12. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 3. 2004

Panenka a gorily

Cukr a bič nové mediální politiky ČSSD

Na tradiční páteční tiskové konferenci vládní strany, na kterou přišel premiér Špidla a ministr vnitra Gross, představil nový místopředseda strany pro mediální politiku mluvčí, která má vystřídat veterána v této funkci, Jiřího Hrona. Stalo se. Milá tvářička, laskavý hlásek, naivní představení. Sedala prý mlčenlivě v rohu tiskových konferencí... Co řekla, jí schválili. Mladičká Lucie Orgoníková, dcera poslankyně z Hradce Králové, bývalá Grossova asistentka. Jedna tvář ČSSD. Ročník 1976.

Druhou tvář představili dvoumetroví příslušníci ochranné služby premiéra a ministra vnitra, kteří na tiskové konferenci byli přítomni v nebývalém množství, pletli se novinářům ostentativně pod nohy a bez skrupulí perlustrovali žurnalisty při příchodu do místnosti. Za deset let tiskovek ČSSD se něco podobného stalo poprvé. Bezděčný lapsus, demonstratiní ukázka síly anebo cílený pokus zastrašit "smečnku hyen" jako počátek nové mediální politiky sociální demokracie?

Tisková konference začala referátem premiéra i ministra vnitra na téma teroristického útoku ve Španělsku. Logicky. Pokračovala prohlášením vyjádřením účasti a solidarity se Španělskem. Zmatek nastal až v objasnění, "kdo za to může". Zda Al Kajda či ETA. Premiér vyjádřil odhodlanost Česka stát na straně protiteroristické. Logicky. Ale... Jakou cenu zaplatí Evropa za obranu na všech frontách? Bude to ještě Evropa - kontinent volného pohybu osob, zboží a kapitálu, anebo Evropa pevnost? Na tutu otázku analytici tajných služeb neodpovědí, na tuto otáku by měli odpovědět politici. Rovně, přímočaře.

Kotrba: Z toho obecně analytického pohledu, o kterém jste hovořili - domníváte se, že se dá vyhrát asymetrická válka?

Špidla: Ano.

Kotrba: A ministr vnitra?

Gross: Já si myslím, že ano.

Kotrba: Můžete být trochu konkrétnější a rozvést svou odpověď z toho jednoslabičného "ano"?

Špidla: Mysím si, že je zbytečné v takto citlivých věcech zacházet v jednání do detailů. Chci jenom konstatovat, že obrovské asymetrické úsilí odváděly takzvané Rudé brigády v Itálii s naprostou bezohledností a tvrdostí. Nakonec i tento problém byl zvládnut. Je to komplexní a dlouhodobá záležitost. Člověk nemůže být přehaným optimistou, ale nemůže jakýmkoliv způsobem oslabit své úsilí. Je třeba být důsledný a to dlouhodobě.

Gross: Chtěl bych k tomu dodat, že to závisí také na ochotě společnosti spolupracovat při provádění některých opatření.

Kotrba: Uvažujete v té souvislosti s širším omezením občanských a lidských práv ve vazbě na bezpečnostní opatření a dejme tomu ve vazbě na větší vyžadování citlivých osobních údajů?

Špidla: Česká republika je státem demokratickým, založeným na koncepci lidských práv, je součástí integrující se do Evropy a my budeme postupovat v souladu s tím, co Evropská unie v tomto směru umožňuje a v souladu se zkušenostmi dalších demokratických států. Konstatuji, že Evropa uvažuje o tom, že zavede biometrická data.

Praxe nového pojetí lidských práv se projevila už při vchodu do místnosti, kde se tisková konference konala. Většina perlustrovaných novinářů se nezmohla na pádnější odpověď. Jako první se proti novým perlustračně mediálním praktikám - legitimování novinářů na tiskovce ČSSD - ozval dlouholetý novinář Práva lidu, jinak člověk velmi blízký sociální demokracii, Jindřich Beránek.

Beránek:... Na vás jako na místopředsedu pro mediální politiku a na ministra vnitra mám dotaz, zda patří do nové mediální politiky nebo do nových bezpečnostních opatření, aby pracovníci útvaru ochranné služby premiéra nebo vaší legitimují na území politické strany - resp. na tiskové konferenci v objektu politické strany novináře.

Gross: Rozhodně to nepatří ani ke strategii mediální politiky ani ke strategii ministerstva vnitra, ale patří to k tomu, že ze zákona mají příslušníci policie zařazení k ochranné službě zákonné pravomoci a povinnosti. A pokud se je rozhodnou uplatnit, tak zřejmě k tomu měli důvody... Je samozřejmě možno podat normální stížnost a je možno se dobrat normálního zjištění, pokud k tomu došlo a případně se vám omluvit a...

Kotrba: A vy ....

Hron: Prosím neskákejte....

premiér Špidla: Prosím, mluvte.

Kotrba: Vy se, pane ministře, cítíte novináři ohrožen?

ministr Gross: Zaprvé já mám pocit, že tady tiskovou konferenci řídí, a ...

Kotrba: Děkuji za upozornění...

Gross: ... bylo by dobré, kdyby každý respektoval normální mezilidské chování, a za druhé -- nikdo se tady necítí ohrožen. To bychom tady asi takto neseděli a to by asi při přeskoku lavic jedním z vás toto nezůstalo bez reakce. Ale prosím, respektujme, že profesionálové v této zemi mají nějaké své povinnosti. A já nebudu patřit k těm, který bude si hrát na to, že rozumí některým věcem, které patří k profesním záležitostem víc, než to, co jste konstatoval a musí si je obhájit i před zákonem.

....

Kotrba bezprostředně po konci tiskové konference: Pane ministře, ta přemíra goril bude novým obrazem mediální politiky strany nebo se to už příště opakovat nebude?

Gross: Jestli s tím máte ňáký komplexy, tak si je vyřešte...

Kotrba: Ne, ale mám s tím problém.

Gross: No tak sem nechoďte...

Ministr vnitra pojal dialog po svém. On ke své mediální politice vlastně novináře nepotřebuje. Snad i proto tiskové konference, které jsou už deset let každý týden v pátek v 11:00, budou nyní pouze jednou za čtrnáct dní. Sdělila to přítomným novinářům nová tisková mluvčí. Asi už nemá ČSSD každý týden médiím co říci. Z politické strany se stala státostranou. Centrem mediální pozornosti nebudou názory strany, ale názory koaliční vlády, jednotlivých ministrů či jejich úředníků či názory poslanců. Je toto ale ještě politická strana? Není nad to, když chce dosud nejsilnější politická síla v zemi "sesedat z koní", "jít mezi lid" či obracet se "čelem k masám"...

Ministr vnitra se navíc frapantně mýlil. Objekt ČSSD Lidový dům není "režimovým" objektem. Jeho ochrana a ostraha je zabezpečována civilními pracovníky ve vrátnici. Tam může být kdokoliv legitimován, chce-li vstoupit dále do objektu. Ještě nikdy zde nebyli legitimováni novináři, a to ani v daleko vypjatějších okamžicích.

Policista (bez výjimky) není oprávněn požadovat od občana prokázání totožnosti bez důvodu. Když tak učiní, musí uvést důvod, proč tak činí. Musí se představit jako příslušník policie. Což nikdo z příslušníků ochranné služby neudělal. Porušili tím zákon o policii. Profesionalitou příslušníka ochranné služby je znát nejen zákon o policii, ale podle obličeje ty osoby, které se v prostředí jím chráněném pohybují trvale. V prostředí ČSSD, premiéra či ministra vnitra se trvale pohybuje pouze několik desítek novinářů a několik asistentů a pracovníků kanceláře. Ti se mezi sebou v naprosté většině znají a tak se případní podvodníci či blázni odhalí naprosto ihned. Což se v minulosti stalo několikrát, naposledy v případě podvodníka, který se vydával za asistenta Hany Marvanové. Z Lidového domu byl po vyfotografování vyveden. Poté se ukázalo, že chtěl jet na Srí lanku jako asistent Jana Kavana. Způsobil škodu za milión. Dnes je ve vazbě.

Pracovníkovi ochranné služby stačil navíc k prokázání totožnosti pouze redakční průkaz, což je doklad, který si může udělat prakticky každý...

Co tedy znamená ono gesto síly nového místopředsedy pro mediální politiku nejsilnější vládní strany a ministra vnitra v jedné osobě? Dočkáme se rozšíření policejních pravomocí a následně "policejního" státu? Chce se stát ministr vnitra českým Bushem, který má dvě autokolony a dvojníka a přesto má stále strach z teroristů? Asymetrická válka se při zachování evropských standardů demokracie vyhrát nedá. A nejspíše ani asymetrická válka s novináři...

Na prvního máje, na Svátek práce, vstupujeme do Evropy. Zpátky do Evropy.

                 
Obsah vydání       12. 3. 2004
14. 3. 2004 Za masakry v Madridu "přijala odpovědnost al Kajda"
14. 3. 2004 Zpráva Výboru proti mučení potvrzuje problém policejního násilí
12. 3. 2004 Panenka a gorily Štěpán  Kotrba
12. 3. 2004 O evropském antisemitismu
12. 3. 2004 Vězni z Guantánama v Británii propuštěni
12. 3. 2004 Propuštěný Brit z Guantánama svědčí o tom, že byli vězni biti
11. 3. 2004 Španělsko: teroristické útoky si vyžádaly více než 190 životů
12. 3. 2004 Hrozba demokracii Jan  Čulík
12. 3. 2004 Sociální vědci vystupují v médiích, jinak jejich práce nikoho kromě státu nezajímá Ivo  Bystřičan
12. 3. 2004 Motol Jiří  Bakala
12. 3. 2004 Vzpomínka na světovou velmoc USA Roman  Weber-Pachola
12. 3. 2004 K čemu jsou babičky
12. 3. 2004 Píší novináři z MfD a z Lidovek na internet drby o politicích?
12. 3. 2004 Zaveďte mimořádnou daň na televizi Nova
12. 3. 2004 Čtenářem Labyrintu Jiří  Lněnička
12. 3. 2004 Pohádka Miroslava Šuty Ivan  Brezina
11. 3. 2004 Nesmysly pana Breziny Miroslav  Šuta
11. 3. 2004 Británie: Zákaz kouření na veřejných místech "by zachránil 5000 životů"
11. 3. 2004 Tomáš Koloc jako don Quijote Pavel  Urban
11. 3. 2004 Jak Spojené státy připravily jednoho Afghánce o živobytí
10. 3. 2004 Česká spořitelna: Zase neplní sliby? Radek  Mokrý
11. 3. 2004 Křesťané jsou v Česku už zase "tmáři" Pavel  Mareš
10. 3. 2004 Tmáři na Filosofické fakultě Ondřej  Slačálek
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu
14. 3. 2004 Hospodaření OSBL za únor 2004
22. 11. 2003 Adresy redakce
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 3. 2004 Zpráva Výboru proti mučení potvrzuje problém policejního násilí   
14. 3. 2004 Léky proti AIDS pro Afriku nebudou k dispozici   
12. 3. 2004 Motol Jiří  Bakala
12. 3. 2004 Vzpomínka na světovou velmoc USA Roman  Weber-Pachola
12. 3. 2004 Sociální vědci vystupují v médiích, jinak jejich práce nikoho kromě státu nezajímá Ivo  Bystřičan
12. 3. 2004 Čtenářem Labyrintu Jiří  Lněnička
12. 3. 2004 O evropském antisemitismu   
12. 3. 2004 Panenka a gorily Štěpán  Kotrba
12. 3. 2004 Hrozba demokracii Jan  Čulík
11. 3. 2004 Jak Spojené státy připravily jednoho Afghánce o živobytí   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
11. 3. 2004 Tomáš Koloc jako don Quijote Pavel  Urban
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
10. 3. 2004 Třetí odboj Tomáš  Koloc
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas