4. 4. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Horečka velikonočního večera
4. 4. 2002
V Ústí nad Labem na Bílou sobotu jsem zažil menší davové šílenství. Vzhledem k tomu, že to byla zajímavá studijní situace, jak ráno reaguje jedno procento obyvatel Ústí nad Labem, zde je příběh.
4. 4. 2002
Mezinárodně přijímaná výmluva, že je zapotřebí vést proti terorismu "totální válku", otevřela v Izraeli Pandořinu skřínku (anebo té výmluvy prostě zneužil Ariel Šaron). Celosvětový šok nad pádem Světového obchodního centra umožnil izraelským úřadům předstírat, že jejich vojenské akce proti Palestincům jsou jen součástí celosvětové války proti teroristům. Že pouze likvidují ty osoby, kteří sebevražednými atentáty usmrcují Izraelce, sedící v kavárně. Že se jen brání před populací, která se tak nějak dostala do jakéhosi protiizraelského sebevražedného transu.
4. 4. 2002
Jak se ozývá nejnovější kritika proti korupci v České republice, je možná vhodné analyzovat její kořeny, její motivaci a možná řešení. Korupce v České republice je důsledkem mnoha faktorů, například lidé zastávají vzdorný postoj vůči "systému" (jednají na základě osobních vazeb a přátelství a nikoliv na základě zákona, jsou odcizeni veřejné sféře, protože si o ní myslí jen to nejhorší), nevěří v Boha, tak z něho nemají strach, neexistuje žádný tradiční morální kód, občanská společnost je slabá, slabé jsou i státní instituce, lidé nemají pro svou práci pro zaměstnavatele žádné pobídky (špatně jsou placeni), málokterý zaměstnanec či státní úředník nese za své činy odpovědnost. Jak proti tomu bojovat?
4. 4. 2002

Dobrý hospodář si vlastní studnu neprodá

Co je za záměrem prodat Vodovody a kanalizace Zlín? Kolik bude stát voda?

Snad na tuto otázku dostanou zastupitelé města Zlína odpověď na zasedání ve čtvrtek 4. dubna. Návrh, se kterým přichází Rada města před zastupitelstvo, postrádá veškeré racionální jádro. Představitelé města, zastoupeni také v představenstvu Vodovodů a kanalizací, se chtějí zbavovat majetku, který vůbec není ztrátový. Vloni společnost vykázala, podle ředitele Martina Bernarda, zisk ve výši 3,4 milionu korun, se ziskem skončila i v roce předešlém.
4. 4. 2002
Slovensko je jedným z posledných vyspelých štátov, kde sa "meria" sledovanosť a teda aj reklamná bonita televízie, metodikou patriacou do "mediálneho stredoveku", teda ručným zapisovaním do diváckych denníčkov. Tentoraz nejde vôbec o náhodné zaostávanie krajiny, ale o vedomé sabotovanie zo strany tých, ktorí by sa objektívneho merania mali čo báť. Vladimír Železný je však odhodlaný otriasť bublinou zvanou Markíza, aj vlastnými silami.
3. 4. 2002
Ať už předstírá český tisk cokoliv, Británie není posedlá zármutkem ohledně úmrtí královny matky. Britský bulvární tisk zaútočil na televizi BBC, že prý nevěnovala dostatečné množství uctivého prostoru úmrtí této příslušnice v poslední době stále irelevantnější královské rodiny. Jenže, jak napsal David Aaronovich v deníku Independent, BBC už tentokrát nedokázala předstírat, že je smrt královny matky pro Británii skutečně důležitá: "BBC to prostě už nedokázala udělat. Nedokázala vyplnit vysílání absurdní fantazií ani předstírat, že diváci projevují více než jen okrajový zájem." Komentátor pokračoval:
Nová svoboda
3. 4. 2002
Je zřejmé, že někteří umělci jsou velmi citliví lidé, kteří mají občas zvláštní schopnost výrazně zaznamenat problémy současného světa. Výtvarné umění tak má šanci být stále aktuální ve své možnosti nejen nastavovat kritické zrcadlo lidské společnosti, ale v mnoha ohledech její vývoj i předvídat. Mnozí umělci kteří se zúčastnili v roce 1998 festivalu Ars Elektronica v rakouském Linci ani netušili, do jakých souvislostí se dostanou po 11.září 2001 jejich některé práce. Týká se to především progresivní moskevské umělecké skupiny AES (Tatjana Arzamasova, Lev Evzovič, Evgenij Svijatsky) a jejího vystaveného díla s názvem Vize budoucnosti - The World According to Mr. Huntington.
2. 4. 2002
Jsem znepokojena úrovní učitelů češtiny na českých základních (a potažmo i středních) školách. Po několika letech jsem se vrátila k příležitostnému vyučování české gramatiky zejména u dětí, které se chystají k přijímacím zkouškám na střední školy. Obrázek jejich znalostí je bohužel skoro totožný: naučené gramatické poučky, které neumějí využít v praxi, neznalost české větné skladby, kdy se při psaní čárek řídí příslušností jednotlivých spojek k určitým typům vět, a nikoli významovou stránkou souvětí, a dokonce se setkávám i s tím, že učitelé opraví žákům v diktátech správný tvar slova za chybný.
21. 1. 2002
Přejete-li si, aby Britské listy dále působily efektivně jako nezávislý strážce veřejného zájmu v ČR, přispějte, prosím, obdobně jako loni, libovolnou částkou na financování jejich investigativní práce v ČR, která se nedá dělat bez plného pracovního nasazení. Zde uvádíme podrobnosti, jak je možné přispět. Upozorňujeme, že finanční příspěvky na činnost Britských listů jsou odečitatelné od základu daně.
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2002 Blízký východ: Nevědomé masy, jejich mediální komplicové a podporování nekonečného konfliktu Fabiano  Golgo
4. 4. 2002 Carrefour: Dav se málem porval o mrtvá kuřata František  Roček
4. 4. 2002 Prodej místních vodáren ve Zlíně? Zásadně ne! Radek  Bubeník
4. 4. 2002 Zlaté české ruce Fabiano  Golgo
4. 4. 2002 Mazaný Železný ide valcovať Lubomír  Sedláčik
3. 4. 2002 Bumerang na prezidenta Tomáš  Pecina
3. 4. 2002 Vážený pane redaktore! Radek  Mokrý
3. 4. 2002 Členka Výboru pro národní bezpečnost: Čí je to vlastně válka? Bushka  Bryndová
2. 4. 2002 Komunistom sa možno verilo viac Lubomír  Sedláčik
2. 4. 2002 Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Tomáše Peciny pravomocné Tomáš  Pecina