5. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 5. 2003
Daniel Kumermann, někdejší novinář, současný český velvyslanec v Izraeli a nekritický obhájce kontroverzní izraelské politiky vůči Palestincům, publikoval nedávno v listě Jerusalem Post text, v němž argumentoval, že prý zaujímá mnoho středoevropských zemí, zejména tzv. Visegrádská skupina (Polsko, Slovensko, Maďarsko a Česká republika) vstřícnější postoj vůči politice George W. Bushe než některé západoevropské země tzv. "staré Evropy" (jak je kontroverzně nazval americký ministr obrany Donald Rumsfeld).

Vzhledem k tomu, že podle průzkumů veřejného mínění v České republice odmítalo angloamerický vojenský útok proti Iráku bez autorizace OSN v polovině března 2003 rekordních 82 procent českých občanů a ještě v první polovině 77 procent českých občanů., viz ZDE a ZDE, argumentace pana velvyslance se zdá být, eufemisticky řečeno, poněkud nepřesvědčivá. Historik Martin D. Brown, působící v Londýně, se na stránkách serveru BlueEar anglicky zamyslel nad logickými zkraty v myšlení bývalých českých disidentů a la Kumermann a pokusil se vysvětlit, co asi tyto zkraty způsobuje:

Kumermannův dopis v Jerusalem Post -- v angličtině -- ZDE, v češtině ZDE
5. 5. 2003
Krize o Iráku ukázala lépe než cokoliv jiného, že se neúčastníme široce rozšířené západní zábavy útočení na Ameriku. Ať už se vám to líbí či nelíbí, mnoho (většina) z nás zastává názor, že vděčíme za svou novou svobodu právě Americe.

Vzhledem k tomu, že jsme měli podrobné informace o úmyslech komunistů, neměli jsme pochyb o tom, že právě americká politika zadržování komunismu udržovala zadky našich západních sousedů ve svobodě a bezpečí, takže si mohli vypracovat veškerou svou sofistikovanou protiamerickou kritiku.

Se vším tím laškováním a lezením kamsi v onom Kvartetu (Spojené státy, Evropská unie, Rusko, OSN) není pochyb o tom, že existují velmi rozdílné názory. Některé kroky, které některé strany činí, mají, jak se zdá, charakteristiky otevřené zášti.

My jsme pevně zakotveni v Evropě a přitom jsme plně otevřeni vůči USA. Proto můžeme pomoci překonat neshody a uhladit ostré hrany, i když naše role přirozeně není všem zrovna vítaná.

Toto je článek, který publikoval v izraelském listě Jerusalem Post velvyslanec ČR v Tel Avivu Daniel Kumermann. Martin D. Brown, historik, žijící v Londýně, rozbírá Kumermannovy myšlenkové zkraty ZDE.

5. 5. 2003
Americké firmě, zabývající se shromažďováním dat, která byla zapletena do volebního fiaska na Floridě v roce 2000, platí Bushova vláda miliony dolarů za to, že sbírá osobní informace o obyvatelstvu cizích zemí. Protestuje proti tomu několik vlád, které poukazují na to, že tyto informace byly zřejmě získány protizákonně.

Z amerických vládních dokumentů vyplývá, že firma ChoicePoint obdržela loni od amerického ministerstva spravedlnosti nejméně 11 milionů dolarů za to, že americké vládě poskytuje data - zejména o občanech Jižní Ameriky - včetně jména, adresy, zaměstnání, data narození, čísla pasu a "fyzického popisu", daňových údajů a krevní skupiny.

5. 5. 2003
V Sedmičce dne 4.května 2003 padl výrok, jenž stojí za povšimnutí. Zněl přibližně takto: "z věcí se stávají problémy teprve tím, že je novináři podsunou veřejnosti."

Plně vystihuje skutečnost, že novináři čas od času věnují spoustu energie a mediálního prostoru na to, aby obrátili pozornost veřejnosti k věcem, jež nemají velký význam, popřípadě mají úplně opačný smysl, než se jim v mediální kampani přikládá.

Není vždy zřejmé, proč takové kampaně vznikají, a co vede k tomu, že se na nich se stejným zaujetím podílejí všechny tituly, bez ohledu na určité rozdíly v jejich orientaci, a že nesouhlasné projevy, pokud se vůbec vyskytnou, nenajdou publicitu.

5. 5. 2003
Labouristická vláda Tonyho Blaira má nový skandál: je kritizována za to, že poskytla pomoc manželovi britské ministryně kultury při jeho snaze vyvézt do Íránu letadla.

Ministryně kultury Tessa Jowellová požádala loni v létě na večeři v Oxfordu svou kolegyni, náměstkyni ministra zahraničí baronku Symonsovou, aby jejímu manželovi, Davidu Millsovi pomohla zjistit, zda je možné nějak vyvézt letadla do Íránu, vzhledem k tomu, že prezident Bush považuje Írán za zemi v "ose zla" a na dovoz vojenské technologie do Íránu uvalili Američané embargo.

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
5. 5. 2003

Desetitisícům opatrovnic a opatrovníků dětí v Anglii bude zakázáno podrobovat děti fyzickým trestům. Britská vláda rozhodla, že opatrovníci dětí nebudou smět trestat děti mladší osmi let bitím, i kdyby měli písemný souhlas rodičů. Opatrovníci také nebudou smět v přítomnosti dětí kouřit.

Proti tomuto rozhodnutí se postaví organizace hájící "rodičovská práva", náboženské organizace a opoziční poslanci, usuzují pozorovatelé.

Proti zákazu fyzických trestů se mnohdy užívají nejabsurdnější argumenty. Tak ve středu 30. dubna publikovaly Lidové noviny názor katolíka a konzervativce Alexandra Tomského, podle něhož by byl zákaz tělesných trestů pro děti v ČR chybný, neboť by tělesné tresty nahradily tresty psychické, a to by bylo horší. :) - OSN požaduje, aby byly tělesné tresty dětí zakázány. Totéž požadují i čelné mezinárodní charitativní organizace, hájící práva dětí.

Britská vláda však nikterak nezamýšlí zakazovat rodičům, aby podrobovali děti tělesným trestům. Z průzkumů veřejného mínění vyplývá, že většina rodičů zastává názor, že občasná facka dítěti je potřebná. Britská vláda nechce v tom rodiče nijak omezovat, pokud nedojde k porušování 140 let starého zákona o "rozumné míře fyzických trestů".

Baronka Astonová, činitelka britského ministerstva školství, odpovědná za situaci dětí, konstatovala: "Rodiče si musejí sami rozhodnout podle toho, jaké mají v rodině vztahy k dětem a podle toho, jak s nimi jednají a pracují. Do toho já nebudu zasahovat."

Skotská exekutiva navrhla v roce 2001 zákon, který by zakazoval fyzické tresty u dětí mladší tří let, bití do hlavy a bití dětí předměty, viz ZDE, k velké nelibosti charitativních organizací, zastávajících zájmy dětí, byl tento zákonný návrh v roce 2002 zrušen, na základě výzkumné zprávy, z níž vyplývalo, že by byl takový zákaz škodlivý, viz ZDE.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
5. 5. 2003
V souvislosti s nadcházejícím vstupem 10 kandidátských zemí, včetně České republiky, do Evropské unie, zahajuje britské ministerstvo zahraničních věcí kampaň, jejímž cílem je přesvědčit britskou veřejnost, aby se začala více zajímat o evropskou kulturu, zejména literaturu.

Kampaň, která se jmenuje "Expand your Mind" (Rozšiřte svou mysl) vede ministr pro Evropské záležitosti Denis MacShane ve spolupráci s britským knihkupeckým řetězcem Borders. Toto knihkupectví zahajuje speciální marketingovou kampaň na podporu spisovatelů z Polska, z Maďarska a ze Slovinska i ze západoevropských zemí. MacShane hovoří pěti jazyky a pro nedávnou sérii evropské poezie pro londýnské metro přeložil básně Beretolda Brechta.

Podrobnosti v angličtině viz ZDE
5. 5. 2003
Téměř už šedesátiletý Welšan John Humphrys je hlavním moderátorem ranního živého publicistického pořad "Today" rozhlasové stanice BBC Radio Four, který se vysílá každý všední den od půl sedmé do devíti.

Margaret Thatcherovou pravidelně ráno budily z koupelny výkřiky jejího muže, který tam směrem k rozhlasovému přijímači, v němž zrovna mluvil John Humphrys, vykřikoval: "Bastard!" , napsal deník Independent, který publikoval profil tohoto známého novináře:

Kompletní článek - v angličtině - ZDE
5. 5. 2003
Partie na Primě poněkud změnila schéma a Štěpánka Duchková při této příležitosti vyjádřila přesvědčení, že pro diváky se stane diskusní pořad živější, dynamičtější. Pokud jde o studio, nedoznalo nijak mimořádných úprav, ty opticky spočívají v nahrazení stolku (kdysi se šachovnicí a šachovými hodinami) a dvou židlí méně pohodlnými řečnickými pultíky, u nichž besedující stojí. Významnější modifikaci představuje však skladba a množství témat. Program se skládá ze třech "vedlejších" a jednoho základního, přičemž od počátku je k dispozici ještě otázka pro diváky.

Předložená otázka byla svým způsobem signifikantní pro celý mediální víkend a poslední období vůbec. Zněla: Přejete si opět budovat socialismus?

5. 5. 2003

Víkendové setkání Million Marijuana March 2003 na Letenské pláni proběhlo dle očekávání. Huliči hulili, děti květin si hrály, kapely bušily do všeho, do čeho šlo - způsobem, který netrhal hudební přesvědčení ani bubínky na cucky, dýdžejové se snažili zaujmout obráceným točením vinylových koleček v rytmu duc-duc, nebo duc-duc-duc, tanečnice a tanečníci trsali až jim prach od bot létal, při fireworku se nikdo nezapálil a celý den zasvěcený legalizaci trávy proběhl tak civilizovaně, že čacká policie si mohla připadat až na malé polední intermezzo s "hákoši" jako na víkendové párty. Pasivním kuřákům marihuany z řad protiextremistického oddělení policie nevadila ani typická vůně, ani typičtí poživači - jejich kapitán se při pochvale na adresu liberálního, nekonfliktního přístupu k setkání na hranici či za hranicí restriktivního zákona nechal slyšet, že "rád to sice nevidí, ale od toho tu přece není...", čímž si vysloužil uznání téměř jako osvícený rodič. Dál se pak bavil s vášnivým zastáncem THC Jiřím X. Doležalem - asi o hydroponních metodách...

2002
2003

A jak Bětka Diringerová, tak i já jsme fotili, fotili a fotili... Výsledky vidíte ve fotogaleriích.

Akce se stala legální díky úsilí a vytrvalosti pořadatelů, osvícenosti starosty Prahy 7 Mikšíka (ODS), stejně jako díky liberalismu úředníků Magistrátu a starosty Béma (ODS). Podmínky pro pořadatele ale byly finančně tak kruté, že večer vybírali i do kasiček jen proto, aby ztráty akce byly co nejmenší. Náklady za legální akci totiž dosáhly 100 000 Kč a díky prodlouženému víkendu a špatnému počasí po obědě nepřišlo tolik lidí co minule. I tak na trávníku posedávaly tři tisícovky zastánců legalizace... Obdobné shromáždění se konalo v dalších 170 městech světa, v Londýně, se ho účastnily také asi 3000 osob.

Konopný ombudsman Jehlička donutil kamarády serveru Grower, který se podílel na organizaci, aby se ještě po akci - večer a za svitu halogenů - pokusili po návštěvnících Letenské pláně uklidit nepořádek, který po nich zůstal. Nakonec na dočištění svolal ještě nedělní brigádu dobrovolníků.

Psát o tom, proč nemá cenu zavírat do kriminálů jednotlivce, nemá cenu - to je jako nošení dříví do lesa či trávy na Letenskou pláň... Podle střízlivého odhadu minimálně jednou hulilo 80% studentů středních i vysokých škol, z toho třetina přiznává, že víceméně pravidelně (minimálně jednou týdně). Podle jiného odhadu je pouze v Praze na 200 000 příležitostných či stálých poživačů marihuany. Kriminalizovat jen desetinu z nich by byla pohroma, ze které by se pražské soudnictví či vězeňství dlouho nevzpamatovalo. Kriminalizovat policistu, který si vypěstoval na zahrádce pár rostlinek, je stejně nesmyslné, jako chtít zavřít všechny, kteří na Letenské pláni prohlašovali to, co už dávno všichni vědí : že král je nahý a čím dřív si to uvědomí, tím méně škody napáchá. K podepsání byla také petice J.X. Doležala na podporu kriminalizovaného policisty, adresovaná prezidentovi Klausovi. JXD v ní píše:

5. 5. 2003
V 70. letech jsem razil termín "antisystémové hnutí" jako výraz shrnující dva typy lidových hnutí -- historicky a analyticky odlišných a mnoha způsoby navzájem soupeřících, označovaných jmény "sociální" a "nacionální". Sociální hnutí vznikala prvotně jako socialistické strany a odbory, které se snažily vést třídní zápas proti buržoazii nebo zaměstnavatelům v rámci jednotlivých států. Národní hnutí bojovala za vytvoření národního státu, buď spojováním oddělených politických jednotek považovaných za části národa, jak tomu bylo například v Itálii, nebo odloučením od státu, který daná národnost považovala za imperialistický a utlačovatelský -- příkladem mohou být kolonie v Asii nebo Africe.
5. 5. 2003
Alexander Vassiliev, spoluautor knihy The Haunted Wood: Soviet Espionage in America - The Stalin Era (Začarovaný les: Sovětská špionáž v Americe - Stalinova éra) tvrdí, že recenze britského právníka a filmaře Johna Lowenthala je nactiutrhačná a zbavuje ho možností prodat filmová a televizní práva na tuto knihu. Rozhodl se zažalovat internetové knihkupectví Amazon.com za to, že publikovala Lowenthalovu recenzi na svých stránkách.
5. 5. 2003
POLEMIKA

Polemika s Pavlem Pečínkou na stránkách Britských listů dostala nečekaný směr. Na e-mailovou konferenci brněnských "zelených" a "nesehnutých" dorazilo Pečínkovo SOS. Pedagog hledá podporu a nabízí svou loajalitu muli-kulti soudruhům aktivistům tím, že - cit.:"přibalil článek o dosud jediném černém a (k tomu ještě navíc - pozn.red. BL) tmavozeleném v řadách SZ jménem Mohamed." Pokud budou soudruzi chtít nějak propagačně využít, nechává to Pečínka plně v jejich režii... Článek podle Pavla Pečínky už vyšel - v "nezávislých" Literárních novinách.

Své soudruhy Pečínka také prosí, zda by nešlo článek Britských listů převzít i nějakým velkým tištěným deníkem. Rád by na to odpověděl, ale přes velké noviny. No bodejť, není nad velkou tištěnou reklamu, když jinak je to problém do jakéhokoliv média dostat text s "tmavězelenou" aktivistickou "žurnalistikou". A kdyby to nešlo, stačilo by to pedagogu Pečínkovi otisknout alespoň v docela malém bulletinu - jen s jeho odpovědí... Předem díky těm, kteří budou souhlasit. Uvidíme, které noviny přistoupí na Pečínkovu PR hru.

Tak - aby nebyla mýlka - Britské listy se nezříkají polemiky o hranicích žurnalistiky a politického public relations. Naopak hozenou rukavici zvedají rády a s potěšením přetiskují přílohu Pečínkova e-mailu. Rádi zveřejníme i reakci Pavla Pečínky na tento text. Britské listy jsou mu otevřeny.

Nad Pečínkovým poněkud rasistickým determinantem "černý a tmavozelený" sice v redakci vznikla malá polemika, zda přetištění tohoto označení se Britské listy nedopouštějí také trestného činu podněcování k nenávisti..... dle příslušného paragrafu, ale zvítězil názor, že je ve veřejném zájmu udělat reklamu brněnskému "bílému a přitom také ještě tmavězelenému" vysokoškolskému pedagogovi.

Plný text článku Pavla Pečínky PRVNÍ AFRIČAN VE STRANĚ ZELENÝCH: INSPIROVAL MĚ JOSCHKA FISCHER ZDE
5. 5. 2003
Určitě existuje nepřeberné množství postojů či přístupů, kterými se navzájem lišíme v novějším okamžiku. Konkrétně mám na mysli ten okamžik, kdy se mysl v přítomnosti poprvé dotkne tohoto tématu. Jaká vlastně je idea pozemského Ráje? A chce ji naše mysl spíše pozdvihnout či spíše pohanět? V určitém pohledu je téma "Ráj na Zemi" testovací otázkou, na které se projeví charakter člověka. Možná by však bylo dobré se upřímně zamyslet nad tím, nakolik výslednice existence každého z nás této vysoké ideji odporuje -- či naopak.
5. 5. 2003
V sobotu dne 3. května 2003 v rámci Světového dne svobody tisku (vyhlášen Organizací spojených národů v r. 1993) bylo vzpomenuto několika významných postav spjatých se začátky a rozvojem českého (československého) tisku a žurnalistiky, s kultivací českého jazyka či bojem za svobodu tisku.
2. 5. 2003
Pozoruhodným, velmi dobrým filmem, který se v současnosti promítá v pražských kinech ve stínu halasné marketingové kampaně silně přeceněného filmu Pupendo, je filmový debut divadelního režiséra Vladimíra Morávka Nuda v Brně. Mimo jiné je film hodnotnou poctou "nové vlně" českého filmu ze šedesátých let, zejména takovému Černému Petrovi či Láskám jedné plavovlásky Miloše Formana.

Je zajímavé, že autor pociťoval nutnost vyrovnat se s velkým dědictvím české filmové "nové vlny". Vrací se k ní ovšem z pohledu daleko cyničtějších a poučenějších "nultých let" jednadvacátého století. Uvědomujeme si, že vhled do osobní psychiky mladých lidí byl ve Formanových filmech před čtyřiceti lety vlastně daleko nevinnější i naivnější, navzdory jeho tehdy tolik odsuzovanému "cynismu". Kromě hluboké sondy do lidských osobností je Morávkův filmový debut mimo jiné i - parodií na - v České republice nyní všudypřítomnou a vše obklopující pornografii.

30. 4. 2003
Michal Viewegh, Případ nevěrné Kláry, nakladatelství Petrov, Brno, 2003, ISBN 80-7227-154-7, 252 stran

Nad novou "erotickou detektivkou" Michala Viewegha, kterou jsem v úterý přečetl během dvou a půlhodinové cesty autobusem z Brna do Prahy, mě napadla historka, která se vyprávěla o scénáristech amerického televizního seriálu Dallas. Ti se totiž prý po napsání mnoha desítek pokračování tohoto absurdně schematického, a zřejmě proto celosvětově nesmírně úspěšného seriálu velmi nudili, a tak v poslední fázi výroby těchto pořadů prý záměrně vzájemně soutěžili o to, kdo napíše nejpitomější a nejschematičtější pokračování ve snaze zjistit, jak extremní hloupost jim diváci ještě sežerou. Podobný přístup, zdá se mi, zaujímá k české veřejnosti Michal Viewegh, který ví, že si dámy v České republice koupí ve větších počtech jeho knížky, dnes už ať napíše snad cokoliv. Tak snad taky zkouší, jak velká hloupost mu ještě projde.

2. 5. 2003

oslavila tato veřejnoprávní instituce ve čtvrtek na Prvního máje celodenním maratonem pořadů ze svých archivů, vybraných z období padesáti let své existence. Diváci mohli v "teleautomatu" volit ze dvou možných alternativ.

Pořady byly velmi dobře vybrány i uváděny (Marek Eben). Mnohaleté archivy jsou ovšem silnou stránkou veřejnoprávní televize. Navracení do minulosti bylo tentokrát provedeno docela mistrně, nemělo by to však být to jediné, co Česká televize umí dobře.

Kromě toho, předkládání těchto starých věcí české veřejnosti by mělo být jen prvním krokem. Jistě je opakované vysílání dobře známých televizních pořadů z různých dob televizní historie zajímavým argumentem do diskuse, do jaké míry utvářela Československá televize během posledních padesáti let jednotné kulturní a národní vědomí. Její role byla bezpochyby nesmírně silná koncem šedesátých let, až do příchodu tvrdé husákovské normalizace, kdy většinou lidi televizi po období intenzivní sledovanosti zase vypnuli. (Sám si vzpomínám, jak po několika letech, kdy jsme se všichni dívali na Československou televizi až do roku 1969 docela dychtivě, bylo po příchodu normalizace televizní vysílání nesledovatelné - jako by se televize tehdy specializovala na vysílání materiálu, který diváka od jeho sledování agresivně odrazoval a nutil ho, aby televizi vypnul.)

Viděl jsem včera ještě v Praze jakýsi normalizační vojenský film (snad to bylo v bloku "Táta pohraničník"). Tyto věci jsou dnes po právu zdrojem veselí - málokdo se však zamyslí nad tím, jak obrovským ponížením bylo pro televizní herce i zaměstnance muset se podílet na výrobě těchto produktů komunistické propagandy, a to - aby nebylo mýlky - i tehdy, jestliže se podíleli na jejich výrobě souhlasně a rádi.

Chtělo by to reflexi nad tím, proč to národ dělal a připouštěl - proč tak ochotně kolaboroval.

Historie padesáti let Česk(oslovensk)é televize není jen historií nezávazné zábavy, je i historií obrovského národního ponižování i pokusů se od něho osvobodit. Měla asi být příležitostí i k analýze, proč tomu tak bylo.

2. 5. 2003
V souvislosti s možnou kandidaturou Petra Pitharta do Ústavního soudu se šéf tiskového odboru Hradu Petr Hájek blýskl úvahou, "že být politikem není diskvalifikace pro jakoukoliv činnost". V české politické praxi to naopak vypadá, že být politikem nebo partajním souputníkem je to nejlepší doporučení nejen na kandidaturu do Ústavního soudu, ale také do všech "nezávislých" mediálních rad, komisí a fondů.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2003 Jak by se mohla Evropa vyhnout tomu, aby se stala vazalem Ameriky?   
5. 5. 2003 Americká vláda shromažďuje podrobná data o obyvatelstvu jiných zemí   
5. 5. 2003 Slušní huliči, slušní policajti - slušný víkend Štěpán  Kotrba
5. 5. 2003 Velkochov mýtů v českých médiích Zdeněk  Jemelík
5. 5. 2003 Británie: opatrovníci dětí nebudou smět kouřit a užívat fyzických trestů   
5. 5. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
2. 5. 2003 Kartel politických stran Tomáš  Jarmara
2. 5. 2003 Padesát let
Česk(oslovensk)é televize
Jan  Čulík
2. 5. 2003 "Povedať NIE je európske" Miroslav  Hetteš
2. 5. 2003 Giscardovo dvojité prekvapenie Lucia  Waldnerová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2003 Jak by se mohla Evropa vyhnout tomu, aby se stala vazalem Ameriky?   
2. 5. 2003 Náš společný cíl: Dodržování národní jednoty   
29. 4. 2003 Iráčtí šiité protestovali proti bagdádským rozhovorům o utvoření nové vlády   
27. 4. 2003 Výzvědné agentury obvinily Bushe a Blaira ze zkreslování a z falšování důkazů   
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
25. 4. 2003 Annan vyvolal kontroverzi tím, že nazval Spojené státy "okupační mocností"   
25. 4. 2003 Británie má skandál: nechal labouristický poslanec částečně financovat svou charitativní organizaci Saddámem Husajnem? Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín
12. 3. 2003 USA chtějí okupací Iráku dokončit svůj projekt globální nadvlády   
24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík
24. 4. 2003 Verše z pohledu POHLEDU. Aneb "jarní připravenost sestry v Karviné k hubení plevele zahrady Světa" Jaroslav  Pour
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
7. 3. 2003 Prague Structuralism and Fictional Worlds: In Honour of Professor Lubomír Doležel's 80th Birthday   
5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2003 Rasizmus, ktorý antirasistom nevadí ? Lubomír  Sedláčik
11. 4. 2003 Atómový útok zastaví slovenská horčica Lubomír  Sedláčik
10. 4. 2003 Osobné značky a politický marketing Tibor  Kružlík
10. 4. 2003 Science fiction a politika Peter  Abelard
10. 4. 2003 Agresia v mene viery Peter  Greguš
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
10. 4. 2003 Rozšírenie Európskej únie je konečne predo dverami: Cieľ na dosah -- a ďalej? Lucia  Waldnerová
10. 4. 2003 Víťazní buldozéristi Damas  Gruska
10. 4. 2003 Peniaze nesmrdia, vojna je kšeft Martin  Nevada

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies   
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová
17. 3. 2003 Kontrola ministerstva zakrýva násilnú sterilizáciu Martina  Ferenčíková
7. 3. 2003 8. březen - mezinárodní den žen   
6. 3. 2003 Mezinárodní den žen - Kostlivec jen ve skříních socanů, nebo i ultra-liberálů? Ivo V. Fencl
24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas
27. 2. 2003 Za co se udělují zápočty na škole, kde učí Jan Sokol a Zdeněk Pinc Jan  Čulík
26. 2. 2003 Hejtman Moravskoslezského kraje považuje slova Jaroslava Rösslera za urážlivá Jaroslav  Hlaváček
12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi