste seznámeni již od prosince loňského roku. kdy jste přejímali spalovnu od zhotovitele. Proč jste v této věci nezjednali nápravu okamžitě, tak, jak jste tuto věc prezentovali v tisku?

    Na níže uvedené adrese očekáváme Vaši reakci na naši výzvu.

    Adresa:

    Oto Pokorný

    Majakovského 327

    Liberec 6 46006v

    S pozdravem

    Za občanské sdružení Lidi pro Liberec - Ing. Oto Pokorný, MUDr. Andrea Šlechtová,

    MUDr. Kateřina Absolonová, Mgr. Zuzana Chalupná

    Za Děti Země Liberec - Simona Jašová


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|