15. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 1. 2004

Aféra Davida Kellyho v Británii

Petr HARTMAN, moderátor: Ve Velké Británii se blíží doba, kdy mají být zveřejněny výsledky vyšetřování okolností smrti vládního zbrojního poradce Kellyho. Britská vláda i rozhlasová televizní a internetová společnost BBC se začínají chovat trochu nervózně. Sdělovací prostředky projevují o celou aféru obnovený zájem. Případ zrekapituloval Jan Čulík, čte David Schneider.

Tento text Jana Čulíka se vysílal v pořadu Názory a argumenty rozhlasové stanice ČRo 6 v pondělí 12. ledna. V posluchači Jindřichu Řičicovi vyvolal příspěvek kritickou reakci.

David SCHNEIDER, redaktor: Jak si posluchači možná pamatují, celá kontroverze vznikla koncem května 2003, kdy Andrew Gilligan, reportér ranního publicistického pořadu Today rozhlasové stanice BBC - Radio 4, konstatoval ve své reportáži, že údajný vysoký činitel informovaný o situaci v britských výzvědných kruzích ho informoval, že britská vláda neoprávněně včlenila do své oficiální zprávy o hrozbě z Iráku a o iráckých zbraních hromadného ničení nepodložené tvrzení, že má Saddám Husajn možnost použít svých zbraní hromadného ničení do pětačtyřiceti minut.

Gilligan ve své reportáži naznačil, že toto nepodložené tvrzení podle jeho zdroje zřejmě mělo být do britské oficiální zprávy včleněno na nátlak Alistaira Campbella, tehdejšího tiskového mluvčího britského premiéra Tonyho Blaira. Úřad britského premiéra, včetně Alistaira Campbella, reagoval velmi hněvivě a v podstatě se pokusil společnost BBC v této věci zdiskreditovat.

Docházelo i k některým docela bezprecedentním událostem, kdy se například několik minut po začátku živého vysílání hlavních večerních zpráv britské komerční kulturní stanice Channel 4 vnutil Blairův mluvčí Alistair Campbell do televizního studia a známému moderátoru tam poskytl na svou obranu zcela neplánovaný hněvivý rozhovor. Z Gilliganova obvinění vznikl obrovský skandál.

Komentátoři konstatují, že Gilliganova reportáž o tom, že britská vláda údajně zkreslila ve své oficiální zprávě údaje o irácké hrozbě jen proto, aby mohla zaútočit na Irák a zalíbit se Georgi Bushovi, byla dosud největší krizí Blairovy vlády. Společnost BBC nikdy neprozradila jméno Gilliganova zdroje, avšak on sám se přiznal. Byl to doktor David Kelly, pracovník britského ministerstva obrany, který měl skutečně přístup i k britským výzvědným informacím a patřil snad k nejvýznamnějším světovým odborníkům na irácké zbraně hromadného ničení. Doktor Kelly se několikrát účastnil i inspekčních cest do Iráku. Přiznal se svým nadřízeným na britském ministerstvu obrany, že byl ve styku s reportérem BBC Gilliganem, neočekával, že ministerstvo předhodí jeho jméno často brutálnímu britskému tisku. Ministerstvo to ovšem neudělalo přímo a otevřeně, avšak novinářům zprostředkovalo celou řadu náznaků, takže Kellyho jméno novináři vbrzku objevili. To, že jméno doktora Kellyho bylo navzdory údajným ujišťováním, že tomu tak nebude, sdělovacím prostředkům odhaleno, se považuje za velmi kontroverzní aspekt celé aféry. Kelly byl podroben velmi tvrdému výslechu před parlamentním výborem pro zahraniční vztahy a posléze, z obavy, že bude celostátně vláčen britskými médii, v první polovině července loňského roku zřejmě spáchal v Británii sebevraždu. To celý skandál nesmírně posílilo.

Bylo rozhodnuto, že se veškeré okolnosti sporu mezi společností BBC a britskou vládou v této věci stanou tématem nezávislého soudního vyšetřování, do jehož čela byl jmenován lord Hutton proslulý svým nesmírně pečlivým a nestranným přístupem. Lord Hutton záležitost skutečně celou dlouhou řadu týdnů za obrovského zájmu britských sdělovacích prostředků loni na podzim vyšetřoval. Zajímavé bylo, že bezprecedentním způsobem bylo zveřejněno obrovské množství interních vládních dokumentů k této věci i interních dokumentů společnosti BBC. Komentátoři poznamenali, že poprvé za mnoho let se veřejnosti dostalo možnosti analyzovat, jak fungují vnitřní rozhodovací procesy uvnitř jinak nesmírně tajnůstkářské britské vlády. Ale kdo měl pravdu? Byla původní reportáž novináře BBC Andrewa Gilligana opravdu neseriózní a bulvární? Nebo byla založena na podložených faktech a britské vládě se to nelíbilo, takže skandálním způsobem podrobila nezávislou společnost BBC nepřípustnému nátlaku?

Na základě dlouhých vyšetřování se zdá, že pravda je zřejmě někde uprostřed. I když pravděpodobně více v právu byla společnost BBC než britská vláda. Z mnoha svědectví před tribunálem lorda Huttona vyplynulo, že reportáž novináře Andrewa Gilligana byla zjevně ve všech svých hlavních rysech pravdivá, i když Gilligan v některých podrobnostech selhal a neprojevil potřebnou opatrnost a přesnost. Hlavním problémem bylo i to, že po odvysílání svých rozhlasových reportáží v této věci otiskl Gilligan v britských novinách několik článků, které byly zjevně ještě nepořádnější než jeho původní rozhlasové reportáže. Společnost BBC mezitím reagovala celou řadou opatření, zpřísnila principy své novinářské práce a zakázala svým reportérům a novinářům, aby psali pro jiná média.

Huttonův konečný verdikt se očekává v nejbližších dnech. Lord Hutton má publikovat zprávu, která má mít až tisíc stran. V britské vládě i v BBC to vyvolá značnou nervozitu. Nyní vyšlo najevo, že ještě v listopadu loňského roku, už po ukončení Huttonových veřejných výslechů v této věci, předložila britská vláda jeho vyšetřování své konečné prohlášení.

Britští opoziční konzervativci nyní doufají, že přitisknou ve věci tohoto skandálu premiéra Tonyho Blaira ke zdi. Obviňují ho, že se snaží distancovat od rozhodnutí, že to byl právě on, který určil, aby bylo jméno Davida Kellyho předhozeno sdělovacím prostředkům. Vyšetřování lorda Huttona bylo předtím předloženo i svědectví sira Kevina Tebbita, vysokého činitele britského ministerstva obrany, který svědčil o tom, že Tony Blair předsedal schůzi, která rozhodla o tom, aby bylo jeho jméno prozrazeno.

Ve středu se v britské dolní sněmovně střetl v této věci šéf britských konzervativců Michael Howard s Tony Blairem. Požadoval, aby Blair znovu potvrdil, že on sám prozrazení Kellyho jména neschválil. Blair to neudělal, avšak v parlamentu konstatoval, že si stojí za vším tím, co při vyšetřování před tribunálem lorda Huttona vypověděl. Velmi brzo budeme seznámeni, k jakému závěru došlo vyšetřování lorda Huttona ohledně okolností smrti doktora Kellyho.

Skončeme mezitím informací britského tisku, že reportér BBC Andrew Gilligan píše o celé věci a své roli v ní memoáry a britští nakladatelé se prý předbíhají s nabídkami honoráře. Má prý za svou knihu o aféře Kellygate dostat až dvě stě padesát tisíc liber, v přepočtu asi jedenáct milionů českých korun.

Příspěvek Jana Čulíka četl David Schneider.

                 
Obsah vydání       15. 1. 2004
15. 1. 2004 Způsobuje porušování rychlostních omezení na silnicích smrt lidí? Jan  Čulík
15. 1. 2004 Do Londýna přiletěl z Washingtonu muž "podezřelý z terorismu"
15. 1. 2004 Mobilní telefony asi "nejsou nebezpečné", avšak vědci požadují další zkoumání
15. 1. 2004 Jak reklamovat zboží z Electrocity? Radek  Mokrý
15. 1. 2004 Inteligentní a umělý prostor náboženství Martin  Škapík
15. 1. 2004 Jiří Janeček se omlouvá za pořady ČT, kritické vůči Sazce
15. 1. 2004 Aféra Davida Kellyho v Británii Jan  Čulík
15. 1. 2004 Bláboly levicového mainstreamu činí stanici ČRo 6 zbytečnou
8. 1. 2004 Bohužel, nic není zadarmo
10. 1. 2004 Dáme to dohromady?
15. 1. 2004 Polská sabotáž Petr  Jánský
15. 1. 2004 O tom, že Bush "nevyhrál prezidentské volby"
15. 1. 2004 Říkejte mi lži
15. 1. 2004 Námluvy Heleny Růžičkové a KSČM David  Hertl
15. 1. 2004 Když bude líp, tak úroky z dluhů uplatíme Michal  Rusek
15. 1. 2004 Jaký význam mají výzkumy veřejného mínění? Antonín  Hrbek
15. 1. 2004 Objednávka pizzy v roce 2015 Vladimír  Janda
15. 1. 2004 Bída demokracie Milan  Valach
14. 1. 2004 Tofflerovi: Futurologie včerejška Antonín  Kosík
13. 1. 2004 Demokracie pro 21. století Alvin  Toffler, Heidi  Tofflerová
13. 1. 2004 Demokracie pro 21. století Theo  Formánek
13. 1. 2004 Zákaz psát politické komentáře do novin se bude týkat i reportérů z české sekce BBC Jan  Čulík
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů
14. 1. 2004 Amnesty International: Jen 2 členské země EU dodržují lidská práva
14. 1. 2004 Americká armáda "brutálně zacházela" s novináři
15. 1. 2004 Zeď
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
31. 12. 2003 Hospodaření OSBL za prosinec 2003
22. 11. 2003 Adresy redakce
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2004 Aféra Davida Kellyho v Británii Jan  Čulík
15. 1. 2004 Způsobuje porušování rychlostních omezení na silnicích smrt lidí? Jan  Čulík
15. 1. 2004 Bída demokracie Milan  Valach
15. 1. 2004 Jak reklamovat zboží z Electrocity? Radek  Mokrý
15. 1. 2004 Mobilní telefony asi "nejsou nebezpečné", avšak vědci požadují další zkoumání   
15. 1. 2004 Co dali Arabové světu?   
14. 1. 2004 Amnesty International: Jen 2 členské země EU dodržují lidská práva   
13. 1. 2004 Demokracie pro 21. století Theo  Formánek
13. 1. 2004 Demokracie pro 21. století Alvin  Toffler, Heidi Tofflerová
13. 1. 2004 Čechy jako poučení Miroslav Václav Steiner
12. 1. 2004 Jsem Čech, který je doma ve Skotsku Jan  Čulík
12. 1. 2004 Greenpeace stane v Americe před soudem: hrozí ji pokuta a státní dohled Martin  Kloubek
12. 1. 2004 Američtí vojáci versus novináři Laura  Rozen
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba