6. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 6. 2005

Není vyloučeno, že demokracii je odzvoněno. Pokud nebude norská ústava zreformována, konstatovalo se v norské studii, Norsko se stane určitou formou oligarchie. Vybraní straničtí funkcionáři v Oslo budou sdílet moc s elitou nevolených technokratů, právníků, bankéřů a novinářů. Budou vytvářet politiku na základě občanských průzkumů veřejného mínění. Jedinou hrozbou této oligarchii budou politické protesty, ty však budou ochromovány stále intenzivnějšími policejními opatřeními.

Tato předpověď nastiňuje vývoj, který se začíná rýsovat po celé Evropě. Lidé předávají moc nad svými životy národním a nadnárodním elitám. Už se nepodílejí na politice a "začnou se o ni zajímat" vždycky jen tehdy, když je rytmus jejich života narušen nějakým nezvyklým rysem. A když jsou takto rozhněváni, exploze je velmi silná. Takováto politika je reaktivní, introspektivní a šovinistická. Je to skutečný význam slova "ne".

Simon Jenkins byl v Holandsku svědkem odmítnutí Evropské ústavy a se zaujetím jej popsal ve včerejším nedělníku Sunday Times:

José Manuel Barroso, prezident Evropské komise, varoval, že by se "riziko nákazy" mohlo rozšířit po celé Evropě. Jen v Bruselu je slovo "demokracie" synonymem nemoci, konstatuje britský komentátor a pokračuje:

Sloupek

Vždycky když přijedu do Anglie, konsternuje mě, jak se ta země odlišuje od "rodného Skotska", v němž žiju už přes pětadvacet let. Píšu těchto pár slov ve studentském domě v Oxfordu v noci ze soboty na neděli, ve vedlejších místnostech zuří mejdan.

Byl jsem v sobotu v londýnské botanické zahradě v Chelsey na výroční garden party britského dramatika Toma Stopparda. Zajímavá kulturní zkušenost. Přítomni byli především herci. Seděl tam Kevin Spacey (American Beauty) a britský shakespearovský herec Kenneth Branagh, popíjel a argumentoval tam australsko-britský spisovatel, kritik a televizní bavič Clive James, v hovoru se Stephenem Fryem (Wilde) jsem se dověděl, že sám od sebe umí říct "Strč prst skrz krk" a "Dobrý den" a že jeho maminka pochází odkudsi ze Slovenska, kde mu nedávno dávali klíč od města. Byla tam také jakási střapatá mladá herečka prý z nové verze Hvězdných válek, ale tu já neznám. S celebritami je to ovšem těžká věc. Nechce se mi s nimi hovořit, mám vždycky blbý pocit, že bych se jako "obyčejný smrtelník" vnucoval. A o čem si s nimi má sakra člověk povídat? Tak jsem raději spíš seděl, poslouchal muziku a pozoroval, co se děje.

Filmový režisér Terry Gilliam, kterého jsem naposledy viděl loni v létě v Uherském Hradišti, mi řekl, že od té doby skončil práci na dvou nových filmech, jeden, podle bratří Grimmů, dokončil teď ve Spojených státech - ten film bude mít premiéru v srpnu - a druhý v Kanadě. Po půstu (Gilliam si vždycky stěžuje, jak obtížné je pracovat s americkými filmovými finančníky) tedy pro něho následují, zjevně, nyní hojná léta.

Historiku Timothy Gartonu Ashovi jsem poděkoval, že tak šíří "slávu" střední Evropy v britských médiích, ale namítl jsem, že se mi nelíbí, že jsou ty články tak zjednodušené a šablonovité, že Ash píše, jako by celá středovýchodní Evropa byla jednotná, podle jediného mustru - odpověděl mi, že zjednodušuje ze vzdělávacích důvodů. Řekl jsem mu, že existuje současný český film. Zajímal se - viděl dosud jen Kolju.

Více než osmdesátiletý komunistický profesor historie Eric Hobsbawm na můj dotaz, jak může hájit např. východoevropský komunistický režim, přiznal, že to byl režim odporný, avšak dodal, že "Východoevropané nevědí o komunismu a o marxismu vůbec nic". Vyjádřil se, že idea osvobození, kterou prezentuje marxismus, byla ve středovýchodní Evropě, v Rusku a zejména v Číně zcela zpotvořena. Především Číňané podle Hobsbawma o marxismu nevědí zhola nic. Plánování a dirigistický přístup k hospodářství však podle Hobsbawma funguje, důkazem je například bohatství Jižní Koreje, Tchajwanu a Hongkongu, které všechno vzniklo v důsledku přísně státem kontrolovaného a plánovaného hospodářství." Na druhém konci trávníku nás pozoroval pravicový filozof Roger Scruton.

Televiznímu moderátoru Jeremy Paxmanovi jsem se stručně zmínil o tom, jak v České televizi o Vánocích roku 2000 udělali "rebelii za svobodu slova" proti novému generálnímu řediteli z BBC Jiřímu Hodačovi a jak večerní televizní zpravodajství BBC si jaksi nevšimlo, že Hodač je z BBC, a odvysílalo reportáž o televizních vzbouřencích jako o "novém boji za svobodu slova v České republice". - "Doufám, že jste si ve zpravodajství BBC stěžoval," reagoval Paxman. "Ano, a omluvili se," odpověděl jsem. Pak jsem mu vykládal, jaké potíže měl v České televizi Václav Moravec s českými politiky: kteří sice mívají ve zvyku přislíbit, že do studia přijdou, ale na poslední chvíli to pak odmítnou, že nemají čas, ale že by přišli, kdyby moderátor splnil ty a ty podmínky.

Potíž je, pokračoval jsem, že čeští televizní moderátoři jsou mladí a čeští politici, kteří jsou většinou padesátníci, s nimi dokáží naprosto zamávat. Paxman se zamyslel: "To je pravda. Já jsem vlastně nikdy neinterviewoval Thatcherovou. Bylo to před mou érou. To dělali jiní. Ale teď, když jsem už starej ("old fart"), už si tolik netroufnou." K Moravcovým potížím se Paxman vyjádřil jasně:

"Vyřiďte jim, že jediné, co se dá v této situaci dělat, je ve vysílání oznámit: 'Pan ministr se rozhodl, že dnes do našeho vysílání nepřijde, pokud nesplníme tu a tu jeho podmínku.'"

Tak to vyřizuju.

Počasí bylo dobré, teplo, slunečno. Na anglickém trávníku hrála jazzová kapela. Byl to pozoruhodný mikrosvět. Stoppard je známý dramatik. Na garden party mu zjevně přijde kdekdo.

6. 6. 2005

Od počátku 90. let Evropskou unií zřetelně prostupuje pocit znepokojení a hořkosti, kterému jsme v Česku 90. let dali název "blbá nálada". Předcházel mu dlouhý čas nepřetržitého hospodářského růstu a zvyšování životní úrovně. V letech 1945 -- 1975 byl tento růst dokonce bezprecedentní. V polovině 70. let začal projekt státu sociálního blahobytu narážet na limity dané zvyšující se konkurenceschopností některých zahraničních ekonomik, vyčerpáváním nerostných surovin a ekologickými faktory. Hospodářský růst, na kterém byl stát blahobytu závislý, začal zpomalovat, až se zastavil docela. Vzrůstala nezaměstnanost a státní dluh. S těmito krizovými prvky se objevily první pokusy politických elit o změnu neudržitelného stavu.

6. 6. 2005

"Nejsem rasista, ale..."

Milan Valach v dalším pokračování svého seriálu o demokracii zdůvodňuje, proč svoboda slova neznamená, že si každý může říkat, co chce. Jakoby na důkaz aktuálnosti jeho slov jsem se stal nechtěným účastníkem situace, jejíž bližší okolnosti z pochopitelných důvodů raději nebudu uvádět.

V profesně příbuzné, ale jinak víceméně náhodně sesbírané společnosti asi 30 lidí, která spolu z pracovních důvodů strávila 4 dny a která sestávala z větší části z "naděje národa", tj. z lidí (většinou zaměstnanců) z české podnikatelské sféry ve věku 25 - 40 let, přišla diskuse na cikány.

Jistý mladík zalitoval, že koncem války zbylo v Čechách méně než 600 původních Romů a ten zbytek "že už jsme bohužel nestihli a podívejte se, teď jich tu máme snad 200 tisíc".

5. 6. 2005

Spojené státy zveřejnily podrobnosti o tom, jakým způsobem zacházely stráže v táboře v zálivu Guantánamo nevhodně s výtisky koránu. V jednom případě jeden strážce do koránu úmyslně kopal.

Informace byly zveřejněny v rámci vyšetřování, které vyvolal článek v americkém časopisu Newsweek, v němž se napsalo, že strážci jeden výtisk koránu spláchli do záchodu.

Spojené státy nyní zveřejnily informace o pěti incidentech týkajících se zacházení s koránem. V jednom případě byl výtisk koránu postříkán močí, v jiném vodou. Zpráva tvrdí, že ve většině případů šlo o neúmyslnou náhodu.

6. 6. 2005

Byl jsem vyzván hlavními organizátory 2. Pražského mezinárodního bienále, abych se pokusil prezentovat devadesátá léta v českém vizuálním umění. Přistoupil jsem na tento úkol s tím, že pokusím zvýraznit takové umělce, kteří byli a jsou pro mne v tomto údobí podstatní a nemusím přitom s nimi žít jejich osobní životy.

Věděl jsem rovněž, že můj výběr nikdy v tomto limitovaném prostoru nemůže regulérně postihnout kompletní sestavu umělců, kteří se v té době jednoznačně a smysluplně prosazovali.

6. 6. 2005

Je otázkou jen několika let, než vznikne počítačový program, který bude schopen opravovat seminární práce vysokoškolských studentů, tvrdí James Christie, který vyučuje počítačovou vědu na univerzitě v Amerdeenu. Konstatuje, že počítače už nyní dokáží opravovat a známkovat seminární práce studentů z prvního ročníku, a to i v oborech, jako je historie či zeměpis.

Studentské eseje jsou v anglosaském univerzitním školství velmi důležité, protože se ústně nezkouší, skoro všechny zkoušky jsou písemné.

6. 6. 2005

Už to začíná

Hodně se v poslední době hovoří o tom, zejména v souvislosti s varováním, že v nejbližší době zřejmě dojde ke kulminaci objemu světové těžby ropy, a dále už bude její množství jen klesat, že lidstvo v současné době dosáhlo nejluxusnější fáze svého hmotného rozvoje a od nynějška se bude muset začít stále výrazněji uskrovňovat.

Britský ministr dopravy Alastair Darling vyzval o víkendu veřejnost k debatě o tom, jak v Británii v nadcházejících letech regulovat soukromou automobilovou dopravu. Varuje totiž, že pokud se nic nepodnikne, do dvaceti let dojde k naprostému zahlcení britských dálnic.

Zažil jsem to na vlastní kůži v pátek, kdy jsem jel automobilem ze skotského Glasgow na vzdálenost 600 km po dálnici do anglického Oxfordu. Ve Skotsku se to neděje (země je příliš řídce obydlena), avšak od severní Anglie došlo na několika místech ve všech čtyřech jízdních pruzích dálnice k dlouhodobým, velkým bezdůvodným zácpám. (Děje se to na těchto místech zřejmě pravidelně, neboť jsou tam umístěny trvalé značky, varující před zácpami.) Dálnice prostě byla přeplněna automobily, a tak jsme několikrát - skoro hodinu - stáli. Vede to člověka k tomu, že se uvědomí, že od určité hranice se stává moderní dopravní infrastruktura nesmyslnou. K čemu je osmiproudá dálnice, když ji neomezené množství soukromých automobilů dokáže na několika místech v obou směrech zahltit tak, že je dopravní komunikace zcela nepoužitelná. Nedá se například vůbec předpovědět, kdy člověk konečně dojede do cíle.

Britský ministr dopravy navrhuje, aby automobilisté byli nuceni za užívání dálnic platit, a to podle ujetých kilometrů. Sazba se bude zvyšovat úměrně se silou silničního provozu. Na málo užívaných komunikacích se bude platit cca korunu za kilometr, na silně užívaných dálnicích daleko více - až padesát korun za kilometr. Předpokládá se, že mýtné za jednu cestu automobilem z předměstí Londýna do centra bude cca 500 Kč. Britské ministerstvo dopravy chce vybavit všechny automobily černou skříňkou, napojenou na satelit, která bude registrovat jízdy, které automobil podnikne, a bude za ně řidiči automaticky účtovat poplatky. Dosavadní silniční daň bude snížena. Odborníci se domnívají, že celostátně bude systém zprovozněn tak do roku 2014. Kritikové však varují, že navrhovaný systém bude vážnou ranou mezinárodnímu turismu a tvrdě hospodářsky postihne většinu turistických oblastí ve Velké Británii. Po většině britských dálnic nyní jezdí pětkrát více automobilů, než pro kolik byly postaveny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 6. 2005

Stephen Fry, známý britský herec, komik a spisovatel, se vyjádřil, že po tom, co viděl v minulých dnech na Slovensku, je ochoten podpořit kontroverzní návrh nového britského zákona, kriminalizujícího útoky na náboženskou víru, přestože dosud tento zákon odmítal. Zjistil totiž, že v blíže neurčené slovenské vesnici, jižně od Bratislavy, byl zničen židovský hřbitov, kde je pohřben jeho pradědeček - ze země byly nedávno vykopány i pozůstatky mrtvých a byly jim ukradeny prsteny a zlaté zuby.

6. 6. 2005

Jakožto externí zaměstnanec jedné z mnoha společností působících na letišti jsem poměrně slušně obeznámen s poměry, které tam panují, píše Jan Horák. Ano je pravda, že na Ruzyni se krade. Krade se ovšem i jinde ve světě a krást se bude. Proč? Protože na všech letištích světa jsou profese spojené s vykládáním a nakládánim zavazadel, jakožto profese nevyžadujíci jakoukoli kvalifikaci, velmi slabě finančně hodnoceny, tudíž je vykonávají chudí lidé. A tito lidé, navzdory různým stále se stupňujícim restriktivním opatřením, neumějí odolat pokušení, třeba Vašemu kartonu cigaret. Je možné spekulovat o tom, kde se krade víc nebo míň a v žádném případě nechci obhajovat sprosté zloděje, ale zkuste si parkrát proletět Milán a uvidíte, že ani tam nenechají Vaše zavazadlo bez povšimnutí a navíc bude pravděpodobně na několik kusů.

Poznámka JČ: Děkuji za vysvětlení, ale argumentace, že zaměstanci letiště Ruzyně "musejí krást, protože jsou chudí" (a tak odstraňovat svou společenskou nerovnost) je nepřijatelná, stejně jak argumentace, že jinde se krade ještě víc.

6. 6. 2005

Pár poznámek k "japonskému zázraku"

Článek Martina Jacquese o tom, jak se Japonsko brání globalizaci, je zajímavým počtením. Zdá se mi však, že přání je tak trochu otcem myšlenky, zejména co se týče kladů a záporů spojených se stavem japonské ekonomiky.

3. 6. 2005

U dětí, které žijí v blízkosti elektrického vedení vysokého napětí, vzniká daleko častěji leukémie, konstatují vědci z Oxfordské univerzity a z britských energetických podniků v článku, který v pátek vyšel v časopise British Medical Journal.

6. 6. 2005

Dne 27. května vydal italský server autistici.org prohlášení, ve kterém informuje, že v rámci rozsáhlé policejní operace, která zahrnovala 12 zatčení v okresech Bologne a Řím a množství domovních prohlídek, mu soud přikázal zlikvidovat emailovou adresu italského Anarchistického černého kříže (humanitárně orientovaná mezinárodní organizace, kladoucí si za cíl pomoc stíhaným, vězněným či jinak perzekvovaným anarchistům na solidárním principu) na svém serveru. Správcům serveru poprvé v italské historii nařídila politická policie na základě soudního příkazu nikoli poskytnout data, ale zrušit emailovou schránku. Zároveň byla policejně zlikvidována internetová stránka AČK na tomto serveru, okamžitě však byly zřízeny její mirrory na jiných serverech a stránka tak je i nadále v provozu.

Myšlenka svobodné a necenzurovatelné globální internetové sítě je součástí myšlenky globální svobodné společnosti a neexistuje jediný důvod, proč by kterákoliv vláda kteréhokoliv státu měla v elektronické komunikaci občanů číst jako v otevřené knize. Zcenzurovat internet stejně nelze.

3. 6. 2005

Dnes v Praze začíná třídenní hudební festival United Islands of Prague. Minulý ročník této akce nepřinesl jen spoustu zajímavé hudby, ale také nehorázné prohlídky osobních zavazadel návštěvníků koncertů na Střeleckém ostrově, při nichž byli lidé nuceni - prý z "bezpečnostních důvodů" - u improvizované brány zanechávat nápoje, které měli s sebou.

Po mé kritice těchto kontrol uveřejněné minulý rok došlo k zajímavé polemice dvou právníků , k níž bych se zde nyní chtěl vrátit - začíná sezóna letních open air festivalů a problém sepětí kultury a nuceného konzumu, jakož i hrubých zásahů festivalových zřízenců do soukromí návštěvníků se zřejmě objeví častěji.

polemika 2004 ZDE ZDE ZDE ZDE TÉMA BL

3. 6. 2005

Tento týden bude pro osud Evropské unie mimořádně důležitý a varovný. Francouzi a Holanďané řekli v referendech jasné NE smlouvě zakládající její ústavu a tímto suverénním aktem svobodně se rozhodujících občanů postavili před evropskou politickou elitu těžký úkol: znovu se zamyslet nad základními hodnotami a pilíři, na kterých stojí "evropský dům". A také zcela zbourali dosavadní povrchní dělení na "eurooptimisty" a "euroskeptiky". Jen menší část těch, kteří smlouvu odmítli, se totiž může označit za odpůrce evropské integrace. Ti ostatní převážně nehlasovali o textu ústavy (který v drtivé většině ani neznali), nýbrž o charakteru této integrace.

3. 6. 2005

Vyšetřovatelé z britského státního Úřadu pro závažné podvody a britské státní zdravotnictví vyšetřují více než deset podniků a jejich ředitele, kteří jsou obviňováni, že okradli britské státní zdravotnictví svévolným a kartelovým zdražováním základních léků o stamiliony liber.

3. 6. 2005

Milan Dušek: Daleká cesta, Oftis, Ústí nad Orlicí 2005

Varhaník, skladatel, esejista a učitel na pražské konzervatoři a divadelní fakultě AMU Milan Dušek napsal v letech 1976 -- 1980 čtyři na sebe navazující vědeckofantastické povídky, uvedené citáty z povídky Ivana Vyskočila "Vždyť přece létat je snadné." Kdybych je označil za samizdaty, nebylo by to přesné: tehdy měly funkci dárků k jednotlivým jubilejím jeho dcery Hany, která se též zabývala vědeckofantastickou prózou. Renesanční osobnost Milana Duška, jenž spolu s Jiřím Suchým, Ivanem Vyskočilem a dalšími v roce 1958 budoval Divadlo Na zábradlí, se pravidelně netlačí před televizními kamerami, a proto jeho jméno nepatří v této zemi mezi nejznámější, i když by si to jistě zasloužil. O to větší čest je recenzovat jeho knihu, která pětadvacet let od dokončení poprvé vychází. Milan Dušek je totiž typickým představitelem dnes velmi silného proudu, který je většinou zakořeněný v určitém kraji a přichází -- bez jakýchkoli aspirací na širokou úspěšnost a bestsellerové trhání rekordů -- jako druhá vlna národního kulturního obrození.

6. 6. 2005

Evropská unie

Nevolení komentátoři Doležal, Ševčík, Zahradník, Kohout, Rupnik, Pehe nám vysvětlí, co je správně

Podle očekávání např. pan Pehe v Právu, ale i jiní místní lyrici vyrukovali s nabízející se asociací - když Francie, tak Zrada, to známe od Mnichova, že. Pan Pehe se zároveň od té černé evropské neděle neostýchá jedním dechem děsit nás, zbylé Evropany, osiřelým, zrazeným Německem, píše Marcel Sauer.

3. 6. 2005

Chci jen krátce zaznamenat, čeho si žádná česká média nepovšimla - v Litoměřicích se o minulém víkendu konal už 11. Salon kritického myšlení. Je to pravidelné výroční dvoudenní setkání lidí, projevujících zájem o kritické myšlení (nechce se mi použít zprofanovaného slova "intelektuálů"), kteří každoročně diskutují na dané téma. Letošním tématem bylo Umění a politika a hovořili mj. Zdeněk Zbořil, Ota Ulč, Gustáv Murín, István Voros, Václav Dušek, Jiří Krombholz a Jan Čulík.

Loni bylo tématem Umění jako komunikační jazyk a nakladatelství Votobia z loňského setkání vydalo stejnojmenný sborník (ISBN 80-7220-220-0), který je k dostání v dobrých knihkupectvích a také v galerii Vivo na Maltézském náměstí 3 v Praze 1.

Organizátory setkání jsou Alex Koenigsmark a Viktorie Hradská.

Osobně na něm oceňuji neuvěřitelnou názorovou otevřenost, nevídanou v českých médiích. Setkávají se tu a diskutují spolu "pravičáci", jako je Alexander Tomský, Ota Ulč či Jan Kovanic s "levičáky", jimiž jsou například bývalý špion Karel Koecher (letos nepřijel), spisovatel Arnošt Lustig (také letos nebyl), či bývalý diplomat Miroslav Polreich. Pořadatelé chtěli mladé lidi, avšak z mladých autorů Britských listů se mi podařilo přimět k účasti pouze Martina Škabrahu, Jan Sýkora se jen seminářem jen tak mihl, jiní bohužel nepřijeli.

Největším zážitkem bylo pro mě na letošním Salonu vystoupení Čestmíra Císaře, ministra školství a kultury v československé vládě od roku 1967. Císař vystoupil v diskusi po mém příspěvku, kdy lidé debatovali hlavně o tom, co dělá literární dílo relevantním a čteným v určité éře. Vzpomínal na své mládí ve třicátých letech a svým příspěvkem projevil neuvěřitelnou míru vzdělanosti a moudrosti. Netušil jsem, že někdejší komunističtí ministři (dobře, bylo to reformní období) byli takto vzdělaní. Žádný současný politik jim nesahá po pás. Posléze jsem se v kuloárech dozvěděl, že Čestmíru Císařovi (který právě dokončil třídílné kulturněpolitické dějiny Československa ve dvacátém století) je pětaosmdesát let.

3. 6. 2005

Psáno pro letošní Salon kritického myšlení, Litoměřice, květen 2005

Svědčila česká literatura před rokem 1989 jinak o zkušenostech českého společenství, než jak to činí v letech po pádu komunismu? Byla tehdy přístupnější mezinárodní čtenářské obci než v současnosti a pokud ano, tak proč? Plnila literární a estetické funkce jiným způsobem než nyní? Proč jsou někteří autoři z šedesátých až osmdesátých let považováni za "velké" a co chybí českým spisovatelům, kteří píší v posledních patnácti letech? Způsobuje pozměněné vnímání literatury, že spisovatelé z období komunismu už mladší generaci nic neříkají? Má pravdu Petr Bílek, že se česká literatura stává v současnosti předmětem marketingové manipulace? Musí být v literatuře obsažena politika, anebo to snižuje umělecké dílo na úroveň propagandy? Lze text považovat za literaturu, včlení-li autor do něho záměrně "zpřístupňující" stereotypní postupy? Týká se to autorů píšících před rokem 1989 i po roce 1989? Může svědčit literární text podnětným způsobem o společnosti, přestože to není tvůrčí umělecké dílo?

Na tato témata jsem vedl seminář letos v březnu na pražské filozofické fakultě. Jde o téma "Literatura a politika". Účelem bylo pokusit se zjistit, zda literatura skutečně za komunistické totality fungovala jinak.

3. 6. 2005

(příspěvek na konferenci Umění a politika, Salon kritického myšlení, Litoměřice 2000)

Titul odkazuje na Camuse, ovšem.

Goethe, který díky Eckermannovi zanechal největší množství výroků, ještě víc, než dosavadní rekordman anglický dr. Johnson, řekl mj., že "jediná díla trvalá jsou díla příležitostná". Můžeme se o smyslu tohoto výroku přít, ale jedním z výkladů může být, že znamená toto: aktualitě, chcete-li politické-mu faktu, se nelze vyhnout, protože nemůžeme ohluchnout a oslepnout, jde ale o to, zda je to umění.

2. 6. 2005

Již jsem se smířil s tím, že existují lži, větší lži, nepokryté lži a reklama. Jako každý druhý člověk, žijící v epoše rozvinutého infotainmentu, jsem si jednoduše patřičně zvýšil toleranční limit, abych věnoval marketingovým snahám producentů dobře zabaleného štěstí našeho konzumerismu právě tolik času, kolik mu podle mne přísluší. A v mém případě je to zhruba tolik času, kolik je třeba na odvrácení zraku, abych se vyhnul i případné nevědomé indoktrinaci více či méně dobře koncipovaným užitým uměním s náležitě lakonickým sloganem ve službách mamonu. Dělám to od té doby, co jsem zjistil, že něco jako svobodná vůle člověka vůbec neexistuje...

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
5. 6. 2005 Vzkazuje vám Jeremy Paxman Jan  Čulík
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 O čem právě hlasuji/eme... Vladimír  Rott
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
3. 6. 2005 Británie: Úřady zasahují proti pirátům s farmaceutiky   
3. 6. 2005 Okupace politické strany a její důsledek Stanislav A. Hošek
3. 6. 2005 Jak ochočit kamiony Jiří  Kofránek

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   
10. 5. 2005 Co se stane po odmítnutí euroústavy?   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   
10. 5. 2005 Co se stane po odmítnutí euroústavy?   
2. 5. 2005 Ústavní smlouva není ústava Petr  Jantač

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2005 Taky bude Vaše dovolená samozřejmě s leteckou dopravou? Miloš  Dokulil
27. 5. 2005 Říkají Vám něco čísla? Miloš  Dokulil
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
20. 5. 2005 V pondělí nebude BBC vysílat "Newsnight"; Paxman odmítl stát se stávkokazem   
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess