8. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 8. 2006

Vysoce technologické biometrické pasy, které užívá Velká Británie a další země, hackersky dešifroval jeden počítačový expert. Tím vážně zpochybnil celý britský projekt, která má stát 415 milionů liber a v jehož rámci mají jsou na elektronické pasy umisťovány takové informace, jako jsou otisky prstů, skan obličeje a záznamy oční duhovky.

Sloupek
Daniel Hradecký

(Model usmíření )

Černou vrstvou koksu ve tmě,
tísněnou vápnem a rudou
jsi (především černou a ve tmě)
a nevíš, zda někdo čeká,
jako čekáš ty...

Snad ta ruda, rovněž ve tmě
této příliš vysoké pece
čeká, až se rozřeřavíš,
aby konec už byl vaší tmě ---
konec rudě, koksu
a vápnu, které bylo
tím bílým čekáním ve tmě
mezi vámi.

do Britských listů poslal autor

8. 8. 2006

"Hackeri sú zločinci, keby ste to nevedeli "

20.7.2006 byl na příkaz slovenské Generalní prokuratury zabaven stroj Onyx, na kterém běžely servery Kyberia.sk a Hysteria.sk. Server Hysteria.sk, ono posledne utocisko binarnych sxizofrenikov , je v provozu na záložním stroji. To je dobrá zpráva. Ty špatné následují. Dodnes se nepodařilo policii zkopírovat data serveru Onyx, a to ani za situace, kdy slovenským policistům pomáhají "experti" z FBI a kdy jim na zkopírování dali spráci serveru písemný návod... Přehlídkou policejní tuposti je i monitor zpravodajství o hacku serveru slovenského Národného bezpečnostného úradu.

Chronologie tiskových výstupů na téma hacku NBÚ ve slovenských médiích ZDE

Varováním jsou ovšem výroky Jaroslava Spišiaka, 1. policejního viceprezidenta, ve funkci od roku 2001 do 4. 8. 2006, kdy ho spolu s dalšími nový ministr vnitra ze dne na den odvolal. Jsou ukázkou tuposti, která je společným jmenovatelem snad všech policejních funkcionářů na světě. Neznalost a neschopnost se učit, nepochopení a neschopnost pochopit, furiantské siláctví a urážlivá ješitnost s příchutí nepostižitelnosti. A to přesto, že "do své práce dával celé své srdce...", jak se vyjádřil nový ministr. Boj proti organizovanému zločinu na Síti se nevede prostřednictvím výhrůžek, ani stíhání novinářů, kteří informují o bezpečnostních kiksech. Vede se vysokou profesionalitou správců, jejich sebevzděláváním v bezpečnostní problematice a nepřetržitou obranou serverů. Vede se i základním vzděláním v oblasti informační bezpečnosti všech politiků a úředníků, kteří mají přístup ke klávesnici. Ne lhostejností a diletantismem, jaké předvedl správce serveru NBÚ, když ponechal heslo nbusr123 funkční ještě 14. července, ačkoliv útok na něj byl proveden v dubnu...

Hysteria okolo Hysterie.sk TÉMA BL

8. 8. 2006

Senátor a stínový ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek zveřejnil na internetu jména společností, které financovaly jeho občanské sdružení Reforma zdravotnictví. Většina z nich jsou farmaceutické firmy - například Novartis, AstraZeneca, Sanofi-Synthelabo či česká Zentiva. Sdružení od nich získalo na činnost zhruba 1,4 milionu korun. Informují o tom Hospodářské noviny. Skutečnost, že Julínkovo sdružení financují farmaceutické firmy, v minulosti kritizoval ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD). Julínek již dříve přiznal, že peníze od některých firem z Mezinárodní asociace farmaceutických společností (MAFS) jeho sdružení dostalo, píše server ČTK.

Podrobnosti ZDE

8. 8. 2006

Čínské ministerstvo zdravotnictví dnes potvrdilo, že voják, který v roce 2003 zemřel na vysoké horečky a zápal plic, byl nakažen ptačí chřípkou H5N1. To je nejstarší případ nákazy ptačí chřipkou u člověka na čínské pevnině i na světě. Nedávno čínští odborníci uvedli, že po prozkoumání tělesných pozůstatků dvacetičtyřleteého vojáka dospěli k závěru, že byl nakažen virem ptačí chřípky. Byl hospitalizován v listopadu 2003 v Pekingu s pneumonií. Jeho zdravotní stav se pak rychle zhoršoval a zemřel bez určení diagnozy. Napsal to dnes Čínský rozhlas na svých internetovém serveru na základě odborné zprávy čínských lékařů ze státní Laboratoře pathogenů a biologické bezpečnosti, pekingského Institutu genomiky, 309. vojenské nemocnice a pekingského Institutu microbiologie and epidemiologie v New England Journal of Medicine. Výsledky potvrdilo nezávislé vyšetření ve spolupráci s WHO.

podrobnosti CRI ZDE

New England Journal of Medicine: Fatal Infection with Influenza A (H5N1) Virus in China ZDE
8. 8. 2006

Ale brzo se stane jen letoviskem pro kuřáky

Existuje už půl stolejí jako fantazie -- antikapitalistický ostrov. Fidel je Walt Disneyem pro Latinskou Ameriku a jeho bývalý kolega revolucionář, který se proměnil v plakátovou ikonu pro středostavovské puberťáky, jimž nic nechybí -- Che Guevara - je jeho myšák Mickey.

Fidel je trvalým symbolem revolucionáře, jeho vous je jakýsi podprahový protest vůči statu quo a důkaz, že nápady, jako jsou žiletky, se na jeho ostrov nedostaly.

8. 8. 2006

Podle kvalifikovaných odhadů je ve světě téměř 700 milionů zbraní. V některých zemích je možné koupit kalašnikov za pytel kukuřice nebo 20 dolarů. I to je jeden z důvodů, proč ozbrojené konflikty, jež vypukly od skončení studené války, zanechaly po sobě miliony mrtvých.

Nová válka v Libanonu názorně připomněla, jak křehký a vzácný může být mír. Uprostřed Evropy se může zdát každý ozbrojený konflikt vzdálený a tak trochu i virtuální. Pravda je ale nesmlouvavá. Podle poslední Zprávy o lidském rozvoji, kterou každoročně vydává OSN, zahynuly od konce studené války za patnáct let v ozbrojených konfliktech více než tři miliony lidí. Přibližně 25 milionů lidí je aktuálně v důsledku těchto konfliktů vyhnáno ze svých domovů.

8. 8. 2006

Ropa:

Společnost BP náhle stahuje z trhu přibližně 8% americké ropné produkce kvůli korozívnímu poškození transitní soustavy vedoucí z oblasti Prudhoy Bay na Aljašce, lze předpokládat narůst světových cen této komodity.

Podle vyjádření Steva Marshalla z BP Exploration Alaska, tato operace s uzavíráním jednoho tisíce vrtných věží začala již v neděli a potrvá 24-36 hodin, přičemž délka odstávky není známa. Důvodem je poškození ropovodu ve dvanácti oblastech, kde došlo ke snížení síly stěn nad kritických 80%. Před půl rokem došlo z podobných příčin k havárii při které uniklo přibližně milion litrů ropy.

Libanon, Bejrút na snímku reportéra AP
7. 8. 2006

Narazil jsem na webu na opravdu smutné fotky a videa z Libanonu, píše Jan Rovenský. Vypadá to sice jako součást propagandy libanonské strany, to ale nic nemění na tom, že pravá tvář "chirurgicky přesného bombardování" vypadá nějak takhle. Je to frustrující, hlavně pocit, že s tím člověk nemůže prakticky nic udělat.

From Israel To Lebanon ZDE

Pro vyvážení: fotky a videa toho, co způsbují rakety Hizballáhu v Izraeli

123 Dead Jewish Children ZDE
Video of a Missle Strike ZDE
Specially Designed Civilian Killing Rockets ZDE
Hitting the Holy Mystical City of Safed ZDE
A Week of Attacks on Jews WorldWide ZDE
What we Gave Up in Gush Katif, Yet We're Attacked Anyway ZDE
8. 8. 2006
Vzhledem k tomu, že vaše prohlášení obsahují naprosto lživé informace (dá-li se výmysl považovat za informaci, leda snad o mentální úrovni jeho autora), žádám vás, abyste redakci Neviditelného psa přestali obtěžovat svými - komunisty psanými - bláboly. Stručně řečeno, jděte se svými demagogiemi do prdele (= za kamarády do ulice Politických vězňů) a přestaňte obtěžovat slušné lidi.
Jiří Wagner, redaktor

Tuto odpověď dostali 7. srpna 2006 v 0:17:38 organizátoři petice Ne základnám od redakce Neviditelného psa na zaslanou tiskovou zprávu o konání protestního shromáždění před budovou České televize, v níž konstatují mimo jiné:

"Chceme tímto způsobem poukázat na nevyvážené zpravodajství České televize o tomto tématu," uvedl Jan Bednář, jeden z účastníků iniciativy. Iniciativa konstatuje, že Česká televize nejprve jednání vlády ČR se Spojenými státy o základně zamlčovala. Nyní nadále jednostranně informuje o údajných výhodách základny a potlačuje informace o tom, jak vojenská základna Českou republiku a její obyvatele ohrozí.

Iniciativa Ne základnám vznikla v červenci 2006 a u jejího zrodu stály více než dvě desítky organizací, mezi nimi například Humanistické hnutí, Mezinárodní mírové hnutí, Centrum kultur, Komunita pro lidský rozvoj, a další neziskové organizace a občanská hnutí. S KSČM nemá tato iniciativa žádné souvislosti. Mimo jediné: že totiž komunisté jsou také proti existenci americké základny na území České republiky. Neviditelný pes, kdysi legenda českého internetu, dostal vzteklinu. Léčení už není možné, neboť jsou formy této choroby, které léčit nemá smysl. Jejich součástí je ztráta smyslu pro realitu, agresivita, sprostota a ideologická determinace obsahu.

Pegasus na Ptolemaiově mapě z roku 1541
8. 8. 2006

V polovině 90. let minulého století jsem pracoval ve funkci zástupce šéfredaktora v časopisu Vlasta. Časopis vydávala společnost MONA, která patřila holandskému vydavatelství. Protože měl časopis mnohé rubriky specificky české, které neměly žádné jiné ženské časopisy, dosahoval velmi vysokého nákladu. Jednou z rubrik byla Báseň pro tebe, která neměla pravidelné umístění ani pravidelnou periodicitu. Podle prostorových možností jsme zde většinou tiskli české milostné verše, jakési hity poezie, doprovázené kresbou nebo fotografií. Ve čtenářském průzkumu měla rubrika devadesátiprocentní sledovanost a čtenářky ji i velmi kladně hodnotily.

7. 8. 2006

Izrael je jedinou stabilní demokracií na Blízkém východě, která je ze všech stran obklíčena muslimským nepřítelem, jehož jediným záměrem je tuto demokracií smést do moře. Přesto je Izrael natolik organizovanou a semknutou zemí, která byla schopna odolat početnějšímu nepříteli v pěti arabsko-izraelských válkách. Jakýkoliv útok, vojenský nebo jen verbální, proti tomuto státu, je považován za antisemitský a hluboce se dotýká obětí holocaustu.

8. 8. 2006

Když už se rozhodnu sledovat některou z politických diskszí pravidelně narušujících mou nedělní siestu, jsem obvykle sám na sebe zvědav, zdalipak se na ni vydržím dívat až do konce. Abych nenapínal -- obvykle nevydržím, ale protože doposud bagatelizované téma (anti) raketové základny, jejíž vytvoření v České republice je zamýšleno jako jeden z článků Národní raketové obrany Spojených států Ameriky (proč originální anglické sousloví United States of America překládám právě takto nezavedeně, vysvětlím pod čarou), bylo právě tuto neděli diskutováno v Otázkách V. Moravce, vydržel jsem alespoň tu část "otázek", která pojednávala právě o tom.

A cože jsem se dozvěděl nového?

Pravda, že ani nic. Proberme si to.

7. 8. 2006

Od 1. května 2004 je Velká Británie jednou z mála zemí Evropské unie, která ihned po vstupu do EU umožnila obyvatelům všech nových členských států pracovat na svém území. Velká Británie zůstává jednou z nejnavštěvovanějších zemí, co se týká poptávky práce ze zahraničí.

Pro Čechy je lákavá představa neustálého kontaktu s angličtinou, její zlepšení a po návratu do Čech lepší uplatnění na trhu práce. Navíc díky tomu, že si Velká Británie zachovala libru, je pro Čechy přitažlivější představa vydělaných peněz v librách než např. v eurech (1GBP = cca 43 Kč).

8. 8. 2006

SVU (Společnost pro vědy a umění) Congresses and Conferences of late have been remarkably successful. The just completed 23rd SVU World Congress, held in the South Bohemian Metropolis České Budějovice, has not been an exception. While the Czech soccer team did not perform as well this year in the World Cup as expected, one can say, without any reservation, that the SVU Congress was a real hit, and, in fact, "scoring a home run."

8. 8. 2006

Hned po probuzení, pámbu zaplať, zjišťuji, že přišel den (blbec), neboť je všechno při starém. V posteli leží "Proměna". Na rozdíl od kafkovského hrdiny nemám chitinový pancíř a blanitá křídla, která by mi pomohla vzlétnout, uchránila od šlápnutí vedle. Mám chobot a vrásčitou kůži. Jsem slon.

7. 8. 2006

Vážený pane Ludvíku Vaculíku,

snad více než čtyřicetiletý obdiv a potěšení z Vaší literální práce a respekt k Vašim občanským a politickým postojům, umocněný připomenutím toho, co pro nás, mne a mé přátele, znamenaly Vaše "2 tisíce slov" koncem šedesátých let, alespoň částečně ospravedlňují to, že Vám na Váš dopis -- nedopis Jiřímu Paroubkovi, který jste uveřejnil v Lidovkách, odpovídám.

Neměl by, alespoň podle mého názoru, zůstat bez odpovědi, resp. nemělo by zůstat jen u nadšeného hýkání těch, kteří mají jen opačné znaménko než ti, kterým jste celý život čelil.

srpen 1968, Praha
8. 8. 2006

S blížícím se výročím 21. srpna se opět začnou rojit články o nejvýznamnějším československém přínosu k evropským dějinám po roce 1945, o Pražském jaru. Opět se budeme moci dočíst o tom, že celý pokus roku 1968 byl pouhým mocenským soupeřením dvou znesvářených klanů uvnitř KSČ, že šlo o udržení totalitní moci nad společností v jiném hávu, že se jednalo jen o jeden z revoltujících pokusů v linii Berlín-Poznaň-Budapešť-Praha apod. Cílem většiny těchto příspěvků je snaha znevážit, zesměšnit či až ponížit ideje, nadšení i hlavní protagonisty této reformy.

Michael Marčák: I am sorry, Mařenko, ale teď nad tebou mohu otevřít jen protiraketový deštník.
8. 8. 2006

8. 8. 2006

Tajná válka za závojem

Kořeny dnešních světových krizí neleží někde na periferii dosahu zájmů a vlivu naší civilizace, ale bezprostředně přímo v nás, v našem nitru. Nezjevné příčiny, které spočívají v nepostižitelném středu, se projevují na hranicích své působnosti jako veliké následky. Uprostřed tornáda je klid, ale po jeho obvodě je ničivá spoušť. Jedním z hlavních důvodů dnešních krizí je nafta, která je nejdůležitějších strategickou surovinou a pohonem naší civilizace. Jestliže jde o naftu, jde o peníze, trh, moc a světovládu.

Je však nafta opravdu pravou původní příčinou krize? Nezapomněli jsme náhodou na svou nechuť k tělesném pohybu?

8. 8. 2006

Věž ze slonoviny - zápisky od života odtrženého spisovatele

Czech-Tek-Mek 2006

Se zájmem a s úsměvem si od života odtržený spisovatel vyslechl v rozhlase zprávu o tom, že jeden z hlavních či jakých pořadatelů CzechTeku prohlásil, že tento teknival, uspořádaný konečně legálně a bez konfliktů s obyvatelstvem a establishmentem, byl poslední. Už v jednom z prvních ohlasů na loňské drámo jsem poznamenal, že bez rvaček s policajty to tančící děti nebude bavit.

CzechTekMek 2005 ZDEZDEZDE

Antisionismus a antisemitismus

Spisovatel nemá v úmyslu na tomto místě rozebírat dějiny od počátku nešťastného konfliktu Arabové vs. Izrael. Není k tomu způsobilý, protože je poněkud zaujatý. Proto zatím jen poznamenává, že kdyby arabské země od počátku podporovaly své palestinské bratry místo tanky, raketami a jinými suvenýry raději penězi na ekonomický rozvoj, byla by dnes samostatná Palestina, jež měla vzniknout -- poprvé v dějinách - v roce 1949 na základě usnesení OSN, jedním z nejbohatších rájů světa.

8. 8. 2006

Já proti Vladimíru Ilijičovi vůbec nic nemám. Osobně jsem jej nikdy nepoznal. Narodil jsem se dávno po jeho smrti a nabalzamování. V mausoleu jsem nikdy nebyl. Dříve se o něm říkalo, že to byl člověk jeden z největších. Dnes se o něm zase říká, že to byl jeden z největších zločinců. Tak nevím, čemu mám věřit?

Vychází mi z toho rovnice, že největší člověk se rovná největší zločinec?

7. 8. 2006

Letní slunce obvykle vysuší i stránky novin. Boje v Libanonu však letos způsobily, že přes prázdniny je najednou do novin co dát.

Nejhalasnějším kritikem "žoldáků židovského státu", lísajícím se slovně k palestinským skupinám a oddílům libanonské Strany boží (Hizbulláhu) jsou komunistické Haló noviny. V jejich dnešním protiizraelském zanícení většinou chybí fakt, že podobně jednostranně se po roce 1945 komunisté, ale i demokratičtí socialisté a liberálové, zhnuseni holocaustem Židů, postavili razantně za vznik Izraele, prostřednictvím Československa ho vyzbrojili a na okolní Araby hleděli jako na zaostalou masu, vlečenou probritskými šejky proti pokrokovému Izraeli, jenž kráčí k socialismu.

7. 8. 2006

Poměrně podrobně je zmapována problematika německého jaderného výzkumu během druhé světové války. Nedávno tato otázka byla znovu přezkoumávána v souvislosti s uvolněním nahrávek rozhovorů předních německých badatelů, tajně pořizovaných během jejich britské internace. Vcelku se má za to, že Německo mělo sice lidský potenciál, nemělo však už ekonomicko-technické podmínky pro dokončení projektu. V čele německého jaderného programu stál Werner Heisenberg, laureát Nobelovy ceny za fyziku z r. 1932, ba i samotné štěpení uranu bylo objeveno na německé půdě Otto Hahnem a spolupracovníky v r. 1938, ale stav válečného hospodářství už prostě vylučoval akci srovnatelnou s Manhattanským projektem. Daleko méně je známo o japonském jaderném výzkumu během druhé světové války.

7. 8. 2006

Neuvěřitelně naivními myšlenkami prezentoval se dne 4. 8. 2006 politický komentátor deníku Právo, Jiří Hanák, ve svém článku na podporu umístění raketové základny Spojených států na území České republiky. Ve stati nazvané Čeští muzikanti úplně přesně předvádí to, co je dnes vlastní většině českých rychlokvašených novinářů - což je v případě dlouholetého žurnalisty obzvláště skličující poznání. Svůj komentář totiž sepsal evidentně bez jakéhokoliv pokusu se alespoň do střední hloubky seznámit s technickými i filozofickými aspekty, které by fungování protiraketové základny u nás provázely.

7. 8. 2006

Nedělní pořad České televize Otázky VM asi řada diváků očekávala s jistým napětím. Mělo jít o prakticky prvý televizní publicistický pořad, ve kterém "leitmotivem" mělo být umístění raketové základny USA na území Česka. K tomu vybral moderátor politicky špičkové hosty, dosavadního ministra zahraničí Svobodu (KDU-ČSL), za ODS navrhovaného, doposud ale stínového ministra zahraničí Alexandra Vondru, zahraničně politického experta a předsedu parlamentu Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Ze záznamu pak hovořil předseda KSČM Vojtěch Filip. Moravec v souladu s kodexem veřejné služby konfrontoval názory všech relevantních politických sil.

Moravec ale ukradl Britským listům jejich téma a bylo mu zatěžko je alespoň citovat jako první médium v České republice už 9. 7. 2004 a druhé na světě (prvním médiem byla síť Knight Ridder Newspapers 27. 6. 2004, které informaci prozradil český diplomat), které o informace o americké základně na území České republiky přineslo a přineslo k nim řadu exkluzivních informací.

první informace o základně USA ZDE

Americká protiraketová základna v České republice TÉMA BL
8. 8. 2006

Člověk není nikdy zcela prost romantických nálad. Nebo čím to vlastně je, že na cestách Horního Chodska mívá chodec pocit, jako by procházel minulem? Pouhý klam smyslů, napoví střízlivá úvaha. Ale emoce ne a ne povolit: Čím by byl život bez nás? Nakonec rozum připustí, že své tu sehrává dějinná hutnost pospolitosti lidí i vztahu člověka k přírodě. U nás je začátek vody a konec chleba, praví moudrosloví starých Chodů a v tom je podstata všeho. Každému pecni předcházela tvrdošíjná dělnost a zarputilá rvavost s živlem přírodním i lidským, přicházel-li brát.

8. 8. 2006

Někteří se nám snaží tvrdit, že zastupitelská demokracie je, když názor občanů zastoupí názor zastupitelů.

6. 8. 2006

Izraelští piloti přiznávají, že raději nebombardují určené cíle, vzhledem k tomu, že roste znepokojení nad kvalitou výzvědných informací.

Jeden vysoký izraelský letecký velitel, který se podílí na útocích v Libanonu, vyjádřil znepokojení, že některé akce izraelského letectva lze považovat za "válečné zločiny".

Nejméně dva izraelští piloti úmyslně minuli při bombardování civilní cíle v Libanonu. V izraelské armádě totiž vzniká znepokojení ohledně špatných výzvědných informací. Piloti jsou znepokojeni, že civilní cíle v Libanonu jsou chybně identifikovány jako vojenské cíle organizace Hizbollah.

Hlasy, vyjadřující znepokojení nad selháním armády, sílí. Jeden člen izraelské vlády minulý týden konstatoval: "Dali jsme armádě tolik peněz. Proč dostáváme tyto výsledky? "

Minulý týden způsobili povstalci z organizace Hizbollah, jejichž vojenské schopnosti charakterizovala izraelská armáda jako "chabé", způsobila izraelské armádě, jedné z nejsilnějších armád na světě, podstatné škody. Hizbollah usmrtila nejméně 12 příslušníků zvláštních úderných izraelských jednotek . V sobotu izraelská armáda přiznala, že počet usmrcených izraelských vojáků dosáhl počtu 45.

7. 8. 2006
"Nevím, jakými zbraněmi bude vybojována třetí světová válka, ale ta čtvrtá bude vybojována klacky a kameny"
Albert Einstein

Zatím co válka proti terorismu ve skutečnosti dosahuje zcela opačných výsledků -- "demokratizace" Afganistanu a Iráku demokracii oslabuje nejen v zemích středního východu, ale globálně, bombardování civilistů v Libanonu posiluje podporu "teroristických" hnutí a organizací, ujišťují nás její vůdcové o naprostém opaku a současně zdůrazňují pouze dva možné výsledky -- vítězství nebo porážku.

5. 8. 2006

Poslouchal jsem v sobotu v sedmnáct hodin zprávy na pražské stanici Classic FM. Nevěřil jsem svým uším. Ukázalo se, že toto rádio vysílá zcela jednostrannou propagandu. Ve zprávách se uvádělo, že organizace Hizbollah už usmrtila "33 Izraelců". Zprávy se nezmínily o tom, že izraelská letadla zabila už více než 700 libanonských civilistů. Pak zprávy pražského rádia Classic FM citovaly izraelského vyslance u OSN Dana Gillermana, ale názor jeho protějšku v tomto konfliktu, činitele z organizace Hizbollah, už neuvedly. No, kde to jsme? Zpět v komunismu?

Je to tak trochu podobné, jako když Vladimír Just na rozhlasové stanici ČRo6 v minulém týdnu dokonce dvakrát, jednou s Janem Rejžkem, podruhé s Jiřím Peňásem, kritizoval mou kritickou recenzi filmu Kristiny Vlachové o osobách, utlačovaných někdejší komunistickým režimem. V recenzi jsem napsal, a za svým názorem si stojím, že film Kristiny Vlachové je neumělý a že si nespravedlivě utlačovaní staří páni zaslouží daleko profesionálnější svědectví o jejich osudu. Amatérismus Kristiny Vlachové je urážkou jejich utrpení.

Telefonoval mi ke konci minulého týdne jeden posluchač a upozorňoval, že Just s hosty mou argumentaci naprosto nepochopili, všechno totálně zmotali a skončili, jak se dalo očekávat - v nepřemýšlivém antikomunismu. Je mi to jedno, zdá se mi však podivné, že Vladimíra Justa nenapadne, že když chce někoho v rozhlasové diskusi kritizovat, a to během jediného týdne dokonce dvakrát (je mi líto, že jsem mu učinil svou kritikou takovou mentální újmu) - snad by bylo etické si kritizovanou osobu do studia ke konfrontaci pozvat, ne? Když už nic jiného, čistě z profesionálního rozhlasového hlediska, přece diskuse s lidmi opačných názorů je daleko lepší pořad, než když si ideologičtí spřízněnci v pořadu notují - a posluchač má nepříjemný pocit, že ho svým přesvědčením manipulují. Pokud pořad - či zpravodajství - nenabídne diváku či posluchači názor obou protichůdných stran, rovná se nudné, jednostranné propagandě. Není divu, že ČRo 6 pak nikdo neposlouchá.

7. 8. 2006

Na pozadí zákopové války v české poslanecké sněmovně vyvstalo v malé zemi uprostřed Evropy téma, jež politici a média konečně pořádně objevili: snaha USA instalovat v ní vojenskou protiraketovou základnu.

Chování pánů poslanců je mnoha lidem zcela lhostejné a na volby příště přinejmenším část z nich nikdo nenachytá. Mít však za humny partičku žoldáků, která tam zastupuje zájmy toho, pro nějž jsme jen pěšáky v jeho hře? To je jiná káva.

Proto se k petici Ne základnám připojuji a v týdnu od 7. do 11. srpna nabízím všem, kteří chtějí učinit totéž, aby navštívili v Pardubicích kancelář občanského sdružení Most pro lidská práva, jehož jsem jednatelem. Kancelář sídlí na adrese Havlíčkova 1036 a petiční archy jsou v ní k dispozici.

7. 8. 2006

"Kdo chodí spát s raketami, nesmí se divit, když se ráno neprobudí," řekl v souvislosti s nynější izraelsko-libanonskou krizí, kdy Izraelci útočí proti organizaci Hizbollah a zabíjejí při tom civilní libanonské obyvatelstvo, izraelský velvyslanec u OSN Dan Gillerman. Napsal nám to do Britských listů čtenář Přemysl Voska a dodal: "S tou americkou raketovou základnou v brdských lesích si to ještě rozmyslím."

Vyšlo v pondělí 7.8. v deníku Metro.

7. 8. 2006

Servery Novinky.cz a iDNES.cz zrušily diskusi pod články o smrti matky prezidenta Václava Klause. Servery se omlouvají slušným čtenářům s tím, že nebylo možné dále vyjímat hromadící se vulgarity jednotlivě. Není to poprvé, na Novinky.cz se to stalo třeba také u připomínky úmrtí generála Peřiny. Nelze než souhlasit, ale otázka zní, zda se nejedná o alibismus a zda tento krok skutečně vyvěrá z nějakého trvalého etického a profesního postoje.

Je namístě, že v okamžiku smrti žádná soudná redakce nenechá frustrované anonymní ubožáky, aby používali internetové fórum jako katalyzátor svých psychických anomálií.

7. 8. 2006

Trojkoalice bude mrtvá dřív, než moje odpověď vyjde

Odpověď Janu Bímovi, reagujícímu v příspěvku "Paroubek jde do izolace" na článek "Pane Cveku, probuďte se"

Souhlasím, že tajné volby jsou ve své podstatě "prokorupční", protože v nich nelze dokázat kdo jak hlasoval. Volby v parlamentu by neměly být tajné, protože volič má právo vědět jak jeho poslanec hlasuje. To platí i v případě iluze vykonávání mandátu podle vlastního svědomí a vědomí, kterou systém založený na politických stranách vylučuje.

7. 8. 2006

Izraelský premiér Ehud Olmer v rozhovoru pro německý týdeník "Welt am Sonntag" řekl, že západní země by neměly poučovat Izrael jak má vést válku v Libanonu a jak má zabraňovat civilním ztrátám.

Kde berou právo dávat Izraeli kázání? Západní země napadly Kosovo a zabily desítky civilistů. Také řekl: neříkám, že obsazeni Kosova bylo chybou. Pouze prosím nedávejte nám kázáni jak máme zacházet s civilisty.

7. 8. 2006

POZVÁNKA NA VÝSTAVU

výstava ke 100. výročí založení Židovského muzea v Praze: Bestii navzdory - Židovské muzeum v Praze 1906-1940

Výstava bude otevřena od 17. srpna do 1. října 2006 denně 9:00 -- 18:00 mimo soboty a židovské svátky v Galerii Roberta Guttmanna, U Staré školy 3, Praha 1 - zadní trakt Španělské synagogy

Výstava přibližuje začátky Židovského muzea v Praze. První střet s bestií v podobě arogantního a necitlivého přístupu ze strany pražského magistrátu prožilo muzeum v roce 1906, kdy se muzejnímu spolku pod vedením pánů Liebena a Steina podařilo zachránit z jejích spárů některé předměty ze synagog zničených v rámci asanace židovského ghetta na pražském Josefově, a položit tak základ jednomu z prvních židovských muzeí v Evropě. Do 2. světové války muzeum shromáždilo reprezentativní kolekci judaik a hebraik z území Prahy a Čech. Řada předmětů z předválečné sbírky tvoří dodnes nejcennější část sbírkového fondu Židovského muzea v Praze. V roce 1940 udeřila bestie znovu. Spolek byl nacisty zrušen, avšak téměř čtyřicetiletá existence Židovského muzea v Praze přispěla v roce 1942 rozhodujícím způsobem k vytvoření Židovského ústředního musea pro území Protektorátu, jehož nástupcem je dnes Židovské muzeum v Praze. Kurátorka Magda Veselská.

7. 8. 2006

Paradox:

Pavla Dvořáčková Toto je politická kuriozita, o níž v ČR málokdo ví, píše Pavel Pečínka: fašistická Syrská národně sociální strana, o níž se zmiňuju ve svém článku. Členové této stray chtějí velkou Sýrii, hajlují, jsou to křesťani, libanonští Arabové, ale kamarádili se s komunisty a ty dvě holky a kluka na fotkách poslali kdysi - aby se vyrovnali muslimským extremistům - na sebevražedný útok autem proti Izraelcům. Nyní je uctívají jako mučedníky.

Jinak patřili libanonští křesťanští fašisté ke spojencům Izraele. Tady by si politolog a religionista zařádil.... :)

7. 8. 2006

Na adrese sesijama.blog.cz" se rozjíždí petiční akce na uspořádání referenda o výstavbě vojenské základny USA v České republice, upozorňuje Radek Zatloukal.

7. 8. 2006

Policejní verze příběhů a jiná realita

Nejnovější řízený únik informací z prostředí "protikorupční" policie mezi obvykle spřízněné "novináře" - policajtoreportéry v České televizi a Mladé frontě Dnes už nenechává nikoho na pochybách, kdo chce vládnout z temného zákulisí v České republice. Smečka policejních analytiků, vyvolávající jednu kauzu za druhou. ČT ani MfD samy nic nezjistily. Dostaly od svých "zdrojů" části policejního spisu ke zveřejnění. To není investigace, ale novinářská špína. "Aktivní opatření", jak se tomu říkalo v StB.

Ta nejnovější špína dopadla na manažerku České konsolidační agentury, která přitom není žádná matka Tereza. Mladá, ambiciózní a hezká žena s mediálně lákavým astronomickým platem šesti milónů korun ročně, Radka Kafková, kterou kdysi do ČKA nominovala dnes už mrtvá Unie svobody, je atraktivní cíl. Dobrá partie.

6. 8. 2006

Vyhostila brazilského novináře

Sergiu Rengelovi, dopisovateli listu Folha de Sao Paulo na Kubě, zrušily v sobotu kubánské úřady vízum, poté, co brazilský list publikoval informaci, že má Fidel Castro nevyléčitelnou rakovinu břicha. Rangel byl okamžitě deportován zpět do Brazílie.

Ricardo Alcarón, předseda kubánského parlamentu, popřel, že by měl Castro rakovinu, a to jedinou větou, bez dalších komentářů či podrobností. André Singer, mluvčí brazilského prezidenta Luly, popřel v sobotu, že byl byl Lula o Castrově rakovině "přímo informován". Dodal, že Lula byl informován, že Fidel je bez sedativ, v dobré náladě a že už hovoří. Singer ignoroval novináře, který se zeptal, zda tedy byl Lula informoval "nepřímo" o zdravotním stavu kubánského diktátora.

6. 8. 2006

V červenci přispělo celkem 116 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 17 366.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,459.34 USD. Příjem z reklamy byl 22 000 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Rád bych se zasmál taky, kdyby bylo čemu Jan "Matt" Hájek
7. 8. 2006 Spojené státy Ameriky a blaho Česka Jan "Matt" Hájek
7. 8. 2006 Přátelství, bomba a občanská společnost Michal  Jurza
7. 8. 2006 Petice proti základně   
7. 8. 2006 Ne základnám v Pardubicích Milan  Daniel
7. 8. 2006 Na názorech občana nezáleží? Jan  Čulík
5. 8. 2006 Česká televize manipuluje diváka   
2. 8. 2006 Cizí protiraketová základna v Česku? Stanislav  Kaucký
2. 8. 2006 Podpisová akce proti americké základně v ČR   
2. 8. 2006 Budeme bránit Ameriku svými těly Ivan  Kunc

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
7. 8. 2006 Nejpravděpodobnější výsledek roztáčení spirál násilí Kamil Vladislav Vaněk
7. 8. 2006 Fašistická křesťanská Syrská národně sociální strana Pavel  Pečínka
7. 8. 2006 Libanon: pravá tvář "chirurgicky přesného bombardování"   
6. 8. 2006 Den násilí ohrozil mírovou iniciativu OSN   
5. 8. 2006 Izraelci bombardováním usmrtili 33 zemědělských dělníků   
5. 8. 2006 Kam zmizela v českých médiích zásada nestrannosti? Jan  Čulík
5. 8. 2006 Spojené státy a Francie se dohodly o rezoluci OSN o Libanonu   
4. 8. 2006 Blair hájí svou libanonskou politiku   
4. 8. 2006 Izrael bombardoval silnici spojující Libanon se světem   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
21. 7. 2006 OSN: Každý den umírá 100 iráckých civilistů   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Znásilnění v Iráku   
7. 7. 2006 Rozdel' a panuj Karim  Chaibi
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
30. 6. 2006 Americké vojenské tribunály pro vězně z Guantánama jsou "protizákonné"   
21. 6. 2006 Život v Bagdádu (jak ho líčí americký velvyslanec)   
21. 6. 2006 Irák: barvy svobody Martin  Šaffek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous
14. 7. 2006 Európska energetická politika v kontexte svetových energetických procesov Peter  Ševce
14. 7. 2006 Hovoří o demokracii, jde jim však o plyn a ropu Jiří G. Müller
8. 6. 2006 Energetická geopolitika 2006   
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
28. 4. 2006 "Rusko opustilo oběžnou dráhu Západu"   
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek
10. 3. 2006 Jaderná energetika   
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...   
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!   
28. 7. 2006 Poctivost se nevyplácí? Jan  Čulík
28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
24. 7. 2006 A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu Jan  Čulík
23. 7. 2006 Jak je těžké natáčet "cizí" filmy v Čechách Jan  Čulík
23. 7. 2006 Filmovku zahájila africká politická agitka Jan  Čulík
22. 7. 2006 Zvoník u matky Boží -- výtvarně pozoruhodná inscenace, scénářem méně Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2006 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
8. 7. 2006 Ztratili jste pas? Policii ČR to nezajímá Jan  Čulík
8. 7. 2006 Karlovy Vary: Dobré filmy i koncem týdne Jan  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary 2006: Příběhy o lidské ubohosti Jan  Čulík
7. 7. 2006 Všechno nejlepší Jan  Čulík
7. 7. 2006 Cesta na Guantánamo Jan  Čulík
7. 7. 2006 Pěregon - opravdu ruský film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Peregon - definitely a Russian film Ema  Čulík
7. 7. 2006 Karlovy Vary: Ztraceno v překladu Ema  Čulík
7. 7. 2006 KVIFF - Lost In Translation Ema  Čulík

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2006 Srbovi vracejí peníze i majetek, kdy mu vrátí svobodu a čest? Štěpán  Kotrba
12. 7. 2006 Čištění policejního stolu po vyhraných volbách Štěpán  Kotrba
7. 7. 2006 Hyenismus novinářů a presumpce viny Zdeněk  Jemelík
7. 7. 2006 "Ti praví" policajti si dali navzájem zelenou Štěpán  Kotrba
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
15. 6. 2006 Policajtoreportéři už i v ČTK Štěpán  Kotrba
7. 6. 2006 Objektivita České televize a Kubiceho předvolební kompromateriály   
2. 6. 2006 Kubice a mandelinky Boris  Cvek

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik