9. 9. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 9. 2003

Vládní dokumenty dokáží přinést mnoho zajímavostí. Jen se do nich podívat. Zprávy o situaci národnostních menšin za poslední dva roky dokumentují neslavný trend "etnického čištění" vysílání jak Českého rozhlasu, tak i České televize. Ve vztahu k vysílání v jazyce národnostních menšin se dá při čtení těchto Zpráv konstatovat, že si ani jedno médium neplní svou povinnost ze zákona tak, jak má. Nikomu to nevadí...?!

9. 9. 2003
Tvrdí se, že Spojené státy po 11. září 2001 promarnily sympatie světa svým arogantním unilateralismem. Ve skutečnosti svět vůči Američanům nikdy nepociťoval sympatie -- ve světě intenzivně vládne antiamerikanismus, zaměřený proti národu, který přináší moderní způsob života těm, kteří ho chtějí, ale zároveň se ho bojí a pohrdají jím. V tom spočívá pokrytectví antiamerikanismu, argumentuje Fouad Ajami v časopise Foreign Policy.
9. 9. 2003
politicky nekorektní rozhovor na dobrou noc, který koluje po internetu

Tatínku, proč jsme napadli Irák?
Protože měli zbraně hromadného ničení, broučku.
Ale inspektoři nenašli žádné zbraně hromadného ničení.
To proto, ze je Iráčani schovali.
A proto jsme napadli Irák?
Ano. Invaze vždycky fungují lépe než inspekce.
Pokračování >
9. 9. 2003
Bushova vláda vydává miliony dolarů na kampaň, jejímž cílem je přesvědčit mladé Američany, aby se vyvarovali předmanželského sexu. A ono to funguje:
9. 9. 2003
List Guardian v pondělí publikoval několik čtenářských dopisů, které protestují proti analýze útoků z 11. září 2001 bývalého britského ministra pro životní prostředí Michaela Meachera, který v sobotu argumentoval ZDE, že Spojené státy předem útocích z 11. září věděly, ale v zájmu svých zahraničněpolitických cílů proti nim nic nepodnikly. Čtenáří píší toto:
Leni Riefenstahlová
9. 9. 2003
V pondělí odpoledne zemřela v bavorském městečku Poecking kontroverzní filmová režisérka Leni Riefenstahlová, proslulá nacistickým propagandistickým filmem Triumf vůle. Bylo jí 101 let.
9. 9. 2003
Kdo nemá rád rum, nemá rád dělnickou třídu, napadlo mě přitroublé heslíčko pijanů čtvrté cenové skupiny, když jsem si přečetl v pondělním Právu poznámku profesora Václava Bělohradského, který varoval národ před lidmi, jako je Václav Klaus junior. Ten prohlásil, že když na škole, kde učí a je ředitelem, vzniknou odbory, tak své místo i školu opustí.
9. 9. 2003
Stefan Zweig
Dějiny se vždy nejprve jeví jako hrubá substance, které teprve básník, nebo onen anonymní básník, kterého nazýváme legendou, propůjčí tvůrčí formu. Zbásněním obnovuje minulost trvale svou životní sílu, fantazie svou odvážnou argumentací svazuje náhodný sled pravdivých událostí, a po určitém čase dochází ke zvláštnímu jevu. Legenda zastiňuje skutečnost a díky ní žijí postavy v naší paměti tak, jak ve skutečnosti nikdy nežily a jak je probudil k životu teprve básník.

Toto je první český překlad eseje-recenze od Stefana Zweiga, uveřejněné ve vídeňských novinách Neue Freie Presse v polovině dvacátých let, napsal nám Jiří Nezval. Pojednává o tragické postavě italské renesance - o Beatrici Cenci, a obecně - o člověku. V úterý 9. září 2003 uplyne od popisovaného dramatu přesně 405 let. Jde o vraždu, moc, peníze, o tajné těhotenství. - Text Stefana Zweiga je mistrovská miniatura, poznamenává překladatel.

9. 9. 2003
Několik převážně faktografických poznámek autora překladu ZDE, týkajících se popisovaných tragických událostí. Některá fakta jsou obecně dobře známa, jiná méně známa.
9. 9. 2003
Jiří Polák: Závody, nakladatelství Luboš Marek, Brno, září 2003

Poslední prohlášení bývalého britského ministra Michaela Meachera, ve kterých obviňuje americkou vládu z toho, že dopředu věděla o chystaném teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku, ale nic proti němu nepodnikla ZDE, přímo zpochybňují v České republice rozšířenou představu o morálnosti americké zahraniční politiky.

9. 9. 2003
otevřený dopis, adresovaný "obecně prospěšné společnosti" Člověk v tísni

Ty jsi se rozhodl pomoci chudým lidem k lepšímu bydlení, což mělo být východiskem ke zlepšení celkové sociální situace jednotlivců a rodin a zároveň ke zlepšení vztahů s majoritou.

Ty se kvalifikuješ jako ten, abys jim nabídl řešení, ale pouze pod podmínkou, že oni učiní první krok ke své nápravě, k nápravě situace, za kterou jsou oni sami -- ať už z jakýchkoliv důvodů -- odpovědni. Společnost, kde všichni -- jak se deklaruje, nikoliv však prakticky uskutečňuje - žijí podle pravidel, se jejich situací nebude zabývat bez vstřícnosti z jejich strany.

Jestliže definuješ situaci vyloučených tímto způsobem, jednáš ve skutečnosti ve prospěch Systému. Volíš metodu kontroly a -- jak sám dobře víš -- nenásilnou manipulaci svých klientů k cílům, které Ty jsi určil. Nezapomeň, že ty cíle jsi stanovil za své klienty, aniž by ses jich ptal, co oni chtějí a jak k jimi stanovenému cíli chtějí a umějí dospět.

Společenskou morálku však určují ti, kteří jsou "u koryta", a ti určují především pravidla. V případě Tvého projektu jsou to politici spíše na místní než na celostátní úrovni. V politologických kategoriích bych definovala Tvůj postoj jako konzervativní.

9. 9. 2003
Damoklův meč, který nyní visí nad velkým počtem romských rodin, se jmenuje: vystěhování. Není potřeba být paranoik, aby se dešifrovaly tendence některých radnic zbavit se nepohodlných občanů.
9. 9. 2003
18. 2. 2003 napsal do Britských listů Fabiano Golgo v článku USA proti Iráku anebo USA proti EU? kacířskou myšlenku o jiných důvodech války USA proti Iráku. Jde o to, že 6. listopadu 2000 změnil Saddám Husajn měnu, kterou používal pro prodej své ropy. V listopadu 2000 měl Irák blokováno 10 miliard dolarů na bankovním účtu v New Yorku. Ta změna stála Saddáma hodně peněz, neboť euro mělo hodnotu jen asi 80 centů za dolar. O půl roku později se iráckému diktátoru podařilo proměnit celé toto konto na eura. Irák má druhé největší ropné rezervy na této planetě. A Američané chtějí ovládat jejich těžbu i distribuci a tím si získat nezanedbatelnou výhodu v následujících desetiletích, ve kterých se čeká ukončení těžby v mnohých státech, jejichž zásoby nejsou tak velké. A to vše bez další ropné krize či nové světové války. Američané se bojí o dolar jako globální měnu. V příštích letech by se jí mohlo stát euro.
Odkazy k tomuto tématu - v angličtině ZDE ZDE

V dubnovém vydání týdeníku EURO tvrdil téměř totéž australský univerzitní profesor. A teprve nyní se česká média začínají problémem "jinosti" vztahů Evrospské unie a USA vůči Iráku a důvody "vítězně prohrané" války zabývat. Trochu pozdě...

9. 9. 2003
Ani ekonomicky supersilné USA nejdou jako první vstříc světu bez hranic, i ony (a právě ony) chrání velmi dobře své trhy mnoha celními zábranami a dalšími omezeními volného pohybu zboží. Pokud by v ČR každý obyvatel přesně pochopil, jak zásadní vliv na životní úroveň nás všech má bilance zahraničního obchodu, vedlo by se nám mnohem lépe, aniž bychom se museli jakkoliv chránit pomocí vládních cel či nařízení - což nám mezinárodní dohody ostatně mnohdy ani neumožňují.
9. 9. 2003
3. září 2003 byl na Floridě popraven vrah lékaře Johna Brittona provádějícího potraty a jeho bodyguarda Jamese Barretta. Když odhlédneme od skutečnosti, že pro civilizovanou (alespoň evropskou) společnost je trest smrti nepřijatelný (to platí pro soudce i samozvané soudce), zůstanou nám k řešení dvě otázky.
9. 9. 2003
Chtěl bych čtenářům připomenout text, který jsem k romské problematice napsal v roce 1999 (viz níže). Asi bych ho dnes napsal trochu jinak, ale ponechal jsem ho beze změny. Je snad jasné, že ani teď ani tehdy jsem neměl příliš velké iluze o místní toleranci v ČR. Po pravdě nevím, jak alespoň přibližně měřit změny postojů v čase. Lze snad říci, že situace je o něco lepší, než za dob, ve kterých Šimek s Krampolem bavili národ vtipy o vietnamské vojenské jednotce pro boj ve vysoké trávě. Na druhou stranu je smutné s jakou vehemencí se v tisku etabloval například homofobní Občanský institut, či určitá vlna ostalgie projevující se v konzumní kultuře.

Na situaci ve Slaném nelze však reagovat nenávistnými výpady, jako to dělá ve svém chaotickém sloupku ZDE Štěpán Kotrba, končící výkřikem "Až do úplného vítězství".

9. 9. 2003
Když jsem si přečetl svůj příspěvek, tak jsem zalitoval, že něco píšu, když na to nemám dost času, což je sice polehčující okolnost, ale ne omluva. Vyznívá to hrozně, jako že homosexualita je duševní porucha - něco mezi neurózou a psychózou a že tedy homosexuálové jsou cvoci a měli by se léčit. Sice jsem přičinil poznámku, že mám na mysli váhu fyziologie a psychiky, ale to je zcela nedostatečné, stejně to vyznívá pitomě. Tak mě, prosím, omluvte...
9. 9. 2003
Na můj článeček "Omyly pana Žaloudka"ZDE došlo mi sedm reakcí, tři příznivé, čtyři odmítavé. Těm odmítavým je společné, že ani jedna nevyvrací mnou citované údaje, ale vesměs zpochybňují důvěryhodnost pramenů. Pan Polák ZDE (BL 5.9.) např. tvrdí, že Ruckého i Spitzerova studie představuje "velmi menšinové názory, které mají mnoho kritiků s ryze odbornými a velmi relevantními argumenty". Ani jediný z těch relevantních argumentů není citován, ani jeden kritik není uveden jménem; stačí tyto studie prohlásit za "zcela okrajové a odborně odmítané", případně poťouchle vypíchnout církevní příslušnost autora - a víc se s nimi nemusíme obírat. To že je korektní a seriózní argumentace?
Fidel Castro
9. 9. 2003
překlad projevu poskytnutý kubánskou ambasádou v Praze

Vše spolu souvisí. Negramotnost, nezaměstnanost, chudoba, hlad, nemoci, nedostatek pitné vody, bytů, elektřiny, rozšiřování plochy pouští, klimatické změny, mizející lesy, záplavy, sucha, půdní eroze, biologické oslabování, pohromy a další dobře známé tragédie jsou navzájem neoddělitelně spojené.

Bez vzdělání nemůže dojít k nutnému a naléhavému procesu uvědomění, o němž hovořím. Národy světa však mají na dosah velkou vzdělávací revoluci. To je zásadní myšlenka, kterou zde chci vyslovit.

Plný text projevu Fidela Castra na zasedání signatářů konvence OSN pro boj proti šíření pouští a prachu se kupodivu nezabýval pouštěmi, ale vzděláním. Proč? Protože Kuba serozhodla zemím třetího světa zainvestovat elementární školství ve výši necelých 10 miliard dolarů v režijních cenách kubánské produkce a vytvořit tak 4-8 milionů pracovních příležitostí. A to přesto, že je Kuba stále blokována Spojenými státy a podle amerických zdrojů je její ekonomika zhroucena už desítky let...

Michael Meacher
6. 9. 2003
Michael Meacher, který byl šest let ministrem v britské labouristické vládě, v sobotu vyjádřil názor, že k válce proti Iráku došlo proto, že Spojené státy chtějí ovládnout Blízký východ a celý svět.

Meacher, bývalý ministr životního prostředí (z ministerské funkce byl odvolán před čtvrt rokem a nadále je labouristickým poslancem v Dolní sněmovně), argumentuje v článku, který v sobotu vyšel v deníku Guardian, že americká "válka proti terorismu" je jen záminkou a že Spojené státy věděly předem o útoku z 11. září 2001 na New York, ale ze strategických důvodů se rozhodly nejednat.

V četných rozhovorech v britských médiích v sobotu dopoledne Meacher popřel, že by propadl nejrůznějším "konspiračním teoriím", jaké jsou od 11. září 2001 zveřejňovány na internetu.

Podrobné shrnutí Meacherovy argumentace v češtině ZDE
6. 9. 2003
Je známo, že nejméně 11 zemí předem Spojené státy varovalo před útoky z 11. září. V srpnu 2001 byli do Washingtonu vysláni dva agenti Mossadu, aby varovali CIA a FBI, že existuje buňka 200 teroristů, kteří prý připravují velkou operaci (Daily Telegraph, 16. září 2001). Seznam, který poskytli, obsahoval jména čtyř únosců z 11. září. Žádný z nich nebyl zatčen.

Bývalý britský ministr životního prostředí Michael Meacher pozoruhodným způsobem zaútočil na americkou vládu. Argumentuje, že Američané předem věděli o útoku z 11. září a nic proti němu nepodnikli, neboť se jim hodil jako zástěrka pro realizaci jejich globálních imperiálních zájmů. Z Meacherovy argumentace vybíráme:

8. 9. 2003

Monitor Jana Paula

Skvěle a vskutku nezávisle si vedl Jiří X.Doležal v Reflexu č.34, když v článku Srdce a piky poměrně přesně, s lehkostí a vtipem obnažil trivialitu "výtvarného" snažení studentky AVU Terezy Janečkové, která ho požádala o PR službu. Janečková nafotila fotoseriál obscénních fotografií, na nichž pro pornografický časopis vyzývavě obnažila své přirození.

8. 9. 2003

Nedělní rozhovor serveru ČESKÁ MÉDIA s šéfredaktorem ČRo 6 Ivanem Šternem je ve své podstatě monologem, přerušovaným pouze otázkami jako mezititulky. Autoru Ivanu Jemelkovi nestál za to, aby se podrobně seznámil se všemi publikovanými analýzami a dokázal odlišit "zrno od plev" - jak ve svých otázkách, tak hlavně v Šternových odpovědích. Jeho otázky v důsledku toho nejdou k podstatě věci, nereagují na Šternovy odpovědi a spiny v nich. Daly si za cíl udržet pouze Šternovu sebeiluzi o vyváženosti, profesionalitě a kvalitě stanice, která za jeden rok ztratila 100 000 týdenních posluchačů... Záchrané kolo před definitivním potopením Titanicu.

1. 9. 2003

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

V srpnu 2003 obdrželo Občanské sdružení Britské listy od čtenářských sponzorů celkem 6100.00 Kč a za reklamu 8000.00 Kč. Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 A proč jsme napadli Irák, tatínku?   
9. 9. 2003 Vážený člověče v tísni... Jana  Chalupová
9. 9. 2003 Žádný sex - vždyť jsme Američané   
9. 9. 2003 Legenda a pravda životního příběhu Beatrice Cenci Stefan  Zweig
9. 9. 2003 Jak to bylo: Tragédie Beatrice Cenci Jiří  Nezval
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist   
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 J. X. Doležal: Paula Wild je hezčí... Jan  Paul
8. 9. 2003 ČTK versus BBC: emocionální propaganda versus analýza? Jan  Čulík
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   

Slzy jsou SLANÝ RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Vážený člověče v tísni... Jana  Chalupová
9. 9. 2003 Romové: Chléb nebo hry? Lenka  Kučerová
9. 9. 2003 Co udělat pro Romy: je to složitější problém, než jako to vidí pánové Kotrba a Polák Ondřej  Čapek
6. 9. 2003 Vyjádření vedení města Slaný ke zprávě ČTK z 1. 9. 2003 -- Rozhovor s ombudsmanem   
6. 9. 2003 Program nulové tolerance vůči neslušnosti a narůstající byrokracii v královském městě Slaný   
5. 9. 2003 Slzy jsou SLANÝ aneb o nulové spravedlnosti Jakub  Polák
5. 9. 2003 Šabatová: V tomto případě žádný stěžovatel není Jakub  Polák
5. 9. 2003 Ombudsman: I mistr tesař si občas usekne ruku   
5. 9. 2003 Nulová tolerance pohledem ochránce lidských práv   
5. 9. 2003 Slaný jako příklad "pravicové" diktatury bezohledných a silných Štěpán  Kotrba

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka
14. 8. 2003 Gayové chtějí jen normálně žít   
13. 8. 2003 Homosexuálové "by neměli mít právo vychovávat děti", není radno se odlišovat   

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Veřejná služba vůči národnostním menšinám - mediální ticho a nikomu to nevadí Štěpán  Kotrba
8. 9. 2003 Česká média: Když rozhovor nepolemizuje s tvrzeními Štěpán  Kotrba
5. 9. 2003 Polština v ČT? Milan  Krčmář
2. 9. 2003 ČRo 6 neví, pro koho vysílá Štěpán  Kotrba
29. 8. 2003 Vyváženost ČRo 6?
aneb frekvenční analýza jednoho pořadu
Štěpán  Kotrba
25. 8. 2003 Zpráva CEMESu o ČRo 6 pro Radu Českého rozhlasu Jan  Čulík
21. 8. 2003 Facka zprava aneb štěkání podle Jemelky Štěpán  Kotrba
20. 8. 2003 Proč nepíše Jan Urban jako američtí novináři Jan  Čulík
18. 8. 2003 Kolik peněz si může ještě dovolit Český rozhlas vyhodit "do éteru" Štěpán  Kotrba
18. 8. 2003 ČRo 6 - tažný kůň s klapkami na očích, který zatáčí pouze vpravo Štěpán  Kotrba

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Co má Pražské jaro společného s Wernerem Heisenbergem? Jan  Čulík
5. 9. 2003 Jak se dívá Jiří Pehe na Pražské jaro   
3. 9. 2003 Kniha Jamese Manna About Face a jedno neslavné výročí Petr  Fiala
22. 8. 2003 O mentalitě svlačce a mentalitě bolševníku Jaroslav  Pour
21. 8. 2003 Poučení z krizového vývoje - dvacáté první srpny a přítomnost Michal  Jurza
21. 8. 2003 O mentalitě svlačce Jan  Čulík
21. 8. 2003 Proč se mlčí o občanském odporu ze srpna 1969? Karel  Mašita
20. 8. 2003 Okupácia 1968: KSS je hlboko zakotvená vo svojej minulosti Juraj  Marušiak
11. 8. 2003 Nedožitých 55 let Jana Palacha Jaroslava  Čajová
14. 7. 2003 1968 Přemysl  Janýr

Školství RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Školení učitelů v rámci státní informační politiky   
4. 9. 2003 Nové maturity - ide naozaj o objektivitu? Jozef  Brezovský
3. 9. 2003 Británie: Chystá se zuřivá bitva o univerzitní školné   
2. 9. 2003 Černobílý pohled na učitele Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Genocida vzdělanosti?   
29. 8. 2003 K pondělní stávce učitelů: Věnujeme dostatečnou pozornost vzdělání?   
27. 8. 2003 Analýza učitelských platů   
21. 8. 2003 Dementi: Radek Sárközi neodchází z UOK Radek  Sárközi
1. 8. 2003 Učitelé za školou Ladislav  Žák
21. 7. 2003 Vysoká škola, anebo dlouhý tunel? Ivo  Krčmář

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš

Interrupce: ženino právo či vražda? RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
9. 9. 2003 Případ Hill Darius  Nosreti
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
1. 8. 2003 "Umělé přerušení těhotenství" je termín klamavý Pavel  Mareš
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
10. 7. 2003 Zakázať, čo sa nedá? Martin  Muránsky
10. 7. 2003 Novela interrupčného zákona sa dostala tam, kde nemala byť Branislav  Kuruc
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2003 Co zatím zjistilo vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho?   
4. 9. 2003 Případ Kelly: Dokument, který zpochybnil Blairovo svědectví   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   
2. 9. 2003 Čelný britský konzervativec útočí: "Kellyho smrt byla pro Blaira záchranou"   
2. 9. 2003 Mrtvolu dr. Kellyho nalezla policie "zhroucenou u stromu"   
2. 9. 2003 Svědectví vdovy po dr. Kellym vede k pochybnostem nad tvrzeními Blairových poradců   
2. 9. 2003 Psychiatr: "Kelly spáchal sebevraždu, protože se octl pod tlakem médií"   
31. 8. 2003 David Kelly: Útok proti Iráku byl správný a nutný   
31. 8. 2003 ČTK: "Gilligan nebo Mulligan, dyť je to jedno" Jan  Čulík
29. 8. 2003 Šéf britských konzervativců zaútočil na Blaira kvůli Kellymu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Bude irácká ropa za eura nebo za dolary? Štěpán  Kotrba
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
9. 9. 2003 Zdrojem antiamerikanismu je závist   
8. 9. 2003 Bush požádal Kongres o dalších 87 miliard dolarů na Irák   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
5. 9. 2003 USA a Velká Británie by měly předat Irák OSN Mojmír  Babáček
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
3. 9. 2003 Dva roky nesmyslů   
3. 9. 2003 Rána britské vládě: podle vysokého výzvědného pracovníka byla vládní zpráva o iráckých ZHN nepřípustně zdramatizována   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2003 Nové číslo Textů   
11. 7. 2003 Jungmannovy Hudlice 230 let od narození slavného rodáka Jaroslava  Čajová
7. 7. 2003 Prague Spring - Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí Petr  Fiala
27. 6. 2003 Wow, Viewegh! Petr  Fiala
18. 6. 2003 Dousková je červená knihovna Jiří  Škuba
17. 6. 2003 Maminka Irena  Dousková
17. 6. 2003 Mother Irena  Dousková
17. 6. 2003 Ještě jednou Irena Dousková Jan  Čulík
16. 6. 2003 O tom, jak život uplývá mezi prsty Jan  Čulík
16. 6. 2003 Doktor Kott přemítá Irena  Dousková