9. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 9. 2008

Přední americký konzervativec hodnotí plánovanou evropskou protiraketovou základnu jako koncepčně zastaralou. Nové technologie PRO nebudou vyžadovat permanentní přítomnost amerických sil v Evropě.

KD│ Polsko a Spojené státy zpečetily smlouvu o umístění antiraket. Spolu s radarem v České republice byl systém navržen tak, aby Evropě a a východní části USA poskytl omezenou ochranu proti útoku raket středního a dlouhého doletu z Íránu. Pokud se domníváte, že to je konec příběhu, jste na omylu, píše viceprezident konzervativního Lexington Institute ve virginském Arlingtonu a signatář Projektu pro nové americké století (PNAC) Daniel Gouré. Rusko totiž dlouho varovalo, že v případě rozmístění systému ve Východní Evropě podnikne odvetné kroky.

8. 9. 2008

KD│ Polské a také jeden ruský zdroj dnes informovaly o zadržení štábu polské veřejnoprávní televize TVP na území ruské nárazníkové zóny v Gruzii. Novináři spolu s gruzínským řidičem byli zastaveni hlídkou složenou z ruských vojáků a jihoosetských milicionářů nedaleko vesnice Karaleti, mezi jihoosetským správním centrem Cchinvali a zhruba 20 kilometrů od gruzínského města Gori. Podle vyjádření polské ambasády v Tbilisi to vypadá, že jejich auto objelo ruský kontrolní bod v Karaleti a proniklo hluboko do nárazníkové zóny kontrolované Rusy.

9. 9. 12:00 V uterý v časných ranních hodinách byla dvojice novinářů propuštěna, informuje TVP. Zadržený novinář Dariusz Bohatkiewicz uvedl, že dostali nazpět všechno vybavení, peníze i mobilní telefony. "Mysleli si, že jsme špióni, ale chovali se k nám velmi dobře, konstatoval tým polské veřejnoprávní televize TVP. Vojáci, kteří je zadrželi, kritizovali podle Bohatkiewicze "nedostatek objektivity" polských médií i polských politiků během gruzínské války.

8. 9. 2008

Rusko podmínečně souhlasí se stažením svých jednotek z gruzínského území, s výjimkou Abcházie a Jižní Osetie, do druhého týdne v říjnu. Ruský prezident Dimitrij Medvěděv uvedl, že ruské jednotky budou staženy z Gruzie, až bude v Jižní Osetii rozmístěno 200 pozorovatelů Evropské unie. Medvěděv po rozhovorech s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym dodal, že odchod ruských vojsk bude záviset na zárukách, že Gruzie znovu nepoužije síly.

9. 9. 2008

Že vám vnucují pověstné Rádio Jerevan? Že pět „nezávislých“ publicistů (Fištejn, Verner, Slezák, Komárek, Kubičko) tvrdě prosazuje výstavbu amerického radaru na území ČR, zatímco většina občanů je proti? Jistě, to je podoba tzv. reálpolitiky založené na vítězné demokracii po půl století života v totalitě.

Vysílání Radiofóra na stanici Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu nerespektuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu. Obsazení Radiofóra tzv. nezávislými publicisty nereflektuje pluralitu občanské společnosti, která se vyznačuje prakticky rovnováhou dvou soupeřících táborů. A nelze zapomenout na segment občanů, kteří svůj postoj k politickému dění vyjadřují většinovou neúčastí ve volbách. Nejsou to jen hlupáčci. Jejich absence ve volební místnosti je rovněž poselstvím, které by v demokratické společnosti nemělo zůstat bez odezvy. Ne však v Česku. Ne na Radiožurnálu.

9. 9. 2008
tisková zpráva Iniciativy Ne základnám k vystoupení na Petičním výboru PS PČR

Iniciativa Ne základnám se v úterý 9.8. 2008 zúčastní od 17:00 zasedání Petičního výboru PS PČR. Naše vystoupení lze shrnout do těchto bodů:

  • 130 000 podpisů, z toho desetitisíce získané přes léto - doklad trvalosti postojů veřejnosti k radaru a ohlasu naší práce.
  • Vždy jsme k problematice základny přistupovali racionálně. Potvrdilo se to, co jsme tvrdili od začátku - přes bagatelizace příznivců základny: základna je namířena proti Rusku, už přispívá ke zostřování napětí v globálním měřítku.
  • Události na Kavkaze nic nemění na našem odmítavém postoji k radaru.
9. 9. 2008

KE ZDRAVOTNÍ NEŠKODNOSTI RADARU V BRDECH

Myslím, že pořad, který uvedla včera Česká televize jako součást cyklu Reportéři ČT, vrátila redakci zpravodajství veřejnoprávní tvář a punc pro tento případ nezávislé instituce. Pozdě, ale přece. Střízlivé, věcné a přitom neodbytné chování reportérky Andrey Máslové. Nemusí všemu rozumět, ale musí se umět logicky zeptat. A trvat na své otázce. Všichni relevantní řečníci dostali velmi vyváženě prostor. Byli konfrontování s dostupnými fakty i s dezinformacemi. Vše, co mělo být po odborné stránce laickým a srozumitelným jazykem řečeno, řečeno bylo. Oběma stranami. A vládu to určitě nepotěšilo. V pořadu zazněly dvě naprosto nové informace, jejichž význam ovšem redaktorka nemohla postřehnout. Lze je ale připomenout.

Pořad se bude ještě vysílat v repríze ve středu 10. 9. 2008 v 12:50 na ČT 2 a v sobotu 13. 9. 2008 po půlnoci, shlédnout ho ovšem můžete kdykoliv - na internetu ČT.

8. 9. 2008

Spratek se ukázní, krávy dostanou drezuru

Jedině spolu, láskou i rozumem, ruku v ruce udrží zelenou politickou kometu na oběžné dráze.

Uplynulý víkend přinesl dvě velmi zajímavé události, které pomohly k tomu, aby mediálně vykrystalizovaly vztahy současné české politiky. Zelení si řekli, že být v parlamentu i ve vládě je fajn a měnit to by bylo jednoduše nepraktické a pro čím dál více lidí existenčně riskantní. Jen kolik nových organizací vzniklo... Nezbývá než gratulovat, zkoušku z českého politického účetnictví složili na výbornou. Jako správní premianti přitom nezapomněli ani na své současné přátele v nesnázích. Jak zvrhlé je koupat se ve vířivce s modelkou a nechat se u toho fotit! Jak politicky nekorektní, jak ubohé to je! Zvlášť teď, před volbami.

Michael Marčák: Jo, abych nezapomněl, bitva určitě nebude, my jsme v Černém moři a oni v Karibiku...
9. 9. 2008

9. 9. 2008

EUROSKOP│ Evropský parlament přijal zprávu o vlivu marketingu a reklamy na rovnost mužů a žen. Ta vyzývá členské státy, aby přispěly k vymýcení genderových stereotypů z reklam a marketingu. Opatření by se podle zprávy mělo zabývat i učebnicemi, hračkami a internetem. Zprávu předložila europoslankyně Eva-Britt Svensson z poslanecké skupiny Evropská sjednocená levice a Severská zelená levice (GUE/NGL). Zpráva kritizuje stereotypy rolí mužů a žen v reklamě. "Nutí muže, ženy, dívky a chlapce do předem definovaných umělých rolí, které jsou pro obě pohlaví ponižující a zjednodušují jejich postavení ve společnosti", uvádí se ve zprávě. Komise a členské státy mají vypracovat kodex chování pro reklamu, podle něhož by marketingová sdělení musela respektovat zásadu rovnosti mužů a žen a který by zabránil genderovým stereotypům a jakémukoli vykořisťování nebo ponižování mužů a žen. Zpráva poukazuje na to, že kodexy chování pro masové sdělovací prostředky a nové informační a komunikační technologie jen zřídka zohledňují otázku rovnosti pohlaví a zdůrazňuje, že v mediálním a reklamním světě je zapotřebí kladných příkladů. Podle Zprávy je samozřejmě třeba brát v úvahu skutečné (např. biologické) rozdíly mezi pohlavími i rozdíly individuální, avšak měli bychom vycházet z toho, že i přesto nás toho více spojuje, než rozděluje.

Zpráva byla schválena Výborem EP pro práva žen a rovnost pohlaví 19 hlasy, pět bylo proti a šest se zdrželo.

Eva-Britt Svensson: Zpráva EP o vlivu marketingu a reklamy na rovnost mužů a žen - česky ZDE

9. 9. 2008

Ruští finanční analytici tvrdí, že po znárodnění hypotečních gigantů Fannie Mae a Freddie Mac jsou všechny investice v USA silně rizikové. Investovat v Americe je prý prostě nebezpečné. Nafouklý investiční a finanční systém USA se stal téměř stejně nebezpečný jako dát peníze do primitivní finanční pyramidy: dříve nebo později spadne, tvrdí ekonomická komentátorka serveru Rosbalt, Marie Kovacenková.

Минфин США помогает России ZDE

9. 9. 2008

Ingušský prezident Murat Zjazikov obvinil USA z podpory separatismu. Podle něj v kavkazském Ingušsku nikdy nebyly rozšířeny představy o vystoupení země z Ruské federace. Opozice tvrdí, že za to Zjazikov očekává podporu ruské administrativy.

Газета: Мурат Зязиков осудил США за разжигание сепаратизма ZDE

9. 9. 2008

Kauza "Morava" prý vyvolala diskuse o etické stránce žurnalistiky. Ona nějaká existuje mimo přednáškové sály žurnalistických fakult? *) Na školách přitom učí lidé, kteří předtím v žádných novinách nepracovali. Přesto učí žurnalistiku či mediální studia.

Kroupa s placatou videokamerou přilepenou na břiše a recorderem na zadku, převlečený za Karkulku, tiše našlapuje lesem. Zpovzdálí ho jistí odstřelovač s noktovizorem. Mně se nemůže nic stát, vždyť nedělám nic špatného... Neeeéé... Probuzení ze sna vede k zpocenému vystřízlivění. Tak dlouho laškuje ministr vnitra Ivan Langr s policejním využíváním "agentů provokatérů" a tak dlouho děsí všechny "šibaly" dlouhými zadržovacími vazbami, až se démoni, které vypustil pro posílení uchvácené moci, chytají nastalého společenského klimatu a snaží se vyplnit společenskou objednávku.

Grázlové jsou v politice jako doma, sedí i ve vládě a v parlamentu, tak proč by si měl svět okolo brát servítky?

9. 9. 2008

Jistě je dobré, že ta upřesnění o provozu radaru na povrch vyplula. Ale co dál??? To, že vláda si dělá co chce a na občany a stát se neohlíží, je stejně zřejmé, jako že většina občanů ví, že tahle vláda lže. To co předvedla Česká televize nyní, by jistě byla uměla předvést i kdykoliv před tím. Teď jsou smlouvy podepsány... Pravda, nikoliv ratifikovány či schváleny parlamentem, ale to už zase pánové nějak "zašmoulí", jak je jejich dobrým zvykem. Ano, teď národ ví, že data  jsou zkreslená a dopady provozu radaru v Česku mohou být i jiné. Co ale z toho?, ptá se ze Saigonu čtenář Jiří Dvořák.

8. 9. 2008

ANALÝZA

Autentický citát z mailu Martina Bursíka, který shodou náhod dorazil do jiné schránky, ukazuje, že silové taktiky Martina Bursíka slaví úspěch. Diktát většiny ukázal morálku a demokracie zelené strany - respektive toho, co z ní zbylo. Ve vedení strany po jejím sjezdu už není nikdo, kdo by s Bursíkem v názorech na setrvání v koalici nesouhlasil. Namísto "rebelky" Dany Kuchtové se jako 1. místopředseda ocitl uhlazený ministr školství Ondřej Liška. Do vedení strany se dostala i Bursíkova partnerka Kateřina Jacques. Místopředsedou se stal i náměstek brněnského primátora Martin Ander. Členy předsednictva se stala ministryně Džamila Stehlíková, dosavadní členka předsednictva Zuzana Drhová a Ladislav Vrchovský z Moravskoslezského kraje. Tedy všichni, kteří patří do Bursíkova "pragmatického" tábora.

Voliči měli možnost těsně před volbami vidět, jak jsou se zelení schopni chovat, když se jim dá do rukou moc.

Michael Marčák: My jim to vosladíme, a voni nás vosolej...
9. 9. 2008

9. 9. 2008

ŠOK│ Situace mezi Pákistánem a USA se zostřuje. Minulý týden poprvé uskutečnily americké speciální jednotky vrtulníkový výsadek v Jižním Warízistánu a při pronásledování povstalců zabily dvě desítky lidí na území Pákistánu. O den později usmrtily rakety z amerického bezpilotního letounu čtyři osoby. V pondělí zasáhly rakety amerického bezpilotního letounu náboženskou školu ve vesnici Dandi Darpachejl, zabily 16 lidí a 20 lidí včetně žen a dětí zranily. Obec prý sloužila jako základna Talibanu. USA nazývají zabité militanty, nicméně na autonomních kmenových územích nosí zbraň každý. Je totiž znamením muže.

Pákistánská vláda ostře protestuje, nicméně nevypadá to, že by si z toho americká armáda cokoliv dělala. Jako odplatu za tuto miniinvazi uzavřel o uplynulém víkendu Pákistán hraniční přechod Torkham v Chajbarském průsmyku, přes který vede z oblasti Pešaváru důležitá zásobovací trasa jednotek ISAF v Afghánistánu. Převážně slouží k přepravě pohonných hmot. Politická logika amerických útoků není jasná, neboť z formálního hlediska se jedná o jednoznačné porušení výsostného území státu, který to Spojeným státům nepovolil. Pokořovat spojence se v islámském světě hrdých mužů se zbraní nevyplácí. Ze spojenců se snadno mohou stát nepřátelé.

Útok Pentagonu v Pákistánu ostře odsoudilo ústy ministra obrany Německo. Od roku 2001, kdy začala americká armáda realizovat svůj boj proti terorismu v sousedním Afghánistánu, sice Pákistán se postavil na stranu americké koalice, ale nikdy nedovolil nástup amerických jednotek z pákistánského území či nepovolil těmto jednotkám zasahovat na vlastním území.

Minulý měsíc USA zasahovaly v Afghánistánu. Afghánská vláda tvrdí, že v Azízabádu v provincii Herát zemřelo 90 civilistů, většinou ženy a děti. Počet potvrdila také OSN.

ČTK: USA útočí v Pákistánu, ten blokuje zásobování ISAF ZDE

Novinky, BBC, CNN: USA obnoví vyšetřování náletu s civilními oběťmi ZDE
9. 9. 2008

...jednoho krásného dne již více spořit nepůjde. Všechna okna budou izolována, střechy plné kolektorů, větrné mlýny kam oko dohlédne, mýt se budeme ve studené, auta budou jen na poukaz a poslední výrobní firmy přestěhovány do energií i nadále plýtvajících rozvojových zemí.....

Autoritářské režimy se ohledy na spokojenost obyvatelstva a světové veřejnosti příliš nezatěžují, a jejich ekonomiky se proto mohou rozjet naplno.

Demokratické společnosti naproti tomu pozvolna chudnou. Jak se to pozná? Především se nedostává pracovních míst pro obyčejné, průměrně nadané lidi; pracovních míst, která by je také uživila a umožnila jim vést normální život. Ti, kdo práci mají, musí pracovat do stále vyššího věku, a přesto jim ve stáří hrozí chudoba. Stále obtížněji zaplatitelné zdravotní a sociální systémy již nejsou přístupné pro všechny občany. Tyto a další skutečnosti nahlodávají důvěru obyvatel v demokratický systém a ohrožují budoucnost západních států.

Kavárna Dnes: "Analytik" Petr Robejšek: Autoritářské režimy vítězí a mohou zvítězit nad západní demokracií ZDE

8. 9. 2008

Nebyly v tomto ohledu nedělní "Otázky VM" na ČT1 jen dezinformací?

Všechna čest, že ČT1 získala na nedělní "Otázky V. Moravce" jako partnera do diskuse přímo gruzínského prezidenta Micheila Saakašviliho. Pokud ovšem během té diskuse padla jména také V. Havla nebo V. Klause, a pokud měla být relace vyvážená, určitě nemohlo divákům stačit vzpomínat si na to, co zrovna o týden dřív ve stejném programu říkal -- jinak zaujatě -- jeden poslanec ruské Dumy. Také bychom neměli nad historickými procesy dělat automaticky analogie a jen povrchně porovnávat neporovnatelné.

5. 9. 2008

Spojené státy od roku 2001 vedly válku v islámském světě. Hlavní operační prostory leží v Afgánistánu a Iráku, nicméně politicko-vojenská ohniska se rozprostírají napříč islámským světem, od Mindanaa až k Maroku. Situace k 7. srpnu 2008 byla následující, píše analytik organizace Stratfor George Friedman:

5. 9. 2008

KD│ Gruzínský deník Rezonansi 4. září zveřejnil otevřený dopis podepsaný osmdesáti organizacemi a osobnostmi veřejného života vyzývající úřady k široké veřejné diskusi o příčinách srpnové války s Ruskem. Zprávu o tom v angličtině přinesl server Civil Georgia.

8. 9. 2008

Rok 1968 je interpretován různě. Někteří zmenšují jeho význam a charakterizují jej jen jako boj mezi dvěma klikami (skupinami) v rámci komunistické strany o nejvhodnější druh totalitarianismu. Dle tohoto pohledu neměli běžní lidé (masy) -- jako obvykle -- žádný relevantní podíl na tom sporu. Jiní zase zveličují význam šedesátého osmého a prezentují jej jako pokus vytvořit nový model sociálního uspořádání, jehož úspěch by měl zásadní důsledky pro celý svět. Ani jeden z těchto pohledů není úplně tak správný. Jakékoliv zhodnocení tohoto procesu je obtížné, neboť byl znenadání zastaven. Můžeme tak jen spekulovat co se mohlo stát.

Tuto analýzu přednese autor v úterý 9. 9. v Praze na konferenci Ekonomické reformy roku 1968 a jejich vliv na vývoj po roce 1989", kterou pořádá organizace Fontes rerum a Masarykova dělnická akademie.

8. 9. 2008

ANALÝZA

O konfliktu Gruzie s Jižní Osetií a Abcházií, médii nazvaného jako "dvoudenní válka", scházela od samého počátku základní fakta. Rusko i Gruzie pouze vysvětlovaly ve svých jazycích, svými abecedami, svým občanům, že to co udělaly, udělaly v souladu s právem. V úvahu braly detailní znalost geneze konfliktu u čtenářů i detailní znalost odpovědí na otázky "pravdy" a "lži".

Zdá se, že Rusko má se svou vlastní prezentací navenek problémy. Proč tomu tak je, těžko říct.

Autorka tohoto textu nikterak nehodlá vyjadřovat svůj názor na to, která ze stran konfliktu měla „pravdu“. Vyjadřuje pouze svůj názor na mediální prezentaci Ruska, Abcházie, Osetie a Gruzie jako stran konfliktu a Západu, který se neúspěšně snažil do konfliktu zasáhnout.

8. 9. 2008

Podivnou práci při informování veřejnosti dělá redakce zpravodajství veřejnoprávní České televize. Jedinou informaci o právě vyšlé knize Boba Woodwarda The War Within - A Secret White House History 2006-2008, která způsobila v Americe skandál, neboť se zde mimo jiné píše, že Bush nechal odposlouchávat iráckého prezidenta Núrího Málikího, odbyla ČT24 komentářem politologa Igora Lukeše z Bostonské univerzity. Aniž by se redaktoři televize seznámili s fakty a kontextem. Ze zprávy ČT nedostanete žádnou věcnou informaci. Titulek ČT24 snad právě proto zní: Nová kniha Boba Woodwarda: O žádnou aféru Watergate nejde. Nuto říci informaci, kterou už televizní redaktoři nepřipojili: Historik Lukeš je zároveň honorárním konzulem ČR v Bostonu..., a nemá tedy jako český diplomat jakýkoliv zájem na tom zpochybňovat stávající administrativu ve Washingtonu. Určitě ale stojí za to konfrontovat, jak o knize píší seriózní západní média a jak hlupáci v ČT.

BL 6. 9. 2008 Bob Woodward: Bílý dům odposlouchával iráckého prezidenta ZDE

ČT24 8. 9. 2008: Nová kniha Boba Woodwarda: O žádnou aféru Watergate nejde ZDE

CBS: Woodward On Top Secret Military Capability ZDE

Washington Post: New Woodward Book: 'The War Within' ZDE
Guardian: White House spied on Iraq leaders, says Bob Woodward book ZDE

Bob Woodward: The War Within - A Secret White House History 2006-2008, Simon & Schuster, 2008, ISBN-10 1416558977, ISBN-13 978-1416558972

Michael Marčák: Bursík vyhrál, takže bejt tebou, datel, držel bych hubu !
8. 9. 2008

8. 9. 2008

Je pozoruhodné, jak Milan Daniel komentuje vítězství Martina Bursíka na stranickém sjezdu zelených. Podle Daniela by zřejmě Strana zelených měla změnit své jméno. Mnohem spíše to mělo být řečeno v okamžiku, kdy Bursík vyhrál nad křídlem bývalého předsedy Jakuba Patočky, ale i tak... Labour Party své jméno po Blairově otočce prudce do prava nezměnila a Schwarzenegger je stále republikán, i když je pro sňatky gayů/leseb a výrazně prosazuje ekologická témata. Bursík má plné právo promítnout tradiční politiku zelených jinak, netradičně, méně ideologicky (kdyby byl vstřícnější k jaderné energii, bylo by to jen vítězství zdravého rozumu nad ideologickou zaslepeností).

8. 9. 2008

Začátek prezidentské kampaně na Ukrajině

ŠOK│ Sekretariát ukrajinského prezidenta Juščenka obvinil premiérku Julii Tymošenkovou ze zrady národních zájmů a z práce v zájmu Ruska. Výměnou za to prý Tymošenková podle Juščenka počítá s podporou Moskvy v nadcházejících prezidentských volbách v roce 2009. Zaměstnanci prezidenta Juščenka vyjádřili současně nespokojenost s tím, že Tymošenková ostře neodsoudila akce Ruska v Gruzii, a zároveň ventilovali obavu z možné skandalizace prezidenta, či jeho případného obvinění. Podle ukrajinské redaktorky BBC Svetlany Dorosh tato slova mohou být přípravou na budoucí vývoj, neboť je možné, že prezidentův sekretariát si je vědom možného výskytu kompromitujících informací proti Viktoru Juščenkovi. Ukrajinský parlament totiž zřídil speciální výbor na prověrku Juščenkových obchodů se zbraněmi s Gruzií současně s tím, že zjednodušil proceduru odvolání prezidenta.

Tymošenková v oplátku na prezidentovo obvinění prohlásila, že Viktor Juščenko by už neměl být kandidátem na prezidenta na druhé funkční období. Obvinila Juščenka, že klade své politické ambice "nad zájmy lidu".

Generální prokuratura proti Tymošenkové zahájila na podnět prezidentské kanceláře trestní řízení. Tymošenková dnes oznámila, že je na 11. září pozvána na "vysvětlení" na generální prokuraturu, protože ji ukrajinská tajná služba obvinila z ohrožení bezpečnosti země.

9. 9. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Konečně potěšila svět už delší dobu očekávaná zpráva. Dalo se o tom číst i včera v BL pod titulkem 'Americká vláda dočasně znárodňuje dvě obří americké hypotéční banky'. Sen zastánců volného trhu se nějak nespnil, když síly volného trhu, které údajně vždy všechno vyřeší, nějak selhaly. Přesto jsou však akcionáři potěšeni stoupajícími cenami akcií.

8. 9. 2008

Překvapila mě fotografie poslance Moravy při konfrontaci se štábem TV Nova, která je zveřejněna u článku na serveru Novinky. Tričko Good Morning Angola s palmami a vojenským vrtulníkem naráží na vojenské operace, které v roce 1975 a během osmdesátých let vedl proti angolským národně osvobozeneckým jednotkám tehdejší rasistický jihoafrický režim.

8. 9. 2008

Rusko našlo odpověď na přítomnost flotily lodí NATO v oblasti Černého moře.

"V souladu s plánem vojenského vzdělávání na listopad roku 2008 k rozšíření vojenské spolupráce se zahraničními loďstvy odpluje sestava válečných lodí Severní flotily , která se skládá z těžkého jaderného raketového křižníku Petr Veliký a eskortní flotily do Atlantiku ", prohlásil asistent vrchního velitele admirality a náčelník tiskového oddělení kapitán námořnictva Igor Dygalo pro RIA. "Cvičení se bude účastnit i námořní letectvo . Během trasy do Venezuely proběhne řada společných úkolů, včetně společných cvičení vyhledávání a záchrany na moři, či nácvik komunikace" - řekl zástupce vojenského námořnictva. V sobotu Medveděv hovořil na zasedání Výboru Státní rady, která vyjádřila své podráždění nad dodávkami humanitární pomoci do Gruzie americkými válečnými loďmi. V Černém moři se "na cvičení" v tuto chvíli pohybuje šest lodí NATO, včetně tří amerických. "Zajímalo by mě, jak by se v USA cítili, kdybychom poslali humanitární pomoc naší vojenskou flotilou do Karibiku, kde v poslední době trpěli obyvatelé následky ničivých hurikánů", řekl Medveděv na zasedání Státní rady. A o dva dny později se dozvídáme, že Rusko do Karibiku poslalo vlajkovou loď ruské flotily s doprovodem...

Do Venezuely lodě dorazí na konci listopadu. Ruská flotila bude po omezenou dobu kotvit v jednom z venezuelských přístavů, ruské protilodní letouny budou dočasně umístěny na letištích v zemi, oznámil oficiální zástupce ruského ministerstva zahraničních věcí Andrej Něstěrenko.

9. 9. 2008

Napriek tomu, že Venezuela a politika, ktorú reprezentuje jej prezident, si v skutku zaslúži pozornosť a širokú diskusiu, v médiách sa prakticky vždy s priezračnou predpovedateľnosťou zužuje len na isté témy.

Návšteva venezuelského prezidenta Huga Cháveza v Moskve sa v tlači dominantných periodík objavuje pod titulkami reflektujúcimi na jeden nezanedbateľný fakt, ktorým je nákup zbraní pre venezuelskú armádu. Keď už sme pri tom a chceme túto skutočnosť analyzovať, objektívne existujú minimálne dva veľmi dobré dôvody, ktoré kladú demokraticky zvolenej venezuelskej vláde za povinnosť posilniť bezpečnosť a obranyschopnosť štátu.

8. 9. 2008
reakce na poznámku Jana Čulíka k článku Saakašvilimu "dali k podpisu podvrh smlouvy s Lavrovem"

JU│ Všechno je nejspíš jinak. Rusové podepsali text v "gruzínském znění", v jazyce diplomatů. Otázkou je, zda věděli, co podepisují. Vypadá to, že ne. Ruský server Lenta.ru komentuje zprávu France Presse o nepřesnosti překladu plánu o mírovém řešení konfliktu v Jižní Osetii. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner uznal, že rozdíly v plánu na mírové urovnání konfliktu v Jižní Osetii se objevily v důsledku překladu dokumentu. Na tiskové konferenci po zasedání ministrů zahraničí EU v Avignonu byl Kouchner požádán, aby vysvětlil, co zapříčinilo nedorozumění mezi Ruskem a Západem v otázce tak zvané "nárazníkové zóny" v blízkosti hranic s Jižní Osetie a Abcházie. "Překlad, jako vždy," – opáčil francouzsky ministr.

Objasnil, že plán Medvěděv – Sarkozy skládající se ze šesti bodů byl podepsán ve francouzštině a potom přeložen do angličtiny a ruštiny. Podle slov Kouchnera, on ví jen o jedné základní nepřesnosti, ostatní jsou „drobnosti“.

Michael Marčák: A vy jste kdo? Tajná služba, politická lobby nebo bulvár ?
8. 9. 2008

5. 9. 2008

POZVÁNKA:

FONTES RERUM, družstvo pro ekonomická, politická a sociální studia, a Masarykova dělnická akademie, o.s. si Vás dovolují pozvat na seminář:

Ekonomické reformy roku 1968 a jejich vliv na vývoj po roce 1989 (Manažerská revoluce, osvícené centrální plánování, samospráva, či ještě něco úplně jiného?)

který se bude konat v úterý 9. září 2008 v 17.00 hodin v místnosti č. 319 v Klubu techniků, Český svaz vědeckotechnických společností na Novotného lávce 5, Praha 1. Před zahájením semináře bude udělena plaketa Masarykovy dělnické akademie prof. Jiřímu Kostovi a prof. Věnku Šilhánovi.

V diskusi vystoupí:

Jiří Kosta, profesor Goethovy univerzity ve Frankfurtu nad Mohanem, SRN;

Karel Kouba -- profesor Fakulty sociálních věd UK, Praha; Martin Myant -- profesor, University of the West of Scotland, Spojené království;

Miloš Pick -- ekonom, člen Vlasákova týmu, Praha;

Ota Turek -- ekonom, docent, člen Šikova a Vlasákova týmu Praha;

Příspěvek Martina Myanta přineseme v Britských listech začátkem týdne.

9. 9. 2008
tisková zpráva

Seminář Ekumenické akademie ve spolupráci s Evangelickou akademií Míšeň a časopisem Literární noviny se zaměří na otázku aktuálnosti myšlenkového dědictví československých reforem a světového emancipačního hnutí roku 1968 při hledání alternativních společenských konceptů v současnosti.

Seminář pořádáme v rámci projektu "Pražská škola alternativ".

5. 9. 2008

Včera jsem potkal kamaráda, vzal mne kus cesty z práce autem (chodím pěšky) a říkal mi, že "už ho tady všechno štve" -- těší se na cestu do USA, jezdí tam pravidelně pracovat jako vysoce kvalifikovaný odborník a je za to adekvátně odměněn (nejen penězi, ale zejména i možností se rozvíjet). Tady v ČR ho čeká vždy jen deziluze, prostě štve ho už "všechno". Je to dost obecný pocit mezi lidmi, kteří podle západní společnosti měli patřit k nejúspěšnějším, ale u nás jsou pohřbeni pod těmi, kdo nahoru vylezli za komunistů a za divokého podvádění v 90. letech. Jiný kamarád mi nedávno říkal s údivem a prozřením: copak se Američan či Francouz chlubí tím, že někoho podvedl, že s něčím "vyjebal"? Tady v ČR je to kritérium úspěchu.

8. 9. 2008

Rok šedesátý osmý byl významný nejen pro Československo. Byl to rok ve kterém vyplavaly na povrch všechny bolesti světa na střádané v posledních letech. Dalo by se říci, že v tom roce proběhla revoluce. Lidé už začínali mít dost politiky a politiků. V té době se na druhém konci světa dějiny psaly napalmem. Válka ve Vietnamu. Na začátku roku ve Vietnamu bojovalo půl milionu mladých Američanů. Tisíce mladých Američanů pálily povolávací rozkazy a odmítaly vstoupit do armády. Utíkaly do Kanady. Třetina vojáků ve Vietnamu byla na drogách. Proč byla ta válka, kterou v USA nikdo nechtěl? Make love not war! To bylo nové heslo mladých Američanů. Hnutí hippies ovládlo Ameriku. Volná láska, sex a rock'n'roll ovládaly mládež. Z koncertních pódií se stávaly politické tribuny. Zpěváci stáli v prvních řadách protestujících.

8. 9. 2008

Jen technická poznámka na okraj nedělních Otázek Václava Moravce na ČT1. Když moderátor diskusního pořadu ohlásil rozhovor s poslancem ODS Vlastimilem Tlustým na téma aféry poslance Moravy, správně divákům vysvětlil, proč je poslanec Tlustý ve studiu sám. Všichni ostatní pozvaní hosté účast odmítli. Dramaturgie a produkce se v tomto případě snažily dostát závazku objektivity a vyváženosti. Nepodařilo se, a tak Vlastimil Tlustý dostal exkluzivní prostor k obhajobě své osoby. Stal se exkluzivním hostem z nezbytí. Ti, kdož nepřišli, si za to mohou sami, a divák následující Tlustého exhibici přijme jako výsledek souhry okolností.

Krátce před vystoupením Vlastimila Tlustého v OVM se ale udál jiný příběh. Jako v pohádkách: Tentýž čas, totéž studio, týž pořad, ovšem jiné zadání. Exkluzivním hostem diskusního pořadu se na ČT1 stává gruzínský prezident Michail Saakašvili. Václav Moravec se v úvodu rozhovoru nezmíní o tom, že by byl do pořadu zván ještě zástupce odlišného stanoviska. Například někdo z ruské strany. Kdyby tak ČT chtěla učinit, jistě by se o tom moderátor zmínil. Rozhovor by se mu nepochybně dařil lépe. Navíc s klidem v duši, že pokus o rovnováhu byl alespoň učiněn.

8. 9. 2008

Vynálezcem cukrové kostky jsme nebyli my -- imaginární kolektiv českých vynálezců -- ale konkrétní na Moravu přišedší rakousko-švýcarské individuum jménem Jacob Christoph Rad .

V novodobých dějinách české politické rétoriky, konkrétně od výstupu Václava Klause na mýtický Blaník, kde zaštítěn husitskou pavézou bránil českou identitu před vlivem EU, hraje kostka cukru významnou symbolickou roli. Nezapomenutelný je Klausův příměr, že se naše národní identita v evropském moři rozpustí jako kostka cukru v kávě.

A tak se dostala tato malá bílá sladká krychle -- podle výroku vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry prý český vynález -- do politického vládního spotu, aby podle přání premiéra Mirka Topolánka zábavným, originálním a poněkud "poťouchlým" způsobem probudila doposud nevalný zájem českých občanů o šestiměsíční český předsednický program v Radě Evropské unie.

Benito Mussolini
8. 9. 2008

Dne 8. září 1943, před 65 lety, se rozpadla aliance mezi nacistickým Německem a fašistickou Itálií. Do té doby jediný spojenec na evropském a středomořském bojišti se stal prakticky přes noc nepřítelem, proti kterému Wehrmacht a SS zahájily masové represe. Stalo se tak poté, co se zhroutil expediční sbor Osy v Tunisku a Itálie byla bezradná, protože ztratila své elitní jednotky v Africe a u Stalingradu a morálka jejího vojska dosáhla proto nejhlubšího bodu. Německé velení disponovalo v Italii jen několika akceschopnými divizemi.

Martin Bursík
7. 9. 2008
Martin Bursík
kandidátský projev dosavadního předsedy Strany zelených na zsjezdu SZ, Teplice, 6.9.2008

Vážené delegátky, vážení delegáti, vážení hosté, Strana zelených prošla během posledních tří let mimořádně dynamickou a úspěšnou vývojovou etapou. Právě před třemi lety rozhodl sjezd strany v Pardubicích o tom, že Strana zelených bude kandidovat v parlamentních volbách v roce 2006 samostatně. Toto zdánlivě nedůležité rozhodnutí sjezdu bylo podle mého názoru rozhodujícím krokem v emancipaci strany.

7. 9. 2008

Indie může nakupovat jaderné technologie, a to i přesto, že není signatářem dohody o nešíření jaderných zbraní. Na návrh USA jí to dovolila skupina 45 států, které dohlížejí na export jaderné technologie ve světě, informovaly světové agentury. Zákaz obchodu s Indií platil 34 let.

Aktuálně: Indie může obchodovat s jadernými technologiemi ZDE

8. 9. 2008

Existuje  ústní svědectví o tom, že Charles de Gaulle prý mluvil jednou v životě sprostě. Během mnichovské krize. Velitel obrněné brigády v Metz, plukovník de Gaulle, v důstojnické jídelně na otázky svých kolegů, zda francouzská armáda má nebo nemá jít na pomoc Československu, vztekle odpověděl: "Francouzská armáda nemůže jít nikomu na pomoc, francouzská armáda si válí koule v koloniích".

8. 9. 2008

Obrana USA ze strany pana Cveka je opravdu poněkud nešťastná. Řešit problémy zločinem je přinejlepším krajně problematické. Jenže Daniel Veselý postavil americkou politiku do situace, kdy jí nic jiného nezbývá.

Pokud americké firmy obchodují v zemi, kde dochází k politickým převratům či výkladu lidských práv dle haitských norem, pak evidentně neplní svoji funkci pojistky proti podobným událostem. Jsou ale pro takovouto roli vůbec disponovány? A co když americká vláda zastaví obchodování i rozvojovou pomoc a vyhlásí vůči takovéto zemi embargo? Pak je vinna případnou humanitární katastrofou. Současný americký prezident zřejmě došel ke stejnému závěru a do jedné takovéto země poslal armádu, která její ošklivý režim svrhla. A zase špatně. Ba ještě mnohem hůře. Co tedy ještě zbývá? Politika neintervence a nezasahování? Chyba lávky. Stačí, aby američtí diplomaté jen vzbudili dojem něčeho podobného, a je z toho zelená pro agresora.

8. 9. 2008

AB│ Bezprostředně poté, co Rusko „zametlo“ s gruzínskou armádou, se objevily narážky, mimo jiné i z úst ruského premiéra Putina, že konflikt tajně vyprovokovaly Spojené státy a že snad na něj i připravovaly gruzínskou armádu. Článek Johna Barryho v americkém týdeníku Newsweek vysvětluje, že tomu tak nebylo. Ale že co není, může být.

"Jakékoliv vojenské úsilí těchto dimenzí však bude v první řadě narážet na politický problém potenciální ruské reakce," píše dále Barry v jedné z nejzajímavějších pasáží článku. "Další problém je, jak bude reagovat 10 středoevropských a balkánských států, které do NATO vstoupily nedávno. Téměř s jistotou budou očekávat vojenskou pomoc podobného kalibru, jakou Spojené státy nabídnou Gruzii. Poněkud opožděně nyní NATO musí řešit otázku, jak bránit své nové členy. Jistý vysoce postavený americký generál, který dříve působil ve vrcholné funkci v NATO a nyní byl ochoten hovořit, říká, že příslib zakládající smlouvy NATO, závazek obsažený v Článku 5, že útok na jednoho člena bude považován za útok na všechny, byl v letech 1999 až 2004, kdy Aliance vítala nové členy, v podstatě ignorován. Generál Charles Wald, který byl počátkem tohoto desetiletí zástupcem velitele amerických sil v Evropě, to potvrzuje: "Přístup byl, že čím víc nás bude, tím bude veseleji. Co by bylo, kdyby opravdu mělo dojít na článek 5, NATO příliš neřešilo."

Angažovanost Spojených států v Gruzii rostla postupně. Paradoxně to začalo misí, jejímž cílem bylo uklidnit Rusko, píše Barry. Rusové, kteří tehdy bojovali v Čečensku, si stěžovali, že se čečenští rebelové skrývají v soutěsce Pankisi, pohraniční oblasti Gruzie. Američané se zase domnívali, že tam existuje nějaké sepětí s Al Kajdou. Gruzie neměla síly s tím něco dělat, a tak se do toho v roce 2002 vložil Pentagon a vycvičil a technicky vyzbrojil tři prapory gruzínské pěchoty.

8. 9. 2008

ŠOK│ Rusko může ukončit vztahy s NATO, pokud se Gruzie zapojí do Akčního plánu pro členství v Alianci , řekl v pondělí RIA v Bruselu stálého zástupce Ruska při NATO Dmitrij Rogozin.

8.9. 2008 РИА Новости : РФ может разорвать отношения с НАТО в случае подключения Грузии к ПДЧ ZDE

5. 9. 2008 РИА Новости: Британия не поддерживает идею быстрого принятия Грузии в НАТО - СМИ ZDE
9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Mediální válka: Když pro slzy nevidí písmena Irena  Ryšánková
8. 9. 2008 Pracuje Tymošenková pro Moskvu, nebo půjde Juščenko sedět za obchod se zbraněmi?   
8. 9. 2008 Neewsweek: Gruzínská armáda, Made in USA   
8. 9. 2008 Jsou tu paralely? O čem je gruzínská lekce? Miloš  Dokulil
8. 9. 2008 Rusko "souhlasí s odchodem svých vojsk z Gruzie"   
6. 9. 2008 Saakašvilimu "dali k podpisu podvrh smlouvy s Lavrovem"   
5. 9. 2008 Times: Vzhůru do minulosti   
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Civil Georgia: Gruzínská opozice prohlásila, že nastal čas nepříjemných otázek   
5. 9. 2008 Změna agendy   

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Francouzský Mnichov 1938 : "Spíš Hitlera než Lidovou frontu" Karel  Košťál
5. 9. 2008 O příčinách selhání spojence, nebo o koze? Karel  Dolejší
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2008 Evropa šéfů Burkhard  Hirsch
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi

Čína RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2008 Potěší Vás to? Miloš  Dokulil
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek

Zelení RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Michael  Marčák
7. 9. 2008 Normalizovaní Zelení Milan  Daniel
7. 9. 2008 "Vymysleli jsme to, dámy a pánové, dobře..." Martin  Bursík
5. 9. 2008 Strana zelených: koho hodí přes palubu? Bursíka anebo své voliče? Martin  Gřeš
3. 9. 2008 Nervózní Bursík: beze mne se všechno zhroutí Milan  Daniel
29. 8. 2008 Koteckého zbožná přání v situaci, kdy Bůh není Štěpán  Kotrba
10. 7. 2008 Martin Bursík: Kvůli rozporům ve Straně zelených chci uspořádat sjezd   
10. 7. 2008 Bursíka odvolejte, ve vládě zůstaňte Václav  Hála
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2008 Radiožurnál drsně porušuje veřejnoprávní statut Českého rozhlasu Miloslav  Štěrba
9. 9. 2008 Anonymní avataři v digitální éře a Kroupova žurnalistická etika Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Exkluzivita, či jednostrannost Ivo  Šebestík
8. 9. 2008 ČT se nezajímá o knihu Boba Woodwarda, zajímá ji pouze názor jakéhosi politologa Štěpán  Kotrba
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2008 Kvalitní výkon Reportérů ČT - bezděčně prokázané vládní lži Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
8. 9. 2008 Čína vynesla na oběžnou dráhu společnou družici Íránu, Číny a Thajska   
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   
15. 8. 2008 Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru Vladimír  Schejbal

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
16. 6. 2008 Interpretace a kritika Hegelovy filosofie v díle mladého Marxe David  Pěcha
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2008 Válcovací sjezd Zelených: Silou, Katuško, silou... Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Putin v Uzbekistánu plánuje plynovod, Cheney se snažil v Ázerbájdžánu, Krol u Turkmenů Štěpán  Kotrba
5. 9. 2008 Ázerbajdžán nepodpořil Cheneyho - neobejde Rusko   
4. 9. 2008 The Times: Evropa prohrála strategickou hru o energie   
31. 8. 2008 Havel: Mělo by být zřetelné, že medvěd šlápl na trpaslíka   
28. 8. 2008 Britská vláda energetickým firmám: Použijte své zisky na pomoc chudým zákazníkům   
12. 8. 2008 Ropný zlom není mediální masáží Jindřich  Kalous
11. 8. 2008 Ropné důvody jihoosetinské války Štěpán  Kotrba
9. 8. 2008 Ropné pozadí rusko-gruzínského konfliktu? Jindřich  Kalous
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2008 USA provedly už třetí útok na území Pákistánu - tentokráte na madrásu   
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Být učitelem Miriam  Prokešová
1. 9. 2008 Našim vzdělancům, aneb recyklace zaostalosti Ondřej  Hausenblas
25. 8. 2008 S učitelstvím to není tak jednoduché   
20. 8. 2008 Úroveň vysokoškolského studia určují studentky a studenti Milan  Šveřepa
19. 8. 2008 Jsou učitelé v koncích? Miriam  Prokešová
19. 8. 2008 Není pravda, že ve škole není disciplína   
19. 8. 2008 Jak mě pět let na vysoké škole nepřipravilo na kariéru učitelky   
19. 8. 2008 Učitelství je především řemeslo, na pedagogických fakultách se však nevyučuje Bohuslav  Sedláček
18. 8. 2008 Zatím ještě učím...   
15. 8. 2008 Co s problémovým žákem?   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   
22. 8. 2008 Proč se ČR chová schizofrenně? Jindřich  Pilař

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek